Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
Szarvas építészeti emlékekben gazdag város: egyházi, világi és népi műemlékek egyaránt találhatók itt. Helyi nevezetesség a Pepi-kert, azaz a szarvasi arborétum, de itt található a Körös-Maros Nemzeti Park központja is.

Szarvas először 1848-ban lett város, de 1872-ben elvesztette e címet, amelyet 1966-ban végleg visszaszerzett. A millennium évtizedében épültek azok az épületek (például az Újtemplom, az Árpád Szálló, néhány polgárház), amelyek ma is meghatározói a városképnek.
A városi lét mellett Szarvas őrzi szoros kapcsolatát a vidékkel, a mezőgazdasággal. Minden nyáron rendeznek Nemzetközi Pásztortalálkozót és Dudásfesztivált, aratóünnepet, szeptemberben pedig Szilvanapot.
Szarvas legnevesebb képzőművésze Ruzicskay György (1897-1993) festőművész.

Településtörténet

A város története a XII. századtól követhető nyomon, ekkor említették először Szarvas-halom néven. Ez a település vélhetőleg a mai Ótemplom helyén volt.

A török időkben a település folyami átkelőhelye miatt volt jelentős, földvár is épült a védelmére.

Földesura, báró Harruckern János György a török idők alatt elnéptelenedett, pusztasággá vált területet főként szlovák telepesekkel népesítette be a XVIII. században. Jelentős fejlődésnek a század végén indult.
E fejlődés jórészt a város evangélikus lelkészének, Tessedik Sámuelnek a nevéhez fűződik, aki megteremtette Európa első gazdasági iskoláját és számos gazdasági újítást vezetett be. Az iskola 1806-ig működött Szarvason.

A város fejlődésének újabb fontos állomása volt a gimnázium Szarvasra települése 1834-ben. Az idők folyamán az iskola sok jeles tanáregyéniséget vonzott ide. Legjelentősebb igazgatója, Vajda Péter, a reformkor "mindenese": tudós, író, költő, publicista, tanár volt.

A XIX. század második felétől jelentős szerepet töltött be a város életében a gróf Bolza család. Kastélyokat építtettek a Körös partjára, létrehozták az Anna-ligetet, majd a Bolza Józsefről elnevezett Pepi-kertet, mai nevén a Szarvasi Arborétumot. Itt jelölték ki a történelmi Magyarország közepét is Mihálfi József gimnáziumi tanár számításai alapján.

 Szarvas térkép
Szarvas cikkek

találat

Saját szervezésű utazásaink az utazás minden költségét tartalmazzák (részletek az utazás leírásánál).
Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy másik időpont lenne megfelelő, kérjen személyre szabott ajánlatot, írjon nekünk itt!   

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

körutazás

Őrségi séták

2 napos körutazás a nyugati országrészben
30.320 Ft/fő

Hétvége Krakkóban

3 napos buszos városlátogatás Krakkóban
30.498 Ft/fő

Hétvége Prágában+Sörgyár látogatás

2 napos buszos körutazás Csehországban
30.498 Ft/fő

Kirándulás a Felvidéken

2 napos körutazás a Felvidéken.
35.390 Ft/fő

Hétvége a Plitvicei-tavaknál

2 napos buszos kirándulás Horvátországban
36.033 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!