Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

A Valenciában – azon belül Alicante tartományban – található Benidorm Spanyolország egyik legfelkapottabb üdülőhelye, ahová külföldi vendégek mellett spanyolok is érkeznek szép számmal. A Földközi-tenger partján elnyúló üdülőváros elsősorban szállodáiról, felhőkarcolóiról, strandjairól és turisztikai célú fejlesztéseiről ismert, kulturális látnivalók inkább a környékbeli városokban, így például a tőle délre fekvő Alicantéban, vagy az északabbra elterülő Déniában találhatók. Benidorm pontosan a két város között fekszik félúton (autóval 40-40 percre mindkettőtől). A település kulturális emlékek híján, viszont paradicsomi fekvésének köszönhetően azonnal üdülőtelepként vált híressé, még a múlt század 20-as éveiben, amikor kikötőjét kibővítették és megépültek a legelső szállodák. Mégis, a nagy áttörésre az 50-es évekig kellett várni.

S bár feltételezhetően már a Kr. e. 3. évezred óta éltek emberek a területen, később kisebb pun és római települések maradványait is feltárták, a helyi lakosság száma csak a mórok idején, az Omajjád-dinasztia idején indult növekedésnek, a VII-XI. század között. A vidéket 1245-ben I. Jakab aragóniai király hódította vissza az araboktól, majd 1325-ben Benidorm városi jogokat kapott. A következő évszázadokban főként oszmán és berber kalóztámadások sújtották a régiót, a XVII. században – főként az öntözőrendszer kiépítésének köszönhetően – azonban sokat javultak a körülmények. A XVIII. századtól kezdve a város lakossága számára főként a halászat (azon belül is a tonhal) lett az elsődleges megélhetési forrás, mely – a hajóépítéssel együtt – a helyi gazdaságot is erősítette. A XX. század derekára a halászat hanyatlásnak indult, így Benidorm városi tanácsa egy új ágazatra, a turizmus fejlesztésére helyezte a hangsúlyt.

Benidorm városa öt részre oszlik: Poniente (napnyugta) nyugaton, Levante (napfelkelte) keleten, melyek előtt az azonos nevű partrész húzódik. Ponientétől nyugatra terül el a La Cala, míg Levantétól keletre az El Rincón de Loix nevű városrészek. Középen az óváros (El Castell), mely előtt, illetve a két strand között egy sziklás hegyfok és a kikötő található. A város előtt elnyúló öböl közepén, nagyjából 3,5 kilométerre a parttól magasodik a lakatlan Benidorm- vagy más néven Páva-sziget. A lejtős kis földdarab egykor vadon élő pávák lakhelye volt, ma azonban már nem élnek e madarak a szigeten. A legenda szerint egy óriás mérgében kirúgott egy szikladarabot a hegyből, mely a tengerben landolt, így alakult ki a Mirador de l'Illa de Benidorm sziget, mely máig népszerű sétahajós úti cél. Benidormot az FGV vasútvonal kapcsolja össze Alicantéval, illetve Deniával; Alicante és Benidorm között villamosként közlekedik (fél óránként), míg Benidorm és Denia között óránként járnak a vonatok.

A város, mely lényegében a szervezett, vagy csoportos utazások szülőhelyeként vált ismertté, főleg éjszakai életével, éttermeivel, tapasbárjaival, illetve tágas strandjaival csábítja az európai turistákat. Három strandja – a Playa de Levante, a Playa de Poniente, valamint a Playa de Mal Pas – 1987 óta egyaránt kék zászlós besorolású. A városka klímája szintén sokakat vonz ide nyaralni, hiszen Benidorm éghajlata forró félszáraz, enyhe telekkel és forró nyárral, ráadásul a nyári hónapok idején az átlagos városi minimumhőmérséklet éjszakánként szinte mindig 20 °C felett marad (ezt a jelenséget trópusi éjszakának nevezik). A legtöbb eső ősz közepén, végén esik. Ami a gasztronómiát illeti, mint mindenhol Spanyolországban, a tapas Benidormban is az egyik legkedveltebb helyi fogás. A legjobb tapasbárok az óvárosban találhatók, ahol egészen biztosan a legfinomabb jamónt (szárazon pácolt sonka), illetve Jalón-völgyi borokat kóstolhatjuk.

Benidorm a kisgyerekes családok körében is igen népszerű, hiszen pompás strandjai mellett kettő családközpontú vidámparkkal is büszkélkedik. A 2000-ben megnyílt Terra Mítica öt téma köré épült: Egyiptom, Görögország, Róma, Ibéria és a Földközi-tenger szigetei, és mintegy 25 féle hullámvasút, kaland- és akadálypálya, szórakoztató és multimédiás műsorok, üzletek, éttermek találhatók a területén. A város szélén, a levantei oldalon található Aqualandia egy vízi vidámpark csúszdákkal, úszómedencékkel, zuhatagokkal, és más vízi attrakciókkal, illetve napozóterasszal. Az Aqualandia mellett működött éveken keresztül a Mundomar nevezetű állatpark delfinekkel, fókákkal, pingvinekkel és más állatfajokkal, de a park néhány éve végleg bezárt. A város emellett fesztiváljairól is nevezetes (Benidorm Nemzetközi Dalfesztivál 1959-2000, 2010 óta létezik a Benidorm Low Festival, amely egy indie műfajú dzsembori, illetve 2019 óta a Primavera Weekender).

Jóllehet, Benidorm kulturális látnivalókban egyáltalán nem bővelkedik, azért egy-egy napot érdemes arra a néhány nevezetességre áldozni, ami itt található. Ilyen a látványos Església de Sant Jaume i Santa Anna templom, mely 1740-80 között épült, és Benidorm védőszentjének, Mare de Déu del Sofratgeés-nek a képmása látható benne. A Punta Calfani Benidorm két strandja között magasodó sziklás kiszögellés, ahol ma festői kilátó nyúlik be a tenger fölé. Egykor a kalózok ellen használt védelmi rendszer állt itt, amely mára sokkal romantikusabb szerepet kapott. A pálmafákkal szegélyezett, hosszúkás Parc de l'Aigüera 1990-ben épült Ricardo Bofill katalán építész tervei alapján. A park ideális helyszín a romantikus sétákhoz. A város északi részén található a Plaça de Bous, vagyis a bikaviadaloknak helyet adó aréna, illetve Benidormban található Spanyolország ötödik legmagasabb épülete, a 2021-ben elkészült, 198 méter magas Intempo nevezetű lakóház.Akciók, kedvezmények, last minute Benidorm

Benidorm térkép
Benidorm cikkek

találat

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!