Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályán Hatvannál észak felé a 21-es autóúton; vasúton: a Budapest-Hatvan-Somoskőújfalu vonalon.A Lőrinciben feltárt bronzkori és Árpád-kori leletek tanúsága szerint e terület réges-régen lakott hely volt. Első okleveles forrása 1267-ből való, 1467-ben a Rozgonyi családé, később a váradi püspökségé. 1544-ben foglalták el a törökök, később a...

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályán Hatvannál észak felé a 21-es autóúton; vasúton: a Budapest-Hatvan-Somoskőújfalu vonalon.

A Lőrinciben feltárt bronzkori és Árpád-kori leletek tanúsága szerint e terület réges-régen lakott hely volt. Első okleveles forrása 1267-ből való, 1467-ben a Rozgonyi családé, később a váradi püspökségé. 1544-ben foglalták el a törökök, később a Királyi Kamara fennhatósága alá került. A hagyomány és az írásos emlékek szerint II. Rákóczi Ferenc többször is tartózkodott Lőrinciben: 1706-ban Gyöngyösről erre vezette a csapatát, 1708-ban pedig katonai szemlét tartott.

A település 1730-ban került a Grassalkovich család tulajdonába, és egészen 1841-ig maradtak birtokosai. A XVIII. század végén kincstári sóhivatal működött itt, a lakosok egy része sófuvarozással foglalkozott. Ekkor válik Lőrinci település részévé az önálló Selyp falu. A századfordulón Lőrinciben nagyarányú iparosodás indult meg. 1881-ben gőzmalom létesült, 1889-ben Selypen cukorgyár, 1906-ban cementgyár. Mindezek mellett volt itt kőbánya, sajtüzem, téglagyár, keramit- és cserépkályhagyár. 1940-ben kezdték el építeni a Mártavidéki Erőművet, amelyben 1949-től folyt újra a villamosenergia-termelés.
A település a térség fontos központjává vált, és 1992. január 1-től városi rangot kapott. Hozzátartozik közigazgatásilag Selyp, a Mátravidéki Erőmű és Vörösmajor.Lőrinci térkép
Lőrinci cikkek

találat

Saját szervezésű utazásaink az utazás minden költségét tartalmazzák (részletek az utazás leírásánál).
Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy másik időpont lenne megfelelő, kérjen személyre szabott ajánlatot, írjon nekünk itt!   

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!