Overland utazás: Kathmanduból Tibetbe

Overland utazás: Kathmanduból Tibetbe Kína, Tibet, Nyalam

12 napos körutazás Kathmanduból Tibetbe

Tibeti kalandutazásunk nem egy szokványos program. Fantasztikus útvonalon terepjáróink segítségével utazunk Kathmanduból Tibetbe. A Himalája vadregényes tájain, ősi buddhista kolostorokba betérve jutunk el Lhasa városába. Kalandvágyó lelkű utasainknak bátran ajánljuk ezt a programunkat.

Alapár tartalmazza

a repülőjegyeket, az utazást Nepálon és Tibeten belül bérelt busszal és terepjárókkal, a szállásokat és a reggeliket, a helyi vezetők díját, a magyar nyelvű túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

a repülőtéri illetéket, a reggeliken kívüli étkezéseket, nepáli vízum árát (kb. 25 USD/fő, ami helyszínen fizetendő), a tibeti vízum árát (95 USD/fő, a helyszínen a túravezetőnknek fizetendő), a belépőket (kb. 50 USD/fő), a kötelező borravalók árát (50 USD/fő), a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást (1%), foglalási díjat, egyéni kiadásokat, borravalókat.

Hossz: 
12 nap
Szállás: 
szálloda
Létszám: 
min. létszám: 8 fő, max. létszám: 14 fő
Program: 

1. nap: Budapest, Kathmandu
A mai nap megkezdjük az utazásunk Budapestről Kathmandu, Nepál fővárosa felé.

2. nap: Kathmandu
Várhatóan a kora délutáni órákban érkezünk a kathmandui repülőtérre. Bérelt buszunk már vár ránk, így azonnal a városban található szállodánkba utazunk. Az esti órákban átbeszéljük az elkövetkezendő napok eseményeit a Thamel negyed valamely hangulatos éttermében.

3. nap: Kathmandu, Nyalam
Reggelink elfogyasztása után korán reggel útnak indulunk. Gyönyörű vidékeken kanyarog az utunk. Hosszabb pihenőt, az utolsó nepáli településen, Kodariban tartunk. Saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy Tibetbe nem egyszerű a belépés. A kötelező papírmunkák befejezése után már Tibetben vezet az utunk. A határtól nem messze felvesszük a helyi idegenvezetőnket, aki az elkövetkezendő napokban segíti az utazásunk. Az éjszakát Nyalam településen lévő  vendégházainkban töltjük.

4. nap: Nyalam, Lalunga-hágó (5050 méter), Lhatse (4350 méter)
Reggeli után a világ legmagasabb fennsíkja felé autózunk. A jellegzetes tájat már mindenki jól ismeri a természetfilmekből, most azonban személyesen is átélhetjük ezt a varázslatos látványt. Szép idő esetében a szívünk garantáltan megdobban a Cho Oyu (8201 méter) és a Shishapangma (8013 méter) lélegzetelállító látványától. Lhatse kedves városába érkezve elfoglaljuk a szállásunk, majd sétára indulunk. Feltehetőleg számtalan kisgyerek kíséri végig az utunk, akik vidámságukkal mosolyt csalnak az arcunkra. Este egy hangulatos étteremben megkóstoljuk a tibeti specialitásokat.

5. nap: Lhatse, Xigatse
A korai órákban indulunk a világ egyik legmagasabban fekvő közúti hágója felé, ami 5200 méteren kanyarog. A lélegzetelállító panoráma garantált! Gedun Drub által 1447-ben alapított Tashilhunpo kolostornál tartunk egy hosszabb szünetet. Számtalan zarándokkal találkozunk, akik a néhai pancsen lámák sírhelyét jönnek meglátogatni. Tibet legnagyobb Buddha szobrát is megpillantjuk a kolostorban, amely 26 méter magas és 280 kilogramm aranyat tartalmaz. Az esti órákban érkezünk Tibet második legnagyobb városába, Xigatse-be. Hagyományos vendégházakban szállunk meg éjszakára.

6. nap: Xigatse, Gyantse
A délelőtti órákat még Xigatse városában töltjük, többek közt felkeressük a helyiek körében nagy népszerűségnek örvendő piacot. Az ebéd elfogyasztása után indulunk a közeli Gyantse településére. Út közben meglátogatjuk a Kumbum sztúpát és a Phalkot kolostort. A Phalkot monostor különlegessége, hogy a három rivális buddhista iskola szerzetesei békében élnek egymás mellett. Az ambo törzs kedvelt zarándokhelye ez a vidék. A 35 méter magas Kumbum sztúpa talán az ország legszebb ilyen jellegű épülete. A leírások szerint a sztúpa tízezer Buddha képet, festményt, ikont és szobrocskát őriz. Az esti órákat Gyantse valamely hangulatos éttermében töltjük.
Szállásunk ezúttal is vendégház lesz.

7. nap: Gyante, Lhasa
A reggeli elfogyasztása után korán reggel útnak indulunk. A mai nap is bővelkedik a fantasztikus látnivalókban. A kék minden színárnyalatában pompázó és ragyogó Yamdrok tavat csodáljuk meg közelebbről. A fényképeink elkészítse után, újabb magashegyi hágón keresztül vezet az utunk. A 4794 méter magas Kampala-hágóról pompás kilátás nyílik a tibeti vidékre. Az esti órákban érkezünk az ország legszentebb városába, Lhasába. Szállodánkban 3 éjszakát töltünk.

8-9. nap: Lhasa
A következő két nap a világ egyik legmagasabban (3650 méter) fekvő városában kalandozunk. A várost a VII. században alapították. Ekkor építették a Jokang templomot is, ami Tibet legszentebb vallási építménye. Természetesen az ország szimbólumaként ismert Potala palota sem maradhat ki a látnivalóink sorából. A palota egészen 1959-ig a Dalai Láma téli rezidenciájaként működött. A nyüzsgő Barkhor piacot sem hagyhatjuk ki. Remek betekintést nyerhetünk a helyiek életébe, szokásaiba illetve számtalan kedves ajándékkal gazdagodhatunk. Tibet szívében lesz lehetőségünk a tradicionális ételek és a híres tibeti sör kipróbálására is.

10. nap: Lhasa, Kathmandu
Fájó szívvel magunk mögött hagyjuk Lhasa városát, és körülbelül 2 órás autózás után érkezünk a repülőtérre, ahonnan Nepálba repülünk. A repülés hossza 1 óra 10 perc. A világ egyik legszebb útvonalán szállunk a felhők felett. A repülés alatt láthatjuk a Yalung Tsangpo folyót, a Yamdruk tavat, a Kanchenjunga 8586 méteres és a Makalu 8463 méteres csúcsait illetve a világ legmagasabb csúcsával is farkasszemet nézhetünk, hisz az Everest 8848 méteres magaslatát is láthatjuk. A délutáni órákat szabadprogrammal töltjük. Az estét, az egyik hegymászók által is kedvelt étteremben töltjük.

11. nap: Kathmandu, Bhaktapur, Budapest
Reggeli után meglátogatjuk a Kathmandu-völgyben fekvő 14-16. századi egykori fővárost. Az 1400 méter magasan fekvő, kagyló formájú város gyönyörű hindu palotákkal és terekkel rendelkezik. Igazi időutazásba veszünk részt, mivel a történelmi központban a mai napi úgy zajlik az élet, ahogy egykoron. A Durbar téren hosszabb időt töltünk, illetve a környéken fogjuk az ebédünk is elfogyasztani, így nyugodtan szárnyalhatnak a gondolataink a mesés múltbéli környezetben. Délután visszatérünk Kathmanduba és a elkezdjük a hazautazásunk Budapest felé.

12. nap: Budapest
Várhatóan kora délutáni órákban érkezünk Budapestre.

Kapcsolódó cikkek

» Krokidil, gaviál és rinocéroszborjú - kalandok a Chitwan Nemzeti Parkban, Nepál - Kovács Attila, 2013. november. 19
» Trekking az Annapurna alaptáborba - a harmadik nap - Hegedüs Anett, 2013. január. 11
» India és Nepál - élmények Ázsiából - Turányi-Vadnay Szabolcs, 2011. január. 14
» Aktív utazások, izgalmas túrák az utazom.com szervezésében - Kovács Attila, 2016. október. 22
» A Maldív-szigetek - Kovács Attila, 2016. július. 03
» Vietnam ízei - Kovács Attila, 2016. május. 28
» Bringázás Kathmandu környékén - Kovács Attila, 2016. május. 24
» A csodák szigete: Reunion - Kovács Attila, 2016. május. 23
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

a repülőjegyeket, az utazást Nepálon és Tibeten belül bérelt busszal és terepjárókkal, a szállásokat és a reggeliket, a helyi vezetők díját, a magyar nyelvű túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

a repülőtéri illetéket, a reggeliken kívüli étkezéseket, nepáli vízum árát (kb. 25 USD/fő, ami helyszínen fizetendő), a tibeti vízum árát (95 USD/fő, a helyszínen a túravezetőnknek fizetendő), a belépőket (kb. 50 USD/fő), a kötelező borravalók árát (50 USD/fő), a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást (1%), foglalási díjat, egyéni kiadásokat, borravalókat.

Kötelező költségek: 

Repülőtéri illeték, nepáli vízum (kb. 25 USD/fő, ami helyszínen fizetendő), tibeti vízum (95 USD/fő, a helyszínen a túravezetőnknek fizetendő), belépők (kb. 50 USD/fő), kötelező borravalók (50 USD/fő), útlemondási biztosítás

Helyszíni költségek leírása: 

nepáli vízum (kb. 25 USD/fő, ami helyszínen fizetendő), 
tibeti vízum (95 USD/fő, a helyszínen a túravezetőnknek fizetendő), 
belépők (kb. 50 USD/fő), 
kötelező borravalók (50 USD/fő)

 

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
220 USD/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
​További kiadások egyéni igények szerint változó
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a fizetendő 30 nappal indulás előtt.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Elrepülés Budapestről menetrend szerint közlekedő repülőjárattal, átszállással.

Szállás: 

Kathmanduban a szállásunk 3* hotelben lesz a Thamel negyedben. Tibetben szerényebb körülményekre kell készülnünk, elsősorban vidéken a helyi infrastruktúra elmaradottsága miatt. Egyszerű szállodákban, vidéken vendégházakban szállunk meg, amelyek néha csak közös fürdővel rendelkeznek, és a melegvíz szolgáltatás sem mindig garantált! A tibeti vidéken mindenképp fel kell készülni az illemhelyek szintén egyszerű viszonyaira! Áramszünetek mind Nepálban, mind Tibetben gyakran előfordulhatnak.
Egyágyas elhelyezés felár ellenében igényelhető.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Az ebédet és a vacsorákat a túravezető által gondosan kiválasztott éttermekben fogjuk elfogyasztani. Egy átlagos étkezés ára: 1200-1600 Forint. Az ételek leginkább az indiai és nepáli konyha fogásaiból kerülnek ki, sok rizst, zöldséget és csirkét tartalmaznak, és egészségügyi szempontból biztonságosak. Csapvíz fogyasztása szigorúan tilos, csak palackozott vizet lehet fogyasztani, ennek az árra kb. 100-120 Ft.
A területről: 
A Himalája az eurázsiai hegységrendszer része, amely a Tibeti-fennsík és az indiai szubkontinens között húzódik. Itt található a Föld legmagasabb hegycsúcsa, a körülbelül 8850 méter magas Csomolungma (angol nevén Mount Everest). Nepál egy óriási kaleidoszkóp. Csupa látvány, csupa hangzavar és csupa érzelem. A páratlan kulturális és természeti látnivalók tárháza. Különleges aurája a világ minden tájáról ide csábítja a zarándokokat és látogatókat. De a bátor túrázók ritka levegőjű, magaslati Paradicsoma is.
Időjárás: 
Utazásunk alatt jó időre számíthatunk, kevés csapadékkal és kellemes hőmérséklettel. Napközben 15-25 Celsius fok várható, de éjszaka lehűl a levegő. A magasság változásával egyre hűvösebb időre kell számítanunk. Természetesen a hegyen éjszaka hidegebb lehet ezért fontos, hogy hozz magaddal meleg ruhát.
Csomagolás: 
Egy kis hátizsákot a napi felszerelésünknek és egy nagy hátizsákot vagy sporttáskát ajánlunk a többi csomagunknak. Gurulós bőröndöt nem célszerű magunkkal hozni erre az utazásra.
Vízum: 
Magyar állampolgárok részére vízum és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél szükséges Nepálba. A nepáli vízum a kathmandui repülőtéren beszerezhető, ára 25 USD (15 napos). Szükséges hozzá egy igazolványkép! A tibeti vízumot nepáli irodánk intézi, ennek költsége a helyszínen fizetendő, de az előzetes ügyintézéshez szükség van az útlevél személyes adatokat tartalmazó oldalának olvasható fénymásolatára, valamint foglalkozás megnevezésére. Ezeket az utazás előtt legalább két hónappal el kell küldenünk! A megadott adatok 100%ban egyezzenek, mivel a legapróbb eltérés az útlevél adatai és a csoportos vízum adatai között a tibeti beutazás megtagadását eredményezheti a kínai hatóságok részéről!
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésér
Egészségügyi tudnivalók: 
Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Figyeljünk oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmossuk, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomruk. Ha odafigyelünk, jó eséllyel elkerüljük az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás indiai tartózkodás esetére nincs, de javasoljuk a Hepatitis A és B védőoltást. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt. További tájékoztatást a Nemzetközi Oltóközpontban illetve a www.utazaselott.hu weboldalon talál. Gyáli út, Tel.: (1) 476-1100 Váci út, Tel.: (1) 465-3800
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!