Uvac - Keselyűk, Sziklák, Kalandok

9 napos vízitúra a szerb nemzeti parkban

Egy kalandos hét Szerbia egyik legszebb nemzeti parkjában, az Uvac kanyonban. Európa harmadik legnagyobb és legmélyebb völgye, ahol az európai fakó keselyűknek a 70% fészkel. Hatalmas sziklafalak, keselyűk, barlangok, szirtek. Pavlaka, pálinka, és szerb barátaink. Időutazás egy országba, tengeri kajakokkal, hatalmas madarakkal, mészkő fennsíkokkal és borókákkal, töbrökkel. A víz gyakorlatilag állóvíz. A túra csillagtúra lesz, de egy éjszakát nem a táborunkban fogunk tölteni.

Alapár tartalmazza

a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), hajószállítást, túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

regisztrációs díjat- 40 euró/fő- amely magában foglalja: helyi vezetőt, szállást a nemzeti park területén saját sátorban, egy napos vezetett gyalogtúrát, egy vezetett barlangtúrát, szárazföldi támogatás - melyet a helyszínen kell befizetni, az utazást (kisbuszban 22.900 Ft), biztosítást, A részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni.

Hossz: 
9 nap
Szállás: 
sátor
Létszám: 
minimum 8 fő

Nehézség:

A folyó felső szakaszán lesz egy-két gyorsabb betét, illetve a gyalogtúrán el fogunk fáradni. De megéri!

Program: 

Első nap:
Indulás 22  óra körül Budapestről, utazás, zenehallgatás, beszélgetős ismerkedős utazás. Az éjszakát utazással a buszban töltjük.

Második nap:
A délelőtti órákban megérkezés a Sjenica melletti vizreszálló helyre, ahonnan a kaland indul. Bepakolunk, és irány a nemzeti park rétje, ahol sátrazni fogunk. Rövid kis evezés, ismerkedés a tengeri kajakokkal, a kajakozással, hogyan pakoljunk be a kajakokba, tábort állítunk, akklimatizálódunk, pihegünk.

Harmadik nap:
Bepakolás a kajakokba, majd irány a kanyon felső folyása. A folyó első része, gyönyörű, nagy sziklák között gyorsabb és kevésbé gyors szakaszok váltakozásával indul. Sziklák a mederben, izgalmas kis surrantók, ligeterdők.  Megismerkedünk Meskoval és Slavica-val, kedves házigazdáinkkal. Felevezünk az Uvac folyóig, majd vízállástól függően benézünk a Vapa völgyébe. A fenti szakasz pisztrángos folyó, sziklákkal, rétekkel. A délutáni órákban visszalapátolunk a táborba.

Negyedik nap:
Reggeli után izgalmas evezés vár ránk a kanyon, és a nemzeti park központja felé. A folyó kanyarogva egyre mélyebbre halad, kettévágva a fennsíkot. Az utunk során egyre több keselyűvel találkozunk a vízen. Égbetörő sziklák, fészkek, termikelő hatalmas madarak. Kajakos barlangászat is lesz, cseppkövekkel, denevérekkel, bujkálással a sziklák között. Fejlámpás evezés, a több száz méteres járatok között.

Ötödik nap:
Szárazon folytatjuk a vidék felfedezését. Felmászunk a kanyon peremére, a " Molitva-Imádság" kilátóhoz ahonnan az egész völgyet be lehet látni. Egész napos trekking kaland, védett növények, sziklák, sziklagyepek és keselyűk között. Fényképező használata kötelező! Visszaérkezés a táborba a délutáni órákban. Este ellátogatunk Sjenica városába, ahol egy időutazással egybekötött "retro" kalandot élünk át a Balkán egyik kisvárosában.

Hatodik nap:
Tovább megyünk a kanyonba, a bal oldali ágát felfedezve. A díszletek olyanok lesznek, mintha a Gyűrűk Ura forgatásra csöppentünk volna. Átevezünk a tó másik csücskébe, ahol az éjszakát tölteni fogjuk. A diszlet továbbra is pazar, gémek, vízimadarak és sziklák. Éjszakai szállásunk egy homokpadon lesz, ahol az este tüzeskedünk, főzőcskézünk.

Hetedik nap:
Visszaevezünk kedvenc kis rétünkre, de közben meglátogatjuk a régió legnagyobb barlangját, ahol egy komolyabb szárazföldi barlangtúrát teszünk, helyi vezetőink segítségével. Este visszafelé vesszük az irányt a nemzeti parki táborunkba. rövidebb kajakozással elérjük a végét a völgynek, majd visszalapátolunk egy nagyobb evezéssel a park bejáratához, ahol az éjszakát töltjük.

Nyolcadik nap:
Pihenés, fakultatív fürdőzés a tóban, városozás, kajakos horgászat, kirándulás a kanyon másik oldalára, közben hídról ugrálás. A délutáni órákban tábort bontunk, csak a legszükségesebb felszereléseinket hagyjuk elő.

Kilencedik nap:
Kora reggeli indulás kis hazánk felé. Érkezés Budapestre az éjszakai órákban, vagy vasárnap hajnal.

További információ

Tuboly Ádám
Tuboly Ádám hétpórás tengeri kajak túravezető, igazi freerider és hangulatmenedzser. Vele biztonságban lapátolhatsz Thaiföldtől Korzikáig!... Láv end entertéjment. Telemark, slack...

Kapcsolódó cikkek

» Európa 9 legolcsóbb nagyvárosa! - Etédi Alexa, 2013. május. 14
» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2018. május. 18
» Nyaralás és tengeri kajak - irány a Sporádok! - Kovács Attila, 2018. május. 16
» Last Great Climb egy egy antarktiszi nagyfal első megmászása - Kovács Attila, 2018. május. 15
» Kajakkal Kaprijén - Hudanik Zsolt, 2018. május. 15
» Bringatúra a Balatonon - Keszthelyi-öböl kerülés - Kovács Attila, 2018. május. 15
» Síelés Heiligenblutban - Hunguest Hotel Heiligenblut téli ajánlat! - Kovács Attila, 2018. május. 14
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), hajószállítást, túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

regisztrációs díjat- 40 euró/fő- amely magában foglalja: helyi vezetőt, szállást a nemzeti park területén saját sátorban, egy napos vezetett gyalogtúrát, egy vezetett barlangtúrát, szárazföldi támogatás - melyet a helyszínen kell befizetni, az utazást (kisbuszban 22.900 Ft), biztosítást, A részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni.

Helyszíni költségek leírása: 

A helyi fizetőeszköz a szerb dínár, de az Eurot mindenhol elfogadják, illetve a nemzeti parkos kapcsolatunk vált Eurót is. Az árak a hazai árakkal megegyeznek, úgy érdemes számolni, mintha itthon vásárolnál.
Regisztrációs díj ( amely magában foglalja: a helyi vezetőt, a szállást a nemzeti park területén sátorban, egy napos vezetett gyalogtúrát, egy vezetett barlangtúrát, nemzeti park támogatást is): 35 Euro 

Az árak nem túl magasak... Egy átlagos vacsora 7-10 Euró de akkor már italt is rendeltünk a vacsorához. Ajánlott költőpénz: 25-40.000 Ft/fő, amely az eltérő egyéni igényektől függően változhat. A helyi pénz a Szerb Dínár(RSD). Egy euró - 113 RSD-nak felel meg. (2012. dec.) Nem érdemes itthon váltani, mert nehezen lehet találni, illetve nem váltják túl jól. Érdemes Eurót magatokkal hozni, és érkezéskor Sjenica városában beváltani, de a legtöbb helyen elfogadják az eurót is.

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
40 Euro/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
120 - 200 Euro/fő
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg vagy kisbusszal
Felszerelés ajánló

Utazótáska/bőrönd vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit majd a kajakba bepakolsz), kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit az esetleges szárazföldi kiruccanásainkra, napi túrára magunkkal viszünk), túraöltözet, esőruha, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fürdőruha, fejfedő. Kajaktúrákhoz egy vízálló szandál, vizes cipő is szükséges.
Az éjszakákat kempingben töltjük. Az ehhez szükséges felszerelésről mindenki maga gondoskodik.

 

Kempingezéshez: sátor, ponyva, hálózsák, derékalj, összecsukható szék, kis kefe, rongy, kispárna esetleg útitakaró (utazáshoz).

Nappali öltözet: esőkabát, esőnadrág, vízálló szandál, sportcipő, polárkabát, kényelmes, hosszú ujjú világos ing és nadrág, fürdőruha.

Egyéb: napszemüveg, napvédő krém, ajakír, sapka vagy kendő, ruhaszárító kötél és csipesz, tisztálkodáshoz nedves törlőkendő.

Konyha: műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, kulacs, főző, gázpalack, gyufa, konzerv-, sörnyitó, dugóhúzó, kis nylonzacskó szendvicsnek, mosogatószer, szivacs.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Kisbusszal utazunk, Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz.

Találkozó: A velünk utazóknak találka a Római parton, negyedikén az esti órákban az egyénileg utazókkal a találka Sjenica mellett ötödikén 10 órakor.
 

Szállás: 

Szállás: Kemping, vadkemping, 
A nemzeti park bejáratánál található réten, ahol saját sátrainkat felállítjuk. Ivóvíz található a " kemping" területén, és egy csodapanorámás toalett. Fürdés a tóban, illetve a tábori zuhanyunk alatt. Ne feledjétek, ez a Balkán, kis táborunk alkalmas lehet egy Kusturica film forgatás helyszínének is. Szeretni fogjátok, garantáljuk. A tó 1000 méter tengerszint felett van, ez azt jelenti, hogy az éjszaka nem ritkaság a pár fokos éjszakai hőmérséklet.

Étkezés: 
A részvételi díj ellátást nem tartalmaz, a túra teljes egészében önellátó! Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, innivalót. Útközben a benzinkútnál van lehetőség vásárolni alapélelmiszereket. Minden napra tervezünk boltjáratot, ami azt jelenti, hogy a kisbuszunk ellátogat a közeli városkába és ott bevásárol, illetve tervezünk közös főzéseket, a szerb konyhaművészet gyöngyszemeivel. /Cevapcici, Pljeskovica, Pavlaka.../
A területről: 
Az Uvac (szerbül Увац) folyó Szerbia és Bosznia-Hercegovina területén folyik, a Lim jobb oldali mellékfolyója. A folyó a Jadovik hegyen ered Sjenicától 10 km-re nyugatra, és Boszniában Uvac helységnél ömlik a Limbe. Hossza 119 km. Ebből mi a dél-Szerb területen evezünk. Uvac és a fakókeselyűk: Dél-Szerbiában a Zlatar-hegység környékén, az Uvac folyó kanyonjában kis, elszigetelt populációit az utolsó pillanatban mentették meg. Pedig nem akármilyen madárról van szó, hiszen Szerbia jelenlegi hivatalos címerében ábrázolt kétfejű „sas” nem más, mint fakókeselyű. Egykor a mai Szerbia területén költött még a dögkeselyű és a barátkeselyű is, de ezek mára kivesztek. Hogy egy büszke népnek dögevő madár legyen a címermadara, bizonyos – túlfűtött szerb hazafiassággal megáldott – köröket eleinte feszélyezett, de a tudomány, az ornitológusok és a címertan szakavatott ismerői kétséget kizáróan bizonyították a tényállást, és a többségi nemzet lassan beletörődik a ténybe: a sas nem sas, hanem keselyű.
Időjárás: 
Napközben meleg idő várható, de mivel a tó magasan fekszik, ezért az éjszakák nagyon hűvösek is lehetnek.
Csomagolás: 
A buszban, autóban bármilyen formában pakolhatsz. A kajakokhoz, ha szükséges adunk vízhatlan zsákokat, de mindenképp pakolj magadhoz egy tekercs erős, jó minőségű szemetes zsákot. Nekünk is évek óta bevált, kipróbált dolog:)
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szerbiába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező! A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Korhatár: 
10 éves kortól ajánlott a túra.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!