Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
A település legfőbb nevezetessége a Szent Márton-hegyen épült bencés főapátság, mely 1996 óta a Világörökséghez tartozik.

A település címere sűríti a múltat. Szent Márton alakja a címerképben azt is jelzi, hogy korábban Szentmárton volt a neve. (A mai elnevezése újkori - Kazinczy Ferencnek köszönhető.) A könyv és a szőlőfürt pedig az apátság teremtette két kultúrát köti a településhez. A régi név utal arra a feltételezésre - hagyományra, mely szerint Szent Márton nem Savariában (a mai Szombathelyen), hanem a Pannonhalma közelében lévő Sabariában született volna. Az apátsági domb aljában elterülő települést 1965-ig Győrszentmártonnak nevezték. A falu határában lévő téglagyárban húzta meg magát 1944-ben az "erőltetett menet" során Radnóti Miklós költő.

Településtörténet

Az első bencés szerzetesek Géza fejedelem hívására 996-ban érkeztek magyar földre. Az építkezés befejezését Géza már nem érte meg, a kis templomot István király idején, 1001-ben szentelték fel. A kolostor a XII. század elején leégett, majd 1137-ben helyreállították, kibővítették. A központi udvar (kerengő) körül szerveződő, szabályos kolostorépület a XIII. század első évtizedeiben keletkezett. Kiépítettségére következtehetünk abból, hogy 1241-ben az országot letaroló tatár hordák megtorpantak a kolostor falai előtt. 1594-1606 között a végvárrá lett kolostor hol a magyarok, hol a törökök kezén volt.

A török végleges kiűzése után megindulhatott a kolostor épületeinek rendbe hozása. A ma is fennálló barokk épületek az 1700-as években készültek. II. József király rendelete 1786-ban a többi szerzetesrenddel együtt a pannonhalmi Szent Benedek rendet is eltörölte, de 1802-ben a szétszórt bencések újra elfoglalhatták elhagyott kolostorukat. Az 1823-ban kezdődő építkezésekkel a hatalmas könyvtárépületnek és a templom klasszicista tornyának megalkotásával kialakult a kolostor mai formája. Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság a UNESCO Világörökség Bizottságának döntése nyomán 1996 decembere óta a világ kulturális örökségének része. 
Az 1940-es években épült a gimnázium és a kollégium épülete.Pannonhalma térkép
Pannonhalma cikkek

találat
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!