Omán-Egyesült Arab Emírségek - A tömjén országától a fényűző arab világig

11 napos körutazás Ománban és az Egyesült Arab Emirátusokban

Programunk során több UNESCO világörökségi helyszínre látogatunk el. Omán egy kuriózum az arab világ szerelmeseinek, lenyűgöző természeti kincseivel, kultúrális örökségeivel és a mérhetetlen vendégszeretetével. Az ország gyors fejlődésének ellenére méltán őrzi a régmúlt kultúrális értékeit, hagyományait
több száz a történelemről mesélő erőd és torony található.

Alapár tartalmazza

Transzferek a körutazás során
Szállás 10 éjszakára 3-4*-os szállodákban, Wahiba-sivatag esetében tábor
Ellátás: reggeli, Ománban a 4. és 5. napon félpanzió
Belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz, kivétel a fakultatívként feltüntetett programok
Magyar nyelvű idegenvezetés és csoportkíséret Ománban, Dubaiban magyar nyelven vezetett programok

Alapár nem tartalmazza

Nemzetközi repülőjegyek+illetékek
Vízumok+ügyintézés
Egyéb étkezések
Storno biztosítás+Baleset, betegség és poggyász biztosítás
Borravaló, személyes jellegű kiadások
Fakultatív programokat:
Burj Khalifa 124. emelet belépőjegy (fakultatív program)
Al Ain városnézés ebéddel (fakultatív program)
Old Dubai városnézés (fakultatív program)

Hossz: 
11 nap/ 9 éj
Létszám: 
minimum 14 fő

Szállás

Muscat: The Platinum Hotel****
http://www.theplatinumoman.com/

Nizwa: Al Deyar Hotel***
http://www.aldiyarhotel.com/?i=1

Wahiba Sands: Arabian Oryx Camp***
http://oryx-camp.com/

Ras Al Jinz: Turtle Beach Resort****
http://www.tbroman.com/

Dubai: TRYP by Wyndham Dubai****
https://trypwyndhamdubai.com/

A kategórián belüli szálloda változtatás jogát fenntartjuk!

Program: 

1.nap Budapest - Muscat
Találkozás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Indulás Budapestről a kora délutáni órákban egy átszállással Ománba.

2.nap Muscat
Járatunk az éjjeli órákban érkezik meg az Omán fővárosba, Muscatba. Transzferünk már várni fog minket a repülőtéren, hogy elvigyen a fővárosi szállodánkba. Pihenőt követően újult erővel vágunk neki az unikális Közel-Keleti ország felfedezésének, kezdve a fővárossal. A keletet a nyugattal összekötő kikötőjének köszönhetően Muscat hosszú történelme során több nagyobb birodalom része volt, így perzsa, portugál és ottomán fennhatóság alá is tartozott. Városnézésünk első megállója Omán legnagyobb mecsete, a Sultan Qaboos nagymecset. Lenyűgöző látványt nyújt a világ legnagyobb csillára és a közel tizenhárom négyzetkilométer szőnyeg. Hatalmas belső termével egyszerre 20 ezer embert képes befogadni. Utazásunkat a Muttrah-i városzrész felderítésével folytatjuk. Ellátogatunk Muttrah tengerparti sétányához (Corniche) majd belekóstolunk a helyiek világába egy piaclátogatás alkalmával. A híres Muttrah Souq piacon fellelhetőek a legkülönfélébb fűszerek, parfümök, textíliák, ékszerek de itt találjuk a legjobb török éttermeket is. Muttrah közelében találjuk a szultán palotáját, ahol delegációkat szokott fogani. A gazdagon díszített egyedi formájú épületet kívülről tekintjük meg. A palotát örző Mirani és Jilali erődöket a portugálok építették a 16. században.

Szállás: Maszkat (1éj)

3.nap Muscat - Birkat Al Mouz - Nizwa - Tanuf - Bahla-jabreen
A szállodában elfogyasztott reggelinket követően útra kelünk Nizwa irányába, az egykori fővárosba. Útközben megállunk a Jebel Akhdar hegység lábánál található elhagyatott városnál, Birkat Al Mouz-ban. Az egykori település különlegessége a máig épen megmaradt „falaj-rendszer”, vagyis öntözőrendszer, minek köszönhetően felkerült az UNESCO világörökségek listájára. Programunkat Nizwa erődének megtekintésével folytatjuk, mely a város legjelentősebb nevezetességének számít. A 17. században épült erődtől fantasztikus kilátás nyílik a városra és az azt körülvevő datolyaültetvényekre.  Később látogatást teszünk a közelben található Nizwa souk-ra, ahol kézzel készített helyi ajándéktárgyakat, ékszereket vásárolhatunk. Körutazásunk következő megállója a  XVII. században épült Jabrin várkastély, melyet a Yaruba dinasztia építetett. A kastély az iszlám építészet jegyeit hordozza, csipkézett ablakai, festett famennyezete és faragott ajtajai teszik különlegessé. Késő délután Omán egyik legrégebbi kisvárosába, Bahlába utazunk. A település hatalmas erődrendszere felkerült az UNESCO világörökségek listájára. Az erőd az ománi agyagépítészet klasszikus alkotása, kőalapra épített vályogfalakból áll, védelmét 15 kapuval és 132 toronnyal biztosították.

Szállás: Nizwa (1éj)

4.nap Nizwa - Bat - Jebel Shams - Wahiba Sands
Reggelit követően északnak indulunk, hogy ismét felfedezzünk egy kultúrális világörökségi helyszínt. A világörökségi helyszín Bát települést és a temetőjét körülvevő területből, valamint két másik ásatási helyszínből áll ( Al-Khutum, Al-Ayn). Régészeti felátárások bizonyították be, hogy a település már az i.e. 3. évezredben is lakott volt, majd ismeretlen okokból elnéptelenedett. Bat területén egy erődöt négy toronnyal és egy település maradványait tárták fel. Al-Ayn nekropolisza méhkas formájú temetkezéseiről nevezetes, a 21 sír különösen jó állapotban maradt meg. A kaptársíroknak is nevezett építmények átlagosan 4 méter magasak, átmérőjük körülbelül 8 méter. Folytatjuk utunkat a Jebel Shams hegyei felé.  A Jebel Shams – másképpen „Nap-hegy” a térség legmagasabb hegye, itt található a Közel-Kelet Grand Canyonja. Pihenőt követően megkezdjük az ereszkedést a Wahiba dűnék felé, mely aranysárgás-vöröses színű homokjáról ismert. A 12.000 négyzetkilométeren elterülő hatalmas dűnékből álló homoksivatag rendkívül különleges növény- és állatvilággal rendelkezik, nem beszélve geológiai adottságairól. Ellátogatunk egy beduin táborhoz, ahol betekintést nyerhetünk a törzsek mindennapjaiba. Napunk zárásaként dűnék tetejéről nézzük végig a gyönyörű sivatagi naplementét.

Szállás: Wahiba Sands (1éj)

5.nap Wahiba Sands - Wadi Bani Khaled - Sur - Ras Al Jinz
A sivatogat elhagyva mai délelőttünkön hegyek között, gyönyörű tájak között autózunk. Számtalan bájos, a hegyekbe beágyazott kisváros mellett haladunk el, mígnem elérkezünk Omán egyik legnagyobb és talán legszebb vizes völgyéhez, a Wadi Bani Khalid-hoz. A wadi az arab/héber nyelven völgyet jelent, mely elvezeti a kősziklák által el nem nyelt esővizet. Autónkat hátrahagyva rövid túrát követően lehetőségünk lesz megmártozni a tiszta vizű, zúgókkal szabdalt tórendszerben. A növényzet uralkodó faja természetesen a datolyapálma, de megannyi virágzó primula és plumeria nyűgözi le az ide látogatókat. Pihenőnket követően elindulunk Sur települése felé. A kikötőváros egészen a XIX. századig Afrika igen jelentős kereskedelmi központja volt, napjainkban főképp tradicionális hajógyártásáról híres. A kikötőváros látogatása után folytatjuk utankat Omán legkeletibb részére, a Turtle Beach-re. Késő este a helyi idegenvezetőnk segítségével a közeli természetvédelmi központban figyelhetjük meg, miként ássák fészküket az óriás teknősök és rakják homokba a tojásukat.

Szállás: Ras Al Jinz (1éj)

6.nap Sur - Qalhat - Wadi Arbaeen - Muscat
Reggelit követően észak felé vesszük az irányt, első állomásunk alkalmával egy világörökségi helyszínt látogatunk meg. Qalhat XIII. században Omán legfontosabb üzleti kikötője volt, az iszlám érkezése előtt ez volt az első főváros. Az itt található Bibi Maryam síremléke, a legenda szerint egy XIII. századi királynőnek állít emléket. A síremlék 2018-ban a felkerült az UNESCO világörökségi listára. Ellátogatunk a közelben található Bimmah Sinkhole-hoz, mely egy ikonikus természeti látványosság és fürdőhely Ománban. A helyi legenda szerint a képződmény egy meteorit becsapodása következtében jött létre. Folytatjunk utunkat észak felé, ezúttal a fesőti Wadi Arbaeen-hez látogatunk el. Az út során datolyákkal, citromfákkal és mangófákkal körülölet kisfalvak mellett haladunk majd el. Megérkezve a lélegzetelállító  Wadi Arbaeen-hez lehetőségünk adódik megmártózni a sötétkék vizű természetes medencékben. Pihenést követően utazás tovább Omán fővárosába, Muscatba.

Szállás: Muscat (1éj)

7.nap Muscat - Dubai
A szállodában elfogyasztott reggelinket követően transzfer a repülőtérre majd utazás Dubaiba közvetlen járattal. Érkezést követően egy félnapos Dubai városnézésen veszünk részt. A városnézés során bejárjuk Dubait, ellátogatunk a híresebb épületekhez és városrészekbe. Idegenvezetőnk a történelem ismertetésén túl sokat mesél a helyi hagyományokról, kultúráról, illetve sok hasznos gyakorlati információval szolgálnak a mindennapokról. A program során az alábbi nevezetességekhez látogatunk el: Dubai Marina Walk, Pálma sziget (mesterséges sziget a Perzsa-öbölben), Medinat Jumeirah, Burj Al Arab Beach, Jumeirah Mecset, Creek partja és a régi városrész, Dubai Mall (a világ legnagyobb bevásárlóközpontja). A városnézés végén lehetőségünk lesz felmenni a Burj Khalifába, mely jelenleg a világ legmagasabb épületének számít 828 méteres magasságával. A Burj Khalifa látogatása fakultatív program.

Szállás: Dubai (4 éj)

8.nap Dubai - Abu Dhabi
Reggeli a szállodában majd folytatjuk izgalmas körutazásunkat az Egyesült Arab Emírségek fővárosának felfedezésével. Ellátogatunk a kihagyhatatlan élmény nyújtó Sheikh Zayed Nagymecsethez, mely a világ 8. és az emírségek legnagyobb és legszentebb mecsete. Megnézzük az Emirates Palace-t, Abu Dhabi első és egyedülálló luxusszállodáját, amely csupa márvány és gránit palota, 24 karátos arany díszitéssel. Utasaink a vendégeink lesznek egy aranyporos cappucinóra, vagy egy aranyporos süteményre a luxusszállodában. Rövid sétát teszünk a város híres tengerparti sétányán a Corniche-öböl partján. Következő állomásunk az Abu Dhabiban található Ferrari World Park, ami egy 2010-ben megnyílt tematikus park a Forma 1-es pálya szomszédságában. Különlegessége, hogy 200.000 négyzetméteres kiterjedésével a legnagyobb fedett vidámpark a világon (a parkot kivűlről tekintjük meg). Mai napunk méltó zárásaként ellátogatunk a turisták számára nemrégen megnyitott Qasr Al Watan elnöki palotába.

Szállás: Dubai

9.nap Dubai - Al Ain
Reggeli után szabadprogram, tengerparti pihenés. Az aktív kikapcsolódásra vágyóknak különböző fakultatív programlehetőségeket tudunk kínálni magyar nyelvű idegenvezetéssel. Dubai „óvárosának” felfedezése, ami sétálósabb kirándulás a város régi, történelmi épületei és piacai között. A kirándulás során az alábbi nevezetességeket érintjük: Zabeel Palace (uralkodó palotája), Dubai Múzeum (a belépőjegyet a fakultatív program ára tartalmazza), Bastakya és/vagy Sindagha városrész, séta a piacokon (aranypiac, textilpiac, fűszerpiac), átkelés a Creek-en tradicionális tikkfából készült kishajóval. A másik fakultatív programlehetőség erre a napra az oázisok városának, Al Ain-nek feldefedése. A hét oázis köré épült, zöldellő növényeiről nevezetes település 2011-ben került fel az UNESCO világörökségi listára. A program során ellátogatunk a Sheikh Zayed Palota múzeumba (Sheikh Zayed palotája 1966-ig), a gyönyörű oázisba, büféebédünket egy négycsillagos szálloda éttermében fogyasztjuk el, felkeressük a tevepiacot (az ország egyetlen tevepiaca) zárásként pedig a Jebel Hafeet hegyet csodáljuk meg (az ország legmagasabb hegye).

Szállás: Dubai

10.nap Dubai - sivatagi szafari
Reggelit követően szabadprogram Dubaiban, majd délutántól részt veszünk egy BBQ vacsorával egybekötött izgalmas sivatagi szafari programon. A program során Land Cruiserrel autózunk a dűnék között, ezután egy sivatagi táborba érkezünk, ahol lehetőségünk lesz a helyi hagyományokkal és kultúrával megismerkedni, majd naplementét fotózni és homokdűnék között sétálni. Az estét egy hagyományos arab BBQ büfévacsora zárja és egy rövid hastáncos és dervis bemutató. Visszaérkezés a szállodába kb. este 9 óra környékén.

Szállás: Dubai

11.nap Dubai - Budapest
A reggeli órákban közvetlen járattal Budapestre utazunk, várható érkezés a déli órákban.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek

» Dubai csodái - Kovács Attila, 2013. november. 21
» Az Öbölmenti Louvre első kiállítása - Etédi Alexa, 2013. június. 12
» 10 dolog, ami hiányzik Magyarországról - Kovács Attila, 2014. január. 25
» A 20 legszebb naplemente - Kovács Attila, 2013. november. 20
» Vulkántól sivatagig új világörökségek a listán - Etédi Alexa, 2013. július. 02
» Nincs nyoma Noénak az Araráton - Etédi Alexa, 2013. június. 10
» Elfelejtett ősi városok - Etédi Alexa, 2013. június. 07
» "A Föld tele van jó emberekkel” - vallja az egyetlen ember, aki a világ összes országában járt - Etédi Alexa, 2013. június. 07

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Fakultatív programok

Burj Khalifa 124. emelet belépőjegy 23.000 Ft/fő
Al Ain városnézés ebéddel 45.000 Ft/fő
Old Dubai városnézés 25.000 Ft/fő

Az ár és programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Transzferek a körutazás során
Szállás 10 éjszakára 3-4*-os szállodákban, Wahiba-sivatag esetében tábor
Ellátás: reggeli, Ománban a 4. és 5. napon félpanzió
Belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz, kivétel a fakultatívként feltüntetett programok
Magyar nyelvű idegenvezetés és csoportkíséret Ománban, Dubaiban magyar nyelven vezetett programok

Alapár nem tartalmazza: 

Nemzetközi repülőjegyek+illetékek
Vízumok+ügyintézés
Egyéb étkezések
Storno biztosítás+Baleset, betegség és poggyász biztosítás
Borravaló, személyes jellegű kiadások
Fakultatív programokat:
Burj Khalifa 124. emelet belépőjegy (fakultatív program)
Al Ain városnézés ebéddel (fakultatív program)
Old Dubai városnézés (fakultatív program)

Kötelező költségek: 

Nemzetközi repülőjegyek+illetékek
Vízumok

Helyszíni költségek leírása: 

Borravaló, személyes jellegű kiadások

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Indulás időpontját megelőző 30 napon belül a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az idulás előtt fizetendő.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Repülővel

Szállás: 

Muscat: The Platinum Hotel****
http://www.theplatinumoman.com/

Nizwa: Al Deyar Hotel***
http://www.aldiyarhotel.com/?i=1

Wahiba Sands: Arabian Oryx Camp***
http://oryx-camp.com/

Ras Al Jinz: Turtle Beach Resort****
http://www.tbroman.com/

Dubai: TRYP by Wyndham Dubai****
https://trypwyndhamdubai.com/

A kategórián belüli szálloda változtatás jogát fenntartjuk!

Étkezés: 
reggeli, Ománban a 4. és 5. napon félpanzió
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Kötelezően előírt védőoltás nincs. Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot (Budapest, IX. Gyáli u. 3/a). Telefon: (0036) (1) 476-1364, honlap: www.oek.hu

Diplomáciai képviseletek:
Magyar Köztársaság Nagykövetsége
Monasir Area, 26th Al Nahyan Street no: 471, Abu Dhabi
Tel.: (+971) 2666-0107Fax: (+971) 2666-7877

Hivatalos pénznem, pénzváltás: 
az ország valutájaa dirham, kivitele nem korlátozott, bárhol visszaváltják a kívánt valutára. Hitelkártyák mindegyikét elfogadják. A városban könnyen találni pénzváltókat, a szállodák recepcióin nem érdemes pénzt váltani.
Hivatalos nyelv, lakosság: hivatalos nyelv az arab, de szinte mindenhol beszélnek angolul is.

Elektromos áram:
220 V, a magyar normától eltérő, angol szabvány szerinti aljzatok használatosak! A szállodák recepcióin a speciális aljzat igényelhető.

Fényképezés: 
helyi lakosokat, különösen nőket szigorúan tilos fotózni! Katonai objektumok fotózása szintén tiltott! A mecsetek csak és kizárólag vallási célra épültek, tehát turistáknak – egy mecset kivételével– nem látogatható.

Telefon: 
mobiltelefon kivihető, de a lefedettség nem teljes, ezért a mobilszolgáltatónál érdemes utazás előtt utána érdeklődni.

Borravaló:
étteremben 10%, szállodában (takarítók, strandon dolgozó személyzet) az udvarias kiszolgálást 5-10 dirhammal szokták honorálni.

Étkezés:
Szállodákban és éttermekben bármilyen étel kockázatmentesen fogyasztható. Utcai árusoknál leginkább a jól átsült ételek tekinthetők veszélytelennek.

Öltözködés: 
ajánlatos a könnyű len- vagy pamutruházat, a kényelmes cipő, fejfedő, napszemüveg, papucs,valamint a hűvösebb estékre melegebb ruhadarab. Szigorú erkölcsi szokások miatt tiltott a sort, valamint a miniszoknya és a kivágott női ruha viselete.

Nyitva tartás:
a nagy meleg miatt a mediterrán országokhoz hasonlóan a legmelegebb órákban sziesztát tartanak, általában 13:00-17:00 óra között. A bevásárlóközpontok ellenben folyamatos nyitva tartással működnek.

Vásárlás: 
külön bazárokat (souq) tartanak az egyes árucikkeknek, pl. elektromos eszköz, arany ékszer, textil, fűszer stb., ahol kedvére válogathat és alkudozhat az ember.

Tájékoztatjuk kedves leendő utasainkat, hogy az iszlám vallási kalendáriumának egyik legfontosabb időszaka, a Ramadán szent hónapja 2020-ban április 23. és május 23. között lesz. Az üzletek, éttermek és egyéb turisztikai szolgáltatások a megszokottól eltérő nyitva tartással működhetnek ebben az időszakban a Ramadán szabályainak szigorú betartása miatt. Ha a böjti hónap alatt tartózkodunk az országban a megszokottnál több tiszteletet illik tanúsítani a vallásuk iránt – esetleg érdemes másik utazási időpontot választani.

A Ramadánról
A Ramadán az Iszlám Holdnaptár 9. hónapja. Mivel a naptár az elnevezésének megfelelően a Holdhoz “igazodik”, ezért minden évben 10-11 nappal korábbra esik az ünnep, mint az előzőben. A muszlim hit szerint ez az a hónap, amikor Isten (Allah) bemutatta Mohamednek a Koránt. Az iszlám szerint ilyenkor a pokol kapui zárva, a démonok láncon vannak, így e hónap a nélkülözések ellenére a béke és a szellemi megtisztulás időszaka. A muszlimok a 30 napos böjt során napfelkelte és napnyugta között nem ehetnek, ihatnak, dohányozhatnak, illetve szexuális kapcsolatot sem létesíthetnek, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát. Az iszlám tanításaival ellentétes viselkedés is tiltott, mint például a káromkodás, illetve hanyag öltözködés. A böjt alól kivételt képeznek a fiatalok (pubertás kor előtt), a tartósan betegek, a fizikailag koplalni nem képesek, a gyógyszeres kezelés alatt állók, a terhes vagy még szoptató anyák, a menstruáló hölgyek, illetve az utazók és a harcoló katonák. Ők a következő évben vagy bepótolják az elmulasztott napokat, vagy a kihagyott időszakra megfelelően biztosítják egy rászoruló étkeztetését. A böjt célja, hogy az elmét, a testet és a lelket megtisztítsa. Fizikálisan a koplalás segít a vércukor és koleszterinszint, a vérnyomás, valamint az elhízás mértékének csökkentésében. A vallásos okok mellett tehát egészségügyi haszna is lehet a Ramadán megtartásának. A hívők naponta ellátogatnak a mecsetbe, ahol a Koránt tanulmányozzák. Naplemente után a muszlimok csoportosan összegyűlnek, hogy elfogyasszák az Iftart (jelentése reggeli), amely általában datolya és egy pohár tej, majd imádkozás után a fő fogások következnek. Éjszaka, a következő napfelkeltéig szabadon ehet bárkárki. Mivel a böjt a nap járásától függ, északabbra fekvő országokban akár hajnali három órától este kilencig is érvényesek lehetnek a tilalmak. A ramadáni adakozás kötelező minden muszlim számára, aki legalább egy napi élelemmel bír. A ramadán az iszlám öt alappillérének egyike, a vallás, az ima, a zarándoklat és a szegényeknek adandó alamizsna mellett.

Felhívjuk Utasaink figyelmét, hogy Dubaiban a helyszínen zajló eseményekből adódóan egyes időszakok kiemelt szezonnak minősülnek, ezért előfordulhat, hogy a szállodák szezon felárat számítanak fel, így a részvételi díj magasabb lehet: 

Eid Al Fitr            2020. május 23-25.
Eid Al Adha         2020. július 30 - augusztus 1.

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!