Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Kína utazások – hasznos információk

Kína a gyakorlott világutazókat is megtréfálhatja, érdemes készülni az ottani körülményekre, az elutazás előtt. Az országba érkezve az ember furcsa kettősséget észlelhet már az első percekben. Az évtizedek óta nem tapasztalt vaskalapos szigor és a 21 század technológiai újdonságai keverednek. Szintén érdekesség, ahogyan egy egészen rendkívüli kontrasztja bontakozik ki szmogból, a fillérekből élő, Mao-öltönyös, idős, riksát húzó öregemberek mellett húznak el a sportkocsiban ülő huszonéves milliomosok.

Bárhogyan is nézzük, Kína a végletek hazája. Szegénység, gazdagság. Többezer éves történelem és a „kulturális forradalom” mérhetetlen pusztítása. Az ősi természet szeretete és a pusztítás. Ezek a furcsa ellentétek teszik mégis valahogy egyensúlyba a képet, ahogy a jin és jang örök körforgása is.

Kínai utazás előtt érdemes felkészülni arra, hogy az idegenvezető szerepe nagyságrendekkel jobban felértékelődik ebben az országban. Ugyanis itt minden más lesz, a megszokottól eltérő. Más a nyelv, más az írás, mások a szokások, mások a hagyományok. Egy biztos, a látogatás egy életre szóló élmény marad!

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz és devizaszabályok: Kína hivatalos fizetőeszköze a Yüan, hivatalos kódja CNY, de sok helyen RMB-ként kerül jelzésre. Nagyon kell ügyelni arra, hogy a váltópénzekből (csiaó és fen) is létezik papírpénz, ezekkel előszeretettel csapják be a helyi viszonyokat nem ismerő turistákat. Szintén fontos, hogy kínában igen nagy mennyiségben került a napi forgalomba hamis pénz. Ezek kiszűrésére kérjék idegenvezetőink segítségét.

Nemzeti valutájuk hosszú ideig fixen volt rögzítve az USD árfolyamhoz, de ez feloldásra került, így az alábbiakban megadott összegek csak irányadóak: 1 CNY = 43 HUF ; 1 USD = 6,8 CNY ; 1 EUR = 7,4 CNY

Az indulás előtti valuta beszerzésnél érdemes figyelembe venni, hogy az amerikai dollárt kedvezőbb árfolyamon váltják, sok esetben azzal közvetlenül is lehet fizetni, vagyis mindenképp kedvezőbb azzal indulni egy kínai utazásra. Szintén fontos információ, hogy a kínában forgalomban lévő (sokak szerint ott gyártott) hamisított százdolláros bankegyek miatt, a 2009 előtti, gyengébb biztonsági szintű 100 USD címletű pénz beváltását a legtöbbször megtagadják, ha van rá lehetőség, új bankjegyeket kérjenek még itthon. A Kínában érvényben lévő törvények értelmében, az ország területéről kínai fizetőeszközt tilos kivinni. Ezért van arra lehetőség, hogy a hivatalos pénzváltók által adott nyugta ellenében a repülőtereken a kínai Yüant, az általunk adott devizára váltsák vissza. A visszaváltás azonos árfolyamon történik, minimális kezelési költség ellenében.

Időeltolódás: A hatalmas kiterjedésű Kínában furcsamód egyetlen időzónát használnak és nincs nyári időátállítás sem. Ezért Kínában a magyar nyári időszámítás idején az időeltolódás +6 óra, míg télen +7 óra.

Elektromos hálózat és áramellátás: Kínában a hálózati feszültség 220 V, az aljzatok elvileg eltérőek a hazaiaktól, de a legtöbb szállodai szobában találunk olyan csatlakozót, amelyben gond nélkül használhatók a hazai készülékek dugói. Ahol ilyen nem áll rendelkezésre, a szállodai recepciókon, depozit ellenében lehet igényelni.

Általános időjárási viszonyok: Peking és Xian és Hangzhou időjárása nagyon hasonló a Magyarországon megszokotthoz. A kontinentális éghajlat ezekben a városokban is érvényesül, ezért a téli hónapokban hideg, viszont nem túl csapadékos időre, míg nyáron magas hőmérsékletre és száraz hónapokra kell számítani. A tavasz és az ősz kellemesen napos, a későősz hűvös és csapadékos.

Sanghaj átlaghőmérséklete nagyon kedvező, egész évben kellemes az idő a városlátogatásra. A nyári hónapok a legmelegebbek, de akkor is csak 25-30 C fok körüli a levegő, míg a leghidegebb téli hónapokban is kb. 10 C fokos nappalokra lehet számítani. Viszont a hőérzet magasabb lehet az egész évben, a folyamatosan magas páratartalom miatt (egész évben 70-80%-os).  Esős napok tavasszal és nyáron gyakoribbak, de igazán nagy szárazság nem várható. A lehullott csapadék mennyisége júniustól augusztusig jelentősebb (150-200 mm). Fontos tudni, hogy a város légszennyezettsége a téli hónapokban magasabb lehet, ami sajnos rontja a városképet is.

Szokások: Kínában a hivatalos nyelv a mandarin, amelynek több nyelvjárását beszélik az országban. Jogos elvárás lenne, hogy a turizmusban, vendéglátásban dolgozók legalább minimális szinten beszéljenek legalább angolul, de ezt még a 2008-as Olimpiára tett jelentős erőfeszítések árán sem sikerült megvalósítani. Ismét érdemes megjegyezzük, hogy a szervezett, idegenvezető által kísért utak mennyivel kényelmesebbek!

A fenti nyelvi nehézségek miatt a taxival történő utazással is csak akkor szabad próbálkozni, ha az utas rendelkezik olyan kártyával (minden szálloda recepcióján van ilyen), amelyre az úti cél kínai írásjegyekkel le van írva. Bemondás alapján sajnos a taxisofőr, szinte bárhová viheti az utast, ezzel nem érdemes próbálkozni.

A kínai embereket a hatalmas tömeg folyamatos lökdösődésre és tülekedésre szoktatta. Ez nem azt jelenti, hogy neveletlenek, de egyszerűen ilyen létszám esetén nem megoldható az, hogy valakit készségesen maga elé enged bárki is. Ezért ilyet felesleges tőlük elvárni, be kell állni a sodrásba! Röviden, sajnos a kínai emberek köpködnek. Szintén a 2008-as Olimpiára terv szerepelt erre vonatkozóan, hogy leszoktatják a kínaiakat azokról, ami a messziről jöttek számára enyhén szólva visszatetsző, de ezzel sem jártak sikerrel. Sajnos a nyílt utcán köpködnek, szívják az orrukat és krákognak. Kérjük utasainkat, hogy ezeket sem a neveletlenség számlájára írják, egyszerűen ezredéves szokások ezek, amelyek kiirtása szinte lehetetlen.

Kínában bármilyen öltözetben is van a turista, még mindig feltűnően emelkedik ki a tömegből. Ezért ha a nyári, meleg időszakban Európában esetleg még megszokott viseletben jelennek meg a kirándulásokon, egészen biztos kivívják a helyiek kíváncsi pillantásait. A hölgyeknek már csak azért is érdemes egy vállkendőt maguknál tartani, mert a buszok és szállodák légkondicionáló berendezései igen hideget fújnak!

Körutazásaink során a legtöbbször félpanziós ellátást biztosítunk utasaink számára, ami reggelit és ebédet jelent. A szállodában található reggeli, az itthon is jól ismert büfé jellegű és nyugodtan mondhatjuk páratlan választékúnak. A kínaiak által csak „nyugatinak” nevezett, általunk megszokott, péksütemények, felvágottak, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, zöldségek és a tojásrántotta megannyi fajtája mellett, természetesen megtalálható a kínai konyha remekei is. Párolt zöldségek és gőzgombócok is várják az éhes turistákat! Ebédet technikai okból egyszerűbb a programba illeszteni, ugyanis a városnézés különböző látványosságai között, nyelvtudás és tapasztalat híján igen nehéz lenne egyénileg étkezésről gondoskodni. A programban szereplő ebédek, többfogásos, tradícionális étkezéseket jelentenek. Ezek többféle főételként szereplő húsból, köretként párolt zöldségekből és az elmaradhatatlan párolt rizsből állnak. Kínai szokásoknak megfelelően az étkezés végén érkezik a leves, valamint desszert helyett valamilyen gyümölcs.

A borravaló Kínában, sajnos az idegenforgalomban dolgozók fizetésének része. Vagyis, aki turistákkal kapcsolatba kerülhet, annak mesterségesen alacsonyan tartják a fizetését, mivel a munkáltató arra számít, hogy úgy kap borravalót. Ezért kérjük utasainkat, hogy ne csodálkozzanak azon, ha az út során fix borravaló összeget szed be idegenvezetőnk. Ezt osztja aztán szét a helyi idegenvezetőnek, a szállodai recepciósoknak, a csomaghordóknak és buszsofőröknek. Kérjük kb. napi 4 USD / utas összeggel készüljenek erre a kiadásra. Egyéb esetben (egyéni fogyasztás bárban, étteremben, taxi, stb.) a 10%-os borravaló megfelelő díjazás.

Kínában nagyon sokáig egyáltalán nem volt lehetőség autó bérlésre, mert a nagyvárosok közlekedése annyira kaotikus. Volt olyan mondás is, hogy Pekingben a turista elég, ha egy metrójegyet vesz, mert ha lemegy, soha nem talál ki onnan. Ezek már szerencsére megváltoztak, de az tény, hogy a közlekedés sok furcsa szokás miatt fokozott figyelmet igényel.

Kínában rengetegen dohányoznak és a megszokott európai tiltásokhoz képest, egészen váratlan helyeken is rá lehet gyújtani.

Utazási biztosítás, orvosi ellátás:

Az utazás részvételi díja nem tartalmazza a betegség-, baleset és poggyászbiztosítást, mert sok utazó rendelkezik különböző biztosítással, amelyek külföldi utazások alkalmával is fedezetet nyújtanak. Mivel a vízum ügyintézéshez szükséges az érvényes kötvény bemutatása, ezért kérjük, hogy a kínai tartózkodás idejére mindenképp kössék meg az útra vonatkozó utazási biztosítást. Kínában már rég léteznek Nyugat-Európai színvonalat képviselő kórházak, amelyek szerződéses viszonyban vannak a legtöbb nagy utazási biztosítóval. Azonban érvényes biztosítási kötvény hiányában csillagászati összegeket számláznak ki, akár kisebb beavatkozás esetén is, ezért a betegség-, baleset, és poggyászbiztosítást megkötését irodánk mindenképpen javasolja utasaink számára. A különböző biztosítási ajánlatokkal kapcsolatban, kollégáink természetesen örömmel állnak rendelkezésre!

Egészségügyi tudnivalók:

Az program által érintett területre utazók számára nincs javasolt védőoltás, a meglátogatott városoknak nincs nagyobb egészségügyi kockázata, mint bármely zsúfolt Európai nagyvárosnak. Ami fontos, hogy az csapvizet nem szabad fogyasztani, még fogmosáshoz is palackozott ásványvizet javaslunk használni. A félpanziós ellátás során, az éttermekben és a szállodában felszolgált ételek minősége garantált, ezekkel nem volt még soha gond. Ez már nem mondható el a különböző utcai árus által készített ételre, ezeket nem javasoljuk fogyasztásra.

Legfontosabb ünnepnapok Kínában:

2017. január 27-28.         Kínai Holdújév
2017. május 1.                  Munka ünnepe
2017. május 1-7.              egy hetes munkaszünet
2017. október 1.              a Kína Népköztársaság kikiáltásának évfordulója
2017. október 1-7.          egy hetes munkaszünet

Magyarország nagykövetsége Pekingben:

Cím: San Li Tun, Dong Zhi Men Wai No.10 , Beijing 100600,
PRC Előhívó:(00)-(86)-(10)
Telefon:              6532-1431, 6532-1432, 6532-1433
Ügyelet:              (00-86) 137-0138-2159 (munkanapokon 17.00 óra után, illetve vasárnap és ünnepnapokon)
Fax:                       6532-5053
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Szilas Cecília
E-mail:                  mission.pek@mfa.gov.hu
Honlap:                               www.mfa.gov.hu/emb/beijingKína térkép
Kína cikkek

» Incentive utazások - üzleti utaztatás
találat
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!