Sugovica - Ferenc csatorna - Két napos kajakozás egy történelmi vízen

2 napos vízitúra tengerikajakkal

Történelmi barangolás hazánk egyik mesterséges csatornáján: a kis "folyó" a magyarországi vízrendszer érdekes mérföldköve, melynek természeti értéke sem elhanyagolandó. A partja változatos, fűz ligeterdők, kaszálórétek, boglyák, és a síkság romantikus egyvelegét kínálja ez a két napos kajakozás a déli határ mentén. Történészek, kajakfüggők vízitúrára fel. Irány a nyár eleji folyó.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Nehézség:

Az első napon 22-25 kilométer a tervezett táv, ezért ez a nap kicsit hajtósabb lesz, a második nap kevesebb távra számolhatunk.

Részvételi díj tartalmazza

a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), a hajószállítást, a bográcsos vacsorát, és a túravezetést.

Részvételi díj nem tartalmazza

az egyéb étkezést, a szállást, az utazást és az utasbiztosítást.

Hossz: 
2 nap
Szállás: 
sátor
Létszám: 
15 - 27 fő

Szállás

Saját sátrainkban kempingezünk.

Program: 

A programról:
Érdekes történelmi barangolás hazánk egyik mesterséges csatornáján. A kis "folyó" a magyarországi vízrendszer érdekes mérföldköve, melynek természeti értéke sem elhanyagolandó. A partja változatos, fűz ligeterdők, kaszálórétek, boglyák, és a síkság romantikus egyvelegét kínálja ez a két napos kajakozás a déli határ mentén. Történészek, kajakfüggők lapátra fel. Irány a nyár eleji folyó.

Első nap:
Csapatunk bajai találkája után egy kis vízi városnézés az érdekes nevű Sugovicán. Tovább állunk a Ferenc-csatorna első részére, amely egy hosszú csatorna résszel indul, majd változatos, kedves kis folyammá alakul. Hosszabb egyenes szakaszok, nagy kanyarok, kedves kis víz, ez a Ferenc-csatorna. Az éjszakát Nagybaracska határában szeretnénk tölteni. De a pontos helyszín függ csapatunk tempójától. Az első nap kicsit hosszabbat szeretnénk menni, hogy a határ közeli részekre is maradjon időnk.

Második nap:
A reggeli táborbontás után tovább csorgunk Dávod felé, Püspökpusztán keresztül. Itt kicsit megnyílik a folyó szélesebb lesz, a partot nádasok szegélyezik, a kilométerek haladtával nagyot változik a táj. Terveink szerint a helyi "Klágyán" átevezve haladunk végcélunk és hazánk határa felé, Hercegszántóra. A kis falu határában lesz túránk végpontja, ahol gyors logisztika a kocsikért, és búcsút intünk ennek az érdekes és szép történelmi, épített csatornarendszernek. Várható érkezés Budapestre a vasárnap esti órákban.

További információ

Amennyiben programunk tetszik, de nem tudsz rajta részt venni, mert az időpont nem megfelelő, esetleg barátaiddal, munkatársaiddal szeretnél utazni egyedi szervezésben, saját igényeid szerint, akkor kérjük, hagyj üzenetet, munkatársunk hamarosan elkészíti az ajánlatot számodra.  (» Itt hagyhatsz üzenet.)

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), a hajószállítást, a bográcsos vacsorát, és a túravezetést.

Részvételi díj nem tartalmazza: 

az egyéb étkezést, a szállást, az utazást és az utasbiztosítást.

Helyszíni költségek leírása: 

Szállás: kb. 2.500 ft/fő//éj
Kisbuszos utazás: 3.900 Ft/fő

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő. Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg vagy kisbusszal
Felszerelés ajánló

Kempingezéshez: sátor, ponyva, hálózsák, derékalj, összecsukható szék, kis kefe, rongy, kispárna esetleg útitakaró (utazáshoz).

Nappali öltözet: esőkabát, esőnadrág, vízálló szandál, sportcipő, polárkabát, kényelmes, hosszú ujjú világos ing és nadrág, fürdőruha.

Egyéb: napszemüveg, napvédő krém, ajakír, sapka vagy kendő, ruhaszárító kötél és csipesz, tisztálkodáshoz nedves törlőkendő.

Konyha: műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, kulacs, főző, gázpalack, gyufa, konzerv-, sörnyitó, dugóhúzó, kis nylonzacskó szendvicsnek, mosogatószer, szivacs.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

A kisbusz utasai 17-én, reggel a Római parti bázisunkról (Budapest, III. ker. Nánási út 53.) indulnak. Amennyiben a nagyon vidám kisbuszban szeretnél utazni Budapestről oda-vissza, akkor a korlátozott férőhely miatt igényedet a jelentkezéskor jelezd irodánk felé. A kisbusz ára: 3.900 Ft/fő, ami a helyszínen, induláskor fizetendő.
 

Egyéni utazás esetén 17-én, a reggeli órákban Baján találkozunk.

Szállás: 

Saját sátrainkban kempingezünk.

Étkezés: 
A bográcsvacsorán kívüli egyéb ellátást nem tartalmaz a részvételi díj. Célszerű szendvicset, innivalót és nem romlandó élelmiszereket hozni (müzliszelet, szőlőcukor, keksz, nassolni való).
A területről: 
A folyóról: A Sugovica (más néven Kamarás-Duna, németül Schokovitz) a Duna egy mellékága Bajánál. A keleti partján épült Baja belvárosa, a nyugati oldalán pedig a Petőfi-sziget fekszik. A folyón egy közúti híd ível át a 2+030 folyamkilométernél.A mai Sugovica egyes feltételezések szerint egykor a Duna főága lehetett.A török időkben jelentős kikötővé vált, és később is az ország négy legfontosabb dunai kikötője közé tartozott. Téli kikötője jégzajlás idején menedéket biztosított a hajóknak.A Sugovica jelentősége a Ferenc-csatorna tápcsatornája, a Baja-bezdáni tápcsatorna (a köznyelvben gyakran szintén Ferenc-csatorna) kiépítésével nőtt meg. A Sugovicából induló, Bátmonostor, Nagybaracska, Dávod, Hercegszántó és Küllőd területét érintő csatorna Bezdánnál csatlakozik a Ferenc-csatornához. Ekkor építették meg a tápcsatorna bejáratánál a Deák Ferenc-zsilipet, valamint a zsilipnél végződő Türr István-átvágást. A Szeremle felé kiágazó és ott a Dunába visszafolyó ágat a zsilip közelében egy töltéssel leválasztották a Sugovicáról.A Sugovica torkolata ekkor még mintegy 500 m-rel feljebb volt a mainál, és mivel folyásiránnyal szemben csatlakozott a Dunához, könnyen feliszapolódott. A rendszeres kotrás 1916-tól elmaradt, így a Sugovica kapcsolata fokozatosan megszűnt a Dunával. Végül 1931 és 1936 között alakították ki a mai torkolatot. Rendezésével a bajai kikötő forgalma jelentősen megnőtt.A név eredete: A közismertebb egy legenda, amely szerint a folyóág egy gazdag vízimolnár Súgó Vica nevű lányáról kapta a nevét, aki – miután apja visszautasította kedvese, egy szegény molnárlegény lánykérését – szerelmével együtt a folyóba ölte magát.Valószínűbb, hogy a szláv „sugava voda” (romlott, piszkos víz) kifejezésből származik, mivel régebben dunai bejárata alacsony vízállás idején feliszapolódott, árvíz idején viszont a hordalék is átvonult rajta.A Kamarás-Duna nevet – amelyet hivatalosan ma is visel – 1923-ban kapta, a név magyarosítására kiírt pályázat eredményeként.
Ferenc - csatorna:
A Duna–Tisza–Duna-csatorna (másként Ferenc-csatorna) Szerbiában, a Dél-bácskai körzetben, a Duna és a Tisza között folyik. A csatorna ténylegesen Magyarországon kezdődik Bajánál, majd Szerbiába átfordulva Bezdán, Zombor, Sztapár, Verbász, majd Szenttamáson keresztül Bácsföldvár előtt kettéágazik, és Óbecsénél csatlakozik a Tiszába. Nevét I. Ferenc királyról kapta, akinek uralkodása alatt épült, s a király maga is járt e vidéken.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára. A szigeten kapcsolatban leszünk egy szárazföldi egységgel, aki bármiféle probléma esetén pár órán belül támogatni tudja a vízen a csapatot. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a szigeten orvossal is.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!