Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
Az Aggteleki-karsztvidék közelsége, természeti, történelmi, kulturális értékei teszik vonzóvá a települést. Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb barokk kastélya. A Bódva patak völgyében elterülő város három község egyesítése révén jött létre - Borsod községet 1950-ben, Finkét pedig 1936-ban csatolták Edelényhez....

Az Aggteleki-karsztvidék közelsége, természeti, történelmi, kulturális értékei teszik vonzóvá a települést. Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb barokk kastélya.

A Bódva patak völgyében elterülő város három község egyesítése révén jött létre - Borsod községet 1950-ben, Finkét pedig 1936-ban csatolták Edelényhez.

Borsod ősi települési hely, a középkorban megyeszékhely volt, és névadója Borsod megyének. Már a honfoglalás előtt is földvár állt itt, amely sáncának rekonstruált részlete látható ma a város határában.

Finkét egy 1300-as oklevél említette először. A Boldogságos Szűzről elnevezett egyházának papja 1309-ben borsodi alesperes volt. A XVIII. század végén a gróf Esterházyak birtokába került.

Edelény neve valószínűleg az Edelin személynévből ered. Először 1299-ben említette oklevél, amikor Roland nádor itt tartotta Borsod vármegye közgyűlését. A község középkori jelentőségét bizonyítja, hogy 1340-ben és 1341-ben is itt tartotta közgyűlését Torna és Borsod vármegye. A XV. században már városnak írták az oklevelek, és mint mezővárosnak rendszeres vására és jó hírű malma is volt.

1725-ben L' Huillier Ferenc, Eger várának francia származású parancsnoka királyi engedéllyel megvette Edelényt. Ezt követően építtette fel 106 szobás kastélyát, amely ma is az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya. A XIX. század elején a birtok a Coburg családé lett, akik - Magyarországon az elsők között - 1838-ban cukorgyárat létesítettek a településen.

A város története szempontjából meghatározó volt a szénbányászat, ami 1995-ben szűnt meg a környéken.

Edelényben a népi építészet emlékét őrzi a két világháború közötti idő stílusában berendezett Borsodi Tájház épülete. A reprezentatív műemlékegyüttesben látható a Borsodi földvár ásatásának leletanyaga és Borsod vármegye történetének dokumentumai is.

A 27-es út mentén fekvő település elérhető a 26-os útról, Sajószentpéter felől is. Vasútállomása a Miskolc-Tornanádaska vonalon fekszik.Edelény térkép
Edelény cikkek

találat

A hivatalos beutazási szabályokat könnyen ellenőrizheti itt: https://konzuliszolgalat.kormany.hu
Utazásainkhoz önrészmentes útlemondási- és utasbiztosítást kínálunk!
Honlapunkon számos ajánlat közül válogathat, de ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy akár kész útitervét segítsünk megvalósítani, írjon nekünk itt!

Részletes találati lista
körutazás

A Börzsöny rejtett titkai kisvasúttal, vadaskerti kalanddal

1 napos buszos utazás Királyrétre és környékére
14.900 Ft/fő

Kultúra és természet: Vác és Gödöllő. Botanikus kert és Medvepark

1 napos buszos utazás Gödöllőre és környékére
14.900 Ft/fő

Gyönyörű fővárosunk, Budapest

1 napos buszos utazás Budapesten
15.200 Ft/fő

Mátra alján, falu szélén... Barangolások a borok földjén

1 napos buszos utazás Egerre és környékére
15.500 Ft/fő

Ópusztaszer és Szeged - Hazánk és irodánk a kezdetektől napjainkig

1 napos buszos utazás Szegedre és Ópusztaszerre
15.800 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!