Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Bali utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A Balira történő utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük a szigetről szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a beutazási szabályokról (mint Indonézia szigete, így a szabályok azonosak Indonézia rendelkezéseivel), az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a balinézek körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait.

A harsogó zöld vidék, a smaragdszínű, teraszos rizsföldek, a harmóniát sugárzó templomok és szentélyek, a házi oltárok, színpompás virágok, füstölők, és a mindig nyugalmat árasztó, mosolygós balinéz emberek szigete, az indonéziai Bali a romantikára, a különleges kulturális élményekre vágyók ideális úti célja. Még ha a strandok nem is a képzeletbeli hófehér fövenyű, áttetsző vizű paradicsomi beachek, a naplementében gyönyörködni, andalogni és álmodozni így is kiváló helyszínnek bizonyulnak, de Bali nem is elsősorban erről, hanem a sziget belsejében történő kulturális kirándulásokról nevezetes. Nem is véletlen; Bali látványos, ősi öntözéses rendszere, a IX. században, vallási alapon létrehozott „subak” 2012 óta UNESCO Világörökségi védelmet élvez. De ne feledkezzünk meg a sziget kulturális központjáról, Ubudról sem, ahol lenyűgöző kézműves termékekben, és művészeti galériák gyűjteményében, és pompás ősi templomokban gyönyörködhetünk.  

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Balira utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Indonézia, és így Bali hivatalos fizetőeszköze is az indonéz rúpia (IDR)=100 SEN, 1 USD kb. 9000 IDR. Minden konvertibilis valutát váltanak, de az 1996 előtt kibocsátott USD bankjegyet nem. Indonézia elhagyásakor 150.000 rúpia/fő (kb. 15 EUR) kilépési illetéket kell fizetni.

Időeltolódás: Balin a nyári időszámítás idején az időeltolódás GMT +6 óra. télen +7 óra.

Elektromos hálózat és áramellátás: Balin a hálózati feszültség 220 V, az aljzatok eltérőek a hazaiaktól, ezért átalakító szükséges.

Általános időjárási viszonyok: Bali éghajlata trópusi, az átlaghőmérséklet egész évben 25-30 fok között mozog. Két évszak különül el egymástól, a száraz évszak áprilistól szeptemberig tart, de az esős évszak, a monszun (novembertől márciusig) is kiváló az üdülésre. Az esőzések december és március között jelentősebbek. A levegő páratartalma egész évben magas, esténként 70, reggelenként 82% körüli.  

Szokások: Hivatalos nyelv az indonéz (a maláj egyik változata), ezen kívül a jávai és szundai, de a turizmus területén mindenki beszél angolul is.

A balinéz emberek viselkedésüket tekintve udvariasak, tisztelettudóak és vendégszeretőek, a hangos beszéd, veszekedés udvariatlanságnak minősül, s ha ez feléjük irányul, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Vitás, problémás helyzetben őrizzük meg a nyugalmat, dühös kiabálással itt semmit nem lehet elérni, ellenben udvarias, de határozott fellépéssel orvosolhatók a problémák. Balin udvariatlanságnak, illetve a harag megnyilvánulásának számít, ha ujjal hívunk magunkhoz valakit, vagy ha csípőre tett kézzel, vagy keresztbe font karral állunk valakivel szemben. A kézfogás elfogadott (ők nem fognak kezet keményen), DE a gyermekek fejét NE simogassuk meg, mert a fej szent testrésznek számít. A balinézek igen vallásosak (többnyire hinduk), ceremóniák idején diszkréten viselkedjünk jelenlétükben, ez vonatkozik a fotózásra is. Közvetlen viselkedésükbe belefér, hogy az azonos neműek – pusztán barátságból – kéz a kézben járnak, ennek semmiféle szexuális vonzata nincs, ellenben nem nézik jó szemmel, ha a külföldi turisták közterületen csókolóznak. Helyiek között, előtt ne együnk bal kézzel, mert az tisztátalannak számít (ezt a toaletten használják ugyanis, ahol nem használatos a vécépapír). Balin a legnagyobb sértésnek számít, ha egy helyinek bal kézzel nyújtunk bármit is!

Balin kellemetlenséget okozhatnak a szemtelen, kleptomániás, pimasz majmok, függetlenül attól, hogy a nyugati turistáknak szokatlan és érdekes is egyben a jelenlétük. Bármiféle konfrontációnk adódna is egy-egy ilyen állattal, semmiképpen ne bántsuk őket, mert a majom a hindu vallásban szent állatnak számít. Amennyiben ellátogatnak a majomerdőbe, feltétlenül úgy kell viselkedni, ahogy a vezető mondja, javasolja, aki, ha szükséges, fegyelmezi is az állatokat.

A ruházkodást illetően étterembe nem illik fürdőruhában belépni, templomokba, szent helyekre pedig egyenesen tilos lábakat, vállat szabadon hagyó öltözékben belépni. Bár fontosak számukra a tradíciók és hagyománytisztelően öltözködnek, vidéken a nőknél folyóban való fürdéskor előfordul, hogy fedetlen keblük közszemlére kerül. Ők nem csinálnak ebből ügyet, de megbámulni nem illik őket.

A borravaló bármiféle szolgáltatásért általában elvárt (5-10%), a taxisnak nem kell borravalót fizetni, elég, ha felkerekítjük az összeget. Az alacsony fizetések miatt Balin az emberek nagyon rá vannak utalva a plusz pénzre.

Balin a közlekedés baloldali és nyugati szemmel igen káoszos. Vasút nincs a szigeten, jellemző közlekedési eszköz a busz és a minibusz (bemo), de lehet motort és autót is bérelni. Turisták számára legcélszerűbb taxival közlekedni.
Balin szinte minden férfi dohányzik, itt a dohányzásra vonatkozó szabályok is sokkal lazábbak, mint nyugaton.

Orvosi ellátás:
Csapvíz és mosatlan gyümölcsök fogyasztása nem ajánlott. Nincs kötelező oltás, de javasolt a Hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, illetve a veszettség elleni oltás (2 hónappal az utazás előtt), gyermekeknek fontos a polio elleni védőoltás. Balin (és Jáván) az elmúlt években nem történt maláriás megbetegedés. A maláriához hasonló tünetekkel járó dengue-láz és chikungunya-láz szúnyogcsípéssel terjed, erre nincs védőoltás, ezért érdemes a helyben kapható szúnyogriasztók használata. Ajánlott a mindenre kiterjedő baleset- és betegbiztosítás megkötése az utazás előtt.

Nyitva tartások:
A bankok, posták hétfőtől csütörtökig általában 8.00-14.00/15.00 óráig tartanak nyitva, pénteken és szombaton rövidebb nyitvatartási idővel fogadják az ügyfeleket.
Az üzletek nyitva tartása hasonlóan alakul, mint Európában. A boltok általában hétfőtől szombatig 9.00-tól 18.00 óráig vannak nyitva, a nagyobb szupermarketek, vagy üzletközpontok azonban 9.00-22.00/21.00 óráig. Muszlimok által vezetett üzletek péntekenként csak 11.30-ig tartanak nyitva, ahogyan a kormányzati hivatalok is.

Legfontosabb ünnepnapok, melyeket Balin megtartanak:
Bár Bali elsődleges vallása a hinduizmus, a hat államilag elismert vallás (iszlám, katolicizmus, protestantizmus, hinduizmus, buddhizmus, konfucianizmus) ünnepei hivatalos ünnepeknek minősülnek. Az iszlám böjti hónap 2016-ban június 7-től július 7-ig tart.
Január 1. – Újév
Február 8. – Kínai holdnaptár Újév
Március 9. – Hindu Újév
Március 25. – Nagypéntek
Március 27. – Húsvét vasárnap
Május 1. – Munka ünnepe
Május 5. – Jézus Krisztus Mennybemenetele
Május 6. – Mohamed próféta Mennybemenetele
Május 22. – Waisak napja (Buddhista ünnep)
Június 20. – Júniusi napforduló
Július 6-7. – Idul Fitri, az iszlám böjti hónapot, a ramadánt lezáró ünnep
Augusztus 17. – Indonézia Függetlenségi Napja
Szeptember 12. – Idul Adha, muszlim ünnep
Október 2. – Muharram, az iszlám Újév
Október 30. – Diwali/Deepavali, a Fény ünnepe (hindu ünnep)
December 12. – Mohamed próféta születésnapja
December 24-26. – Karácsony
December 31. – Szilveszter

Fontos telefonszámok – Balin az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Sürgősségi hívószám (mentők, rendőrség, tűzoltók): 112
Mentők: 118
Rendőrség:110
Tűzoltók:113
Keresés és Mentés: 111, 115, 151

Magyarország Balin működő diplomáciai képviselete (tiszteletbeli főkonzul, Denpasar):

Cím: Sanur, Bali - Jl. Bypass Ngurah Rai no 219. – telefon: 0062-361-287-701; Munkaidőn kívül: 0062-811-389-680. A konzuli hivatal és a nagykövetség Jakartában működik.Bali térkép
Bali cikkek

» Bali látnivalói
» Egzotikus utak
találat
Főoldal Ázsia Indonézia Bali 2024
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!