Uvac-kanyon - Családi csavargás kajakokkal, keselyűkkel

7 napos vízitúra a szerb nemzeti parkban

Hatalmas sziklafalak, keselyűk, barlangok, szirtek. Kajmak, pálinka, és szerb barátaink. Időutazás egy országba, tengeri kajakokkal, hatalmas madarakkal, mészkő fennsíkokkal és borókákkal, töbrökkel.

Alapár tartalmazza

A felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), hajószállítást, túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

Nemzeti parkos regisztrációs díjat- 5 euró/fő/nap- amely magában foglalja: kötelező helyi vezetőt, szállást a nemzeti park területén saját sátorban, egy napos vezetett gyalogtúrát, egy vezetett barlangtúrát, szárazföldi támogatás, egy hetes tartózkodási engedélyt a nemzeti park területén -melyet a helyszínen a park őrének kell befizetni, étkezéseket (reggeli, vacsora) - 15 euró/fő/nap - felnőtt, gyerekeknek 10 euró/fő/nap - opcionális, utas és balesetbiztosítást, a részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni.

Hossz: 
7 nap
Szállás: 
sátor
Létszám: 
minimum 8 fő

Nehézség:

Könnyű kajakos, bakancsos túra.

Program: 

Első nap:
Indulás Budapestről a korai  órákban, utazás, zenehallgatás, beszélgetős ismerkedős utazás. A nappalt utazással töltjük.
A délutáni  órákban megérkezés a Sjenica melletti vízreszálló helyre, ahonnan a kaland indul. Bepakolunk házigazdáink kis motoros hajójába - (csomagok, sátrak), és irány a nemzeti park rétje, ahol sátrazni fogunk. Rövid kis evezés után tábort állítunk, akklimatizálódunk, pihegünk. Este közös tűzrakós, bemelegítő...
 
Második nap:
Bepakolás a kajakokba, majd irány a kanyon felső folyása. A folyó első része, gyönyörű, nagy sziklák között gyorsabb és kevésbé gyors szakaszok váltakozásával indul. Sziklák a mederben, izgalmas kis surrantók, ligeterdők.  Megismerkedünk Meskoval és Slavica-val, kedves házigazdáinkkal. Felevezünk az Uvac folyóig, majd vízállástól függően benézünk a Vapa völgyébe. A fenti szakasz pisztrángos folyó, sziklákkal, rétekkel. A délutáni órákban visszalapátolunk a táborba. Ott a kölykökkel peca, bogarászás, fürdés, ilyesmi.

Harmadik nap: 
Reggeli után izgalmas evezés vár ránk a kanyon, és a nemzeti park központja felé. A folyó kanyarogva egyre mélyebbre halad, kettévágva a fennsíkot. Az utunk során egyre több keselyűvel találkozunk a vízen. Égbetörő sziklák, fészkek, termikelő hatalmas madarak. Kajakos barlangászat is lesz, (vízállástól függően) cseppkövekkel, denevérekkel, bujkálással a sziklák között. 

Negyedik nap:
Tovább megyünk a kanyonba, a bal oldali ágát felfedezve. A díszletek olyanok lesznek, mintha a Gyűrűk Ura forgatásra csöppentünk volna. Átevezünk a tó másik csücskébe. A díszlet továbbra is pazar, gémek, vízimadarak és sziklák. Kondinktól függően átevezünk a tó másik oldalára. 

Ötödik nap:
Szárazon folytatjuk a vidék felfedezését. Felmászunk a kanyon peremére, a " Molitva-Imádság" kilátóhoz ahonnan az egész völgyet be lehet látni. Egész napos trekking kaland, védett növények, sziklák, sziklagyepek és keselyűk között. Fényképező használata kötelező! Visszaérkezés a táborba a délutáni órákban. Este ellátogatunk Sjenica városába, ahol egy időutazással egybekötött "retro" kalandot élünk át a Balkán egyik kisvárosában. 

Hatodik nap:
Kis pöfögős hajóba szállunk és egy órás hajókázással ellátogatunk a régió legnagyobb barlangjába, ahol egy komolyabb szárazföldi barlangtúrát teszünk, helyi vezetőink segítségével. Hatalmas cseppkövek, vízfolyás, lámpázós, izgalmas barlangtúra. A túra egy - másfél órás barlangozást jelent.
A délután szabad foglalkozás, játék, peca, kődobálás, juhii..
Hetedik nap:
Reggeli után lebontjuk a sátrakat, kis hajóba pakolunk, és könnyes búcsút veszünk a Balkán egyik legszebb kanyonjától. Napközbn utazás, érkezés az esti órákban Budapestre.

További információ

Tuboly Ádám
Tuboly Ádám hétpórás tengeri kajak túravezető, igazi freerider és hangulatmenedzser. Vele biztonságban lapátolhatsz Thaiföldtől Korzikáig!... Láv end entertéjment. Telemark, slack...

Kapcsolódó cikkek

» Európa 9 legolcsóbb nagyvárosa! - Etédi Alexa, 2013. május. 14
» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2018. május. 18
» Nyaralás és tengeri kajak - irány a Sporádok! - Kovács Attila, 2018. május. 16
» Last Great Climb egy egy antarktiszi nagyfal első megmászása - Kovács Attila, 2018. május. 15
» Kajakkal Kaprijén - Hudanik Zsolt, 2018. május. 15
» Bringatúra a Balatonon - Keszthelyi-öböl kerülés - Kovács Attila, 2018. május. 15
» Síelés Heiligenblutban - Hunguest Hotel Heiligenblut téli ajánlat! - Kovács Attila, 2018. május. 14
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

A felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), hajószállítást, túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Nemzeti parkos regisztrációs díjat- 5 euró/fő/nap- amely magában foglalja: kötelező helyi vezetőt, szállást a nemzeti park területén saját sátorban, egy napos vezetett gyalogtúrát, egy vezetett barlangtúrát, szárazföldi támogatás, egy hetes tartózkodási engedélyt a nemzeti park területén -melyet a helyszínen a park őrének kell befizetni, étkezéseket (reggeli, vacsora) - 15 euró/fő/nap - felnőtt, gyerekeknek 10 euró/fő/nap - opcionális, utas és balesetbiztosítást, a részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni.

Kötelező költségek: 

Nemzeti parkos regisztrációs díj, szállás díj, BBP biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

A helyi fizetőeszköz a szerb dínár, de az Eurot mindenhol elfogadják, illetve a nemzeti parkos kapcsolatunk vált Eurót is. Az árak a hazai árakkal megegyeznek, úgy érdemes számolni, mintha itthon vásárolnál.
Regisztrációs díj ( amely magában foglalja: a helyi vezetőt, a szállást a nemzeti park területén sátorban, egy napos vezetett gyalogtúrát, egy vezetett barlangtúrát, nemzeti park támogatást is): 5 euró/fő/nap 

Az árak nem túl magasak... Egy átlagos vacsora 7-10 Euró de akkor már italt is rendeltünk a vacsorához. Ajánlott költőpénz: 25-40.000 Ft/fő, amely az eltérő egyéni igényektől függően változhat. A helyi pénz a Szerb Dínár(RSD). Egy euró - 120 RSD-nak felel meg. (2015. május)
Nem érdemes itthon váltani, mert nehezen lehet találni, illetve nem váltják túl jól. Érdemes Eurót magatokkal hozni, és érkezéskor Sjenica városában beváltani, de a legtöbb helyen elfogadják az eurót is. A városkában van ATM ott is tudtok pénzt felvenni.

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
40 Euro/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
120 - 200 Euro/fő
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg
Felszerelés ajánló

Utazótáska/bőrönd vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit majd a kajakba bepakolsz), kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit az esetleges szárazföldi kiruccanásainkra, napi túrára magunkkal viszünk), túraöltözet, esőruha, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fürdőruha, fejfedő. Kajaktúrákhoz egy vízálló szandál, vizes cipő is szükséges.
Az éjszakákat kempingben töltjük. Az ehhez szükséges felszerelésről mindenki maga gondoskodik.
 

Kempingezéshez: sátor, ponyva, hálózsák, derékalj, összecsukható szék, kis kefe, rongy, kispárna esetleg útitakaró (utazáshoz).

Nappali öltözet: esőkabát, esőnadrág, vízálló szandál, sportcipő, polárkabát, kényelmes, hosszú ujjú világos ing és nadrág, fürdőruha.

Egyéb: napszemüveg, napvédő krém, ajakír, sapka vagy kendő, ruhaszárító kötél és csipesz, tisztálkodáshoz nedves törlőkendő.

Konyha: műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, kulacs, főző, gázpalack, gyufa, konzerv-, sörnyitó, dugóhúzó, kis nylonzacskó szendvicsnek, mosogatószer, szivacs.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Egyénileg.

Szállás: 

Szállás: Kemping, vadkemping, 
A nemzeti park bejáratánál található réten, ahol saját sátrainkat felállítjuk. Ivóvíz található a " kemping" területén, és egy csodapanorámás toalett. Fürdés a tóban, illetve a tábori zuhanyunk alatt. Ne feledjétek, ez a Balkán, kis táborunk alkalmas lehet egy Kusturica film forgatás helyszínének is. Ne számíts az európai kempingek felszereltségével. Szeretni fogjátok, garantáljuk.
A tó 1000 méter tengerszint feletti magasságban van, ez azt jelenti, hogy az éjszaka nem ritkaság a pár fokos éjszakai hőmérséklet.
 

Étkezés: 
A részvételi díj ellátást nem tartalmaz. Lehetőség van helyi barátainktól reggeli, illetve vacsora rendelésére. Bőséges és finom reggelit készítenek, valamint a vacsora is helyi érdekességeket, specialitásokat vonultat fel. Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, innivalót. Útközben a benzinkútnál van lehetőség vásárolni alapélelmiszereket. Naponta, két naponta tervezünk boltjáratot, ami azt jelenti, hogy a kisbuszunk ellátogat a közeli városkába és ott bevásárol.
A területről: 
Az Uvac (szerbül Увац) folyó Szerbia és Bosznia-Hercegovina területén folyik, a Lim jobb oldali mellékfolyója. A folyó a Jadovik hegyen ered Sjenicától 10 km-re nyugatra, és Boszniában Uvac helységnél ömlik a Limbe. Hossza 119 km. Ebből mi a dél-Szerb területen evezünk. Uvac és a fakókeselyűk: Dél-Szerbiában a Zlatar-hegység környékén, az Uvac folyó kanyonjában kis, elszigetelt populációit az utolsó pillanatban mentették meg. Pedig nem akármilyen madárról van szó, hiszen Szerbia jelenlegi hivatalos címerében ábrázolt kétfejű „sas” nem más, mint fakókeselyű. Egykor a mai Szerbia területén költött még a dögkeselyű és a barátkeselyű is, de ezek mára kivesztek. Hogy egy büszke népnek dögevő madár legyen a címermadara, bizonyos – túlfűtött szerb hazafiassággal megáldott – köröket eleinte feszélyezett, de a tudomány, az ornitológusok és a címertan szakavatott ismerői kétséget kizáróan bizonyították a tényállást, és a többségi nemzet lassan beletörődik a ténybe: a sas nem sas, hanem keselyű.
Időjárás: 
Napközben meleg idő várható, de mivel a tó magasan fekszik, ezért az éjszakák nagyon hűvösek is lehetnek.
Csomagolás: 
A buszban, autóban bármilyen formában pakolhatsz. A kajakokhoz, ha szükséges adunk vízhatlan zsákokat, de mindenképp pakolj magadhoz egy tekercs erős, jó minőségű szemetes zsákot. Nekünk is évek óta bevált, kipróbált dolog:)
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szerbiába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező! A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Korhatár: 
10 éves kortól ajánlott a túra.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!