Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

A Karpas-félszigeten, Famagusta körzetben található Bafra (görögül Vokolida) Észak-Ciprus egyik igen kedvelt régiója, melyet az észak-ciprusi kormány 2006 óta "Bafra Beach" néven üdülőparadicsommá fejlesztett. A Bafra Beach állandó napsütéssel, homokos tengerpartjával, luxusszállodáival (az öt csillagos luxus deluxe szállodáktól a tematikus, vagy éppen design hotelekig minden megtalálható) turisztikai fejlesztéseivel (aquaparkok, animációs programok, sportolási lehetőségek, búvárkodás, folklór műsorok, kaszinók, diszkók, szórakozóhelyek), illetve a környékbeli látnivalókkal vonzza a turistákat a világ minden tájáról.

A kis tengerparti halászfaluként ismert Vokolidát – mely nevének jelentése ógörögül „pásztorlány” – egészen 1974-ig görög ciprióták lakták, amikor is Észak-Ciprust megszállták a török csapatok. 1973-ban még 336 ciprusi görög élt itt, akiknek nagy része a sziget déli részére menekült a megszállás után. Ezt követően csupán 31-en maradtak Vokolidában (törökül Bafrában), de legkésőbb 1976-ra ők is Dél-Ciprusra költöztek. Bafrába pedig Adanából, Osmaniye-ből és Erzurumból érkeztek szárazföldi törökök, s a település lakossága azóta is gyorsan növekszik, köszönhetően a turisztikai fejlesztéseknek, melyek sok munkavállalót vonzanak a régióba. Érdekesség, hogy a Karpasia/Karpaz régióban 1975-ben igen sok települést átneveztek a törökök, mégpedig cigaretta márkák nevére (Vothylakasból Derince, Vaszilijból Gelincik, Gialousából Maltepe, Agia Triasból pedig Sipahi lett, ahogy Bafra is egy dohányáru neve). A magyarázat, hogy az 1970-es évek elején a Karpasia/Karpaz régió volt Ciprus fő dohánytermesztő területe.

Amellett, hogy a szállodák saját tengerparttal rendelkeznek, a helyi önkormányzatnak is van egy szépen karban tartott nyilvános strandja, amelyet bárki igénybe vehet épp úgy, ahogy az itt található étkezési lehetőségeket is. Ami a szórakozási, kikapcsolódási, szabadidős tevékenységeket, lehetőségeket illeti, a legtöbb bafrai szálloda aquaparkkal is rendelkezik, ahol kisebb-nagyobb csúszdák, medencék, vizes játszóterek, vagy rekreációs célú létesítmények várják a vendégeket, legyen szó kisgyerekes családokról, baráti társaságokról, vagy az idősebb korosztályról. Emellett SPA, szauna, masszázs, hamam (tradicionális török fürdő) is a vendégek rendelkezésére áll. A búvárkodás szerelmesei sem fognak unatkozni Bafrában, mert a környéken (autóval legfeljebb másfél órányi távolságra) több izgalmas merülőhely is található. A legközelebbi a Salamis Bay, nem egészen fél órára található az üdülővárostól, míg a többi Ciprus északi partja mentén: Camelot, Alagadi Turtle Beach, Denizkizi Beach, Escape Beach, vagy a Mare Monte.

Jóllehet, Bafra ma leginkább újépítésű turisztikai fejlesztéseiről nevezetes, a városban található egy festői kis világítótorony, valamint a település mellett egy föníciai eredetű templom maradványa, az úgy nevezett Kudor-rom, melyet 2018-ban fedeztek fel. Bár kulturális látnivalókban a városka szegény, a környéken annál több látnivalóra bukkanhatunk. Alig fél órás autóútra, Bafrától délre, Famagustától 6 kilométerre északra találhatók Ciprus egyik legjelentősebb ókori városállamának, Szalamisznak a romjai. Az ókorban Szalamisz volt Ciprus legnagyobb kikötője, a római korban pedig legnagyobb városa is. Nagy Sándor idején a város fontos szerepet játszott Türosz elfoglalásában. Hajóépítő műhelyeiben készültek a makedón hadihajók, melyekhez Ciprus faanyagának nagy részét kivágták. A kereszténység elterjedésének idején még utoljára fontos szerepet játszott: a város volt Pál apostol első hittérítő utazásának első állomása. Kr. u. 332-ben egy földrengés romba döntötte a várost, melyet II. Constantinus császár újjáépített és átnevezett (Constantia). Szalamisz végül a VII. században, az arab támadások során néptelenedett el.

Szintén nagyjából fél órás autóútra, a Karpas-félsziget északi részén található a Kantara-várrom, mely kiváló kiránduló úti cél lehet. A várat még a bizánciak emelték a X. században az arab támadások elhárítására. Neve mégis egy arab szóból (kantara=híd) ered, utalva területi elhelyezkedésére, a várból jól belátható a Karpas-félsziget északi és déli partvidéke is. A vár a XVI. század második felében már romos állapotban volt. A kastélyhoz jól kiépített sétaút, illetve lépcsők sora vezet, mely tökéletes túrázás, kirándulás céljából is. Továbbra is a Karpas-félszigeten maradva, egy másik, de a Kantara-várnál sokkal régebbi várromot is találhatunk Ciprus legkeletibb, 70 kilométer hosszú nyúlványán. Ez a Nitovikla-vár, melyet 1929-ben egy svéd expedíció fedezett fel. A küklopsz falazattal épült erődítményt a Kr. e. XVIII-XV. század között használhatták. Nitovikla fél órányi autóútra található Bafrától. Ha már itt járunk, érdemes ellátogatni a Sipahi falu mellett található, a Kr. u. V. században épült Agia Trias (Szentháromság) ókeresztény bazilika romjaihoz is. A bazilika leglátványosabb részei a geometrikus díszítésű mozaikjai.

A Karpas-félsziget ortodox műemlékekben is gazdag, így a félsziget csücskén található András apostol-kolostor például jelentős zarándokhelye a görög cipriótáknak. A legenda szerint itt futott zátonyra az András apostolt szállító hajó útban Palesztina felé. A szent ember botjával egy sziklából vizet fakasztott, s a forrás gyógyító erővel bírt. A XV. században kápolna, a XVIII. században templom, majd a XIX. században kolostor épült felette. A kolostor névadójának napján, augusztus 15-én és november 30-án látványos zarándoklatok helyszíne volt egészen 1974-ig, de a Zöld Vonal 2003-as megnyitása óta ismét egyre több görög látogat el a szent helyre, mely ma már turisztikai attrakcióként is szolgál. A félsziget közepén, Yenierenköytől néhány kilométerre, Gelincik és Boltasli falvak között található a Panagia Kanakaria templom, mely mozaikjainak sorsa bűnügyi akciófilmbe illene. A csodás, VI. századi műemlékeket valamikor 1974-79 között ellopták, majd a mozaikok megjárták az USA-t is, végül a Getty Múzeum számára a mozaikok gyanússá váltak és értesítették a ciprusi hatóságokat. A műalkotások végül 1991-ben kerültek vissza helyükre.

Bafra környékén néhány hangulatos halászfalu is található, az egyik ilyen Kaplica, (a Kantara-vár alatt) mely fehér mecsetjéről, két nyugis strandjáról és festői hajókikötőjéről nevezetes. A másik Bogaz, a Bafrától 14 kilométerre délre található kis falu, amely kikötővel, sétálóutcával, számos bárral és étteremmel, valamint homokos stranddal várja a látogatókat. Egész napos program lehet az olyan nagyobb városok felkeresése, mint Famagusta, Kyrénia (Girne), vagy a főváros, Nicosia (Lefkosa) felkeresése, amelyek szintén számos látnivalóval, jobbnál jobb éttermekkel, szórakozási lehetőségekkel várják az embert. Famagusta – melynek varósziai üdülőövezete 1974 óta a világ egyik leghíresebb szellemvárosa – legérdekesebb látnivalói a Lala Musztafa pasa-mecset (a korábbi Szent Miklós katedrális), a Velencei erőd, valamint az Otelló-torony. Emellett nyüzsgő sétálóutcája is izgalmas úti cél lehet. Kyrénia történelmi kikötőjéről és váráról, a Kyrénia-kastélyról nevezetes, de érdemes felkeresni az ikonmúzeumot, amely a Mihály arkangyal tiszteletére szentelt templomban található. Nicosia a sziget közepén, a békefenntartók által felügyelt Zöld Vonalon fekszik, így lényegében útlevéllel léphetünk át az északi és a déli rész között. Legszebb látnivalói a XIII. században épült, gótikus stílusú Selimiye-mecset (egykori Szent Zsófia-székesegyház), a XIV. századi Bedesten (fedett piac), valamint a Büyük Han (a sziget legnagyobb karavánszerája). A Girne sugárút üzletekkel és éttermekkel, míg a Dereboyu sugárút szórakozóhelyekkel csábítja a turistákat.

A Karpas-félsziget keleti csücskén elterülő Dipkarpaz Nemzeti Park a természeti környezet szerelmeseit várja. A Bafrától 53 kilométerre fekvő Dipkarpaz az utolsó falu a félszigeten. A kis falu az egyetlen hely, ahol görögök is élnek, így a hatalmas mecset árnyékában ortodox templom is működik. Mögöttük árkádos üzletek sorjáznak. A falutól északra a XII. században épült román stílusú ortodox templom, az Agios Philon romjai, mellette pedig az ógörög-római Karpasia romjai találhatók. A Nemzeti Park északi részén a hellenisztikus Ciprus egyik legnagyobb városának, Aphendrikának romjai, délkeleti partján az András apostol-kolostor áll. A déli parton több csodálatos és nyugodt strandot is találunk, így például a Nangomit, mely a tengeri teknősök tojásrakó helye, vagy az Aranyhomok-partot, mely lenyűgöző homokdűnéiről nevezetes. A Nemzeti Parkban találhatók Karpaz híres vadszamarai, melyek az 1974-es török invázió során magukra hagyott házi szamarak elvadult utódai. A látogatóknak azt tanácsolják, hogy óvatosan közelítsenek az állatokhoz, melyek barátságtalanul viselkedhetnek. A Nemzeti Park teljes területe védett! Bafra térkép
Bafra cikkek

találat

Az irodánk saját szervezésű útjai az utazás minden költségét tartalmazzák (repülőjegyet budapesti indulással, ellátást, transzfert, stornobiztosítást). Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres, írjon nekünk itt!

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!