Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Szállás típusa
Kiutazás

Kos görög sziget – a Dodekanészosz szigetcsoport harmadik legnagyobb tagja – az Égei-tenger délkeleti részén, a törökországi Bodrumtól alig 20 kilométerre fekszik. Méretét tekintve Rodosz és Karpathosz után a harmadik legnagyobb földdarab, míg népességét tekintve a második. Legjelentősebb települése Kos város és kikötő a sziget keleti részén épült. A 40 kilométer hosszú és 8 kilométer széles sziget összesen 112 kilométer hosszú partvonallal büszkélkedik, melyen számos csodálatos strand sorakozik, köztük a homokos, családbarát Mastichari Beach és Tigaki Beach, a fekete kavicsos, sziklafalakkal körülölelt, festői Therma Beach, a búvárklubjáról és esti partyk színhelyéről is híres Kardamena Beach, a nudista-barát Camel Beach és Paradise Beach. Koson mediterrán éghajlat uralkodik, ahol a nyarak forrók és párásak. A hőséget a meltemi nevű friss szél enyhíti, augusztusban azonban a forró déli szél, a livas okozhat nehezebb napokat. A legkellemesebb időszak a tavasz és az ősz, a telek enyhék és csapadékosak.

Kos fő iparága a turizmus, elsődleges vonzereje pedig a sziget strandjai, ennek ellenére a kulturális látnivalók, vagy az aktív turizmus szerelmesei sem csalódnak Kos látnivalóiban, illetve a sziget által kínált lehetőségekben. Előbbinek egyik garanciája Kos hosszú történelme, illetve a főként az ókorból fennmaradt emlékek. Kos neve először Homérosz Iliászában tűnik fel, mely szerint kosiak egy csoportja a görögök oldalán harcolt a trójai háborúban. A szigetet eredetileg a kariaiak gyarmatosították, majd a Kr. e. XI. században dórok szállták meg Kost, ahol Epidauroszból származó telepesek hoztak létre kolóniát. Aszklépiosz-kultuszuk szanatóriumai messze földön híressé tették a szigetet, a görög világon túlról is érkeztek ide a gyógyulni vágyók. Még Nagy Sándor udvari orvosa, Kritobulos is Kosról származott. A sziget gazdagságának másik fő forrása a Koson előállított borokban, később pedig a selyemgyártásban rejlett, melyet keletről importált selyemszálból rabszolgák állítottak elő.

Kos a hellenisztikus időszakban érte el virágzásának tetőpontját. Ebben az időszakban orvosi iskola működött a szigeten, sőt, az alexandriai könyvtár egyfajta fiók tanulóközpontjaként is ismerték. Kos ma is látható ókori romjai nagyrészt ebből az időszakból maradtak fenn. A sziget a római időszakban is tovább virágzott, nyugalma és gazdagsága vonzotta a kereskedőket, a zarándokokat, és a gyógyulni vágyókat. Tiberius, Claudius és Nero császárok udvari orvosa, Xenophon szintén a kosi orvosi iskolából került ki. Második virágzását a genovai korszakban, a Kr. u. XI-XV. században élte, amikor a Jeruzsálemi Szent János Kórház Lovagrendje működött a szigeten. Kos 1523-1911 között az Oszmán Birodalom fennhatósága alá tartozott, majd 1912-ben az Olasz Királyság része lett. 1933. április 23-án pusztító földrengés döntötte romba a sziget fővárosát, mely után Rodolfo Petracco építész tervei alapján épült újjá Kos városa. A sziget 1947-ben lett Görögország területe.

Bár a sziget elsősorban a tengerparti nyaralások közkedvelt úti célja, történelmi, kulturális látnivalókban is bővelkedik. Feltétlenül érdemes felkeresni a híres Asklepieiont, az ókori gyógyító központot, mely a sziget legjelentősebb régészeti lelőhelye, és Kos városától 4 km-re délkeletre található. Szintén Kos városban található a hellenisztikus és római kori településkomplexum több emléke is, így például az Agora, az Akropolisz, a Hippodrom, a Nymphaeum, a Dionysos-tempolom, a római Odeon és a Gymnasium romjai is. Szintén az ókori emlékeket idézi fel a Régészeti Múzeum, illetve a Hippokratész Kulturális Központ, mely a Kos városától 20 kilométerre nyugatra található Mastiariban épült 2008-ban és egy Kr.e. V. századi ókori görög település másolata. A központ egy házból (oikosz) áll, amely az akkori házak pontos mása, egy filozófus árkádból és egy kőből épített 80 férőhelyes színházból. A gyönyörű Casa Romana már a hellenisztikus és a római kori lakóházakat mutatja be, melyhez hasonlókat csak Pompeiiben láthatunk. Kos közepén áll az 500 éves Hippokratesz platánja nevű famatuzsálem, mely Európa legnagyobb platánja.

A középkori emlékek közé tartoznak a genovai korszak erődítményei, így például a XIV-XVI. század között épült Nerantzia-kastély vagy a Lovagok Kastélya, mely Kos kikötőjének bejárata mellett található. Szintén e kor emléke a sziget közepén magasodó Antimachia velencei kastélya, melyet a falu feletti dombon a XIV. század elején épített a Szent János Lovagrend. Kos város és Antimachia között félúton található Pyli falu, mely szintén büszkélkedhet egy erőddel, mely valamennyi kosi erősségnél régebbi; Pyli bizánci vára a IX-XI. század között épült, és ma már erősen romos állapotban van. Antimachiában található a sziget utolsó működő, 200 éves tradicionális szélmalma is, s jóllehet más falvakban (így Pyliben is) találunk még szélmalmokat, ezek már használaton kívül vannak. Antimachiában érdemes ellátogatni abba a régi, de felújított házba, melyet Antimachia hagyományos házaként ismernek, és tökéletes példája egy tipikus XX. századi helyi lakóépületnek.

A szigeten számos templomot, mecsetet (sőt még egy zsinagógát is) találunk, melyek Kos múltjának színes vallási lenyomatát bizonyítják. A sok ortodox templom mellett még katolikus templomot is találunk Koson, mely a XX. század első felének olasz fennhatóságára emlékeztet. Az Agnus Dei templomot 1920-ban építették az olaszok, és ferences atyák tartják fenn. A mecsetek Kos város oszmán időszakából maradtak fenn: a Nefterdar és a Hanji Hasan mecset is a XVIII. század végén épültek. Kos déli részén, Kamariban találjuk az egykor két templomból álló Szent István-bazilika romjait, a két épület a Kr. u. V-VI. században ókeresztény imaházként épült. A sziget nyugati csücskében található Kefalos is számos látnivalóval várja a turistákat. Ezek egyike az Agios Ioannis kolostor, a hagyományos építészeti stílusú, kék-fehér épület mellől csodálatos kilátás nyílik a tengerre, míg a kicsi templomban nagyon szép ikonokat lehet megnézni. Szintén Kefalosban található az a Folklór Múzeum, amely a szigeten élő emberek mezőgazdasági életét mutatja be a XVIII. századtól napjainkig.

Érdemes megemlíteni Kos természeti értékeit is, melyek szintén kedvelt úti célok lehetnek az aktív kikapcsolódást kereső turisták körében. Maradjunk továbbra is a sziget nyugati végében található Kefalosban, ahol az Aspri Petra (Fehér Kő) barlang, leletei az őskori ember jelenlétét bizonyítják. A barlang környéke kiváló túralehetőséget kínál. Kefalos strandjával szemben található az apró, sziklás, kopár Kastri szigetecske, melyen egy várrom és egy kápolna található. A szigetre hajóval lehet átkelni, vagy egyszerűen csak átúszni. A Kos városától 15 kilométerre délre található Therma Beach nem csak vadregényes strandjával csábítja az utazót, de meleg vizű termálforrásaival is, melyek bizonyos bőrbetegségekre is jó hatással vannak. Nem meglepő, hogy a helység is e 42-50 fok közötti thermákról kapta a nevét.



Akciók, kedvezmények, last minute Kos szigeten

Kos sziget térkép
Kos sziget cikkek

találat

Nyaralás Kos szigeten 4 db utazási ajánlat

300.431 Ft/főtől (8 nap)
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!

Számomra már a távoli Jemen is egy valóságos csodaföld a maga lenyűgöző egzotikus világával, díszes, középkori felhőkarcolóival, büszke, ősi származású, tradícióikhoz ragaszkodó lakosságával, és vadregényes vidékeivel, de még nála is távolibb szigete, Socotra valóban maga a földi paradicsom. Az aprócska földdarab - illetve szigetcsoport - az Indiai-óceánban, Jemen és Szomália között található, s elszigeteltségének köszönhetően egészen egyedi, sehol másutt nem található flóra és fauna alakult...

Olvasson tovább! >>>

Frissítő, sós vízpermetet szór a tengeri szél. Az autóbusz egyik ablakából meredek, zölden ragyogó domboldalakat, a másikból a végeláthatatlan kék tengert látom. Korán van még, mégis a vízen számtalan fehér kishajó lebeg. Kirándulni induló turisták, görög halászok, magánvitorlások. Semmi kétség - ez Korfu szigete.

Költők, írók, ismert történelmi személyek kedvelt görög paradicsoma. A sziget termékeny talaja, kikötői és nem utolsó sorban szépsége komoly csatákat szított az...

Olvasson tovább! >>>

A lenyűgözően szép Brac-sziget az egyik leghíresebb sziget Horvátország gyönyörű adriai szigetvilágában.

A Dalmácia legnagyobb szigetének számító földdarab a szőlő és olajbogyó termesztéséről és a híres hófehér márványról híres - utóbbit a Fehér Ház építésekor is felhasználták. A csodaszép szigetet mutatja be a következő kisfilm:

Brac (Croatia) 2010 from Sebastian Denis on...

Olvasson tovább! >>>

A múlandóság teljes magányában, Velencétől alig 10 kilométerre bújik meg az északi mocsaras lagúnavidéken a csendes kis Torcello-sziget. Apró kikötőjében Szűz Mária szobor és néhány művirág fogadja az érkezőket, majd alig néhány perces séta következik a sziget egyetlen, mára megmaradt látnivaló-együtteséhez. Kicsiny ültetvények, néhány ház és a keskeny csatorna mellett vezet az út vissza a kora középkorba, amikor nem csupán 20 lakó éldegélt a félreeső szigeten. A feledés homályába vesző...

Olvasson tovább! >>>

A szigetre, mely Magyarországtól 3800 km-re, Afrika partjaitól 300 km-re található, romantikus körülmények között érkeztem. Tavaly augusztusban szörftábor keretében nyaraltam Tenerifén, amikor megismertem Őt. Szerinte szerelem volt első látásra, én azért ennyire nem voltam biztos a dologban, a nyaralás végén haza mentem. Majd megkezdődött a hónapokig tartó telefonálgatás, skype, sms, míg végül 10 hónappal később, otthoni munkámat, életemet feladva kiköltöztem a Kanári-szigetek...

Olvasson tovább! >>>

A Losinj-sziget egyike Horvátország legszebb szigeteinek. A sziget nyugati részét zöldellő erdők borítják, a keleti területeket pedig csak egy keskeny csatorna választja el Cres szigetétől a nagyon hangulatos Osor városánál. Losinj szigetén homokos strandot is találunk a festői Cikat mellett, de akit a hangulatos kisvárosok érdekelnek jobban, az...

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!