Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
Makó mezőgazdasági kultúrájáról, különösen a hagymájáról híres. A város egyháztörténeti emlékeit több műemlék épület is őrzi. Az itteni látnivalók közül figyelemre méltó az 1776-1788 között épült református ótemplom, amely 47 méter magas kősisakos tornyával sajátosan vidékies barokk alkotás.

Az ortodox zsinagógát a közösség 1895-ben építtette. A görögkatolikus templom és az empire stílusú volt püspöki nyaraló és kápolna az alföldi klasszicizmusra jellemző épületegyüttes. Az udvarán álló gimnáziumi diákotthon ad helyet nyaranta a nemzetközi festőtelepnek.

Kortársépítészeti látványosság a makói Hagymaház

A makói termál- és gyógyfürdő parkosított, kellemes környezetben várja a vendégeket. A város egyik legfontosabb közösségi eseménye, a Makói Hagymafesztivál.

Múltidéző

Makón a kedvező marosi átkelőhelynél már honfoglaló magyarok is települést találtak Velnök (Vönek) néven, ami ószláv nyelven révészt jelent.

A települést a XIII. század második felétől a birtokos Makó bánról Makófalvának nevezték. Csak a török uralom alatt rövidül le neve Makóra, ami pogány eredetű utónév (jelentése turk nyelven: dicsőséges).

A XVI. századi török uralomra, a reformáció idejére esik Makó szellemi kibontakozása: Abádi Benedek és Szegedi Kis István hitújító tevékenysége révén a város református esperesi székhely lett. Makó és környéke 1719-1848 között a csanádi püspökök tulajdona, ők telepítették be 1750 körül a görögkatolikus ruszinokat.

Makó 1730-ban Csanád megye székhelye lett, és a XVIII. század utolsó évtizedében jelentős vallásos irodalmi élet zajlott itt. Szikszai György nyitotta meg a sort, akinek "Keresztyényi Tanítások és Imádságok" című könyve 89. kiadásban 1975-ben jelent meg.

A XVIII. század végén honosodott meg e tájon a hagymatermesztés, ami a város gazdasági jólétét alapozta meg.

Az első világháború után, a trianoni békeszerződés következtében a város határszélre került. A nehéz gazdasági körülmények ellenére pezsgő szellemi élet bontakozott ki. Ezt mutatja be többek között állandó kiállításán a József Attila Múzeum.Makó térkép
Makó cikkek

találat

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!