Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Spanyolországi utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A spanyolországi utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a spanyolországi beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a spanyolok körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Spanyolország legnépszerűbb úti céljait – Barcelona, Madrid, Cadiz, Cordoba, Sevilla, Mallorca, Malaga, Granada, Costa Brava, Costa del Sol – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.
Spanyolország csodálatos tengerpartjaival, ízletes konyhájával, lenyűgöző városaival, hosszú és dicsőséges történelmével és ehhez kapcsolódó kultúrájával régóta a magyarok egyik legkedveltebb úti célja. S nem csak azok körében, akik tengerparti nyaralásra vágynak; a városlátogatások – Madrid, Barcelona, Sevilla, Granada, Cordoba – a hegyi túrák, a kulturális, vagy éppen spirituális turizmus is épp ilyen kedveltek a gyönyörű pireneusi államban. Spanyolország Olaszország után a második legnagyobb számú UNESCO Világörökségi helyszínnel büszkélkedik (szám szerint 44), melyek között a teljesség igénye nélkül olyan csodákat találunk, mint Gaudi munkáit Barcelonában, az Altamira-barlangot (Santillana del Mar), az El Caminot, vagyis Szent Jakab zarándokutat, Cordoba, Salamanca vagy Santiago de Compostela óvárosát, Aragónia mudéjar stílusú építészetét, vagy a lenyűgöző Alhambrát, Generalifét, és Albazynt, Granadában.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Spanyolországba utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Spanyolország hivatalos fizetőeszköze az Euró (EUR). A vámelőírások tekintetében Spanyolország mindenben az uniós szabályokat követi. Vámmentesen lehet behozni az országba: 800 db cigarettát, 400 db kisebb szivart, 1 kg dohányt, 10 l alkoholpárlatot (röviditalt), 20 l közepes alkoholtartalmú italt (pl. sherry), 90 l bort és 110 l sört. Gibraltári kirándulásunk során azonban számítsunk arra, főként kilépéskor, hogy szigorú a vámellenőrzés, mivel a brit felségterületen számos vámmentes cikket lehet vásárolni. Spanyolországban az idegenforgalmi adó megléte és mértéke területenként változik.

Időeltolódás: Spanyolország a GMT +1 időzónában fekszik, azaz ugyanannyi az idő, mint hazánkban.

Elektromos hálózat és áramellátás: Spanyolországban a hálózati feszültség 220 V, a magyar szabványnak megfelelő.

Általános időjárási viszonyok: Spanyolország éghajlata alapvetően mediterrán – elsősorban a déli és keleti partszakaszon, ahol magas a napos órák száma és minimális a csapadékmennyiség, a tél pedig enyhe. A kontinentális éghajlatú belső területeken nagyobb a hőmérsékletingadozás, a nyarak többnyire forrók, a tél meglehetősen hideg lehet. Az óceáni éghajlatú északi partszakaszra a mérsékeltebb nyár és csapadékosabb tél jellemző. A Kanári-szigeteken szubtrópusi éghajlat uralkodik, a hőmérséklet egész évben 18 és 24 °C között mozog, minimális a csapadékmennyiség. 

Szokások: Hivatalos nyelv a spanyol, valamint a katalán, a gall és a baszk. Az idegenforgalmi területeken beszélik az angolt is. Katalóniában teljesen elfogadott a spanyol nyelv, de ha valaki néhány szót megtanul katalánul, azonnal szimpatikussá válik a helyiek szemében (ez Katalónián kívül igaz a spanyol nyelvre is). A katalánok nagyon szeretik Katalóniát, a nyelvüket, és büszkék rá, hogy ők "nem spanyolok". Azt azonban nem szeretik, ha "lespanyolozzák" őket a turisták, ki is kérik maguknak.
A borravaló egy része bele van számolva az ÁFÁ-ba (ez Spanyolországban IVA). Természetesen a szolgáltatások területén dolgozók ugyanúgy elvárják: a pincérek, taxisofőrök vagy a szobalányok.
2011-ben Európa egyik legszigorúbb dohányzás ellenes törvénye lépett életbe Spanyolországban. A közintézmények mellett az éttermekben, a bárokban, a diszkókban, a kaszinókban, de még szabadtéri létesítményekben is tilos a dohányzás. Játszótereken, iskoláknak, kórházaknak még a környékén sem szabad rágyújtani, de a tévé képernyőjéről is száműzték a dohányzókat. A szállodák is csak szobáik 30 százalékát tarthatják fenn a dohányosok számára.

Ami a mentalitást illeti, a spanyolok alapvetően kedves, segítőkész, pozitív hozzáállású emberek. Mindenképpen legyünk tekintettel az elfogadott öltözködésre, ha nyilvános helyre megyünk. Templomok, kolostorok esetén a fedett váll és térdnél hosszabb szoknya/ nadrág kötelező. Fürdőruhában vagy meztelen felsőtesttel ne üljünk be étterembe. Barcelonában súlyos pénzbírságot (300-500 euró) kaphat az, aki a város utcáin fürdőruhában jelenik meg.

A spanyoloknál később indul a nap, mint ahogy az a mi időérzékelésünk szerint megszokott, és tovább is tart, így például éjszakába nyúlóan tudnak szórakozni, beszélgetni, a kávézók, bárok, éttermek nagyon sokáig vannak nyitva, és ez nem csak a felnőttekre, de a gyerekekre is igaz. Ugyanakkor a szieszta idején szinte kihalnak az utcák, szinte csak turistákat lehet ilyenkor látni.

Orvosi ellátás:
Az általános egészségügyi és higiéniai viszonyok az európai átlagnak felelnek meg. A közegészség jó, járványveszély nincs. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek a Spanyolországban való tartózkodás során orvosilag sürgősen indokolttá válnak. Az ellátás igénybevétele előtt érdemes meggyőződni arról, hogy az adott orvos, vagy kórház szerződéses viszonyban áll-e az állami egészségbiztosítóval, tehát elfogadja az európai egészségbiztosítási kártyát. A csapvíz a kisebb településeken helyenként nem alkalmas a közvetlen fogyasztásra, a nagyvárosokban mindenhol iható, de ha biztosabbnak érezzük, inkább fogyasszunk palackos vizet.

Nyitva tartások:
A bankok nyitvatartási ideje hétfőtől péntekig 9–13.00 óra között van, míg szombaton zárva tartanak. Sok pénzváltót és bank automatát is találunk országszerte.
Az üzletek nyitva tartása hasonló, mint a többi mediterrán országban. A boltok általában hétfőtől szombatig, 9.30-tól 13.30-ig, majd 16.30-tól 20.00 óráig vannak nyitva. Szieszta idején, zárva vannak, de a nagy multik és bevásárlóközpontok (10.00-21.00 vagy 22.00 között), illetve az üdülő övezetek üzletei ezt gyakran nem tartják be, késő estig várják a betérőket. A vendéglátóegységek, kávézók és egyéb szórakozóhelyek szintén az éjszakai órákig tartanak nyitva.

Legfontosabb spanyol ünnepnapok:
Január 1. – Újév
Január 6.  – Vízkereszt
Május 1. – Munka ünnepe
Augusztus 15. – Nagyboldogasszony ünnepe (Mária mennybevétele)
Október 12. – Spanyolország nemzeti ünnepe
November 1. – Mindenszentek
December 6. – Az Alkotmány napja
December 8. – A Szeplőtelen Fogantatás ünnepe
December 25. – Karácsony
Az olyan vallási ünnepek, mint a húsvéti ünnepkörbe tartozó napok – nagycsütörtök, nagypéntek, húsvét, húsvét hétfő – minden évben más napra esik.

Fontos telefonszámok - Spanyolországban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Rendőrség: 091, 092
Tűzoltóság: 080
Mentők: 061
Turista rendőrség - Madrid: 91 548 85 37
Turista rendőrség - Barcelona: 93 290 33 27
Az Európai SOS telefonszámot (112), mely az összes sürgősségi segélyszolgáltatást – rendőrség, mentők, tűzoltók – kapcsolja, Európában bárhonnan hívhatjuk. Ez a segélyszám BÁRMILYEN telefonról díjmentesen hívható életveszély esetén.

Magyarország spanyolországi diplomáciai képviseletei:
Nagykövetség – Madrid

Cím: C/Fortuny 6. Piso 4. 28010 Madrid , Telefon: (00)-(34)-(91)- 413-70-11  , ügyelet: (00)-(34)-(91)- 619-22-19-29, honlap: www.mfa.gov.hu/emb/madrid

Konzulátus – Madrid
Cím: C/Angel de Diego Roldan 21. 28016 Madrid, telefon: (00)-(34)-(91)- 413-98-50, (00)-(34)-(91)- 413-41-37, ügyelet: (00)-(34)-(619)-22-19-29 , honlap: www.mfa.gov.hu/emb/madridAkciók, kedvezmények, last minute Spanyolországban

Spanyolország térkép
Spanyolország cikkek

» Spanyolország látnivalói
» El Camino de Santiago zarándoklat - látnivalók, érdekességek, hasznos információk
» Utak Március 15. idejére
» Hétvége Barcelonában
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» 4 napos utazások
» Hosszú hétvége
találat
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!