Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
A megyeszékhely, Szolnok a térség gazdasági, közlekedési, kereskedelmi, oktatási és idegenforgalmi központja, egyben forgalmas tiszai átkelőhely is.

A Tisza és a Zagyva találkozásánál már a neolitikumban (csiszolt kőkorszak) laktak emberek. A honfoglaló magyarok is felismerték a Tisza közlekedési és más fontos adottságait. A honfoglalás korából származik a Szolnok-Strázsahalom lelőhelyen talált aranyozott ezüst tarsolylemez, amely e kor legszebb ötvösművészeti tárgyai közé tartozik.

Szolnok város nevét először - Zounuk alakban - I. Géza garamszentbenedeki alapítólevele említette 1075-ben. István király tette a várost az újjászervezett ispánság központjává.
A Tisza és a Zagyva által körülvett magaslaton épült az ispánsági vár, amely Zounuk ispánról kapta a nevét, aki Gellért püspök védelmében halt mártírhalált a későbbi Gellért-hegyen. A fontos egyházi központtá vált Szolnokot a XIII. században a tatárdúlás elnéptelenítette, ám utána ismét fejlődésnek indult: Zsigmond király 1422-ben városi rangot adományozott a településnek.

A város jelentőségét növelte, hogy itt haladt át Erdélytől Budáig az úgynevezett "sószállító út". A török támadások ellen a szolnoki várat megerősítették, a vár körül ásott vizesárokból alakult ki a Zagyva mai medre.

Várostörténet

Szolnok életében jelentős változást hozott, hogy ide épült az ország második vasútvonala, Pest-Szolnok között, amelyet 1847. szeptember 1-jén nyitottak meg. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején Szolnok központi szerepet játszott a vasút és a tiszai hajózás révén. 1849. március 5-én a szolnoki csata győzelmét követően indult meg a tavaszi hadjárat.

A város már a XIX. század végén vasúti csomóponttá vált, 1876-ban pedig a vármegye székhelye lett. A jellegzetes városközpont a XIX-XX. század fordulója táján alakult ki.

A világháborúk nagy áldozatokkal jártak a városban. A károk helyrehozatala után megkezdődött városfejlesztés nyomán az 1950-es években túlméretezett ipari beruházásokra került sor, lakótelepek alakultak ki, s a környékről betelepülő parasztsággal felduzzadt a város lakossága. 1990-ben Szolnok megyei jogú város lett.

Kulturális élet

A városban a képzőművészet és a színjátszás támogatása kiemelt jelentőségű volt. 1902-ben nyílt meg a régi vár helyén kiépített parkban a művésztelep, ahol máig festők, szobrászok alkotnak. A művésztelep meghatározó egyénisége az első világháborúig Fényes Adolf, a portréfestészetéről ismert művész volt, majd tanítványa, Aba-Novák Vilmos, az eklektikus és történelmi képeiről híres, neo-klasszicista festő befolyásolta a szolnoki alkotóközösség munkáját.

A Közép-Tisza vidékének képzőművészeti életébe és múltjába kalauzolja a látogatókat a Damjanich János Múzeum állandó régészeti, történeti, néprajzi és képzőművészeti kiállítása. A városban található repülőmúzeum Magyarországon az egyetlen, de Közép-Európában is egyedülálló. Szolnok további különlegessége, hogy a város az ország legnagyobb, védett molnárfecske-telepének ad otthont a belvárosi házak erkélyei alatt.

A település Budapest és Debrecen felől a 4-es főúton érhető el, északról a 32-es, délről a martfűi 442-es a legfontosabb út. Vasúton a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Hatvan-Szolnok, a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok, a Záhony-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest, a Curtici-Lőkösháza-Békéscsaba-Szolnok-Budapest, a Makó-Hódmezővásárhely-Szolnok, a Kiskunfélegyháza-Szolnok vonalakon egyaránt megközelíthető.Szolnok térkép
Szolnok cikkek

találat

Saját szervezésű utazásaink az utazás minden költségét tartalmazzák (részletek az utazás leírásánál).
Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy másik időpont lenne megfelelő, kérjen személyre szabott ajánlatot, írjon nekünk itt!   

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!