Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Róma utazás, nyaralás – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a Rómába indulók számára, legyen szó utazásról, nyaralásról, vagy éppen városnézésről. Ezen az oldalon nem csupán a római idegenforgalmi infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a rómaiak körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb római látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait is. Számos Rómáról, illetve a város érdekességeiről szóló cikk is segítségül szolgálhat.

Rómánál klasszikusabb úti célt el sem tudnánk képzelni. Elnevezései (Caput Mundi, azaz latinul a Világ Fővárosa, valamint az Örök Város), illetve a Rómához kapcsolódó mondások (Minden út Rómába vezet) nem véletlenül születtek, s a város rá is szolgált e szépen csengő, híres nevekre, szlogenekre. Rómát Kr. e. 776-ban alapította a mitikus ikerpár, Romulus és Remus, s hamarosan az akkor ismert világ központja, legnagyobb és legfényesebb városa lett, mely dicsőséges történelmet máig őrzi, gondoljunk csak az olyan nevezetességekre, mint a Colosseum, a Forum Romanum, vagy éppen az Angyalvár. S a ma is divatos, felkapott és pezsgő Róma csodálatos módon tud együtt élni múltjával. A régi korok műemlékei szerves részét képezik e nagyszerű városnak, melyek nélkül nem tudnánk elképzelni Rómát. Mondhatjuk azt is, hogy mindezek összessége adja Rómának azt a romantikus hangulatot, amitől a világ egyik legkedveltebb úti célja lett.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Rómába utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: Rómába érvényes útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal utazhatunk. 2007. április 1. óta Olaszországban három hónapig tartózkodhatunk turistaként, ezt meghaladó idő esetében a helyi önkormányzat népesség-nyilvántartási hivatalában, az anyakönyvvezetőnél kell bejelentkezni. Kisállatok utaztatásához ún. állatútlevél (Pet passport) beszerzéséről kell gondoskodni. További információk a Konzuli Szolgálat – Olaszország című honlapján találhatók.

 

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó: Olaszországban, így Rómában is az Euró (EUR) a hivatalos fizetőeszköz. A vámelőírások tekintetében Olaszország mindenben az uniós szabályokat követi. 2011. január 1. óta a Rómában megszálló turistáknak – az eltöltött éjszakák számának megfelelő összegű – adót kell fizetniük (kemping – 1 euró/éj, az egy-, a kettő- és a három csillagos szállodák, illetve a ’bed and breakfast’ típusú szállások – 2 euró/éj, a négy- és az öt csillagos szállodák – 3 euró/éj). Az adót a tízedik éjszaka – kempingeknél az ötödik éjszaka – után nem számolják fel. A 10 év alatti gyermekek, az ifjúsági szállók vendégei, valamint a gyógykezelésre érkezett turisták mentesülnek az adó alól, melyet a szállásdíjjal egyszerre kell megfizetni.

Időeltolódás: Róma (Olaszország) a GMT +1 időzónában fekszik, akárcsak Magyarország, tehát nincs időeltolódás.

Elektromos hálózat és áramellátás: Rómában a hálózati feszültség 230 V / 50 Hz, de a konnektorok többsége más típusú, mint itthon, ezért érdemes átalakítót vásárolnunk (a boltokban kaphatók), hogy a hazulról vitt elektromos árammal működő eszközöket használni tudjuk.

Általános időjárási viszonyok: Rómára a mediterrán éghajlat jellemző enyhe, csapadékos telekkel, és forró, száraz nyarakkal. Bár a turisták az év minden időszakában és hónapjában özönlenek az Örök Városba, talán legideálisabb időpont egy római városlátogatásra a tavasz illetve az ősz. A leghidegebb hónap a január (átlag 12 C), míg a legmelegebb a július és az augusztus, amikor gyakran kúszik a hőmérő higanyszála 30 C fölé is. A havazás ritka Rómában, ősszel viszont gyakori esőkkel számolhatunk. 

Szokások: Róma legfontosabb nevezetességei között számos katolikus vallási épület szerepel (ld. Vatikán), ahol szigorúbban veszik a turistáktól is az illendő öltözködést: a hölgyeknek felkart és térdet eltakaró viselet kötelező, de még a férfiak sem léphetnek be rövid nadrágban vallási komplexumokba.

Ami a táskákat illeti, érdemes biztonságos darabot magunkkal vinni (övtáska, rejtett táska, netán zseb), mivel a zsebtolvajok – akik gyakran robogókon közlekednek – könnyű prédának tekintik a figyelmetlen turistákat, a válltáskákat könnyedén lerántják, levágják az emberről.

A római közterületeken 2005 óta korlátozzák a dohányzók füstöléseinek lehetőségeit: irodák, kávézók, éttermek és pályaudvarok csarnokai, peronok, 12 éven aluli gyermekek és terhes nők közelében tilos dohányozni. Az új szabályok megszegőit súlyos pénzbírsággal büntetik.

Orvosi ellátás: A Rómába utazóknak ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni, mivel az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával kizárólag a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe.

A közegészségügyi helyzet jó, járványveszéllyel nem kell számolni, az egészségügyi ellátás színvonala jó, ennek ellenére érdemes kombinált, hepatitis A és B elleni oltást kérni, mielőtt elutaznánk Rómába. A kórokozó nem szexuális úton terjed, hanem tengeri ételekkel, kagylókkal és szennyezett vízzel, a megelőzés érdekében érdemes odafigyelni a higiéniai szabályokra.

Nyitva tartások:
A római bankok hét közben általában 8:30-13:30-ig, majd délután 14:15 és 15:00, vagy 14:30 és 15:30 között tartanak nyitva, szombat-vasárnap zárva vannak. A pénzváltók általában egész nap nyitva vannak.

Az üzletek nyitva tartása szélesebb körű. Hagyományosan keddtől szombatig 9:30-13:00-ig vannak nyitva, majd a szieszta után 15:30-20:00 között. Hétfőnként csak délutáni nyitva tartás van. A nagyobb boltok hétfőtől szombatig reggel 9-től este 9-ig tartanak nyitva megszakítás nélkül.

 

Legfontosabb olaszországi ünnepnapok:

Január 1. – Újév
Január 6. – Vízkereszt
Április 25. – A felszabadulás ünnepe
Május 1. – A munka ünnepe
Június 2. - A Köztársaság ünnepe
Augusztus 15. – Mária mennybemenetele
November 1. – Mindenszentek
December 8. – A Szeplőtelen fogantatás ünnepe
Húsvét, Karácsony

Fontos telefonszámok - Rómában az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk: Mentők: 118, Tűzoltók: 115, Autómentők: 116, Rendőrség: 113, Csendőrség: 112

Magyarország római külképviselete: Nagykövetség – Róma, cím: Via dei Villini 12-16. 00161 Roma, telefon: (00)-(39) 06-442 30 598, 06-440 20 32 (munkaidőben), mobil: (00)-(39)-348-800-81-59 (sürgősségi ügyelet munkaidőn kívül)Akciók, kedvezmények, last minute Rómában

Róma térkép
Róma cikkek

» Hosszú hétvége Rómában
» Látnivalók Rómában
» 4 napos utazások
» Hosszú hétvége
találat
Részletes találati lista
Róma + városlátogatás + 2024 október

4 napos városlátogatás Rómában - Hotel ***

egyéni városnézés repülővel
218.103 Ft/fő

4 napos városlátogatás Rómában - Hotel ****

egyéni városnézés repülővel
251.578 Ft/fő

5 napos városlátogatás Rómában - Hotel ***

egyéni városnézés repülővel
254.668 Ft/fő

6 napos városlátogatás Rómában - Hotel ***

egyéni városnézés repülővel
291.233 Ft/fő

5 napos városlátogatás Rómában - Hotel ****

egyéni városnézés repülővel
299.473 Ft/fő
Olaszország + városlátogatás + 2024 október

4 napos városlátogatás Palermoban - Hotel ***

egyéni városnézés repülővel
184.628 Ft/fő

5 napos városlátogatás Palermoban - Hotel ***

egyéni városnézés repülővel
207.545 Ft/fő

4 napos városlátogatás Palermoban - Hotel ****

egyéni városnézés repülővel
208.318 Ft/fő

4 napos városlátogatás Rómában - Hotel ***

egyéni városnézés repülővel
218.103 Ft/fő

5 napos városlátogatás Palermoban - Hotel ****

egyéni városnézés repülővel
241.793 Ft/fő
városlátogatás + 2024 október

Csodálatos Dél-Erdély

3 napos buszos körutazás Dél-Erdélyben
82.297 Ft/fő

Krakkó, Zakopane, Wieliczka és Auschwitz

4 napos buszus körutazás Lengyelországban
99.947 Ft/fő

Száztornyú Prága

4 napos buszos utazás csehországba
102.897 Ft/fő

Hosszú hétvége a Plitvice-tavaknál

3 napos buszos kirándulás Horvátországban
102.897 Ft/fő

Prága és az UNESCO kincsei Csehországban

4 napos buszos utazás Csehországba
105.097 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!