Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Szállás típusa
Kiutazás

Kos görög sziget – a Dodekanészosz szigetcsoport harmadik legnagyobb tagja – az Égei-tenger délkeleti részén, a törökországi Bodrumtól alig 20 kilométerre fekszik. Méretét tekintve Rodosz és Karpathosz után a harmadik legnagyobb földdarab, míg népességét tekintve a második. Legjelentősebb települése Kos város és kikötő a sziget keleti részén épült. A 40 kilométer hosszú és 8 kilométer széles sziget összesen 112 kilométer hosszú partvonallal büszkélkedik, melyen számos csodálatos strand sorakozik, köztük a homokos, családbarát Mastichari Beach és Tigaki Beach, a fekete kavicsos, sziklafalakkal körülölelt, festői Therma Beach, a búvárklubjáról és esti partyk színhelyéről is híres Kardamena Beach, a nudista-barát Camel Beach és Paradise Beach. Koson mediterrán éghajlat uralkodik, ahol a nyarak forrók és párásak. A hőséget a meltemi nevű friss szél enyhíti, augusztusban azonban a forró déli szél, a livas okozhat nehezebb napokat. A legkellemesebb időszak a tavasz és az ősz, a telek enyhék és csapadékosak.

Kos fő iparága a turizmus, elsődleges vonzereje pedig a sziget strandjai, ennek ellenére a kulturális látnivalók, vagy az aktív turizmus szerelmesei sem csalódnak Kos látnivalóiban, illetve a sziget által kínált lehetőségekben. Előbbinek egyik garanciája Kos hosszú történelme, illetve a főként az ókorból fennmaradt emlékek. Kos neve először Homérosz Iliászában tűnik fel, mely szerint kosiak egy csoportja a görögök oldalán harcolt a trójai háborúban. A szigetet eredetileg a kariaiak gyarmatosították, majd a Kr. e. XI. században dórok szállták meg Kost, ahol Epidauroszból származó telepesek hoztak létre kolóniát. Aszklépiosz-kultuszuk szanatóriumai messze földön híressé tették a szigetet, a görög világon túlról is érkeztek ide a gyógyulni vágyók. Még Nagy Sándor udvari orvosa, Kritobulos is Kosról származott. A sziget gazdagságának másik fő forrása a Koson előállított borokban, később pedig a selyemgyártásban rejlett, melyet keletről importált selyemszálból rabszolgák állítottak elő.

Kos a hellenisztikus időszakban érte el virágzásának tetőpontját. Ebben az időszakban orvosi iskola működött a szigeten, sőt, az alexandriai könyvtár egyfajta fiók tanulóközpontjaként is ismerték. Kos ma is látható ókori romjai nagyrészt ebből az időszakból maradtak fenn. A sziget a római időszakban is tovább virágzott, nyugalma és gazdagsága vonzotta a kereskedőket, a zarándokokat, és a gyógyulni vágyókat. Tiberius, Claudius és Nero császárok udvari orvosa, Xenophon szintén a kosi orvosi iskolából került ki. Második virágzását a genovai korszakban, a Kr. u. XI-XV. században élte, amikor a Jeruzsálemi Szent János Kórház Lovagrendje működött a szigeten. Kos 1523-1911 között az Oszmán Birodalom fennhatósága alá tartozott, majd 1912-ben az Olasz Királyság része lett. 1933. április 23-án pusztító földrengés döntötte romba a sziget fővárosát, mely után Rodolfo Petracco építész tervei alapján épült újjá Kos városa. A sziget 1947-ben lett Görögország területe.

Bár a sziget elsősorban a tengerparti nyaralások közkedvelt úti célja, történelmi, kulturális látnivalókban is bővelkedik. Feltétlenül érdemes felkeresni a híres Asklepieiont, az ókori gyógyító központot, mely a sziget legjelentősebb régészeti lelőhelye, és Kos városától 4 km-re délkeletre található. Szintén Kos városban található a hellenisztikus és római kori településkomplexum több emléke is, így például az Agora, az Akropolisz, a Hippodrom, a Nymphaeum, a Dionysos-tempolom, a római Odeon és a Gymnasium romjai is. Szintén az ókori emlékeket idézi fel a Régészeti Múzeum, illetve a Hippokratész Kulturális Központ, mely a Kos városától 20 kilométerre nyugatra található Mastiariban épült 2008-ban és egy Kr.e. V. századi ókori görög település másolata. A központ egy házból (oikosz) áll, amely az akkori házak pontos mása, egy filozófus árkádból és egy kőből épített 80 férőhelyes színházból. A gyönyörű Casa Romana már a hellenisztikus és a római kori lakóházakat mutatja be, melyhez hasonlókat csak Pompeiiben láthatunk. Kos közepén áll az 500 éves Hippokratesz platánja nevű famatuzsálem, mely Európa legnagyobb platánja.

A középkori emlékek közé tartoznak a genovai korszak erődítményei, így például a XIV-XVI. század között épült Nerantzia-kastély vagy a Lovagok Kastélya, mely Kos kikötőjének bejárata mellett található. Szintén e kor emléke a sziget közepén magasodó Antimachia velencei kastélya, melyet a falu feletti dombon a XIV. század elején épített a Szent János Lovagrend. Kos város és Antimachia között félúton található Pyli falu, mely szintén büszkélkedhet egy erőddel, mely valamennyi kosi erősségnél régebbi; Pyli bizánci vára a IX-XI. század között épült, és ma már erősen romos állapotban van. Antimachiában található a sziget utolsó működő, 200 éves tradicionális szélmalma is, s jóllehet más falvakban (így Pyliben is) találunk még szélmalmokat, ezek már használaton kívül vannak. Antimachiában érdemes ellátogatni abba a régi, de felújított házba, melyet Antimachia hagyományos házaként ismernek, és tökéletes példája egy tipikus XX. századi helyi lakóépületnek.

A szigeten számos templomot, mecsetet (sőt még egy zsinagógát is) találunk, melyek Kos múltjának színes vallási lenyomatát bizonyítják. A sok ortodox templom mellett még katolikus templomot is találunk Koson, mely a XX. század első felének olasz fennhatóságára emlékeztet. Az Agnus Dei templomot 1920-ban építették az olaszok, és ferences atyák tartják fenn. A mecsetek Kos város oszmán időszakából maradtak fenn: a Nefterdar és a Hanji Hasan mecset is a XVIII. század végén épültek. Kos déli részén, Kamariban találjuk az egykor két templomból álló Szent István-bazilika romjait, a két épület a Kr. u. V-VI. században ókeresztény imaházként épült. A sziget nyugati csücskében található Kefalos is számos látnivalóval várja a turistákat. Ezek egyike az Agios Ioannis kolostor, a hagyományos építészeti stílusú, kék-fehér épület mellől csodálatos kilátás nyílik a tengerre, míg a kicsi templomban nagyon szép ikonokat lehet megnézni. Szintén Kefalosban található az a Folklór Múzeum, amely a szigeten élő emberek mezőgazdasági életét mutatja be a XVIII. századtól napjainkig.

Érdemes megemlíteni Kos természeti értékeit is, melyek szintén kedvelt úti célok lehetnek az aktív kikapcsolódást kereső turisták körében. Maradjunk továbbra is a sziget nyugati végében található Kefalosban, ahol az Aspri Petra (Fehér Kő) barlang, leletei az őskori ember jelenlétét bizonyítják. A barlang környéke kiváló túralehetőséget kínál. Kefalos strandjával szemben található az apró, sziklás, kopár Kastri szigetecske, melyen egy várrom és egy kápolna található. A szigetre hajóval lehet átkelni, vagy egyszerűen csak átúszni. A Kos városától 15 kilométerre délre található Therma Beach nem csak vadregényes strandjával csábítja az utazót, de meleg vizű termálforrásaival is, melyek bizonyos bőrbetegségekre is jó hatással vannak. Nem meglepő, hogy a helység is e 42-50 fok közötti thermákról kapta a nevét.Akciók, kedvezmények, last minute Kos szigeten

Kos sziget térkép
Kos sziget cikkek

találat
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!