Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Spanyolország tengerparti vidékei közül az egyik legszebb a Costa Brava vadregényes szakasza. A francia határtól Barcelonáig tartó, sziklás, eldugott öblökkel, kedves tengerparti városokkal, fenyvesekkel borított strandokkal díszített, türkiz tengerpart csodás tájakat rejt. A Costa Brava partvidékét a tömegturizmus nem sújtja olyan mértékben, mint a Costa de Sol vidékét és a strandolás mellett kiváló túrákat is tehetünk a környező hegyvidéken. A tengerparton halászfalvak sorakoznak, de kissé beljebb, a szárazföld felé is meseszép tájakat és középkori hangulatú településeket találunk, így biztosan nem kell itt egyhangú, unalmas nyaralásra számítani. 

Costa Brava, Tossa de Mar:
A legjobb tengerparti városka Tossa de Mar, ez vitán fel áll. Magában hordozza a nála kisebb városkák nyugalmát, de pont olyan méretű, hogy az is megtalálja benne a számítását, aki eldugott, csendes zugokra és éttermekre vágyik, de az sem unatkozik, aki mozgalmasabb nyaralást szeretne. Tossa de Mar vagy ahogyan a helyiek hívják csak Tossa volt az első település, amit felkapott a nemzetközi turizmus - maga Mac Chagall illett az "Azúr Paradicsom" névvel e helyet. A kristálytiszta vízű, durva szemű homokkal borított strandja felett impozáns vár emelkedik, bástyáiról csodás kilátás nyílik a tenger felé. A vár tövében fehérre meszelt falú házaival bújik meg a halászfalu - itt vannak a legjobb éttermek és kávézók, míg a parton már a szállodák sorakoznak.

Costa Brava, Lloret de Mar:
Aki a mozgalmasabb, bulizósabb nyaralást kedveli, az unatkozna a Costa Brava nyugalmasabb halászfaluiban - Lloret de Mar városában i viszont belevetheti magát a pezsgő éjszakai életbe. A strand finomra őrült zúzalékkal borított fövenyén napozva pedig kipihenhetjük a munkás hétköznapok vagy éppen az erősebbre sikerült előző este fáradalmait. Ahogy Tossa de Mar, úgy Lloret is rendelkezik egy kis erőddel, ahová a kilátás reményében felsétálhatunk. A part mentén több kiépített sétautat járhatunk be, újabb és újabb öblöket felfedezve. 

Costa Brava időjárás:
Spanyolország éghajlata alapvetően mediterrán – elsősorban a déli és keleti partszakaszon, ahol magas a napos órák száma és minimális a csapadékmennyiség, a tél pedig enyhe. A Costa Brava partvidékét a Pireneusok előhegyei szegélyezik, így tavasszal és ősszel, mikor a tengerparton nagyon kellemes az időjárás, a magasabban fekvő területeken hűvösebb, csapadékosabb lehet az éghajlat. A tengervíz tavasszal még hideg, de ősszel a levegőnél tovább őrzi a nyári meleget, így akár még októberben is kellemeset lehet strandolni. 

Costa Brava strandok:
Ha választanom kellene a Costa Brava vagy a Costa del Sol között, egyértelműen az elsőre adnám a szavazatom. Sokkal természetközelibb a táj mint délen, sokkal érintetlenebb, gyakran csak hajóval vagy gyalogosan megközelíthető, titkos kis öblökben fürödhetünk a kristálytiszta tengerben  Girona tartományban három kedves kis halászfalu közül is választhatunk - Calella de Palafrugell és az aprócska Tamariu között található a hangulatos Llfranc városkája. Itt nincsenek turistahadak, nem hömpölyög a tömeg az utcán - csendesen elmélázva sétálhatunk a parton. Ha hosszabb gyaloglásra vágyunk, akkor egészen az öböl felett őrködő világítótoronyhoz is felmászhatunk - a csúcson nem csak kilátás és egy prémium étterem, hanem ókori romok is várnak ránk. Innen egy csodás, Aleppo-fenyőkkel szegélyezett gyalogösvény vezet tovább Tamariu irányába.

A homokkal borított fövenytől pár száz méterre egy másik, sziklás öblöt találunk, a helyiek Aigua Dolca néven emlegetik. De a parton vezető gyalogösvény még több csodás, főleg kavicsos fürdőhelyet fűz fel azúrkék gyöngysorba - míg a településtől  Aigua Xelida északra található, dél felé indulva egy szál törülközővel a Cala Pedrosa kínál csendes pihenőhelyet.

Costa Brava beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Costa Brava időeltolódás: Spanyolország a GMT +1 időzónában fekszik, azaz ugyanannyi az idő, mint hazánkban.

Costa Brava elektromos hálózat és áramellátás: Spanyolországban a hálózati feszültség 220 V, a magyar szabványnak megfelelő.

Szokások:
Hivatalos nyelv a spanyol, valamint a katalán. Az idegenforgalmi területeken beszélik az angolt is. Katalóniában teljesen elfogadott a spanyol nyelv, de ha valaki néhány szót megtanul katalánul, azonnal szimpatikussá válik a helyiek szemében (ez Katalónián kívül igaz a spanyol nyelvre is). A katalánok nagyon szeretik Katalóniát, a nyelvüket, és büszkék rá, hogy ők "nem spanyolok". Azt azonban nem szeretik, ha "lespanyolozzák" őket a turisták, ki is kérik maguknak.

A borravaló egy része bele van számolva az ÁFÁ-ba (ez Spanyolországban IVA). Természetesen a szolgáltatások területén dolgozók ugyanúgy elvárják: a pincérek, taxisofőrök vagy a szobalányok.
2011-ben Európa egyik legszigorúbb dohányzás ellenes törvénye lépett életbe Spanyolországban. A közintézmények mellett az éttermekben, a bárokban, a diszkókban, a kaszinókban, de még szabadtéri létesítményekben is tilos a dohányzás. Játszótereken, iskoláknak, kórházaknak még a környékén sem szabad rágyújtani, de a tévé képernyőjéről is száműzték a dohányzókat. A szállodák is csak szobáik 30 százalékát tarthatják fenn a dohányosok számára.

Ami a mentalitást illeti, a spanyolok alapvetően kedves, segítőkész, pozitív hozzáállású emberek. Mindenképpen legyünk tekintettel az elfogadott öltözködésre, ha nyilvános helyre megyünk. Templomok, kolostorok esetén a fedett váll és térdnél hosszabb szoknya/ nadrág kötelező. Fürdőruhában vagy meztelen felsőtesttel ne üljünk be étterembe. Barcelonában súlyos pénzbírságot (300-500 euró) kaphat az, aki a város utcáin fürdőruhában jelenik meg.

A spanyoloknál később indul a nap, mint ahogy az a mi időérzékelésünk szerint megszokott, és tovább is tart, így például éjszakába nyúlóan tudnak szórakozni, beszélgetni, a kávézók, bárok, éttermek nagyon sokáig vannak nyitva, és ez nem csak a felnőttekre, de a gyerekekre is igaz. Ugyanakkor a sziesztaidején szinte kihalnak az utcák, szinte csak turistákat lehet ilyenkor látni.

Orvosi ellátás:
Az általános egészségügyi és higiéniai viszonyok az európai átlagnak felelnek meg. A közegészség jó, járványveszély nincs. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek a Spanyolországban való tartózkodás során orvosilag sürgősen indokolttá válnak. Az ellátás igénybevétele előtt érdemes meggyőződni arról, hogy az adott orvos, vagy kórház szerződéses viszonyban áll-e az állami egészségbiztosítóval, tehát elfogadja az európai egészségbiztosítási kártyát. A csapvíz a kisebb településeken helyenként nem alkalmas a közvetlen fogyasztásra, a nagyvárosokban mindenhol iható, de ha biztosabbnak érezzük, inkább fogyasszunk palackos vizet.

Nyitva tartások:
A bankok nyitvatartási ideje hétfőtől péntekig 9–13.00 óra között van, míg szombaton zárva tartanak. Sok pénzváltót és bank automatát is találunk országszerte.
Az üzletek nyitva tartása hasonló, mint a többi mediterrán országban. A boltok általában hétfőtől szombatig, 9.30-tól 13.30-ig, majd 16.30-tól 20.00 óráig vannak nyitva. Szieszta idején, zárva vannak, de a nagy multik és bevásárlóközpontok (10.00-21.00 vagy 22.00 között), illetve az üdülő övezetek üzletei ezt gyakran nem tartják be, késő estig várják a betérőket. A vendéglátóegységek, kávézók és egyéb szórakozóhelyek szintén az éjszakai órákig tartanak nyitva.

Legfontosabb spanyol ünnepnapok:
Január 1. – Újév
Január 6.  – Vízkereszt
Május 1. – Munka ünnepe
Augusztus 15. – Nagyboldogasszony ünnepe (Mária mennybevétele)
Október 12. – Spanyolország nemzeti ünnepe
November 1. – Mindenszentek
December 6. – Az Alkotmány napja
December 8. – A Szeplőtelen Fogantatás ünnepe
December 25. – Karácsony
Az olyan vallási ünnepek, mint a húsvéti ünnepkörbe tartozó napok – nagycsütörtök, nagypéntek, húsvét, húsvét hétfő – minden évben más napra esik.

Fontos telefonszámok -Spanyolországban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Rendőrség: 091, 092
Tűzoltóság: 080
Mentők: 061
Turista rendőrség - Madrid: 91 548 85 37
Turista rendőrség - Barcelona: 93 290 33 27
Az Európai SOS telefonszámot (112), mely az összes sürgősségi segélyszolgáltatást – rendőrség, mentők, tűzoltók – kapcsolja, Európában bárhonnan hívhatjuk. Ez a segélyszám BÁRMILYEN telefonról díjmentesen hívható életveszély esetén.

Magyarország spanyolországi diplomáciai képviseletei:
Nagykövetség –  C/Fortuny 6. Piso 4. 28010 Madrid , Telefon: (00)-(34)-(91)- 413-70-11  , ügyelet: (00)-(34)-(91)- 619-22-19-29, honlap: www.mfa.gov.hu/emb/madrid

Konzulátus – C/Angel de Diego Roldan 21. 28016 Madrid, telefon: (00)-(34)-(91)- 413-98-50, (00)-(34)-(91)- 413-41-37, ügyelet: (00)-(34)-(619)-22-19-29 , honlap: www.mfa.gov.hu/emb/madrid


 Akciók, kedvezmények, last minute Costa Braván

Costa Brava térkép
Costa Brava cikkek

» A Costa Brava látnivalói
találat
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!