Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Beutazási szabályok:
Szlovénia, bár kis ország, mégis mindent megad az odalátogató turistáknak: tengerpart, hegyvidékek gyönyörű erdőkkel, műemlékekben gazdag városok. A szlovén tengerpart híresen kicsi, de legalább olyan szép, mint a horvát rész. Az Alpok lábánál elterülő ország, mint alapvetően hegyvidéki ország kiváló lehetőségeket nyújt szabadidő sportokhoz (hegymászás, hegyi túrák, túra-kerékpározás, vadvízi túrák).

Pénznem: Euró. Pénzváltó irodákban, repülőtereken, bankokban lehet pénzt váltani, illetve néhány nagyobb szállodában.

A dombornyomásos hitelkártyákat (Visa, Eurocard, Mastercard, Maestro) a legtöbb étteremben és üzletben elfogadják. Kisebb falvakban és boltokban még előfordulhat, hogy csak kézpénzzel lehet fizetni.

Hivatalos nyelv: Szlovén, azonban angolul szinte mindenhol beszélnek.

Közlekedés: Rövidtávú tartózkodás esetén a magyar vezetői engedélyt elfogadják. Szlovénia területén minden személygépkocsi részére, belterületen is kötelező a nappali fényszóró, valamint minden rendelkezésre álló biztonsági öv használata. Kötelező november 15. és március 15. között a téli gumi használata, vagy ha az nincs, akkor hóláncot kötelező tartani az autóban. Egyes hegyvidéki utakon, amennyiben azt jelzik, a hólánc megléte minden esetben megkövetelt. Szlovéniában az autópályák és a jelentősebb gyorsforgalmi utak, valamint néhány alacsonyabb rendű út használatáért útdíjat kell fizetni.

A személygépjárművek vezetőinél a megengedett véralkoholszint max. 0,05%, a kezdő vezetőknél (azaz a jogosítvány megszerzése után 2 évig) 0,0%.

Gasztronómia: A szlovén konyha nagyon változatos. Gasztronómiájában jelen vannak a szomszédos országok étkezési szokásai, így északon az osztrák, a déli tengerparti részen az olasz, míg keleten a magyar hatások érvényesülnek. A kiterjedt erdőknek köszönhetően sok vadhúst fogyasztanak. A tengerparton gyakran fogyasztanak friss halat. A húsokhoz köretként általában burgonyát és tésztát kínálnak. Helyi specialitás a hajdinadarából készült galuska. Az olaszos ételek minden üdülőhelyen kaphatók. Jellemző a mediterrán fűszerek, a fokhagyma és az olíva olaj használata. Az italok közül a sör elengedhetetlen kísérője az étkezésnek. Ha Szlovéniában járunk érdemes a helyi borokat is megkóstolni.

Időjárás: Szlovénia időjárása az ország legnagyobb területén hasonló Magyarországéhoz. A hegyekben szélsőséges viszonyok is tapasztalhatók.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A hivatali idő munkanapokon általában 8-15 óra között van, szerdai napokon jellemzően hosszabb az ügyfélfogadási idő. A nagy bevásárlóközpontok hétköznaponként általában 20 óráig, vasárnaponként 15 óráig tartanak nyitva.

Vallási és viselkedési kultúra: Szlovénia túlnyomórészt katolikus ország, állami ünnepeiken kívül alapvetően a katolikus egyház ünnepeit tartják.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Fertőzőbetegségek és járványok tekintetében azonos a helyzet a többi fejlett EU tagállammal

Az utazás megkezdése előtt mindenképpen javasolt az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU Kártya) kiváltása. A turisták által sűrűn látogatott szlovéniai üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek. Szlovéniában a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Biztonság: Az országban a közbiztonság jónak mondható, viszont a forgalmas helyeken az értékekre fokozottan ajánlott figyelni.

Borravaló: Szlovéniában nem igazán gyakorolják a borravaló adását. Ha adnak, akkor inkább a kiszámlázott összeget kerekítik fel.

Áram: 220 volt, Szlovéniában a nálunk is megszokott, úgynevezett „Europlug” csatlakozót használják.

Fontos telefonszámok: Általános segélyhívó (mentők, tűzoltóság): 112, Rendőrség: 113, Szlovén Autóklub (AMZS) segélyszolgálat: 1987

Konzul/Magyar külképviselet:
Cím: Ulica Konrada Babnika 5., Ljubljana, 1210
Előhívó: 00-386-1
Telefon: 583-04-00
Konzul: Bakos-Veres Ágnes Andrea
E-mail: consulate.lju@mfa.gov.hu
Honlap: ljubljana.mfa.gov.hu  Szlovénia térkép
Szlovénia cikkek

» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Szlovénia legszebb látnivalói
» Utak Március 15. idejére
» Síelés Szlovéniában
» 4 napos utazások
találat
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!