Szent Patrik Nap Írországban

5 napos országjárás

Írország; manók és koboldok bölcsője, Európa megrendíthetetlen katolikus bástyája, a kelták ősi otthona és a világhírű ír zene fellegvára. Egy ország a zöld ezernyi árnyalatába burkolózó Smaragd-szigeten. Ódon várak, misztikus helyek, zamatos maláta whiskey és a világ leghíresebb söre a Guinness! Fedezd fel! Kóstolj bele Írország esszenciájába!
Északi fiesta, déli hangulatban. Légy részese a legzöldebb bulinak a világon!

Alapár tartalmazza

utazást autóbusszal Írországban, négy éjszaka szállást ifjúsági szállásokon, a reggeliket, a túravezetést és a szervezés költségét.

Alapár nem tartalmazza

az utazást repülővel, a reptéri illetékeket, a reggelin kívüli étkezéseket, belépőket, a biztosítást, valamint a személyes költségeket.

Hossz: 
5 nap
Szállás: 
ifjúsági szállás de felárért vendégház is választható
Létszám: 
20 - 45 fő
Program: 

1. nap: Budapest, Dublin
Az esti órákban indulunk Budapestről menetrendszerinti repülőjárattal Írország fővárosába, Dublinba. A reptéren bérelt busz vár ránk, amely velünk marad írországi kalandozásunk során. A repülőtérröl Dublin belvárosában lévő szállásunkra utazunk.

2. nap: Dublin, Newgrangebe, Hill of Tara, Trim, Glendalough
A reggelit követően egész napos kirándulásra indulunk Írország keleti partján. Először a több mint 5000 éves Newgrangebe Európa leghíresebb folyosósírjához látogatunk el. A különleges tájolású sírkamra oltárát minden téli napfordulón (december 21.) megvilágítja a napsugár. Mi is részesei lehetünk e nem mindennapi eseménynek. Az ide látogató turistáknak fényhatások szimulálják a jelenséget. Innen Hill of Tara-ra utazunk, a zöld ezernyi színében pompázik az ír táj, kőkori folyosósírok és vaskori domb-erődök maradványai között sétálunk e misztikus hely az ősi kelta uralkodók székhelye volt, a 11. századig.
Ezt követően a Boyne folyó völgyében fekvő Trim városba utazunk, ahol felkeressük Írország egyik legnagyobb középkori várát. A várat egy norman lovag, Hugh de Lacy építette 1173-ban, manapság kedvelt filmes díszlet a Mel Gibson Rettenthetetlen című filmjében is látható.
A várlátogatás után szállásunkra a Wicklow-hegységben  lévő Glendalough ifjúsági szállóba utazunk. A 6. században alapított Szent Kevin kolostor közelében található hosztel, fantasztikus természeti környezetben fekszik.

3. nap: Glendalough, Dublin
Reggel bejárjuk a Szent Kevin kolostorkertet, az épület névadója, Leinster királyi család sarjaként elutasította a királyságot, remetéként élt a vidéken, majd egy keresztény rendet alapított, mely több mint 600 évig virágzott. A frissítő séta után az ír főváros felderítésére indulunk.
Elsőként Európa legnagyobb városi parkjába, a Phoenix Parkba látogatunk el, ahol felkeressük a látogató központot és a Pápai keresztet. Az óriási park a dubliniak kedvelt pihenőövezete, ligetes erdőségeiben szarvascsordák kószálnak.
A belvárosban megnézzük a megmaradt György-kori házsorokat, majd a Szent Patrick katedrális következik, mely Írország legnagyobb temploma. Az épület nagy része az 1200-as évekből való, de a 19. században felújították. A katedrális - bár a leghíresebb írországi szent nevét viseli - protestáns templom. Sokan jönnek el megnézni az ír katolikus író Jonathan Swift emlékművét, aki a templom főesperese volt a 18. században, s a Gulliver utazásai című regény tette halhatatlanná.
Felkeressük a viking fatemplom helyén 1172-ben épített Christ Church katedrálist, majd az óváros szívében emelkedő egykori normann erődöt, a Dublin Kastélyt látogatjuk meg.  Évszázadokig az angol uralom szimbóluma volt, ma állami hivatalok működnek a falai között.
Dublin szórakozó negyede a Temple Bar, keskeny macskaköves utcáin rengeteg hangulatos étterem, kocsma és bolt található. Az ír zene hívogató dallamai, minket is arra serkentenek, hogy megszakítva sétánkat betérjünk egy pint Guinnessre az útba eső bárok egyikébe. Közös sétánkat az I. Erzsébet királynő által 1592-ben alapított Trinity Collegenál fejezzük be.  Az egyetem leghíresebb látnivalója az Old Library (Régi Könyvtár), ahol 200.000 antik szöveget őriznek. Itt található Írország legékesebb középkori kézirata a Book of Kells is, valamint a legöregebb ír hárfa.
Szállásunk egy Dublin belvárosában lévő hosztelben lesz.

4. nap: Dublin, Szent-Patrik nap

Az egész napot Dublinban töltjük, ma van ugyanis az írek legfontosabb ünnepe, Szent Patrik napja.
Szent Patrik 431-ben kezdte meg hittérítő tevékenységét Írországban. Munkájának köszönhetően a katolikus vallás- teljesen meghódítva a szigetet- mintegy 800 évig virágzott Rómától függetlenül. Írország védőszentjének ünnepén a szó szoros értelmében „Áll a Bál”. Mindenki mulat, ünnepel, patakokban folyik a Guinness, zöldbe öltözik az egész ország. Ez a fergeteges parádé magával ragadja az ide látogató turistákat is, felejthetetlen élmény eltölteni Szent-Patrik napját az írek földjén, az írek között!
Az éjszakát az utcán vagy Dublinban, belvárosi hosztelünkben töltjük.

5. nap: Dublin, Budapest
Azokkal, akik hazaérnek a mulatságból, délelőtt ellátogatunk a híres Guinness sörfőzdébe.
Európa legnagyobb serfőzdéje több mint 120 országba szállítja termékeit. Látványos kiállítás során ismerkedhetünk meg a Guinness sör birodalmával, és a látogatás végén megkóstolhatjuk az írek nemzeti italát is. A Guinness központ tetejéről egy pint sörrel a kezünkben szemlélhetjük az alattunk elterülő Dublint.
Kora délután buszra szállunk, és a dublini reptérre utazunk. A menetrendszerinti járattal repülünk vissza Budapestre.

További információ

Amennyiben programunk tetszik, de nem tudsz rajta részt venni, mert az időpont nem megfelelő, esetleg barátaiddal, munkatársaiddal szeretnél utazni egyedi szervezésben, saját igényeid szerint, akkor kérjük, hagyj üzenetet, munkatársunk hamarosan elkészíti az ajánlatot számodra.  (» Itt hagyhatsz üzenet.)

Kapcsolódó cikkek

» Dublin képekben - Kovács Attila, 2017. május. 25
» Írország zöldellő tájain - Kovács Attila, 2016. február. 09
» Élet a vízen: Az írországi Craggaunowen Crannog - Etédi Alexa, 2014. augusztus. 26
» A kocsmák fővárosa - Dublin - Kovács Attila, 2014. január. 09
» Dublin őszi hangulata - Kovács Attila, 2011. október. 14
» Vadregényes ír vidék Aran- szigeteken - Kovács Attila, 2011. január. 17
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

utazást autóbusszal Írországban, négy éjszaka szállást ifjúsági szállásokon, a reggeliket, a túravezetést és a szervezés költségét.

Alapár nem tartalmazza: 

az utazást repülővel, a reptéri illetékeket, a reggelin kívüli étkezéseket, belépőket, a biztosítást, valamint a személyes költségeket.

Helyszíni költségek leírása: 

Tájékoztató belépő árak:
– Dublin, Guiness sörfőzde: 14 Euro
– Dublin, St. Partick katedrális: 6 Euro
– Crist Church katedrális: 6 Euro
– Dublin, Trinity Collage: 9 Euro
– Newgrange: 6 Euro
– Trim vára : 3.5 Euro
Ha van nemzetközi diákigazolványotok vagy nyugdíjas igazolványotok, mindenképpen hozzátok magatokkal! Az árak változhatnak!

 

 

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
45 Euro/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
100-150 Euro/fő
Előleg: 

A teljes részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.

Indulástól számított egy hónapon belül foglaláskor már a teljes ár fizetendő.

Hátralék: 

A teljes részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Felszerelés ajánló

kis hátizsák a városi túrákhoz, kényelmes városi viselet, meleg ruha, esőkabát, kényelmes zárt cipő, szandál vagy papucs, törölköző.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

repülővel a Budapest - Dublin útvonalon, színvonalas bérelt autóbusszal Írországban.

Az Aer Lingus légitársaság menetrendszerinti járatával utazink ki Dublunba. A repülőjegy tájékoztató ára oda-vissza: 29.000 Ft/fő.
A repülőjegy ára a jelentkezés idejétől függ! Mivel a repülőjegy árak folyamatosan emelkednek, érdemes mihamarabb jelentkezni! A minimális utaslétszám meglétekor kezdjük meg a repülőjegyek megvásárlását!

Szállás: 

írországi tartózkodásunk összes éjszakáját ifjúsági szállásokon töltjük. A szobák általában 4 - 6 -8 személyesek a mellékhelyiségek közösek. Minden helyszínen van konyha, valamint edények, tányérok és evőeszközök, hogy elkészíthessük ételeinket. Az ágyakhoz jár ágynemű, így saját hálózsákra nem lesz szükség, de törölközőre igen.

Felár megfizetése esetén lehetőség van vendégház két ágyas fürdőszobás szobáiban tölteni az éjszakákat.

Ennek várható költsége: 120 Euro/fő/4 éj

Étkezés: 
az utazás során reggelit biztosítunk, a többi étkezés önellátó, mindig van lehetőség vásárlásra a helyszíneken. A szállások jól felszerelt konyhával rendelkeznek, ahol elkészíthetjük, vacsoránkat. Ebédelni az adott helyszíneken tudunk. Az ír árszint magasabb (50-100%) az itthon megszokottnál, ezért célszerű néhány élelmiszert vinni Magyarországról. Pl.: levesporok, tészták. Néhány élelmiszer átlagára: 1 kg kenyér: 2-3 euró, 1 csésze kávé: 2-2.5 euró, 1 doboz sör: 1.5-2 euró, 1 csapolt sör: 3-4 euró. Írországban az éttermi árak is magasabbak az itthoniaknál, egy átlagos éttermi vacsora kb.20-25 euró. Legolcsóbb étkezési lehetőség a pubokban ( bárok) vagy a gyorséttermekben kínálkozik. Ezeken a helyeken 10-15 euróért is megvacsorázhatunk. Utunk során minden szállás közelében lesz lehetőség, hogy kipróbáljuk a pubok kínálatát.
A területről: 
Utazásunk során az ír fővárost és a közelében fekvő látnivalókat keressük fel. Dublint "a világ legkisebb nagyvárosaként " is emlegetik. A nagyvárosi hangulat keveredik egy barátságos vidéki kisváros életérzésével. Múzeumok, parkok, szűk utcák, és a világhírű zenés-ír kocsmák hívogatják az ide látogató utazót. Az ír főváros mellett meglátogatjuk Európa leghíresebb folyosósírját, valamint a kedvelt filmes díszletet, Trim várát. Gelndalogh kolostoránál a kereszténység emlékeinek nyomába eredünk. Szent Patrik nap: Szent Patrik, Írország védőszentje Krisztus után 385 körül született Walesben Maewyn néven. 16 éves korában szülőfaluját portyázó rablók támadták meg, elrabolták és rabszolgának adták el. Hat éves fogsága ideje alatt került közel Istenhez. Megszökve a fogságból a gauli kolostorba ment tanulni, ahol az Auxerre-i püspök, Szent Germain tanítványa volt 12 éven keresztül. Itt döbbent rá, hogy élete küldetése a pogányok kereszténységre való megtérítése. Visszatért Írországba és elkezdte hittérítő tevékenységét. A kelta druida papok nem nézték jó szemmel tevékenységét, de meggyőző és barátságos személyisége révén mindig kikeveredett a nehéz helyzetekből. Keresztül-kasul beutazta Írországon. Kolostorokat, templomokat, iskolákat alapítva melyek segíthették küldetését, Írország keresztény hitre térítését. Misszióját 30 éven keresztül végezte mielőtt visszavonult County Down-ba. Időszámításunk szerint 461. március 17.-én halt meg, azóta szentelik e napot az emlékére, mint Szent Patrik nap. A Szent Patrik nap egyik jellegzetes szimbóluma a 3 levelű lóhere. Ennek eredete abból a történetből ered, ahogyan Patrik a Szentháromságot elmagyarázta egy lóhere segítségével. Szentbeszédeiben a 3 levél jelképezte az Atya, a Fiú, és a Szentlélek szentháromságát, melyek mégis egy létben egyesülnek, mely a növény szára. Írország legfontosabb ünnep, nem csupán vallási megemlékezés. Az egész ír nép önfeledten ünnepel! Zöldbe öltözik az egész ország, patakokban folyik a Giunness vidámság és szórakozás vár az ide látogató utazóra, vidéken és a fővárosban egyaránt. A Szent Patrik nap megünneplésének szokását az ír bevándorlók vitték magukkal Amerikába, ahol 1737 óta ünneplik. Manapság egyre több helyen tartanak a világban megemlékezéseket Szent Patrik Nap alkalmából.
Időjárás: 
enyhe tavaszi időjárásra kell számítani. A terület óceáni éghajlaton fekszik, ezért számítani kell csapadékra.
Vízum: 
magyar állampolgárok érvényes személy igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak Írországba.
Biztosítás: 
Kötelező! Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Ezt az irodánkban is kedvezményesen meg tudod kötni.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!