Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Szállás típusa
Kiutazás

Bulgáriai utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A bulgáriai utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a bulgáriai beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a bolgárok körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Bulgária legnépszerűbb úti céljait – Szófia, Burgasz, Szozopol, a Napospart, Neszebar, Várna, Pomorie, Elenite – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.

Bulgária még élénken élhet sokunk emlékezetében, hiszen a rendszerváltás előtt az egyik legkedveltebb és legkönnyebben elérhető tengerparti desztináció volt a magyarok körében. A komoly kulturális és történelmi emlékekkel büszkélkedő ország mostanra lassan levetkőzi a szocializmus időszakának hátrányait, ellenben kedvező adottságai ismét Bulgária felkeresésére bíztatnak: a csodálatos, mediterrán tengerpartja, az ógörög és trák eredetre visszatekintő ősi városok, az ortodox vallás gyönyörű műemlékei, a mennyei bolgár konyha, vagy akár a téli időszakban kedvelt hegyvidékei, síterepei. Az országban kilenc UNESCO Világörökségi helyszínt találunk, melyek közül a 3000 éve lakott Neszebar, a kazanlaki trák sírkamra, a Pirin Nemzeti Park, vagy a Rilai kolostor a legismertebbek. A helyszínek között egyaránt találunk kulturális és természeti értékeket, melyek Bulgária sokszínű szépségét és értékét bizonyítják.
S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Bulgáriába utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Bulgária hivatalos fizetőeszköze a leva (1 leva = 100 sztotinka), 1 euro kb. 2 leva (BGL). A beutazók, nyaralók korlátozás nélkül vihetnek magukkal valutát (első sorban eurót vagy dollárt érdemes) vagy bolgár levát az országba, de a nemzetközileg általában elfogadott bankkártyákat (VISA, American Express, stb.) is használhatjuk . Pénzváltás esetén mindenképpen a hivatalos pénzváltókat válasszuk, mert az utcai üzérek forgalomból kivont bankjegyekkel csaphatják be a gyanútlan turistát. Bár a tengerparti üdülőhelyek magán pénzváltói legálisak, de sokkal rosszabb árfolyamon váltanak (1 leva = 1 euró), és ugyanígy a reptéri pénzváltók is, ezért a bankokban érdemes váltani. A tengerpartokon bankjegykiadó automaták (OTP Banké is) találhatók. A vámelőírások nagyjából megegyeznek a magyar előírásokkal, így a Bulgáriába utazó turista megfelelő mennyiségű ételt, alkoholt, cigarettát stb. tarthat magánál. Az idegenforgalmi adó (0,50 euró/fő/éj) többnyire benne van a szállás árában.

Időeltolódás: Bulgária a GMT +2 időzónában fekszik, azaz plusz egy óra az időeltolódás, mint hazánkban.

Elektromos hálózat és áramellátás: Bulgáriában a hálózati feszültség 220 V, 50 Hz, a magyar szabványnak megfelelő.

Infrastruktúra: Bulgáriában bár kötelező nemzeti szálláshelyi besorolási rendszer működik, a szállodák besorolása eltérhet a nemzetközi színvonaltól. A szállodafoglaláskor megadott árban a reggeli általában nincs benne. A mozgássérültek számára szolgáltatásokat és létesítményeket kötelesek biztosítani.

Általános időjárási viszonyok:
Bulgária északi részének az éghajlata kontinentális, gyakoribb csapadékkal az őszi és tavaszi hónapokban, délen pedig átmenet a kontinentális és a mediterrán között, ahol a meleg nyarak és hideg, nedves telek jellemzőek. A Fekete-tenger partvidékén óceáni éghajlat uralkodik, amely a nyári hőmérsékleteket valamelyest lehűti, így elviselhetőbbé teszi. Itt a nyári szezon május végén kezdődik és októberben fejeződik be. A hegyekben a hó általában decembertől egész áprilisig megmarad.

Szokások: A bolgárok általában vallásosabbak, mint a magyarok (elsősorban ortodox vallásúak), így a valláshoz köthető szokások meglehetősen jelentősek az országban. Az egyik ilyen a gyászhoz kötődik; ha véletlenül valamely templom meglátogatása során a helyiek egy tányér cukorral meghintett főtt búzával kínálnak meg, mindenképpen illendő elfogadni, ennek visszautasítása az itt búcsúztatott elhunyt emlékét sértené meg.
A hivatalos nyelv a bolgár, üdülőterületeken beszélik az angolt, a németet és az oroszt is. Ha néhány szót megtanulunk nyelvükön, biztos sikerre számíthatunk, és azonnal előzékenyen segíteni fognak. A fiatalok között egyre többen beszélnek angolul, az idősebb korosztály inkább oroszul tud.
Az éttermi számlában általában feltüntetik a borravaló mértékét, ha még sincs benne, 10-15%-ot illik adni az étkezés végén, ugyanígy a szállodai kisegítő személyzetnek, szállodai takarítóknak is.
A bolgárok nem ugyanúgy bólogatnak az igen vagy a nem kifejezésénél, mint mi, éppen ellenkezőleg, ami nálunk az igen, az Bulgáriában nemet jelent és fordítva. Ha ezt nem tudnánk megszokni, akkor a nem verbális kommunikációt egy ideig ne használjuk, mert csak félreértések, kellemetlenségek származnak belőle.
Mindenképpen legyünk tekintettel az elfogadott, mértéktartó öltözködésre, ha nyilvános helyre megyünk. Templomok, kolostorok esetén kerüljük a kihívó, sokat mutató ruhadarabokat. Fürdőruhában vagy meztelen felsőtesttel ne üljünk be étterembe.
Bulgáriában – mint a legtöbb déli országban – kedvelt a cigarettázás, ennek ellenére 2005 óta törvény tiltja a nyilvános helyen történő dohányzást, és elvileg súlyos büntetés jár érte. A helyiek, és sok esetben az éttermek működtetőinek körében e törvény nem aratott osztatlan sikert, így többnyire figyelmen kívül is hagyják, így a dohányzó részlegek leválasztása sem mindenütt megoldott. 

Orvosi ellátás:
Bulgária közegészségügyi helyzete hasonló, mint a Magyarországon megszokott, előzetes óvintézkedés nem indokolt. Az országban nincsenek járványos betegségek, nem szükséges a védőoltás. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát sürgősségi esetekben elfogadják, az ezen kívül eső egészségügyi szolgáltatásokért fizetni kell, de ezt a kötelező utasbiztosítás fedezi. Mivel a bolgár egészségügyi ellátás színvonala nem éri el a magyar átlagot sem, így komolyabb orvosi beavatkozás, műtét szükségessége esetén a beteget szerencsésebb hazaszállítani, mely meglehetősen borsos árú lehet. Ha az utas rendelkezik megfelelő utasbiztosítással, akkor ezt a költséget a biztosító fizeti.
Nagyon sok gyógyszertárat találunk országszerte. Ezek megfelelően felszereltek. Szinte minden gyógyszer kapható, ami Magyarországon forgalomban van.
A csapvíz fogyasztható, de nem ajánlott. Jó minőségű ásványvizet és gyümölcslevet mindenhol lehet kapni.

Nyitva tartások:
Bulgáriában a bankok 8-17 óra között, az üzletek pedig többnyire 9-10 és 19-20 óra között tartanak nyitva, míg szombaton délig. A nyári hónapokban a tengerparti településeken akár este 21-22 óráig is nyitva tartanak az üzletek.

Legfontosabb bolgár ünnepnapok:
Január 1. – Újév
Március 3. - Bulgária török uralom alól való felszabadulásának napja
Május 6. – György nap, a Bolgár Hadsereg napja
Május 24. – A szláv írásbeliség és kultúra napja
Szeptember 6. – Bulgária egyesülésének napja
Szeptember 22. – Függetlenség napja
December 25-26. – Karácsony
December 31. – Szilveszter
A Húsvét (vasárnap és hétfő) a juliánus naptár szerint minden évben más időpontra esik.

Fontos telefonszámok - Bulgáriában az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Rendőrség, közlekedési rendőrség: 166
Tűzoltóság: 160
Mentők: 150
Autós segély (Szófia): 1286
Autós segély (Szófián kívül): 146
Az Európai SOS telefonszámot (112), mely az összes sürgősségi segélyszolgáltatást – rendőrség, mentők, tűzoltók – kapcsolja, Európában bárhonnan hívhatjuk. Ez a segélyszám BÁRMILYEN telefonról díjmentesen hívható életveszély esetén.

Magyarország bulgáriai diplomáciai képviseletei:
Nagykövetség – Szófia
Cím: ul. 6-ti. Septemvri 57. Sofia -1000
Telefon: (00)-(359)-2-963-1135, (00)-(359)-2-963-1136
Ügyelet (mobil): (00)-(359)-(88)-8813-080
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/sofia

Konzulátus – Szófia
Cím: ul. 6-ti. Septemvri 57. Sofia -1000
Telefon: (00)-(359)-2-963-1135, (00)-(359)-2-963-1136
Ügyelet (mobil): (00)-(359)-(88)-8233-156
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/sofia

 Akciók, kedvezmények, last minute Bulgáriában

Bulgária térkép
Bulgária cikkek

» Tengerparti Nyaralás - 2015
találat
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!