Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
A Balaton északi partján fekvő települést 1971-ben, Magyarországon elsőként avatták gyógyüdülő várossá. A környék borkultúrájának köszönhetően a ″Szőlő és Bor Nemzetközi Városa″ címet is megkapta. Nevezetes hagyománya az 1825 óta minden nyáron megrendezett Anna-bál.

Az itteni látnivalók közül kiemelkedik a vörös kőből emelt katolikus templom, a reformátusok fehér temploma, a Balatoni Pantheon, a szívkórház épületegyüttese, a Gyógy téren lévő ivócsarnok, a Tagore sétány, a Jókai-villa, amelyben az író, Jókai Mór emlékkiállítása látható. Érdemes elmenni a Füredhez tartozó Balatonarácsra is: megnézni a Széchényi-kastélyt, és az Ótemetőben megkeresni, Lóczy Lajos Balaton-kutató sírját. 

Várostörténet

Balatonfüred mai területén hét középkori település volt. A történelem viharait azonban csak Arács és Füred vészelte át; 1954-ben egyesültek. A Balaton-part közelében fakadó savanyúvizes forrásokról már a XVII. században tudtak. Szerepük akkor vált jelentőssé, amikor vizet gyógyfürdőzésre kezdték használni. Balatonfüreden a fürdőkultúra kezdetét az 1700-as évek elejére teszik. A források vizét 1722-ben nyilvánították gyógyvízzé. Az erre épült fürdőház 1765-ben már állt, az emeletén bérbe vehető szobákkal. A fürdőélet kiemelt színtere volt a Gyógytér középpontján álló Kossuth-forrás fölé emelt, ma is látható klasszicista ivócsarnok.

Élénk társasági életének köszönhetően a város a XVIII. század végétől kulturális és politikai központtá vált. Itt épült fel a Dunántúl első kőszínháza 1831-ben, és innen indult útjára 1846-ban az első, balatoni gőzhajó. A település üdülőterülete a XIX. század második felétől épült ki, és ekkor vált igazi gyógyhellyé a kórház is. Ezekre az időkre vezethető vissza az a fellendülés, amely megteremtette Balatonfüred kiemelt szerepét a Balaton északi partján.

A társasági élet megnyilvánulásának egyik máig fennmaradt tradíciója az Anna-bál, amelyet a copfstílusú Horváth-házban rendeztek meg először. Közösségi helyszín volt egykor a Jókai-villa is, amelyben ma az író, Jókai Mór emlékmúzeuma működik.

Balatonfüred megközelíthető a 71-es úton, vagy vasúton a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon.Balatonfüred térkép
Balatonfüred cikkek

találat

A hivatalos beutazási szabályokat könnyen ellenőrizheti itt: konzuliszolgalat.kormany.hu
Utazásainkhoz önrészmentes útlemondási- és utasbiztosítást kínálunk!
Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres, írjon nekünk itt!

Részletes találati lista
körutazás

A Börzsöny rejtett titkai kisvasúttal, vadaskerti kalanddal

1 napos buszos utazás Királyrétre és környékére
14.900 Ft/fő

Kultúra és természet: Vác és Gödöllő. Botanikus kert és Medvepark

1 napos buszos utazás Gödöllőre és környékére
14.900 Ft/fő

Gyönyörű fővárosunk, Budapest

1 napos buszos utazás Budapesten
15.200 Ft/fő

Mátra alján, falu szélén... Barangolások a borok földjén

1 napos buszos utazás Egerre és környékére
15.500 Ft/fő

A bakony dombjai között vonatozunk! Csókakő vára, Őskü, Zirc és Veszprém

1 napos buszos utazás Zircre és környékére
17.500 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!