Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
A település legfőbb nevezetessége a Szent Márton-hegyen épült bencés főapátság, mely 1996 óta a Világörökséghez tartozik.

A település címere sűríti a múltat. Szent Márton alakja a címerképben azt is jelzi, hogy korábban Szentmárton volt a neve. (A mai elnevezése újkori - Kazinczy Ferencnek köszönhető.) A könyv és a szőlőfürt pedig az apátság teremtette két kultúrát köti a településhez. A régi név utal arra a feltételezésre - hagyományra, mely szerint Szent Márton nem Savariában (a mai Szombathelyen), hanem a Pannonhalma közelében lévő Sabariában született volna. Az apátsági domb aljában elterülő települést 1965-ig Győrszentmártonnak nevezték. A falu határában lévő téglagyárban húzta meg magát 1944-ben az "erőltetett menet" során Radnóti Miklós költő.

Településtörténet

Az első bencés szerzetesek Géza fejedelem hívására 996-ban érkeztek magyar földre. Az építkezés befejezését Géza már nem érte meg, a kis templomot István király idején, 1001-ben szentelték fel. A kolostor a XII. század elején leégett, majd 1137-ben helyreállították, kibővítették. A központi udvar (kerengő) körül szerveződő, szabályos kolostorépület a XIII. század első évtizedeiben keletkezett. Kiépítettségére következtehetünk abból, hogy 1241-ben az országot letaroló tatár hordák megtorpantak a kolostor falai előtt. 1594-1606 között a végvárrá lett kolostor hol a magyarok, hol a törökök kezén volt.

A török végleges kiűzése után megindulhatott a kolostor épületeinek rendbe hozása. A ma is fennálló barokk épületek az 1700-as években készültek. II. József király rendelete 1786-ban a többi szerzetesrenddel együtt a pannonhalmi Szent Benedek rendet is eltörölte, de 1802-ben a szétszórt bencések újra elfoglalhatták elhagyott kolostorukat. Az 1823-ban kezdődő építkezésekkel a hatalmas könyvtárépületnek és a templom klasszicista tornyának megalkotásával kialakult a kolostor mai formája. Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság a UNESCO Világörökség Bizottságának döntése nyomán 1996 decembere óta a világ kulturális örökségének része. 
Az 1940-es években épült a gimnázium és a kollégium épülete.Pannonhalma térkép
Pannonhalma cikkek

találat

Saját szervezésű utazásaink az utazás minden költségét tartalmazzák (részletek az utazás leírásánál).
Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy másik időpont lenne megfelelő, kérjen személyre szabott ajánlatot, írjon nekünk itt!   

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

körutazás

Őrségi séták

2 napos körutazás a nyugati országrészben
30.320 Ft/fő

Hétvége Krakkóban

3 napos buszos városlátogatás Krakkóban
30.498 Ft/fő

Hétvége Prágában+Sörgyár látogatás

2 napos buszos körutazás Csehországban
30.498 Ft/fő

Kirándulás a Felvidéken

2 napos körutazás a Felvidéken.
35.390 Ft/fő

Hétvége a Plitvicei-tavaknál

2 napos buszos kirándulás Horvátországban
36.033 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!