Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Törökország utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A törökországi utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a törökországi beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a törökök körében dívó szokásokról (ramadan, öltözködés), autóbérlésről kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Megtalálják az utazom.com török látnivalóinak, nevezetességeinek top 15-ös listáját is, emellett számos Törökországról, török városokról és érdekességekről szóló cikkek is segítségül szolgálhatnak. Törökország legnépszerűbb úti céljait – Isztambul, Alanya Antalya, Kemer, Belek, Bodrum, Side, Kappadókia – és azok nevezetességeit részletesen is bemutatjuk.

Számtalan okot sorolhatnánk fel, hogy miért érdemes Törökországba utazni: egyrészt ez a csodaszép ország a legkellemesebb átmenet az európai és a keleti kultúra között – még kellőképpen európai (ami a tisztaságot, a klímát és a történelmet illeti), de már izgalmasan orientális (a muszlim kultúra és vallás minden hozadékával). Emellett Európa és Ázsia közti elhelyezkedése is hozzájárult ahhoz, hogy a keleti és nyugati tradíciók összeolvadjanak. Hosszú és viharos történelme során számtalan nép rajta hagyta a keze nyomát, kezdve az anatóliai népekkel, majd jöttek a görögök, perzsák, makedónok és rómaiak, végül szeldzsuk és oszmán törökök fejezték be e színes kultúra alakulását. Így nem meglepő, hogy az ország kulturális látnivaló-ajánlata oly sokszínű: elég csak annyi, hogy kilenc UNESCO Világörökségi helyszínnel, és több mint harminc nemzeti parkkal büszkélkedik. Lenyűgöző városai, több száz éves műemlékei, vendégszerető népe, elbűvölő és változatos tájai és ízletes konyhája mind arra predesztinálják, hogy az ember minél előbb felkeresse.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Törökországba utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok: Török Líra (TRY, TL), a török pénzváltók többnyire az eurót, és az amerikai dollárt is elfogadják. Ebből adódik, hogy Törökországban a külföldi fizetőeszközök bevitelét nem korlátozzák. Antikvitásokat – 100 évnél régebbi tárgyakat, különösképpen régi pénzérméket, cserépeszközöket, köveket – szigorúan tilos Törökországból kivinni. Vásárlás esetén eredetigazoló papírt érdemes kérni, illetve kérhetjük az eladótól az illetékes múzeum vizsgálatát, hogy a megvásárolni kívánt tárgy nem műkincs-e, mert az országból való kilépéskor szigorú ellenőrzéssel lehet számolni, a törvény megszegése pedig komoly pénzbírsággal, egyes esetekben akár szabadságvesztéssel is járhat.

Időeltolódás: Törökország a GMT +2 időzónában fekszik, a helyi idő a magyarhoz képest +1 óra

Infrastruktúra: A török idegenforgalom még fejlődőben van, így előfordulhatnak apróbb problémák. Bár a szállodák berendezései minden igényt kielégítenek, a szolgáltatások színvonala is egyre jobb lesz, de egyelőre nem érdemes összehasonlítani a nyugat-európai minőséggel. Ennek ellenére a személyzet – a török emberek vendégszerető, barátságos habitusából adódóan – figyelmességgel, segítőkészséggel igyekszik kezelni az esetleges problémákat.

Elektromos hálózat, víz- és áramellátás: Törökországban a hálózati feszültség 220 V / 50 Hz, az elektromos csatlakozók megegyeznek a Magyarországon használtakkal. Feszültségingadozás és áramkimaradások gyakran előfordulnak. Elő- és utószezonban néha fennakadások tapasztalhatók a vízellátásban is. A melegvíz-szolgáltatás napenergiával működik, ezért rosszabb idő esetén kimaradások is lehetnek.

Általános időjárási viszonyok: A kedvelt török üdülőhelyeket, melyek az Égei- és Földközi-tenger partján találhatók, a mérsékelt mediterrán időjárás jellemzi: a nyár száraz és forró, a tél enyhe. Ebben a térségben (pl. Alanya, Antalya) a szezon áprilistól október végéig tart, a főszezon június-október. Törökország északi, Fekete-tengeri partvidéke mérsékelt óceáni éghajlatú, míg a Márvány-tenger és Isztambul térségére a mérsékelt mediterrán és a mérsékelt óceáni időjárás átmenete jellemző. Anatólia központi és keleti részein – ahol magasabb hegyvidéki területek vannak – viszonylag kemény telek tapasztalhatók, bizonyos helyeken akár 120 napig is megmarad a hó.

Szokások (ramadan, öltözködés, stb.): Törökország lakossága muszlim vallású, így a turisták által is kedvelt, de ma is működő vallási épületekben (mecsetek) tekintettel kell lenni az iszlám országok öltözködési szabályaira: a hölgyeknek fejet, felkart és térdet eltakaró viselet kötelező, érdemes egy kendőt magunknál tartani az ilyen esetekre.

A muszlim országokban a másik jelentős, valláshoz kapcsolódó esemény a ramadan, mely az iszlám holdnaptár 9. hónapja (böjthónap), s amely minden évben 10-11 nappal korábbra esik az előző évihez képest. A muszlimok a ramadán során napfelkelte és napnyugta között nem ehetnek, ihatnak, dohányozhatnak. Ebben az időszakban bizonyos szolgáltatásokban kisebb fennakadások lehetnek a muszlim vallású országokban.

Bár a dohányzás Törökországban elterjedt szokás, a török férfiak többsége dohányzik (mindig és mindenhol rágyújtanak), de a középületekben 2008 óta tilos a dohányzás, ennek megszegése pénzbüntetést vonhat maga után.

A török emberek hihetetlenül vendégszeretőek – a magyarokat különösképpen kedvelik, rokon népnek tartják – így nem meglepő, hogy úton-útfélen megkínálnak valamivel, melyet visszautasítani sértésnek számít!

A nem kötött árakkal dolgozó üzleteknél (pl. bazárban) szinte kötelező alkudni!

Az ország keleti részén élő kurd (valamint örmény) népesség a törökök számára érzékeny téma, már szóba hozásuk is komoly érzelmeket válthat ki, semmiképpen se akarjunk igazságot szolgáltatni!

Orvosi ellátás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni.

Az ország egész területén kerüljük a csapvíz fogyasztását, helyette palackozott vizet igyunk.

Törökországban a külföldi turisták részére telefonos call center szolgáltatás elérhető. A call center felvilágosítást nyújt a magán-, valamint az állami kórházakról, illetve a külföldiek számára díj ellenében kérhető betegszállítási lehetőségekről is. A szolgáltatás angol, orosz, német és arab nyelven érhető el a 444-4728 telefonszám hívásával (előhívó nem szükséges).

A Törökországba utazók számára kötelező oltás nincs, de számos oltás felvétele ajánlott: Hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, valamint veszettség.

Nyitva tartás: Törökországban a kormányzati hivatalok hét közben többnyire 8:30-12:00-ig, illetve 13:30-17:30-ig tartanak nyitva, szombat-vasárnap zárva vannak. A török bankok hét közben általában 8:30-12:00-ig, illetve 13:30-17:00-ig tartanak nyitva, szombat-vasárnap zárva vannak.

A boltok, üzletek, kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtó egységek nyitva tartása a fentiekhez hasonló, de előfordulhat a Magyarországon megszokottnál hosszabb nyitva tartás is.

A tengerparti tartományokban – főként nyáron – a nyitvatartási idők a jelzettől eltérhetnek. A törökországi ünnepnapokon a bankok, hivatalok zárva tartanak, az üzletek nyitva tartása változó.

Munkaszüneti napok

Január 1. – Újév
Április 23. - A Nemzeti Függetlenség és a Gyermekek Napja
Május 1. - Munka Ünnepe
Május 19. - Atatürk Emléknap, Ifjúsági és Sportnap
Augusztus 30. - A Győzelem Napja
Október 29. - A Köztársaság Ünnepe
A Ramadán és az Áldozati ünnep (Kurban bayramı) vándorló ünnepek, mivel az iszlám holdnaptár szerint számolják őket, mindig más időpontra esnek.

Fontos telefonszámok - Törökországban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:

Tűzoltóság (itfaiye): 110
Mentők (ambulans): 112
Közlekedési rendőrség (trafik polisi): 154
Rendőrség (polis): 155
Csendőrség (jandarma): 156

Magyarország törökországi képviseletei:  Nagykövetség – Ankara Cím: Macaristan Cumhuriyeti Büyükelciligi, Sancak Mahallesi, Layos Kosut Caddesi No.2., / Kahire Caddesi No. 30., 06550 Yildiz, Cankaya, ANKARA

Telefon: (00)-(90)-(312)- 442-2273

Főkonzulátus – Isztambul Cím: Metrocity A Blok, Büyükdere Cad. No. 171., 1. Levent/Istanbul  34330. Telefon: (00)-(90)-(212)- 317-9214, 317-9215  (magyar idő szerint: 08.00 - 15.30) Ügyelet: (00)-(90)-(533)-375-8715 (magyar idő szerint 15.30 - 08.00)Akciók, kedvezmények, last minute Törökországban

Törökország térkép
Törökország cikkek

» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» A török Riviéra legszebb látnivalói
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» Nyaralás Törökországban
találat
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!