Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
Tiszalök neve leginkább az itteni vízlépcsőnek köszönhetően vált ismertté, de a Tisza miatt is sokan keresik fel a települést.

A hajdani község életében igen jelentős szerepet játszott az első tiszai vízlépcső megépülte, ami - bár már 1937-ben elkezdték építeni - a háború miatt csak 1954-ben készült el. A hajózózsilipet 1958-ban, a turbinákat 1959-ben helyezték üzembe. Érdemes felkeresni a vízerőmű mellett lévő 24 hektáros arborétumot is, ahol mintegy 1200 különböző, érdekes növényfajta található. 

Településtörténet

Az ember megtelepedése már az őskorban bizonyított a területen (az erőmű építésekor jégkorszaki állatcsontokat és pattintott kőpengét is találtak), s a megyében először itt (a városhoz tartozó Rázompusztán) tártak fel Árpád-kori - a XI. századtól a tatárjárásig fennállt - települést.

Az egykori falu neve 1265-ben tűnt fel először egy szerződésben; minden bizonnyal a Lőrinc magyar személynévből ered. A középkor során igen sokszor változtak birtokosai: a XIV. században a Balog-Semjén nemzetség egyik tagja birtokolja, majd a Kállay és a Biri családoké. A század közepén a Domahidi család is szerzett itt birtokot, 1427-ben Zsigmond király Kállay Jánosnak adományozta. 1449-ben Hunyadi János adománylevele alapján Váradi Miklós és ruszkai Dobó István kapták meg a falu egy-egy részét. A XVI. század közepén török fennhatóság alá került a település. A XVII. század közepén a Rákócziak sárospataki uradalmához tartozott, a XVIII. század utolsó harmadában pedig Kállay Mihály tulajdonában volt a népes falu. Mellettük jó néhány más családnak voltak részbirtokai Lökön. 

Tiszalök a XVIII. század elején szerzett vásártartási jogot, s ekkortól számított mezővárosnak, mely címet egészen 1893-ig birtokolta. (Városi rangját csaknem száz év múlva, 1992-ben kapta vissza.) 1839-ben már több mint 4 és fél ezren lakták a várost. A XIX. század második felében három ízben is hatalmas árvizek pusztították, ami jelentősen károsította az épületeket. A hajdani mezőváros két beltelkes település volt, az ólaskertek a várostól kissé távolabb helyezkedtek el. 

 Tiszalök térkép
Tiszalök cikkek

találat

A hivatalos beutazási szabályokat könnyen ellenőrizheti itt: https://konzuliszolgalat.kormany.hu
Utazásainkhoz önrészmentes útlemondási- és utasbiztosítást kínálunk!
Honlapunkon számos ajánlat közül válogathat, de ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy akár kész útitervét segítsünk megvalósítani, írjon nekünk itt!

Részletes találati lista
körutazás

A Börzsöny rejtett titkai kisvasúttal, vadaskerti kalanddal

1 napos buszos utazás Királyrétre és környékére
14.900 Ft/fő

Kultúra és természet: Vác és Gödöllő. Botanikus kert és Medvepark

1 napos buszos utazás Gödöllőre és környékére
14.900 Ft/fő

Gyönyörű fővárosunk, Budapest

1 napos buszos utazás Budapesten
15.200 Ft/fő

Mátra alján, falu szélén... Barangolások a borok földjén

1 napos buszos utazás Egerre és környékére
15.500 Ft/fő

Ópusztaszer és Szeged - Hazánk és irodánk a kezdetektől napjainkig

1 napos buszos utazás Szegedre és Ópusztaszerre
15.800 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!