Szlovénia más szemmel: Világörökségek és az Isonzo front emlékei

3 napos buszos utazás

Rövid, de annál tartalmasabb körutazás, melynek során ízelítőt kaphatunk Szlovénia piciny kis szegletéből. A kulturális csemegék mellett varázslatos tájakon haladva gyönyörködhetünk a természet adta változatos formákban, hegycsúcsokban, csillogó vizű tavakban, cseppkő szabdalta barlangokban.

Alapár tartalmazza

Utazás autóbusszal, 2 éj szállás, reggeli ellátás, idegenvezetés.

Alapár nem tartalmazza

Útlemondási biztosítás (az út részvételi díjának 1,5 %-a), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás, belépőjegyek, fakultatív programok

Hossz: 
3 nap
Szállás: 
panzió
**
Létszám: 
minimum létszám: 35 fő
Program: 

1. nap:
Elutazás Budapestről reggel 06.00-kor, a Hősök teréről. Folyamatos utazás Szlovénián keresztül. Utunk ma a 2012 óta Világörökségi listán szereplő Idrija városába vezet. A higanybányászat fél évezredes története kivételesen gazdag technológiai és kulturális örökséget hagyott a városra és annak környékére. Az idrijai csipke pedig néprajzi szempontból óriási jelentőségű, a világ legfontosabb népművészeti emlékei közé sorolják. Elsőként megtekintjük a bányát. A látogatók ma megnézhetik a bánya egykori főbejáratát, az Antonijev Rov útjának is nevezett részt, mely Idrija elképzelhetetlenül kiterjedt földalatti világának legrégebbi szakasza. Láthatjuk, hogy 1500-ban hol kezdték a bányászatot és a múzeum is sok érdekességet tartogat. A bányászathoz kapcsolódóan megtekintjük még a Bányászházat, mely a 18. században épült, de mai napig megőrizte eredeti formáját. Programunk során még a Gewerkenegg várba is ellátogatunk, mely ma a Városi Múzeumnak ad otthont. Kiemelt darabjai az ásvány- és kőzettani gyűjtemény, valamint a csipke kiállítás
Idrijatól 2 kilométerre található a Vad-tó, mely 100 m magas, meredek sziklák lábánál fekszik. Különösen tavasszal gyönyörű a környéke, amikor illatos virágszőnyeg borítja az erdőt. A helyiek szerint a tó feneketlen és ezt eddig senkinek sem sikerült megcáfolni. Este utazás a szálláshelyre, amely Cerkno környékén lesz.

2. nap:
Reggeli után utunk elsőként a Bovec melletti Kluze erődbe vezet. Az 1600-as években épült itt az első kőerőd, majd a történelem viharaiban hol lerombolták, hol újraépítették, mai látható formájában 1882-ben építették újjá. Elhelyezkedésénél fogva mindkét világháborúban fontos védelmi szerepet töltött be, utánpótlási vonalak is haladtak erre. Innen Kobaridba utazunk, ahol az I. világháború és a hírhedt caporettói áttörés emlékeit tekintjük meg. Elsőként a Kobarid Múzeumba megyünk, amely a budapesti Hadtörténeti Intézet segítségével 1990-ben összeállított múzeumi gyűjteményből fejlődött ki. Jelenleg az egyik legátfogóbb múzeumi gyűjtemény, mely az isonzói csatákat és a térségben harcoló magyar katonák emlékeit mutatja be. Az Isonzó-völgyében haladó gyalogtúra során, a smaragdzöld folyó mentén ezután már testközelből ismerkedünk a frontvonal és a bunkerek-lövészárkok világával, valamint néhány páratlan természeti kincset is megtekintünk, úgy mint a Kozjak-vízesés vagy a Napóleon-híd. Végül egy sajtkészítő manufaktúrában ismerkedünk a helyi sajtokkal.
Délután látogatás Cerknoban a Franja Partizánkórházban, mely a második világháború alatt 1943-tól 1945-ig működött. A működése alatt kb. 1000 harcos került az intézménybe, úgy a valamikori Jugoszlávia területéről, mint a szövetségesek oldaláról. A háború után történelmi emlékműnek ismerték el, elnyerte az európai örökség megjelölését, valamint az amerikai pilóta-veteránok elismerését. Szállás ugyanott, ahol előző éjjel.

3. nap:
Reggeli után napunk első állomása Lipica lesz. A település az itt található lovászatról és lovasiskolájáról híres. Innen származik a világhíres lófajta, a lipicai. A majorságot még 1580-ban alapították, manapság a Szlovén Köztársaság egyik büszkesége. A tükrökkel felszerelt fedeles lovardában megtekintjük a bámulatosan idomított paripák valóban látványos bemutatóját. Innen látogatás az UNESCO világörökségi listán 1986 óta szereplő Skocjani-barlangba. A Föld leghatalmasabb barlangtermeit, a külsőbb és fölsőbb csöndes barlangszinteket, beljebb pedig a barlang 110 méter átlagmagasságú (!) főágát, az üvöltő vízeséseket, a változatos alakú és méretű, akár 25 méteres cseppköveket, gátakat egy kb. 2 km hosszú kiépített turistaúton élvezhetik a látogatók. Késő délután indulás haza, hazaérkezés a késő esti órákban
 

Utazás autóbusszal, 2 éj szállás, reggeli ellátás, idegenvezetés.Útlemondási biztosítás (az út részvételi díjának 1,5 %-a), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás, belépőjegyek, fakultatív programokIdegenforgalmi adó 1,6 Euro/fő/éjVacsora felár: kb. 12/fő/alkalom (helyszínen fizetendő)Várható belépőjegy költségek:Idrija, Higanybánya kb. 10 Euro/főIdrija, Városi Múzeum kb. 5 Euro/főIdrija, Bányászház kb. 2 Euro/főKluze erőd kb. 3 Euro/főKobarid, Múzeum kb. 5 Euro/főCerkno, Franja Partizán kórház kb. 5 Euro/főLipica kb. 14 Euro/főSkocjani Barlang kb. 16 Euro/fő

Kapcsolódó cikkek

» Bovec télen - Kovács Attila, 2014. január. 09
» Világszenzáció a postojnai cseppkőbarlangban - tojást rakott a Proteus! - Kovács Attila, 2013. október. 28
» Szlovénia kerékpártúra - Kovács Attila, 2013. május. 21
» Hótalpas túra Szlovéniában - Kovács Attila, 2013. március. 04
» A Vintgar-szurdok ősszel - Kovács Attila, 2012. október. 08
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2018. május. 18
» Nyaralás és tengeri kajak - irány a Sporádok! - Kovács Attila, 2018. május. 16
» Last Great Climb egy egy antarktiszi nagyfal első megmászása - Kovács Attila, 2018. május. 15
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Fakultatív programok

Fakultatív kirándulás:
Szlovén tengerpart-Postojna-Predjama - a helyszínen fizetendő.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Utazás autóbusszal, 2 éj szállás, reggeli ellátás, idegenvezetés.

Alapár nem tartalmazza: 

Útlemondási biztosítás (az út részvételi díjának 1,5 %-a), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás, belépőjegyek, fakultatív programok

Kötelező költségek: 

Helyi idegenforgalmi adó
Útlemondási biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

Idegenforgalmi adó 1,6 Euro/fő/éj

Várható belépőjegy költségek:
Idrija, Higanybánya kb. 10 Euro/fő
Idrija, Városi Múzeum kb. 5 Euro/fő
Idrija, Bányászház kb. 2 Euro/fő
Kluze erőd kb. 3 Euro/fő
Kobarid, Múzeum kb. 5 Euro/fő
Cerkno, Franja Partizán kórház kb. 5 Euro/fő
Lipica kb. 14 Euro/fő
Skocjani Barlang kb. 16 Euro/fő

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított 30 napon belüi foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Az utazás minden esetben modern, légkondicionált autóbusszal történik. Oda- és visszaúton kb. 3 óránként negyedórás pihenők beiktatásával, benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél áll meg a csoport. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van nálunk aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás a foglaláskor még szabad helyek függvényében, előzetes egyeztetés alapján történik.

Szállás: 

2*-os panzióban, minden szobához saját fürdőszoba tartozik. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz, felár ellenében vacsora igényelhető (helyszínen fizetendő).
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Ausztriába és Szlovéniába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!