Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Dubai utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

Az Egyesült Arab Emirátusok-béli utazások (Dubai, Abu Dhabi, Ras Al Khaimah, Ajman, Sardzsa) széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán az Emirátusok-béli beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a helyiek körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Az Egyesült Arab Emirátusok (röviden EAE) legnépszerűbb úti céljait – Dubai, Abu Dhabi, Sardzsa – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük. 

Ha azt mondom Dubai, mindenkinek a sivatagból pár évtized alatt megteremtett, lenyűgöző városkép – az égbe szökő felhőkarcolók, a futurisztikus mesterséges szigetek, a hagyományos építészetet képviselő (amúgy Perzsiából „elszármazott”) széltornyok – vagy éppen a luxus metropoliszok határában elnyúló, romantikus homoktenger, annak árnyékot adó oázisai, valamint a hagyományos, arab öltözetet viselő, de vendégszerető arab emberek jutnak eszébe. Az Egyesült Arab Emirátusok tagjai – köztük az igen kedvelt Dubai, az utóbbi időben előre törő Abu Dhabi, vagy a nyugalmáról, szép tengerpartjáról és kellemes szállodáiról nevezetes Sardzsa – az utóbbi évek egyik legkedveltebb úti céljai lettek, s ez nem is csoda. Itt együtt van a luxus, az egzotikum, de ugyanúgy a hagyományok iránti tisztelet és ragaszkodás is, hiszen e fiatal állam (1971-ben jött csupán létre) lakosai még jól emlékeznek az olaj előtti időkre, de egyébként is, az arabok számára igen fontos a tradíciók megbecsülése. 

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Dubaiba, vagy az Egyesült Arab Emirátusok más területeire utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: 2014. március 22-től  Dubaiba, illetve az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) más emírségeibe magyar állampolgároknak belépni a beutazás napjától legalább 6 hónapig érvényes magánútlevéllel, előzetesen beszerzett vízum nélkül lehetséges. A belépéskor díjmentesen kiállított vízum egyszeri belépéssel 30 napos tartózkodást tesz lehetővé, ami egyszeri alkalommal újabb 30 nappal meghosszabbítható (a meghosszabbítást a lejárat előtt, személyesen kell kérvényezni az idegenrendészeti hatóság, a General Directorate of Residence and Foreigners' Affairs dubai vagy abu dhabi ügyfélszolgálatán). Az útlevélben lévő bármilyen izraeli pecsét a legtöbb közel-keleti muszlim országba való belépést meghiúsíthatja, így az Emirátusokba is. További információk a Konzuli Szolgálat – Egyesült Arab Emírségek című honlapján találhatók. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése!

 

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó: Az EAE-ban, így Dubaiban is a hivatalos pénznem a dirham (DH). 1 USA dollár kb. 3,67 dirham, de érdemes eurót vagy dollárt, illetve hitelkártyát is magunkkal vinni. Valutát korlátozás nélkül lehet behozni. Az országba kábítószeren és pornográf kiadványokon kívül mindent be lehet hozni (alkohol 2 liter, cigaretta 2.000 db), alkoholt egyedül Sardzsába nem lehet bevinni. Helyi és külföldi valuta, valamint áruk tekintetében nincs kiviteli korlátozás. A drogkereskedelmet és a csempészést szigorúan büntetik. Dubai vámmentes övezet, így rendkívül kedvezően lehet vásárolni a bevásárlóközpontokban és a bazárokban is, ahol kötelező alkudni.

2014. március 31-től Dubaiban bevezetésre került a helyszínen fizetendő idegenforgalmi adó (az EAE többi tagjára nem terjed ki). A „Tourism Dirham” (vagy "TD Fee") elnevezésű adó mértéke a szállás típusától és az ott töltött éjszakák számától függ, 7 és 20 dirham (2 és 6 dollár) között mozog éjszakánként/szobánként.

 

Időeltolódás: Az EAE, így Dubai is a GMT +4 időzónában fekszik, így 3 órával előzi meg a közép-európai időszámítást, tehát az időeltolódás Magyarországhoz képest +3 óra (nyári időszámítás idején +2 óra).

Elektromos hálózat és áramellátás: Dubaiban – és az EAE más városaiban – a hálózati feszültség 220 V, csatlakozója hárompontos angol szabvány, így adapter szükséges, a szállodák recepcióin általában kaphatunk.

Infrastruktúra: Az egyik legfejlettebb turisztikai infrastruktúrával rendelkező ország: az egy főre eső GDP tekintetében az EAE a világ egyik leggazdagabb országa, mely rendkívül magas olajbevételeiből fejlett jóléti rendszert alakított ki az elmúlt négy évtized folyamán; az idegenforgalom kiszolgálására pedig hatalmas luxusvillák, fényűző szállodák, bevásárlóközpontok épültek fel. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy több üdülőterület még építés alatt áll, fejlesztik az infrastruktúrát, vagy új szállodák épülnek, melyből kifolyólag alkalmanként apróbb kellemetlenségek adódhatnak. Dubaion belül ingyenes a telefonálás.  Nagyobb szállodákban más országokat is kapcsolhatunk.

Általános időjárási viszonyok: Dubaira, illetve az EAE éghajlatára alapvetően két évszak jellemző: a nyár áprilistól novemberig, a tél decembertől márciusig tart, rövid átmeneti időszakokkal. Dubaiba a téli hónapokban érdemes utazni, amikor az időjárás kellemes, enyhe (az éjszakák ugyan hűvösek, napközben általában 25-30 fok van), a nyári hónapokban azonban kerülendő az EAE felkeresése, mivel napközben a hőmérő higanyszála árnyékban is elérheti a 48-50 fokot. A belső területeken az éghajlat száraz, a tengerparti részeken viszont gyakran magas a páratartalom. Eső gyakorlatilag csak a téli időszakban van. Az erős napsugárzásra való tekintettel gyakran használjunk magas faktorszámú naptejet, és viseljünk fejfedőt illetve napszemüveget is, valamint a dehidratáció elkerülésére mindig legyen nálunk egy üveg ásványvíz.  

Szokások: Dubaiban, illetve az EAE más területein az iszlám a hivatalos vallás, így a legtöbb, számunkra kevésbé ismert szokás ehhez köthető. A legtöbb mecsetbe kizárólag muszlimok léphetnek be (imaidő alatt és péntek délelőttönként a turisták számára is látogatható mecsetekbe sem lehet betérni).

A muszlim országokban a másik jelentős, valláshoz kapcsolódó esemény a ramadan, mely az iszlám holdnaptár 9. hónapja (böjthónap), s amely minden évben 10-11 nappal korábbra esik az előző évihez képest. A muszlimok a ramadán során napfelkelte és napnyugta között nem ehetnek, ihatnak, dohányozhatnak. Ebben az időszakban a magasabb kategóriájú szállodákon, éttermeken kívül nappal nincs étel- és italkiszolgálás. Ez idő alatt fokozottan ajánlatos tekintettel lenni a vallási érzületből fakadó érzékenységre, s kerüljük a helyiek szeme láttára történő evést, ivást, illetve dohányzást (megszegése jogkövetkezménnyel is járhat).

Öltözködésünk legyen az időjárásnak megfelelő, praktikus viselet, azonban kerüljük a kihívó, merész darabokat (miniszoknya, kivágott felső, stb.), mellyel sérthetjük a helyiek erkölcsi érzékenységét. A strandokon elfogadott a bikini és a fürdőnadrág, ezt elhagyva azonban elvárják az utcai viseletet. A fényképezés megengedett, de ha helyi embereket szeretnénk fotózni, kérjünk engedélyt az érintettől, a muszlim nők fotózását azonban inkább kerüljük, vagy kérjük beleegyezésüket. Katonai objektumok fényképezése tilos! Az országban nem fogadják el a magyar jogosítványt, ezért aki huzamosabb kint-tartózkodást tervez, a helyi jogosítvány megszerzéséhez gépkocsi vezetői vizsgát kell tenni. Turistáktól gépkocsi-bérlésnél elfogadják a nemzetközi jogosítványt. A borravaló megszokott dolog, általában 10 % körüli, a szállodai személyzet (takarítók, strandon dolgozók, stb.) szolgálatai 5-10 DHS-mel honorálandók. Az alkohol értékesítését korlátozzák, ezért csak szállodákban, bárokban kapható (ez alól csak Sardzsa kivétel, ahol az egész emírségben tilos az alkohol fogyasztása még nem muszlimok számára is!). A hétvége csütörtökön kezdődik, a vasárnapnak a péntek felel meg. Így a szombat és a vasárnap egész munkanapnak számít.

Orvosi ellátás: Dubaiban, illetve az Egyesült Arab Emirátusokban a közegészségügyi helyzet kiváló, még a nyugat-európai színvonalat is meghaladó, ennek ellenére ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni, mivel az ellátás igen költséges és helyben fizetendő. Járványoktól, fertőző betegségektől Dubaiban, illetve az egész EAE területén nem kell tartani. Az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező oltás nincs. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, meningococcus meningitis. Magyarországról történő beutazás esetén a helyi hatóságok kötelező védőoltást nem írnak elő. Bővebb információk a Nemzetközi Oltóközpontban.Szállodákban és éttermekben bármilyen ételt kockázatmentesen fogyaszthatunk, sőt még az utcai árusoknál is próbálkozhatunk, de itt erősen ajánlott a jól átsült ételek közül választani.Bár a sótalanított tengervízből előállított csapvíz elvileg iható, erősen ajánlott helyette a mindenhol kapható palackozott ásványvizek fogyasztása.

Nyitva tartások: A vallás miatt a hétvége itt a pénteket és a szombatot jelenti. A követségek és konzulátusok csütörtökön megtartják a 11:30 - 13:30 tartó imaidőt. A bankok többnyire szombattól szerdáig 8-13 óráig, csütörtökön és pénteken 8-12 óráig tartanak nyitva.

Az üzletek általában 9-től 22 óra között vannak nyitva, többségük azonban pénteken zárva van. A kisebb boltok 09-12-ig, illetve 17.00-22-ig tartanak nyitva.

Legfontosabb ünnepnapok: Ramadán: általában május közepétől június közepéig tart (vándorló ünnep, mivel az iszlám holdnaptár szerint számolják, mindig más időpontra esik).

A többi vallási ünnepen (Eid al Fitr, Eid al Adha, Próféta születésnapja) az állami és kormányzati intézmények zárva tartanak, de egyéb kötöttséggel nem jár a turista számára.

Állami ünnep: a muszlim újév

December 2. – Nemzeti ünnep

A muszlim újév a mi év végünknél 11 nappal korábbra esik az iszlám holdnaptár használata miatt.

Megjegyzés: a vallási ünnepek időpontja évről évre változik.

Fontos telefonszámok - Dubaiban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:

Tűzoltók: 997; Mentők: 998 vagy 999; Rendőrség: 999 (sürgős esetben); Rendőrség: 901 (nem sürgős esetben); Parti őrség: 996. A 999-et bármilyen telefonról hívhatjuk, az operátor beszél angolul.

Magyarország Egyesült Arab Emirátusok-béli képviseletei:

A külképviseletek nem Dubaiban, hanem Abu Dhabiban, az EAE fővárosában találhatók!

Nagykövetség – Abu Dhabi Cím: Al Khazna Tower (Najda Street) – Levelezési cím: POB 44450 Abu Dhabi, Telefon: 00-971-2-6766-190,, ügyelet (kizárólag sürgős esetben): 00-971-56-669-1290; honlap: www.mfa.gov.hu/emb/abudhabi

Konzuli hivatal – Abu Dhabi Cím: Al Khazna Tower (Najda Street) – Levelezési cím: POB 44450 Abu Dhabi; Telefon (ügyelet – 14 órától kizárólag sürgős esetben): 00-971-56-669-1290; honlap: www.mfa.gov.hu/emb/abudhabiDubai térkép
Dubai cikkek

» Dubai utazás, városlátogatás, körutazás
találat

Dubai közvetlen járattal elérhető Budapestről. Rövid városlátogatás vagy nyaralás tervezésekor is érdemes Dubait választani, hiszen mesés strandok, ikonikus épületek és egyedülálló programok várják az odautazókat. Az időjárás a nyári forróságtól eltekintve egész évben kellemes, a tenger az év bármely szakában strandolásra kiválóan alkalmas. Tengerpartjai lassan mélyülőek, gyermekes családoknak is ideálisak. A helyszínen magyar nyelvű fakultatív programokra is van lehetőség.  

Saját szervezésű utazásaink az utazás minden költségét tartalmazzák (repülőjegyet, szállást, ellátást, transzfert).
Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy másik időpont lenne megfelelő, kérjen személyre szabott ajánlatot, írjon nekünk itt!   

Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!