Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Alanya – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A Földközi-tenger partján fekvő Alanya Törökország egyik legkedveltebb üdülővárosa, mely kellemes mediterrán éghajlata mellett lenyűgöző természeti és kulturális értékekkel is büszkélkedik. A város egy sziklás félsziget két oldalán terül el, a kikötő, a városközpont és a Keykubat-part a keleti oldalon található, míg a Damlataş-barlang és a Cleopatra-part a nyugati oldalon. Ez utóbbi a híres egyiptomi királynőről kapta nevét, akinek Marcus Antonius ajándékozta nászajándékként e területet. Alanya viharos ókori történelemmel dicsekedhet, élén gyakran változtak urai, de előszeretettel bújtak meg itt a korabeli kalózok is. A város a szeldzsuk uralom alatt élte virágkorát; ekkor épült a Vörös torony (Kizil Kule), az Alanyai vár (benne a Szulejmán-mecset és a karavánszeráj) és a megerősített városfalak. A város 138 kilométerre keletre fekszik Antalyától.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre az Alanyába utazóknak szüksége lehet.

Éghajlat: Alanya éghajlata mérsékelten mediterrán: télen esős, de átlagban 7-9 °C-nál nem süllyed mélyebbre, míg a hosszú nyarak szárazak és forrók. A tenger közelsége viharos szeleket okoz, melynek következtében gyakoriak a tengeri víztölcsérek. A Toros-hegység és a tenger közelsége miatt gyakran figyelhetünk meg ködös, de szivárványos reggeleket. A tenger hőmérséklete átlagosan 21,4 °C, augusztusban átlagosan 27,9 °C.

Közlekedés: Bár Alanya is rendelkezik saját nemzetközi reptérrel, a hazánkból érkező charter-járatok a 120 km-rel távolabb fekvő antalyai reptérre érkeznek (Antalya Airport, melynek két nemzetközi és egy belföldi terminálja van). A város vonaton nem megközelíthető, mivel az egész tartományban sehol sincs vasútállomás, ellenben a hajóközlekedés kielégítő. A kikötőből egyaránt indulnak kompok, szárnyashajók, melyek Észak-Ciprusra (Kerínia) szállítanak utasokat, de innen indulnak a sétahajók is. A városban két buszállomás található, ahonnan busz és dolmuş-járatok indulnak, bár ezek csak a fő útvonalakon járnak. Aki kerékpárt szeretne kölcsönözni, az is megteheti, hiszen a városban működik kerékpárbérlési rendszer; 20 terminálon 150 bicikli áll a kerekezők szolgálatára.

Tengerpart: Alanya izgalmas földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően több stranddal is büszkélkedik. A város egy sziklás félsziget két oldalán terül el, a kikötő, a városközpont és a Keykubat-part a keleti oldalon található, míg a Cleopatra-part és a Damlataş-barlang a nyugati oldalon. Az alanyai strandok többnyire homokos parttal rendelkeznek, többnyire a tengervíz aljzata is ilyen, itt-ott némi sziklával. A Keykubat-part részét képezi a Kék zászlóval is kitüntetett Portakal (Narancs)-part – a városközponttól keletre, 1 km hosszan húzódik – mely Alanya egyik legkedveltebb strandja. A Taurus-hegységre nyíló panoráma lenyűgöző, s nem mellékesen a belépés is ingyenes. Alanya másik legendás, szintén Kék zászlós, kristálytiszta vizű partszakasza a Cleopatra-part, ahonnan a híres Damlataş-barlang is elérhető. Kevésbé ismertek, de bátran választható partszakaszok még az Alara, az Incekum és a Konakli Beach, ez utóbbi a város leghosszabb strandja, mintegy 10 km hosszan nyúlik el.

Gasztronómia: Alanyában számos tengeri étkekre, illetve a török, az olasz valamint a francia konyhára szakosodott éttermet találunk. De vajon mi a régió, a város specialitása, melyet mindenképpen érdemes megkóstolni, ha ott járunk? Az egyik a ’lahmacun’ nevű étel, melyet gyakran török pizzaként is aposztrofálnak, s sokban hasonlít is hozzá, a másik pedig az itthon is jól ismert ’baklava’, a méztől csöpögős, pisztáciás, diós édesség.

Látnivalók: Alanya legjelentősebb látnivalói a XIII. századból, a szeldzsuk uralom fénykorából származnak. Ide tartozik a kikötőben található Vörös torony (Kizil Kule), mely a város szimbólumaként is ismert, nevét pedig azokról a vörös téglákról kapta, melyből készült (ma etnográfiai múzeum működik benne). Ezen kívül a 6,5 km hosszú, megerősített fallal körülvett Alanyai vár, melynek 83 tornya és 140 bástyája van, és amelyben egykor 400 ciszterna épült, hogy vízzel lássák el a várost (ezek némelyike még ma is működik). A citadella falain belül ma is sokan élnek, egy itteni séta alkalmával hamisítatlan középkori hangulat fogadja a turistákat. Szintén a szeldzsuk kor emléke az öt, íves kialakítású cellából álló Öreg szárazdokk (Tersane), melynek nyílásai a tengerre néznek, és amelyet szintén Alaeddin Keyqubad építtetett 1228-ban, közel a Vörös toronyhoz.
A város két legjelentősebb gyűjteménye a Régészeti Múzeum, valamint az Atatürk-ház kiállítási anyaga. Előbbi frígiai, lyd, urartui, görög, hellenisztikus és bizánci, illetve szeldzsuk és ottomán kori kollekcióval büszkélkedik (pénzérmék, szobrok, edények és egyéb használati tárgyak), utóbbi Musztafa Kemal Atatürk török elnök 1935. februári látogatása emlékére nyílt, és Atatürk személyes dolgait, fotókat, történelmi dokumentumokat mutat be.
Érdemes felkeresni a félsziget nyugati lábánál található, gyógyhatásáról ismert Damlataş-barlangot is, mely a Cleopatra-partról érhető el, és lenyűgöző cseppkő képződményeivel kápráztatja el az érdeklődőket.
A közelben találjuk Side és Aspendos ókori görög-római romvárosokat is, melyek szintén megérnek egy-egy hosszabb kirándulást, pláne azok számára, akik szeretik az ókori kultúrákat. Sidében római kori színházat, agorát és egyéb épületmaradványokat, míg Aspendosban színházat, citadellát, stadiont, római kori vízvezetéket és egy hidat lehet megnézni.

Fesztiválok és események:
Turisztikai és Művészeti Fesztivál: május, június fordulóján tartják meg a városban a szezonnyitó kulturális rendezvényt.
Alanyai Jazz Napok: a szezonzáró eseményt szeptemberben, illetve októberben szokták megrendezni a Vörös torony lábánál, melyen török és nemzetközi művészek adnak ingyenes koncerteket.
Alanyai Nemzetközi Kulturális és Művészeti Fesztivál: októberben szokták megtartani.

Érdekességek:
Alanya (korábban Alaiye) neve Alaeddin Keyqubad szeldzsuk szultán nevéből ered, aki a XII-XIII. század fordulóján e vidék felett uralkodott. Alanya (Alaiye) ekkor élte virágkorát, melyet többek között stratégiai fekvésének is köszönhetett. Ennek ellenére a települést már korábban is lakták, az emberi jelenlét legkorábbi jelei a Kr.e. 20.000-ből maradtak fenn, a bronzkorban, Kr.e. 3000 táján pedig már jelentős kikötőként funkcionált. Stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően mind az ókorban, mind a középkorban fontos kikötőváros volt, s kedvelt búvóhelye a kalózoknak. Az Alanya nevet 1935 óta viseli a város, valószínűleg egy 1933-as keltezésű elgépelt távirat miatt.
A város, szépségének köszönhetően nászajándék is lett: Marcus Antonius Alanyát és környékét adta jegyajándékul a gyönyörű egyiptomi királynőnek, Kleopátrának; Alanya egyik kedvelt strandja, a Kleopatra-part e történetet őrzi nevében.
Alanyában a modern értelemben vett turizmus csak 1958 óta van jelen, ekkor épült az első motel. Az 1950-es években fedezték fel ugyanis a híres Damlataş-barlangot, melynek különleges mikroklímája (átlaghőmérséklet 22 °C és 95%-os páratartalom) gyógyhatásúnak bizonyult, s nem mellékesen a Damlataş-partról könnyű megközelíteni.

A város jelmondata: „ahol a nap mosolyog - Güneşin Gülümsediği Yer”, utalva a hosszú, forró, száraz alanyai nyarakra. A strandon fürdőzők számára mégis érdekes látványt nyújtanak a közeli Toros-hegység nyáron is hófödte csúcsai.
2006-ban Alanyában készítették el a világ leghosszabb tortáját, mely bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.
Alanya szerepel az UNESCO Világörökségi javaslati listáján is, melyre jó eséllyel pályázik felkerülni történelmi központjával és várával.Akciók, kedvezmények, last minute Alanya

Alanya térkép
Alanya cikkek

» Nyaralás Törökországban
találat

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

Antalya + körutazás

Nagy Török Körutazás - üdüléssel

12 napos körutazás Törökországban
443.500 Ft/fő

Isztambultól Kappadókiáig

10 napos körutazás Törökországban
489.000 Ft/fő

Kappadókia, Kis-Ázsia tündérvilága

8 napos körutazás Törökországban
567.210 Ft/fő

Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján

11 napos körutazás Törökországban
740.950 Ft/fő
körutazás + 2025 január

Thai kiskörút üdüléssel Krabin

5 éj üdülés Krabin + 4 éj körutazás
905.620 Ft/fő

Thai kiskörút üdüléssel Phuketen

11 napos körutazás Thaiföldön üdüléssel Phuketen
912.181 Ft/fő

Thai nagykörút üdüléssel Phuketen

11 napos körutazás Thaiföldön üdüléssel Phuketen
1.050.526 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!