Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
Békéscsaba 1990 óta megyei jogú város, Békés megye közlekedési, kereskedelmi, feldolgozóipari, kulturális és oktatási központja. Neves kulturális és gasztronómiai rendezvények színhelye. A híres festőművész, Munkácsy Mihály gyermekéveit Békéscsabán töltötte, ennek tiszteletére az ő nevét viseli a megye történetét, nevezetességeit bemutató múzeum. A város másik nevezetessége...

Békéscsaba 1990 óta megyei jogú város, Békés megye közlekedési, kereskedelmi, feldolgozóipari, kulturális és oktatási központja. Neves kulturális és gasztronómiai rendezvények színhelye.

A híres festőművész, Munkácsy Mihály gyermekéveit Békéscsabán töltötte, ennek tiszteletére az ő nevét viseli a megye történetét, nevezetességeit bemutató múzeum. A város másik nevezetessége a Munkácsy-emlékház, ahol a művész személyes tárgyai mellett alkotásai is láthatók. Igazi különlegességnek számít a mai művész, Schéner Mihály Munkácsy-díjas képzőművész által megformált szobrokkal, mézéskalács-figurákkal, rajzokkal benépesített Meseház. A műemlékek közül mindenképpen figyelmet érdemel az evangélikus templom.

Várostörténet

A Körösök völgyét a IX. század végén szállták meg a honfoglaló magyar törzsek, és a vidék attól kezdve folyamatosan a birtokukban maradt. Békéscsaba nevével először a XIV. század második felében találkozni, és mint templomos helyet említik. Nevét az Árpád-korban már használatos Csaba személynévből származtatják. Csaba a XIV-XV. században, de még Gyula várának elfoglalásakor (1566), a török uralom kezdetén is csupán néhány utcából álló jobbágyfalu.

A XVII. század végén fellángoló törökellenes harcok kietlen pusztává tették a vidéket. A török kiűzése után a Habsburgok udvari hadiszállítójának, a Harruckern családnak a birtokába került a megye. A szabad vallásgyakorlás reményében érkeztek 1718-ban az első felvidéki telepesek Csabára, akiket a további években újabbak követtek. 1722-ben felépült első temploma.

A földművelő, állattartó lakói révén fejlődésnek induló Békéscsaba a XVIII. század végére a megye legnagyobb településévé vált. Az akkor még Nagy-Csabának nevezett községnek 1839-ben már 23 ezer lakosa volt, így joggal nevezte Fényes Elek Európa legnagyobb falujának.

1919. január 1-jétől Békéscsaba hivatalosan is elnyerte a városi rangot. A Viharsarok fővárosa, Magyarország délkeleti kapuja fokozatosan vette át azokat a feladatokat, amelyeket az I. világháború után Romániához került Nagyvárad és Arad látott el. A fontos közúti és vasúti csomópont már korábban is a tájegység legjelentősebb települése volt. Megyeszékhelyi rangot 1950-ben kapott. Az 1960-as évektől forgácsoló szerszámgépgyár, hajtómű- és felvonógyár, konzervgyár, hűtőház létesült, ekkor épült a Kner Nyomda is.

Kulturális fesztiválok

A város legjelesebb rendezvénye a Scherzo (Zenés Ifjúsági Színpadok Országos Fesztiválja). A fesztiválnak Békéscsaba és Pápa városa felváltva ad otthont, páros évben Békéscsaba a házigazda.

A Százszorszép Gyerekfesztivál május végi rendezvényein jelen vannak a helyi és országos művészeti csoportok, közösségek, egyéni előadók.

A Városházi Esték Békéscsaba legnagyobb nyári, szabadtéri összművészeti rendezvénysorozata. A városháza díszudvarán június-júliusban három héten keresztül színházi, táncszínházi előadásokat, komoly- és könnyűzenei koncerteket, hangversenyeket, kamaraelőadásokat láthatnak a békéscsabai és környékbeli polgárok.

A ZENIT Zenei Ifjúsági Találkozó és Fon Trade Fúvószenekari Verseny Békéscsabán. Az augusztusi "uborkaszezonban" üde színfolt a város különböző pontjain muzsikáló fiatalok serege. Ez idő alatt Európa számos országából vendégeskednek itt fúvószenekarok. A verseny a város több pontján zajlik, mely a térzenékkel és az első napra tervezett majorette-találkozóval együtt igazi fesztiválhangulatot varázsol Békéscsaba utcáira, tereire.

A Csabai Garabonciás Napok október első napjaiban zajló esemény, az ország egyik legnagyobb és leglátogatottabb középiskolás fesztiválja. A diákok egy héten keresztül birtokukba veszik a várost, és vetélkedőket, koncerteket, felvonulásokat szerveznek. A választási kampányt követően egy egész estét betöltő vetélkedő keretében - a diákokból álló zsűri - az iskolák jelöltjei közül megválasztja Békéscsaba diákpolgármesterét.

A kolbászfesztivál

A Csabai Kolbászfesztivál a nagy múltú és méltán közkedvelt csabai kolbász ünnepe, egyben a legkiválóbb házi és üzemi készítésű szárazkolbászok kiállítása és megmérettetése.

Az októberi ősz várva várt eseményén több mint száz csapat látványos versenyen friss kolbászt készít, s miután mindet kisütötték, szigorú zsűri értékeli a végeredményt. A csabai kolbász - a kolbászfesztiválnak is köszönhetően - egyre ismertebb és népszerű csemege országszerte, sőt határainkon túl is.

A csabaiak készítenek vékony és vastag kolbászt is, a "csabai" fogalma alatt mégis az utóbbit, a vastag, nyári szárazkolbászt értjük. Az "igazi csabait" ma is kizárólag sertésbélbe töltik, a végbél és a hozzá tartozó vastagbél, az úgynevezett kuláré kb. egyméteres darabjába. Élelmiszeripari kiállítás és vásár, agrárfórum, szakmai konferencia, üzletember-találkozó, szakácsvetélkedő, folklórprogram, házi savanyúságok versenye és a csabai bíró megválasztása teszi teljessé ezt a népünnepélyt.Békéscsaba térkép
Békéscsaba cikkek

találat

A hivatalos beutazási szabályokat könnyen ellenőrizheti itt: https://konzuliszolgalat.kormany.hu
Utazásainkhoz önrészmentes útlemondási- és utasbiztosítást kínálunk!
Honlapunkon számos ajánlat közül válogathat, de ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy akár kész útitervét segítsünk megvalósítani, írjon nekünk itt!

Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!