Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
A település Magyarország egyik legszebb barokk városa, múltja a bronzkorig nyúlik vissza. Évszázadok óta katolikus vallási központ, püspöki székhely.

A váci püspökség alapítója az első magyar király, I. Szent István volt. A püspöki templom építésének befejezése I. Géza nevéhez fűződik, és kívánsága szerint ide temették el. A székesegyház belső díszítése Szent László király idejében készült. A templom a mai Géza király téren állott a püspöki palotával, a kanonoki házakkal és a katonák szálláshelyével együtt.
Vác mai, történelmi belvárosa a XVIII. század elején a korábban elkülönített német és magyar város összeépítésével, de a középkori városszerkezet megtartásával jött létre. A város napjainkban a Dunakanyar bal partjának szellemi és kereskedelmi központja, a leglátogatottabb kirándulóhely.

Múltidézés

A városról az első írásos említés 1075-ből származik: I. Géza király a garamszentbenedeki bencés apátság alapító levelében Vácot már városnak (civitas) nevezte. Az Árpád-házi uralkodóktól kapott kiváltságai és a város erős püspöki székhely jellege jótékony hatással volt fejlődésére. A tatárok azonban nem kímélték. 1241 márciusában, az úgynevezett fekete vasárnapon kardélre hányták az egész város, sőt a környező települések lakosságát is.

Vác romjaiból hamar felépült, és az újjáépítés területének bővítését is magával hozta. Három várossejt alakult ki: a vár, a "magyar város" és a "német város", amelyeket egymástól és a külvilágtól is külön falak, illetve sáncok választottak el. A városrészt négy kapu - a Pesti, a Hatvani, a Bécsi és a Rév kapu - határolta.

A város virágzásának tetőpontjára a reneszánsz korában, Báthori Miklós püspök idejében jutott. A művészeteket pártoló és tudománykedvelő főpap felújíttatta a székesegyházat, a püspöki palotát, és püspöki könyvtárat építtetett. A püspökök támogatásával több szerzetesrend is - ferences, piarista, irgalmas - érkezett Vácra, ahol nagyszabású építkezésbe kezdtek. Kollonics püspök a városból kitelepített reformátusok számára külön területet jelölt ki, s ezzel megvetette Kisvác alapjait.

Később Althan Mihály Frigyes, Althan Mihály Károly, Eszterházy Károly és Migazzi Kristóf személyében olyan püspökök kerültek a város élére, akik jövedelmüket a város egyházi és kulturális céljaira fordították. A két Althan népjóléti, közművelődési és egyházi intézményeket létesített, díszes barokk épületeket és kápolnákat emeltetett, megépíttette az ország egyetlen, ma is látható barokk hídját a Gombás-patakon, és számos köztéri szobrot állíttatott.

Eszterházy Károly püspök szinte az egész város területére kiterjedő városrendezést hajtott végre: kutakat fúratott, utcákat köveztetett, parkosított. Ő építtette meg Vác és Kisvác határán az országban egyedülálló diadalkaput, az úgynevezett Kőkaput Mária Terézia 1764-es váci látogatásának tiszteletére. Chazár András kezdeményezésére 1802-ben a régi püspöki palota épületében megnyílt az ország első Siketnéma Intézete.

Hosszú viták után 1846-ra megépült Pest és Vác között az első magyar gőzüzemű vasútvonal, aminek köszönhetően az első világháború idejére Vác már Pest megye legiparosodottabb városa volt. A két világháború között a város kisebb ütemben, de tovább fejlődött, majd a második világháború után további ipari üzemek létesültek. Többek között az ország legnagyobb építőipari üzeme, a Dunai Cement és Mészmű.
A város ma is a katolikus egyház püspöki székhelye.Vác térkép
Vác cikkek

találat
Részletes találati lista
Budapest és környéke

Kecskemét - Nagykőrös - Jászberény adventi hangulatban

1 napos buszos utazás Barangolás a Dél-Alföld híres városaiban
12.500 Ft/fő

Budapest, Budapest, de csodás ... Adventkor is

1 napos buszos kirándulás Budapestre
14.500 Ft/fő

A Börzsöny rejtett titkai kisvasúttal, vadaskerti kalanddal

1 napos buszos utazás Királyrétre és környékére
14.900 Ft/fő

Kultúra és természet: Vác és Gödöllő. Botanikus kert és Medvepark

1 napos buszos utazás Gödöllőre és környékére
14.900 Ft/fő

Gyönyörű fővárosunk, Budapest

1 napos buszos utazás Budapesten
15.200 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!