Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Szállás típusa
Kiutazás

Bulgáriai utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A bulgáriai utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a bulgáriai beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a bolgárok körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Bulgária legnépszerűbb úti céljait – Szófia, Burgasz, Szozopol, a Napospart, Neszebar, Várna, Pomorie, Elenite – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.

Bulgária még élénken élhet sokunk emlékezetében, hiszen a rendszerváltás előtt az egyik legkedveltebb és legkönnyebben elérhető tengerparti desztináció volt a magyarok körében. A komoly kulturális és történelmi emlékekkel büszkélkedő ország mostanra lassan levetkőzi a szocializmus időszakának hátrányait, ellenben kedvező adottságai ismét Bulgária felkeresésére bíztatnak: a csodálatos, mediterrán tengerpartja, az ógörög és trák eredetre visszatekintő ősi városok, az ortodox vallás gyönyörű műemlékei, a mennyei bolgár konyha, vagy akár a téli időszakban kedvelt hegyvidékei, síterepei. Az országban kilenc UNESCO Világörökségi helyszínt találunk, melyek közül a 3000 éve lakott Neszebar, a kazanlaki trák sírkamra, a Pirin Nemzeti Park, vagy a Rilai kolostor a legismertebbek. A helyszínek között egyaránt találunk kulturális és természeti értékeket, melyek Bulgária sokszínű szépségét és értékét bizonyítják.
S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Bulgáriába utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Bulgária hivatalos fizetőeszköze a leva (1 leva = 100 sztotinka), 1 euro kb. 2 leva (BGL). A beutazók, nyaralók korlátozás nélkül vihetnek magukkal valutát (első sorban eurót vagy dollárt érdemes) vagy bolgár levát az országba, de a nemzetközileg általában elfogadott bankkártyákat (VISA, American Express, stb.) is használhatjuk . Pénzváltás esetén mindenképpen a hivatalos pénzváltókat válasszuk, mert az utcai üzérek forgalomból kivont bankjegyekkel csaphatják be a gyanútlan turistát. Bár a tengerparti üdülőhelyek magán pénzváltói legálisak, de sokkal rosszabb árfolyamon váltanak (1 leva = 1 euró), és ugyanígy a reptéri pénzváltók is, ezért a bankokban érdemes váltani. A tengerpartokon bankjegykiadó automaták (OTP Banké is) találhatók. A vámelőírások nagyjából megegyeznek a magyar előírásokkal, így a Bulgáriába utazó turista megfelelő mennyiségű ételt, alkoholt, cigarettát stb. tarthat magánál. Az idegenforgalmi adó (0,50 euró/fő/éj) többnyire benne van a szállás árában.

Időeltolódás: Bulgária a GMT +2 időzónában fekszik, azaz plusz egy óra az időeltolódás, mint hazánkban.

Elektromos hálózat és áramellátás: Bulgáriában a hálózati feszültség 220 V, 50 Hz, a magyar szabványnak megfelelő.

Infrastruktúra: Bulgáriában bár kötelező nemzeti szálláshelyi besorolási rendszer működik, a szállodák besorolása eltérhet a nemzetközi színvonaltól. A szállodafoglaláskor megadott árban a reggeli általában nincs benne. A mozgássérültek számára szolgáltatásokat és létesítményeket kötelesek biztosítani.

Általános időjárási viszonyok:
Bulgária északi részének az éghajlata kontinentális, gyakoribb csapadékkal az őszi és tavaszi hónapokban, délen pedig átmenet a kontinentális és a mediterrán között, ahol a meleg nyarak és hideg, nedves telek jellemzőek. A Fekete-tenger partvidékén óceáni éghajlat uralkodik, amely a nyári hőmérsékleteket valamelyest lehűti, így elviselhetőbbé teszi. Itt a nyári szezon május végén kezdődik és októberben fejeződik be. A hegyekben a hó általában decembertől egész áprilisig megmarad.

Szokások: A bolgárok általában vallásosabbak, mint a magyarok (elsősorban ortodox vallásúak), így a valláshoz köthető szokások meglehetősen jelentősek az országban. Az egyik ilyen a gyászhoz kötődik; ha véletlenül valamely templom meglátogatása során a helyiek egy tányér cukorral meghintett főtt búzával kínálnak meg, mindenképpen illendő elfogadni, ennek visszautasítása az itt búcsúztatott elhunyt emlékét sértené meg.
A hivatalos nyelv a bolgár, üdülőterületeken beszélik az angolt, a németet és az oroszt is. Ha néhány szót megtanulunk nyelvükön, biztos sikerre számíthatunk, és azonnal előzékenyen segíteni fognak. A fiatalok között egyre többen beszélnek angolul, az idősebb korosztály inkább oroszul tud.
Az éttermi számlában általában feltüntetik a borravaló mértékét, ha még sincs benne, 10-15%-ot illik adni az étkezés végén, ugyanígy a szállodai kisegítő személyzetnek, szállodai takarítóknak is.
A bolgárok nem ugyanúgy bólogatnak az igen vagy a nem kifejezésénél, mint mi, éppen ellenkezőleg, ami nálunk az igen, az Bulgáriában nemet jelent és fordítva. Ha ezt nem tudnánk megszokni, akkor a nem verbális kommunikációt egy ideig ne használjuk, mert csak félreértések, kellemetlenségek származnak belőle.
Mindenképpen legyünk tekintettel az elfogadott, mértéktartó öltözködésre, ha nyilvános helyre megyünk. Templomok, kolostorok esetén kerüljük a kihívó, sokat mutató ruhadarabokat. Fürdőruhában vagy meztelen felsőtesttel ne üljünk be étterembe.
Bulgáriában – mint a legtöbb déli országban – kedvelt a cigarettázás, ennek ellenére 2005 óta törvény tiltja a nyilvános helyen történő dohányzást, és elvileg súlyos büntetés jár érte. A helyiek, és sok esetben az éttermek működtetőinek körében e törvény nem aratott osztatlan sikert, így többnyire figyelmen kívül is hagyják, így a dohányzó részlegek leválasztása sem mindenütt megoldott. 

Orvosi ellátás:
Bulgária közegészségügyi helyzete hasonló, mint a Magyarországon megszokott, előzetes óvintézkedés nem indokolt. Az országban nincsenek járványos betegségek, nem szükséges a védőoltás. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát sürgősségi esetekben elfogadják, az ezen kívül eső egészségügyi szolgáltatásokért fizetni kell, de ezt a kötelező utasbiztosítás fedezi. Mivel a bolgár egészségügyi ellátás színvonala nem éri el a magyar átlagot sem, így komolyabb orvosi beavatkozás, műtét szükségessége esetén a beteget szerencsésebb hazaszállítani, mely meglehetősen borsos árú lehet. Ha az utas rendelkezik megfelelő utasbiztosítással, akkor ezt a költséget a biztosító fizeti.
Nagyon sok gyógyszertárat találunk országszerte. Ezek megfelelően felszereltek. Szinte minden gyógyszer kapható, ami Magyarországon forgalomban van.
A csapvíz fogyasztható, de nem ajánlott. Jó minőségű ásványvizet és gyümölcslevet mindenhol lehet kapni.

Nyitva tartások:
Bulgáriában a bankok 8-17 óra között, az üzletek pedig többnyire 9-10 és 19-20 óra között tartanak nyitva, míg szombaton délig. A nyári hónapokban a tengerparti településeken akár este 21-22 óráig is nyitva tartanak az üzletek.

Legfontosabb bolgár ünnepnapok:
Január 1. – Újév
Március 3. - Bulgária török uralom alól való felszabadulásának napja
Május 6. – György nap, a Bolgár Hadsereg napja
Május 24. – A szláv írásbeliség és kultúra napja
Szeptember 6. – Bulgária egyesülésének napja
Szeptember 22. – Függetlenség napja
December 25-26. – Karácsony
December 31. – Szilveszter
A Húsvét (vasárnap és hétfő) a juliánus naptár szerint minden évben más időpontra esik.

Fontos telefonszámok - Bulgáriában az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Rendőrség, közlekedési rendőrség: 166
Tűzoltóság: 160
Mentők: 150
Autós segély (Szófia): 1286
Autós segély (Szófián kívül): 146
Az Európai SOS telefonszámot (112), mely az összes sürgősségi segélyszolgáltatást – rendőrség, mentők, tűzoltók – kapcsolja, Európában bárhonnan hívhatjuk. Ez a segélyszám BÁRMILYEN telefonról díjmentesen hívható életveszély esetén.

Magyarország bulgáriai diplomáciai képviseletei:
Nagykövetség – Szófia
Cím: ul. 6-ti. Septemvri 57. Sofia -1000
Telefon: (00)-(359)-2-963-1135, (00)-(359)-2-963-1136
Ügyelet (mobil): (00)-(359)-(88)-8813-080
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/sofia

Konzulátus – Szófia
Cím: ul. 6-ti. Septemvri 57. Sofia -1000
Telefon: (00)-(359)-2-963-1135, (00)-(359)-2-963-1136
Ügyelet (mobil): (00)-(359)-(88)-8233-156
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/sofia

 Akciók, kedvezmények, last minute Bulgáriában

Bulgária térkép
Bulgária cikkek

» Tengerparti Nyaralás - 2015
találat
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!