Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
A borkultúrájáról ismert település történelmi belvárosa XVIII-XIX. századi építészeti emlékeiről nevezetes. A városhoz tartozó Mátraháza és Mátrafüred hegyvidéki üdülőtelepülések, kirándulások kiindulópontjai, télen síközpontok.A város jellegzetes műemléke, a belváros meghatározó épülete a Szent Bertalan tiszteletére szentelt, kéttornyú római katolikus templom. A mellette lévő Kincsestárban őrzik az ország - az esztergomi után -...

A borkultúrájáról ismert település történelmi belvárosa XVIII-XIX. századi építészeti emlékeiről nevezetes. A városhoz tartozó Mátraháza és Mátrafüred hegyvidéki üdülőtelepülések, kirándulások kiindulópontjai, télen síközpontok.

A város jellegzetes műemléke, a belváros meghatározó épülete a Szent Bertalan tiszteletére szentelt, kéttornyú római katolikus templom. A mellette lévő Kincsestárban őrzik az ország - az esztergomi után - második leggazdagabb katolikus egyházi gyűjteményét. Nevezetes műemlék a ferences templom és rendház is. A kolostor barokk stílusú épületében található a hazánk egyetlen, épségben megmaradt, középkori eredetű ferences könyvtára.
A város múltját, értékeit és a Mátra természeti kincseit is bemutatja a megújuló Mátra Múzeum.

A város története

Gyöngyös környéke, a régészeti leletek tanúsága szerint, már a honfoglalás előtt lakott hely volt. Kitűnő földrajzi adottságainak köszönhetően már a XI. század végén fejlődésnek indult.

A tatárjárás után a Csobánka család uralta a vidéket, s ők építtettek várat a mai Mátrafüred melletti Várbércen. Az egykori erődítménynek ma már csak romjai láthatók.

Gyöngyös szultáni városként élt a török uralom alatt, kultúrájával, gazdaságával kiemelkedő helyet töltött be. Ferences kolostorában látható Magyarország egyetlen épen maradt középkori eredetű műemlék könyvtára, amely már a XVI. században jelentős könyvgyűjtemény volt.

Az itteni barátok templomában temették el 1709 őszén Bottyán János kuruc generálist.
A napóleoni háborúk idején három alkalommal őrizték a magyar szent koronát a koronaőr házában, az Almássy-kúriában.

A város a XIX. század vége felé fejlődését a szőlő- és borgazdaságnak köszönhette, s a környék borkultúrája napjainkban is virágzó.

Az 1960-as években megindult a termelés a gyöngyös-visontai lignitbányában, 1968-ban üzembe helyezték a Gagarin (ma Mátrai) Hőerőművet a város határában.

Az 1930-as években fellendülő, és az évezred végére virágkorát élő turizmus egyik központja lett a Mátra. 1927-től szállítja a mai napig az erdei kisvasút a túrázni vágyókat Gyöngyösről Mátrafüredre.

A városhoz tartoznak a legismertebb mátrai üdülőhelyek: Mátrafüred, Mátraháza, valamint mellett Magyarország legmagasabb csúcsa, a Kékestető.

A védett növények és állatok, a ritka magashegyi bükkös erdőtársulás megóvására 1985-ben kialakították a Mátrai Tájvédelmi Körzetet. Ennek része az erdőrezervátum, amelynek területe kizárólag kutatási célokat szolgál.
Gyöngyös térkép
Gyöngyös cikkek

találat

A hivatalos beutazási szabályokat könnyen ellenőrizheti itt: konzuliszolgalat.kormany.hu
Utazásainkhoz önrészmentes útlemondási- és utasbiztosítást kínálunk!
Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres, írjon nekünk itt!

Részletes találati lista
körutazás

A Börzsöny rejtett titkai kisvasúttal, vadaskerti kalanddal

1 napos buszos utazás Királyrétre és környékére
14.900 Ft/fő

Kultúra és természet: Vác és Gödöllő. Botanikus kert és Medvepark

1 napos buszos utazás Gödöllőre és környékére
14.900 Ft/fő

Gyönyörű fővárosunk, Budapest

1 napos buszos utazás Budapesten
15.200 Ft/fő

Mátra alján, falu szélén... Barangolások a borok földjén

1 napos buszos utazás Egerre és környékére
15.500 Ft/fő

A bakony dombjai között vonatozunk! Csókakő vára, Őskü, Zirc és Veszprém

1 napos buszos utazás Zircre és környékére
17.500 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!