Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
A megyeszékhely, Szolnok a térség gazdasági, közlekedési, kereskedelmi, oktatási és idegenforgalmi központja, egyben forgalmas tiszai átkelőhely is.

A Tisza és a Zagyva találkozásánál már a neolitikumban (csiszolt kőkorszak) laktak emberek. A honfoglaló magyarok is felismerték a Tisza közlekedési és más fontos adottságait. A honfoglalás korából származik a Szolnok-Strázsahalom lelőhelyen talált aranyozott ezüst tarsolylemez, amely e kor legszebb ötvösművészeti tárgyai közé tartozik.

Szolnok város nevét először - Zounuk alakban - I. Géza garamszentbenedeki alapítólevele említette 1075-ben. István király tette a várost az újjászervezett ispánság központjává.
A Tisza és a Zagyva által körülvett magaslaton épült az ispánsági vár, amely Zounuk ispánról kapta a nevét, aki Gellért püspök védelmében halt mártírhalált a későbbi Gellért-hegyen. A fontos egyházi központtá vált Szolnokot a XIII. században a tatárdúlás elnéptelenítette, ám utána ismét fejlődésnek indult: Zsigmond király 1422-ben városi rangot adományozott a településnek.

A város jelentőségét növelte, hogy itt haladt át Erdélytől Budáig az úgynevezett "sószállító út". A török támadások ellen a szolnoki várat megerősítették, a vár körül ásott vizesárokból alakult ki a Zagyva mai medre.

Várostörténet

Szolnok életében jelentős változást hozott, hogy ide épült az ország második vasútvonala, Pest-Szolnok között, amelyet 1847. szeptember 1-jén nyitottak meg. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején Szolnok központi szerepet játszott a vasút és a tiszai hajózás révén. 1849. március 5-én a szolnoki csata győzelmét követően indult meg a tavaszi hadjárat.

A város már a XIX. század végén vasúti csomóponttá vált, 1876-ban pedig a vármegye székhelye lett. A jellegzetes városközpont a XIX-XX. század fordulója táján alakult ki.

A világháborúk nagy áldozatokkal jártak a városban. A károk helyrehozatala után megkezdődött városfejlesztés nyomán az 1950-es években túlméretezett ipari beruházásokra került sor, lakótelepek alakultak ki, s a környékről betelepülő parasztsággal felduzzadt a város lakossága. 1990-ben Szolnok megyei jogú város lett.

Kulturális élet

A városban a képzőművészet és a színjátszás támogatása kiemelt jelentőségű volt. 1902-ben nyílt meg a régi vár helyén kiépített parkban a művésztelep, ahol máig festők, szobrászok alkotnak. A művésztelep meghatározó egyénisége az első világháborúig Fényes Adolf, a portréfestészetéről ismert művész volt, majd tanítványa, Aba-Novák Vilmos, az eklektikus és történelmi képeiről híres, neo-klasszicista festő befolyásolta a szolnoki alkotóközösség munkáját.

A Közép-Tisza vidékének képzőművészeti életébe és múltjába kalauzolja a látogatókat a Damjanich János Múzeum állandó régészeti, történeti, néprajzi és képzőművészeti kiállítása. A városban található repülőmúzeum Magyarországon az egyetlen, de Közép-Európában is egyedülálló. Szolnok további különlegessége, hogy a város az ország legnagyobb, védett molnárfecske-telepének ad otthont a belvárosi házak erkélyei alatt.

A település Budapest és Debrecen felől a 4-es főúton érhető el, északról a 32-es, délről a martfűi 442-es a legfontosabb út. Vasúton a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Hatvan-Szolnok, a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok, a Záhony-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest, a Curtici-Lőkösháza-Békéscsaba-Szolnok-Budapest, a Makó-Hódmezővásárhely-Szolnok, a Kiskunfélegyháza-Szolnok vonalakon egyaránt megközelíthető.Szolnok térkép
Szolnok cikkek

találat

A hivatalos beutazási szabályokat könnyen ellenőrizheti itt: konzuliszolgalat.kormany.hu
Utazásainkhoz önrészmentes útlemondási- és utasbiztosítást kínálunk!
Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres, írjon nekünk itt!

Részletes találati lista
körutazás

A Börzsöny rejtett titkai kisvasúttal, vadaskerti kalanddal

1 napos buszos utazás Királyrétre és környékére
14.900 Ft/fő

Kultúra és természet: Vác és Gödöllő. Botanikus kert és Medvepark

1 napos buszos utazás Gödöllőre és környékére
14.900 Ft/fő

Gyönyörű fővárosunk, Budapest

1 napos buszos utazás Budapesten
15.200 Ft/fő

Mátra alján, falu szélén... Barangolások a borok földjén

1 napos buszos utazás Egerre és környékére
15.500 Ft/fő

A bakony dombjai között vonatozunk! Csókakő vára, Őskü, Zirc és Veszprém

1 napos buszos utazás Zircre és környékére
17.500 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!