Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
A település megközelíthető közúton: a 4-es úton Debrecenig, onnan tovább a 471-esen Győrtelekig, innen délkeleti irányban a 49-es úton; vasúton: a Mátészalka-Csenger vonalon.

Tyukod határából 1389-ben egy részt kiszakított a Káta nemzetség, és azon a területen alapították meg Porcsalmát. Nevét egyesek a magyar Porcs (Bors) személynév és a halom főnévből, mások a település helyén a középkorban feltehetően nagy mennyiségben termő- és gyógynövényként is használt porczfűből eredeztetik. Nevét 1458-ban már Porchalmának írták. 1562-ben tűzvészpusztított a községben, és a korabeli feljegyzések szerint csak 11 és fél porta maradt épségben. 1570-ben a kincstárt, és Báthory Miklóst jegyezték főbirtokosként. A Báthoryak birtokait a XVII. században a Bethlenek, majd a Rákócziak örökölték. A szatmári béke után a gróf Károlyi család jutott a Rákócziak tulajdonához.

A XVIII. században oláhokat és oroszokat telepítettek a községbe. 1717-ben a tatárok támadásakor a falu egyik lakója, a katonaviselt Kovács György nagy tüzet rakatott, lármát csapott, és néhány lovassal körbe-körbe lovagolt. A tatárok azt hitték, hogy a községben nagyobb csapat állomásozik, és elvonultak. 

1843-tól itt volt lelkész Kiss Áron, a század végétől a tiszántúli egyházkerület püspöke. Itt született fia, ifj. Kiss Áron (1843-1908) a magyar nevelésügy nagy alakja, a Pedagógiai Társaság alapítója.Porcsalma térkép
Porcsalma cikkek

találat

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!