Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
A település a Zemplén egyik szellemi központja, a Tokaj-hegyaljai borvidék kereskedővárosa. A környező erdők kedvelt kirándulóhellyé teszik. A városhoz tartozó Széphalom irodalmi zarándokhely. Sátoraljaújhely mellett nemzetközi határátkelőhely működik.

A nagy történelmi múltú város eredeti neve Sátorhalma, illetve Sátorelő volt.

Városi kiváltságokat 1261-ben kapott V. István királytól. Védelmére a Várhegyen kővár épült, mely a XVI. századig állt fenn - emlékét ma már csak a hegy neve őrzi.

A város már a középkorban jelentős település: itt volt a híres hegyaljai bor kereskedelmi központja, itt vezettek át a kereskedelmi útvonalak Oroszország, Lengyelország és Erdély irányába. Itt készítette Szepsi Laczkó Máté páter 1640-ben az első aszúbort - Tokaj-Hegyalja máig leghíresebb borfajtását.

Sátoraljaújhely a XVII. századtól a Rákóczi-család birtokába került, a XVIII. század közepétől Zemplén vármegye székhelye lett. Itt kezdte pályáját a megye fiskálisaként Kossuth Lajos, itt volt résztvevője a közéletnek Kazinczy Ferenc és Szemere Miklós is.

A XIX. század második felére elérte a várost a vasútvonal, megépült a híres dohánygyár és a fürdő. A trianoni békeszerződés azonban megcsonkította a várost. Mai jelentőségét továbbra is a tokaji bor biztosítja.

Sátoraljaújhely történelmi műemlékekben gazdag, környékén számos kirándulóhely található. A város határában működik Magyarország leghosszabb ülőszékes felvonója (1334 méter hosszon), amely télen a Magas-hegyi sí- és szánkópályákhoz viszi a turistákat.

A régi zsidó temető a zsidóság jelentős zarándokhelye: itt nyugszik Teitelbaum Mózes csodarabbi, aki állítólag meggyógyította a gyermek Kossuth Lajost is, és nagy jövőt jósolt neki: "Te leszel a néped zászlóhordozója".

A Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalom a magyar irodalomtörténet kiemelkedő helyszíne. Az egykori kastélykertben áll az Ybl Miklós tervei alapján épült Kazinczy-emlékcsarnok, amelynek kiállítása a nyelvújító Kazinczy Ferenc életpályáját idézi föl.

A 37-es út a szlovák határ melletti településen ér véget. Vasúton a Miskolc-Szerencs-Sátoraljaúhely vonalon közelíthető meg.Sátoraljaújhely térkép
Sátoraljaújhely cikkek

találat

A hivatalos beutazási szabályokat könnyen ellenőrizheti itt: https://konzuliszolgalat.kormany.hu
Utazásainkhoz önrészmentes útlemondási- és utasbiztosítást kínálunk!
Honlapunkon számos ajánlat közül válogathat, de ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy akár kész útitervét segítsünk megvalósítani, írjon nekünk itt!

Részletes találati lista
körutazás

A Börzsöny rejtett titkai kisvasúttal, vadaskerti kalanddal

1 napos buszos utazás Királyrétre és környékére
14.900 Ft/fő

Kultúra és természet: Vác és Gödöllő. Botanikus kert és Medvepark

1 napos buszos utazás Gödöllőre és környékére
14.900 Ft/fő

Gyönyörű fővárosunk, Budapest

1 napos buszos utazás Budapesten
15.200 Ft/fő

Mátra alján, falu szélén... Barangolások a borok földjén

1 napos buszos utazás Egerre és környékére
15.500 Ft/fő

Ópusztaszer és Szeged - Hazánk és irodánk a kezdetektől napjainkig

1 napos buszos utazás Szegedre és Ópusztaszerre
15.800 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!