Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
Komárom a körülötte húzódó, ma kulturális rendezvények helyszínéül szolgáló erődrendszerről nevezetes. A műemlékekben gazdag város számtalan látnivalót kínál az idelátogató turistáknak. Különleges élményt jelent az Igmándi és a Monostori erőd felkeresése, a Klapka György Múzeum kiállításainak megtekintése.

A város a körülötte húzódó, ma kulturális rendezvények helyszínéül szolgáló erődrendszerről nevezetes. Komáromot az Erzsébet híd köti össze egykori északi városrészével, a Szlovákiához tartozó Komárnoval.

A mai városhoz tartozik Koppánmonostor, amely a XII. században alapított bencés monostorról kapta nevét. Az itteni Duna-parton a XIX. század végén, a XX. elején politikusok, kereskedők építették fel villáikat. Egy másik városzrész, Szőny a római kori Brigetio. A gazdag régészeti lelőhelyen 1922 óta folynak ásatások.

A műemlékekben gazdag város számtalan látnivalót kínál az idelátogató turistáknak. Különleges élményt jelent az Igmándi és a Monostori erőd felkeresése, a Klapka György Múzeum kiállításainak megtekintése.

Településtörténet

A várost keleti irányból átszelő főút évszázadok óta főközlekedési útvonal. Ennek mentén alakult ki Szőny területén Brigetio, mely a római kori Pannonia egyik legjelentősebb településévé fejlődött. A város római kőtára ezt az időszakot eleveníti fel.

A római kort követő újabb fénykor a honfoglalással kezdődött, amikor a Duna északi partján erős földvárat építettek. Az István király által alapított Komárom ekkor lett a vármegye székhelye. Vára a XV. században kedvelt királyi pihenőhelyként ismert. A török időkben mint Bécs elővédje tovább erősödött a XVII. században a várnak a város felőli része elé felépítették az ötszögű Újvárat.

A XIX. század elején - rövid időre - birodalmi központ lett a város: a Bécset elfoglaló Napóleon elől 1809-ben egész udvartartásával ide menekült I. Ferenc német-római császár és magyar király. Ennek eredményeként lett Komárom "az erődök városa". Három erődítmény tekinthető meg ebből: a Monostori, a Csillag és az Igmándi erőd.

Az 1848/49-es szabadságharc idején a település állandó császári ostromgyűrű alatt állt. Ebben az időben pusztult el szinte teljesen Újszőny, s az újjáépített község 1896-ban egyesült a bal parti Komárommal. Az egyesülés feltételeit az 1892-ben átadott állandó dunai vashíd, az Erzsébet híd teremtette meg.

Az I. világháborút követően az északi városrészt 1919. január 10-én a csehszlovák hadsereg foglalta el. A kialakult állapotot a trianoni döntés szentesítette: a városrész Komárno néven a Csehszlovák Köztársaság része lett, a déli pedig mint Komárom-Újváros néhány évig a csonka Komárom vármegye székhelye volt.Komárom térkép
Komárom cikkek

találat

A hivatalos beutazási szabályokat könnyen ellenőrizheti itt: https://konzuliszolgalat.kormany.hu
Utazásainkhoz önrészmentes útlemondási- és utasbiztosítást kínálunk!
Honlapunkon számos ajánlat közül válogathat, de ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy akár kész útitervét segítsünk megvalósítani, írjon nekünk itt!

Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!