Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
A településen áll Pest megye legrégebbi kastélya, a Beleznay-Nyári-kastély, amely a Mária Terézia kori építészet egyik kiemelkedő példája.

A településen áll Pest megye legrégebbi kastélya, a Beleznay-Nyári-kastély, amely a Mária Terézia kori építészet egyik kiemelkedő példája. Pilis határa a Gerja-patak forrásvidéke, ahol ritka természeti értékek láthatók.

Pilis környéke gazdag régészeti lelőhely. Bronz- és vaskori leleteket, a II. századból szarmata halomsírt tártak fel a régészek. A VII-VIII. századból avar és honfoglalás kori sírokat is találtak. Oklevél először 1326-ban említi a települést, melynek tanúsága szerint a falunak ekkor már volt temploma.

A falu a török időkben elpusztult, az 1700-as évek elején telepítette újra Beleznay János földesúr. A kiváló katona a Rákóczi-szabadságharc bukása után a császáriak szolgálatába állt. Főleg Mária Terézia trónjának védelmében tüntette ki magát, mint vezénylő tábornok.

Kastélyában, amelyik a megye egyik legrégibb ilyen épülete, számos író vendégeskedett. Kármán József itt írta a Fanny hagyományai című művét, a leánylélek finom ábrázolását.

Pilisen született Gubányi Károly 1867-ben, aki mint vasútépítő mérnök részt vett a szibériai, a mandzsu és az ausztráliai vasút építésében. Innen származik az íróként ismert Pilisi (Schumajer) Róza, akinek baráti köréhez tartozott Krúdy Gyula is.
Baranyi Ferenc költő is Pilis nagyközség szülötte.

A 4-es számú főközlekedési út átvezet a településen, és vasútállomása is van a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon.Pilis térkép
Pilis cikkek

találat

Saját szervezésű utazásaink az utazás minden költségét tartalmazzák (részletek az utazás leírásánál).
Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy másik időpont lenne megfelelő, kérjen személyre szabott ajánlatot, írjon nekünk itt!   

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!