Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
Tiszalök neve leginkább az itteni vízlépcsőnek köszönhetően vált ismertté, de a Tisza miatt is sokan keresik fel a települést.

A hajdani község életében igen jelentős szerepet játszott az első tiszai vízlépcső megépülte, ami - bár már 1937-ben elkezdték építeni - a háború miatt csak 1954-ben készült el. A hajózózsilipet 1958-ban, a turbinákat 1959-ben helyezték üzembe. Érdemes felkeresni a vízerőmű mellett lévő 24 hektáros arborétumot is, ahol mintegy 1200 különböző, érdekes növényfajta található. 

Településtörténet

Az ember megtelepedése már az őskorban bizonyított a területen (az erőmű építésekor jégkorszaki állatcsontokat és pattintott kőpengét is találtak), s a megyében először itt (a városhoz tartozó Rázompusztán) tártak fel Árpád-kori - a XI. századtól a tatárjárásig fennállt - települést.

Az egykori falu neve 1265-ben tűnt fel először egy szerződésben; minden bizonnyal a Lőrinc magyar személynévből ered. A középkor során igen sokszor változtak birtokosai: a XIV. században a Balog-Semjén nemzetség egyik tagja birtokolja, majd a Kállay és a Biri családoké. A század közepén a Domahidi család is szerzett itt birtokot, 1427-ben Zsigmond király Kállay Jánosnak adományozta. 1449-ben Hunyadi János adománylevele alapján Váradi Miklós és ruszkai Dobó István kapták meg a falu egy-egy részét. A XVI. század közepén török fennhatóság alá került a település. A XVII. század közepén a Rákócziak sárospataki uradalmához tartozott, a XVIII. század utolsó harmadában pedig Kállay Mihály tulajdonában volt a népes falu. Mellettük jó néhány más családnak voltak részbirtokai Lökön. 

Tiszalök a XVIII. század elején szerzett vásártartási jogot, s ekkortól számított mezővárosnak, mely címet egészen 1893-ig birtokolta. (Városi rangját csaknem száz év múlva, 1992-ben kapta vissza.) 1839-ben már több mint 4 és fél ezren lakták a várost. A XIX. század második felében három ízben is hatalmas árvizek pusztították, ami jelentősen károsította az épületeket. A hajdani mezőváros két beltelkes település volt, az ólaskertek a várostól kissé távolabb helyezkedtek el. 

 Tiszalök térkép
Tiszalök cikkek

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!