Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
A település Magyarország leglátogatottabb múzeumi kiállítóhelyéről, a honfoglaló magyarok tiszteletére kialakított Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkról nevezetes. A park egyik különlegessége A magyarok bejövetele című 1800 négyzetméteres festmény, a Feszty-körkép.

A hajdani pusztát 1803-tól a Pallavicini család birtokolta. Az 1880-as években Pallavicini Sándor Sövényházát uradalmi központtá és úgynevezett "eszmei község"-gé szervezte. 1936-ban a Pusztaszeri Árpád Egyesület szerződést kötött Pallavicini Alfonz Károly őrgróffal: 99 évre - egy pár fehér galambért, és holdanként egy ezüstpénzért a szobor körüli 29,5 holdat haszonbérbe vették. A Nemzeti Árpád Ligetben emlékhelyet terveztek. E szándékot a II. világháború meghiúsította, utána az egyesület is megszűnt.

A község belterülete az 1950-es évek óta fejlődött ki. A 70-es évek elején a pusztaszeri emlékpark Sövényházán volt, annak középkori elődje Sándorfalván, az akkori Pusztaszer pedig a középkori Sáregyháza helyén. E keveredést szüntették meg azzal, hogy Sövényházát Ópusztaszerre keresztelték át. A falu nevét 1973-ban változtatták Ópusztaszerre, így egyértelmű lett: e község határában, s nem a szomszédos Pusztaszerében vannak a Bor-Kalán nemzetség által épített középkori monostor romjai, s itt emelték a millenniumi emlékművet is Árpád vezér szobrával.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot az 1970-es évek legelején Erdei Ferenc szociográfus, a Magyar Tudományos Akadémia akkori főtitkára kezdeményezésére kezdték megtervezni és kialakítani. Mire 1995-re befejeződött a Feszty-körkép felújítása, Magyarország népszerű múzeumi kiállítóhelyei közül is az egyik leglátogatottabb lett.

Ópusztaszer nevezetessége A magyarok bejövetele című 1800 négyzetméteres festmény. A honfoglalást felelevenítő, 1892-94 között készült alkotás sok hányattatás után került a Nemzeti Történeti Emlékparkba. A körkép számára tervezett épületben több kiállítás is helyet kapott.

A történelmi emlékpark építészeti emlékei a honfoglaló ősök életmódját idézik. Az építészeti kialakításuk miatt is kedvelt, jurta-formájú kiállítóházakat Csete György és Dulánszky Jenő tervezte. Berendezésüket a honfoglalás kori ötvösművészetnek a motívumai ihlették.

A falu hagyományos népünnepélyét június utolsó szombatján tartják. A honfoglalók tiszteletére rendelt nap, a Hunniális egész napos "szertartás" - történelmi emlékezéssel, irodalommal, művészeti programokkal és számos szórakoztató rendezvénnyel, sportbemutatóval. Az évente ismétlődő parkünnep vezeti be a Nagyboldogasszony napjával (augusztus 15.), Szent István napjával (augusztus 20.) folytatódó, s a szeptember eleji, Kisasszony-napi, az Árpád-szobornál tartott búcsúval záródó, nyári rendezvényfolyamot.

Ópusztaszer megközelíthető közúton: az 5-ös úton Kistelekig, onnan mintegy 7 kilométer.Ópusztaszer térkép
Ópusztaszer cikkek

találat

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!