Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Kubai utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A kubai utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a kubai beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a helyiek körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Kuba legnépszerűbb úti céljait – Havanna, Cienfuegos, Varadero, Trinidad, Santiago de Cuba, Holguin – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük. 

A világ egyik legutolsó szocialista berendezkedésű országa maga az izgalom, a romantika és az egzotikum. Kubába utazni olyan, mintha az időben repültünk volna vissza. A főváros Havanna ódon, koloniál stílusú épületei, az ötvenes évekből „itt felejtett” autómatuzsálemek, az egzotikus környezet, a világ legjobb minőségű szivarja és rumja, a mindenütt hallható salsa ritmusa, valamint a kubai emberek vendégszeretete és életvidám habitusa igazi vonzerőt jelentenek e gyönyörű karibi országnak. De épp így a tengerparti üdülőhelyek hófehér homokja, a kristálytiszta tenger, a pálmafák és a kellemes klíma is. Kuba viszonylag kis területe ellenére kilenc UNESCO Világörökségi helyszínnel is büszkélkedik. A kulturális örökségek között említhetjük Havanna óvárosát, Santiago de Cuba történelmi nevezetességeit, Trinidad városát és a de los Ingenios völgy cukorgyárait, a Viñales-völgyet,  az első kávéültetvények régészeti területét Kuba délkeleti részén, Cienfuegos történelmi városközpontját és Camagüey történelmi központját, míg a természeti örökségeket két nemzeti park, a Desembarco del Granma és az Alejandro de Humboldt Nemzeti Park képviselik.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Kubába utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:

Kubában két hivatalos pénznem létezik: az egyik a kubai konvertibilis peso (CUC), a másik a kubai peso (CUP). A CUC-t 1994-ben vezették be, szabadon váltható. Bár hivatalosan csak kiegészítő pénznem, a gyakorlatban ez a fő fizetőeszköz, a legtöbb helyen CUC-ban számolnak, s a legfontosabb árucikkek is kizárólag CUC-ért kaphatók. 1 CUC = 24 CUP, mindenhol ezek a kötött árfolyamok érvényesek. Az amerikai dollár váltásakor 10% illetéket kell fizetni. Pénzt csak bankokban, repülőtéren és hivatalos pénzváltókban (CADECA) érdemes váltani, az utcai pénzváltás veszélyes és tiltott! A legcélszerűbb EUR készpénzt vinni, az amerikai dollár kivitelét nem javasoljuk!

A Kubába látogató turisták vámmentesen a légitársaságok által engedélyezett mennyiségű (25kg) magánhasználati cikket hozhatnak magukkal. Ha a csomag összsúlya a megengedett határt meghaladja, 51 USD értékig vámmentesen hozhatják azt be. 51-501 USD-nak megfelelő érték között a vámdíj összege az áru értékének 100%-a, 501 USD-tól 1000 USD-ig pedig az áru értékének 200%-a.

Az 5000 USD feletti pénzösszeg behozatala a kubai hatóságoknál bejelentés köteles, hogy az összeg későbbi kivitelekor ne legyen belőle probléma. Csak a szükséges mennyiségű pénzt érdemes átváltani CUC-re, mert ezt a valutát Kubán kívül sehol sem fogadják el. A fel nem használt konvertibilis pesót Kubában bármikor visszaváltják más valutára. Feltétlenül hasznos elegendő készpénzt magunkkal vinni, mert nem biztos, hogy kártyával mindenütt tudunk fizetni, illetve arról pénzt felvenni! A városokban, illetve a turisták által látogatottabb helyeken kevés bankautomata található, s ezek sem mindig működnek. A bankautomatákból VISA bankkártyával általában CUC és CUP is felvehető. A CADECA képviseleteinél VISA és MasterCard bankkártyával szintén tudunk készpénzt felvenni, de a nyitvatartási időn kívül 200,- CUC-ben maximalizálják a felvehető pénzösszeget. FONTOS, hogy a kubai automaták csak a VISA kártyát fogadják el, a MasterCard, a Cirrus Maestro, Visa Electron kártyákat nem! Minden esetben érdemes tájékozódni a kártyakibocsátó banknál, hogy az használható-e a Kubai Köztársaság területén, mivel az amerikai érdekeltségű bankok által kiállított kártyák nem működnek az országban! 

Az országból való kilépéskor egy személy 23 db szivart vihet ki számla nélkül. Az ennél több szivar kiviteléhez mindig hivatalos számlát kérnek. A szivarokat a kézipoggyászban kell elhelyezni azért, hogy a kubai vámhatóságok azt ellenőrizni tudják.

Időeltolódás: Kuba a GMT - 5 időzónában fekszik, így a helyi idő a magyarhoz képest – 6 óra. (GMT = Greenwich Mean Time, azaz greenwichi középidő)

Elektromos hálózat és áramellátás: A legtöbb szállodában és Casa particulare esetében a 110 V / 60 Hz a jellemző, sok hotelben azonban 220 V-os hálózat is előfordul, a hálózati csatlakozók amerikai rendszerűek, így adapter használata szükséges.

Infrastruktúra: Kuba az elmúlt tíz évben jelentős hangsúlyt fektetett a turizmus fellendítésére, ennek ellenére az ismert bel- és külpolitikai okok miatt még mindig elmarad a saját lehetőségeitől, mely első sorban a közlekedésben, az éttermek, üzletek szolgáltatásában nyilvánul meg (többnyire hosszas várakozásra számíthatunk). Az utóbbi években épült szállodák igen jó állapotúak, mindennel felszereltek. Választhatunk a félpanziós, a teljes ellátást, valamint az all inclusive szolgáltatást nyújtó hotelek közül, emellett a szórakozási lehetőségek széles skálája is megtalálható e szállodákban. A kubai magánszállások (casa particular) jóval olcsóbbak, tiszták és kényelmesek, nyugodtan választhatunk ilyen szálláslehetőséget is.

Általános időjárási viszonyok: Kuba éghajlata trópusi, meleg és esős, s átmenet nélkül, mindössze két évszakkal – tél és nyár – kell számolni. A térségben évente többször is hurrikánok alakulhatnak ki. Az átlag hőmérséklet egész évben 22-28 °C között mozog. A kubai nyár májustól októberig tart (záporokkal, zivatarokkal ez a csapadékosabb), de a tél sem sokkal hűvösebb, az átlaghőmérséklet ekkor is 26-28 C között van, és a tenger is hasonló hőmérsékletű. A páratartalom igen magas, 80% körül mozog.

Szokások: Bár a kubaiak rendkívül barátságos és közvetlen emberek, társalgás során nagyon vigyázzunk arra, hogy a kormányt, illetve Fidel és Raul Castrot ne kritizáljuk, ez Kubában tabu témának számít. Főleg nyilvános helyen vigyázzunk arra, hogy mit mondunk.

Kubában a spanyol a hivatalos nyelv, de a szállodákban, az éttermek többségében, valamint a nevezetességek környékén beszélnek angolul is. A turisták által kedvelt helyeken kívül az angolt kevesen beszélik, viszont néhányan beszélnek oroszul.

Kuba a világ egyik legjelentősebb dohánytermelő országa, gondoljunk csak a híres kubai szivarokra, és meglehetősen sok kubai dohányzik is. 2005 februárja óta azonban nyilvános zárt helyeken tilos rágyújtani, bár e szabályt igen rugalmasan kezelik. Nagyon sok étteremben mind a mai napig megengedett a dohányzás, de vannak nem dohányzó részeik is.

Kubában az árukon, illetve a szolgáltatásokon nincsenek adók, azonban néhány turisták által kedvelt étteremben 10% szerviz díjat számolnak fel, ami azonban magát az éttermet, és nem a pincért illeti, ezért ezen felül is illik borravalót adni. Mivel Kubában rendkívül alacsonyak a bérek, így a borravaló nagyon fontos jövedelem kiegészítésnek számít; a turizmus területén dolgozók – taxisok, portások, pincérek, idegenvezetők, és éttermi zenészek – munkájukért cserébe számolnak a borravalóval.

Orvosi ellátás: A Kubába utazóknak 2011. május 1-től kötelező az utas-egészségügyi biztosítás megkötése, melyet belépéskor a határon a biztosítási kötvény bemutatásával ellenőrizhetnek. A két ország között a sürgősségi orvosi ellátások ingyenességére vonatkozó nemzetközi szerződés van érvényben, de ez a teljes körű orvosi ellátásra nem terjed ki. Az orvosi ellátás költségei meglehetősen drágák és a kubai hatóságok megtiltják az ország elhagyását, ha az utazó részéről kiegyenlítetlen tartozás áll fenn valamelyik kórháznál. Kötelező védőoltás nincsen, az ajánlott oltásokról bővebb tájékoztatást a Nemzetközi Oltóközpont ad.

A Kubában előforduló megbetegedések között szerepel a Dengue-láz (június és november között fordul elő és szúnyogok terjesztik), valamint a kolera is, ezért fontos fokozott figyelmet szentelni a higiéniás szabályok betartására és a fogyasztani kívánt ételek megfelelő hőkezelésére.

Kerüljük a vízvezetékből származó víz fogyasztását, kizárólag a mindenhol kapható palackozott ásványvizet igyuk, melyből a nagy meleg miatt napi 2-3 liter fogyasztása ajánlott.

Nyitva tartások:
A legtöbb üzlet és bank hétköznap 9:00-17:00 között tart nyitva, de előfordulhat, hogy ebédidőben egy órára bezárnak. A turisztikai szempontból frekventált helyen lévő, és általában turisták kiszolgálására szakosodott üzletek egy-két órával tovább, illetve szombaton és vasárnap is nyitva lehetnek.

Legfontosabb ünnepnapok:
Kubában csak korlátozott számú hivatalos ünnep van, s a karácsonytól eltekintve egyetlen vallási ünnepet sem ismernek el állami szinten.

Január 1. – Felszabadulás ünnepe
Május 1. – Munka ünnepe
Július 26. – Forradalom napja
Október 10. – Az 1868-as függetlenségi háború kezdetének évfordulója
December 25. – Karácsony

További jelentős, de állami felügyelet alatt lévő ünnepek:

Január 28. – José Martí születésnapja

Február 24. – Az 1895-ös függetlenségi háború kezdetének évfordulója
Március 8. – Nemzetközi nőnap
Április 19. – Győzelem a Disznó-öbölnél
Július 30. – A forradalom mártírjainak napja
Október 8. – Che Guevara halálának évfordulója
Október 28. – Camilo Cienfuegos halálának évfordulója
December 7. – Antonio Maceo halálának évfordulója

Fontos telefonszámok - Kubában az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk: Sürgősségi telefonszám (Mentők, Tűzoltók, Rendőrség): 106, Ambulancia: 104, Tűzoltók: 105

Magyarország kubai diplomáciai képviseletei:

Nagykövetség – Havanna: Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna, Telefon: 00-53-7-833-3365, 00-53-7-833-3346, Ügyelet: 00-53-5 280-21-10, Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/havanna

Konzuli hivatal – Havanna
Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Telefon: (+53 7) 833-3365, (+53 7) 833-3346
Ügyelet: (+53 5) 280-21-10

 Kuba térkép
Kuba cikkek

» Egzotikus utak
» Látnivalók Kubában
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Kuba Utazás - Körutazás
találat
Részletes találati lista
Kuba + körutazás

Kuba

11 napos utazás Kubába
964.090 Ft/fő
körutazás

Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán

2 napos buszos utazás Lengyelországban
49.800 Ft/fő

Tavaszköszöntő Ausztriában

2 napos buszos utazás Ausztriában
58.000 Ft/fő

Tavaszköszöntő Krakkó - Wieliczka - Zakopane

3 napos buszos körutazás Lengyelországban
66.500 Ft/fő

Hétvége a Plitvicei-tavaknál

2 napos buszos kirándulás Horvátországban
71.446 Ft/fő

Hétvége Krakkóban

3 napos buszos városlátogatás Krakkóban
73.507 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!