Nyári kalandok a Magas-Tátrában

Hosszú hétvége a Magas-Tátrában: bemelegítő túra az Osztervára, hágótúra a Kopa-hágóra, csúcstúra a Nagy-Morgásra, levezető túra a Hosszú-tavi menedékházhoz.

Élményekben bővelkedő kirándulásra hívjuk a Magas-Tátra sziklavilágának kedvelőit és azokat, akik még csak ismerkednek a világ legkisebb magashegységével. Napfényben fürdőző csúcsok, tiszta vizű tavak és vízesések, friss hegyi levegő, hangulatos menedékházak, ízletes ételek és italok. Felejthetetlen élmények várnak rád, ha velünk tartasz.

ÚJDONSÁG 2019-BEN!

Alapár tartalmazza

Az utazást, a szállást szálloda 2 és 3 ágyas fürdőszobás szobáiban reggelivel (vacsora igény szerint helyben rendelhető), a szervezést, valamint a túravezetést. 

Alapár nem tartalmazza

Az egyéb étkezéseket, a felvonó és belépő árakat az utas és útlemondási biztosítást.

Hossz: 
4 nap
Szállás: 
szálloda
Létszám: 
35-40 fő

Nehézség:

Közepes nehézségű magashegyi túrák, melyek sportos erőnléttel és némi kitartással teljesíthetők. A Tátrában megszokott magashegyi, sziklás terepen biztonsággal mozgóknak ajánljuk, fontos a jó mozgáskoordináció és a szédülésmentesség! Kirándulásunkat azoknak a haladó, vagy némi túratapasztalattal rendelkező kezdő túrázóknak is ajánljuk, akik néhány kellemes napot szeretnének eltölteni a Magas-Tátra völgyeiben túrázva. 

Szállás

Szállásunk szállodában lesz Poprádon, 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban reggelivel. A szobák felszereltségéhez ágynemű tartozik.
Egyágyas felár: 8000 Ft.

Nagy Árpád
Rendszeresen túrázom a Magas-, a Liptói-, a Bélai-, a Lengyel- és az Alacsony-Tátrában, a Szlovák Paradicsomban, a Kis- és Nagy-Fátrában, Szlovákia és Dél-Lengyelország legszebb...
Várkonyi-Nickel Réka
Szabadidejét a természetben és a hegyek között tölti, aktív sziklamászó és terepfutó...

Kapcsolódó cikkek

» Szlovák nyelvtan gyorstalpaló sörrel - magas-tatra.info, 2014. december. 10
» Hogy kaphatunk segítséget a hegyekben? - magas-tatra.info, 2014. október. 11
» Gyalogtúra a Tátrában -a Téry-menedékházhoz - Kovács Attila, 2014. július. 29
» A hét Tátra csúcs megmászása - Radics Ákos, 2013. november. 10
» Tavaszi túra a Tátrában - Kovács Attila, 2013. május. 26
» Magas-Tátra - túra a Hosszú tavi menedékházhoz - Kovács Attila, 2013. március. 25
» Túra a Zöld-tónál (Magas-Tátra) - Négyesi Miklós, 2013. január. 04
» A Hazajáróval a Tengerszem-csúcsra - Nagy Árpád, 2012. szeptember. 26

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Téli túra a Lengyel Tátrában - 4 nap
Részletes program
1. nap – Budapest – Besztercebánya – Poprádi-tó. Túra az Osztervára.

Reggel 05:00-kor találkozunk Budapesten, a Műcsarnok melletti buszparkolóban, indulás 05:15-kor. Besztercebányán és Rózsahegyen át a késő délelőtti órákban érkezünk meg Csorbatóra (1350 m). A Tátra legmagasabban fekvő településéről a Poprádi-tó felé indulunk, az eleinte egyenletesen emelkedő, majd hosszasan sík terepen vezető út később leereszkedik a Hincó-patakhoz, és hamarosan megérkezünk a Menguszfalvi-völgy alján található Poprádi-tóhoz (1494 m). Innen egy rövid pihenőt követően egy páratlan kilátással jutalmazó csúcstúrára indulunk. Folyamatosan szerpentinezve emelkedünk egyre magasabbra, miközben mind tágasabb kilátás nyílik az elragadó környezetben fekvő tóra, valamint annak hátterében a Menguszfalvi-völgyre. Az emelkedő végén az Oszterva-nyeregbe, majd innen 2 perc alatt a Magas-Tátra egyik, turisták által is szabadon elérhető csúcsára, az Osztervára érkezünk. A csúcson található kőemberkék mellett elfogyasztjuk szendvicseinket, majd a felfelé megtett úton indulunk vissza a Poprádi-tóhoz. A tó partján található vendéglátóhelyek egyikében lehetőségünk lesz megebédelni, majd egy tó körüli rövid séta után az onnan lefelé vezető aszfaltúton érkezünk meg a tátrai villamos megállójában várakozó autóbuszunkhoz, amellyel Poprádra utazunk, és elfoglaljuk szállásunkat.

Túratáv 14,5 km, szintkülönbség 750 méter fel, 850 méter le, menetidő 6-7 óra.

2. nap: Javorina – Kopa-hágó – Gyopár menedékház – Barlangliget.

Reggeli után a Magas-Tátra északi oldalán található Javorinára (1000 m) utazunk. A kis településről gyalog indulunk a Jávor-völgybe, majd az abból elágazó Hátsó-Rézaknák völgye felé vesszük az irányt. Az útvonal első része széles erdei úton vezet, majd az elágazástól egyre keskenyebbé válik ösvényünk. Kisebb sziklakapukon át egyenletesen emelkedve jutunk mind magasabbra a Bélai-Tátra nyugati lejtőjén. A kényelmes, sziklás-törmelékes úton kb. 3 óra elteltével érkezünk meg a Magas- és a Bélai-Tátra határát képező, széles, füves Kopa-hágóba (1749 m). Érdekes módon azonban nem ez, hanem a néhány méterrel magasabban elhelyezkedő Elülső-Kopa-hágó (1780 m) lesz mai túránk legmagasabb pontja, melyről már szép kilátás nyílik a lábunk alatt elterülő Fehér-tavi-völgyre és annak tavaira. Ebből a szintén füves hágóból leereszkedünk a sekély, de bájosan szép Nagy-Fehér-tó partjára (1612 m), majd az Elülső-Rézaknák völgyén keresztül, továbbra is a Bélai-Tátra lejtői alatt vezető turistaúton érjük el a Bélai-Tátra egyetlen menedékházát, a Gyopár menedékházat. A házban lehetőségünk lesz felfrissülni, ebédelni, majd folytatjuk az ereszkedést a Bélai-Tátra keleti oldalán fekvő Barlangligetre (760 m), majd az ott várakozó autóbuszunkkal visszautazunk Poprádra, a szállásunkra.
Túratáv 19 km, szintkülönbség 950 m fel, 1150 méter le, menetidő 7-8 óra.

 

3 nap: Fehér-víz parkoló – Zöld-tó – Nagy-Morgás – Kő-pataki-tó – Tátralomnic.

A finom reggelit követően ismét Tátralomnic felé indulunk, az annak közelében található Fehér-víz (925 m) parkolóból aztán már gyalog indulunk felfelé a Zöld-tavi-völgy irányába. Az útvonal első része széles erdei úton vezet, majd megérkezünk a Késmárki-Zöld-tó mellett álló Zöld-tavi-menedékházhoz (1545 m). Egy rövid, frissítő pihenő után máris indulunk tovább az eddigi utunkat keresztező Felső turistaúton (Magistrále). Újabb kis tavacska mellett vezet utunk, majd egy meredek vízmosásban láncok segítségével jutunk fel az előttünk magasodó hegyoldalon kanyargó sziklás-törpefenyős szerpentinre. Hosszabb-rövidebb kanyarokkal jutunk egyre magasabbra, majd megérkezünk a Nagy-Morgás-hágóba (2023 m). A hágóból csak pár perc, és máris a közelmúltban jelzésekkel ellátott, ezzel a Magas-Tátra nyolcadik, jelzett turistaúton elérhető csúcsává előlépett Nagy-Morgás (2037 m) nevű csúcsról nézhetünk szét. A szép kilátásáról híres csúcson rövid ebéd- és fotószünetet tartunk, majd megkezdjük az egyenletes ereszkedést a Kő-pataki-tó (1751 m) irányába. A Tátralomnicról kabinos felvonóval is elérhető kis tóhoz megérkezve az ott található vendéglátóhelyen lehetőségünk lesz felfrissülni, ebédelni-uzsonnázni. Ezután már csak le kell jutni Tátralomnicra, ezt a meglehetősen monoton és fárasztó utat azonban a kabinos felvonóval tesszük meg. Tátralomnicról egy rövid szabad programot követően visszautazunk a szállásunkra.
Túratáv 13 km, szintkülönbség 1150 m fel, 350 méter le, menetidő 7-8 óra.

 

4. nap: Ótátrafüred – Tarajka – Hosszú-tavi menedékház. Ótátrafüred – Budapest.

Vasárnap a reggeli után elhagyjuk szállásunkat, és autóbuszunkkal felmegyünk Ótátrafüredre (1010 m). A Magas-Tátra legismertebb településéről siklóvasúttal jutunk fel a Tarajkára (1284 m), ahonnan a piros jelzésű Felső turistaúton a Tarpataki-völgy felé indulunk. Néhány perc múlva a keresztező kék jelzésen jobbra fordulunk, és immár a Nagy-Tarpataki-völgy felé vesszük az irányt. A Tátra egyik leglátványosabb völgyében fokozatosan emelkedve egyre feljebb jutunk, a patakot kétszer is keresztezve, két tátrai tó víztükre mellet elhaladva érkezünk meg az egész évben nyitva tartó, közkedvelt Hosszú-tavi menedékházba (1960 m). A menedékházában hosszabb pihenőt tartunk, majd a felfelé megtett úton megyünk vissza a Tarajkára. Amennyiben belefér az időnkbe, visszafelé egy rövid kitérővel megnézzük a Tar-pataki-vízeséseket. A Tarajkáról siklóval jutunk vissza Ótátrafüredre, majd elindulunk hazafelé, érkezés Budapestre a késő esti órákban.
Túratáv 12 km, szintkülönbség 710 méter fel és le, menetidő 6-7 óra.

 

Természetvédelem útjainkon:

Fontos, hogy a túraösvényeken, hegyi ösvényeken való jelenlétünkkor mindenki tartson be alapvető fontosságú szabályokat:
A magaddal hozott élelmiszerek és italok csomagolóanyagait ne dobd el menet közben! Hozz erre a célra egy külön zacskót magaddal.
Ha a hegyi menedékházakban fogyasztod el saját elemózsiád, ne hagyd ott a szemetet, hozd le azt! Általában az ott kitett szemetesek az ott vásárolt dolgok maradékainak vannak kitéve.
Ne hangoskodj feleslegesen!
Ha dohányzol, a csikket se hagyd ott kövek alá, faüregekbe dobva!
Ne szedj le a virágokat, mert védettek és büntethetnek is érte!
Figyelmeztesd azokat, akik ezeket elfelejtik!

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az utazást, a szállást szálloda 2 és 3 ágyas fürdőszobás szobáiban reggelivel (vacsora igény szerint helyben rendelhető), a szervezést, valamint a túravezetést. 

Alapár nem tartalmazza: 

Az egyéb étkezéseket, a felvonó és belépő árakat az utas és útlemondási biztosítást.

Kötelező költségek: 

1. nap:  Nincs költség
2. nap:  Nincs költség
3. nap:  Felvonó a Kő-pataki-tótól Tátralomnicra (felnőtt 14 €, diák, nyugdíjas 12 €, gyerek 10 €)
4. nap:  Sikló a Tarajkára (oda-vissza felnőtt 9 €, diák, nyugdíjas 8 €, gyerek 6 €).

 

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló
20-25 literes kis hátizsák a napi túrákhoz, kényelmes túraöltözet, esőkabát, fejfedő, napszemüveg. Túrabot jó szolgálatot tehet.
Túracipő: Csak a bakancs a megfelelő! Fontos, hogy a bakancsban jó minőségű, vastag túrazoknit viselj.
Aktív útjainkon a váltócipő váltó ruházat használata kötelező, kérjük mindenképp hozz magaddal! 
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Szállás: 

Szállásunk szállodában lesz Poprádon, 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban reggelivel. A szobák felszereltségéhez ágynemű tartozik.
Egyágyas felár: 8000 Ft.

Étkezés: 
A részvételi költség reggelit tartalmaz. Vacsorát szállásunkon külön lehet rendelni. Az egyéb étkezés önellátó, mindennap lesz alkalom élelmiszert, meleg ételt vásárolni. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz. Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az levesztett energiát a mászások során.
Csomagolás: 
A túrák során a kisebb, kb. 20-25 literes hátizsákod lesz nálad, amibe a személyes irataidat, a pénztárcát, esőkabátot, tartalék meleg ruhát, élelmet, ivóvizet tudsz pakolni. Javasoljuk, hogy nagyobb táskába pakold a holmid többi részét ami a szálláson marad.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szlovákiéba.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése ajánlott, ezt jelentkezéskor irodánknál is megkötheted! Olyan biztosításra van szükség ami tartalmaz esetleges helikopteres mentést is! Bankkártya mellé rendelt biztosítás nem minden esetben megfelelő, kérjük ellenőrizd! Europai egészségbiztosítási kártya (ingyenes) kiváltása külföldi utak esetén ajánlott.
Korhatár: 
12 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára
Vélemények, értékelések
4.6
15 értékelés alapján
Szervezés értékelése
5.0
Program értékelése
5.0
Szállás értékelése
3.6
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
4.5
Cegléd
4.8
Köszönöm, nagyon jól éreztem magam
Diósd
4.2
Ismét egy csodás túrán vehettem részt, köszönet a túravezetőknek! Az előrejelzésekkel ellentétben az időjárással is szerencsénk volt, így ha nem is minden nap, de meg tudtuk csodálni a Tátra szépségeit.
Budapest
4.8
Mindenképp jó ötlet volt a Bélai-Tátra túra. Összességében megismételném az egészet mert az időjárás közbeszólt, hogy láthassuk a panorámát. Árpi ismét fantasztikus volt! Öröm vele a túrázás a hatalmas tudása miatt, és persze Erik is nagyon segítőkész volt. A Nagy-Morgásra vezető úton jó lett volna ha Árpiék elintézik, hogy ott legyen a róka! ;) ;)
Budapest, XIX. kerület
4.4
Nagyon jól éreztem magam,nagyon szép program volt összeállítva a 4 napra.
A túravezetők készsége,felkészültsége és szervező készsége hogy az időjárás miatt úgy alakítsák a programot hogy minél többet kihozzanak akár látványban is nem csak sportértékben nagyon dicséretes.
Mivel számomra a túra nemcsak a kezdésből és a cél eléréséből áll hanem az úton átélt események,élmények,viszontagságokból ezért egy kedvezőtlen időjárás nem von le az értékéből.
Pomáz
4.4
Remek túrák, az időnk is egész jó volt, a túravezetés pedig kiváló. A szállás ár-értékarányban teljesen rendben volt. Köszönet az irodának és külön Nagy Árpinak!
Pécs
4.8
Köszönöm a szervezőknek, hogy a Magas-Tátrába is indítottak több napos utat. Külön elismerés jár a túravezetőknek, Árpinak és Eriknek, akik rengeteg információval láttak el az út során.

Csodálatos tájakon, remek emberekkel barangolhattam a Magas-Tátra útjain. Az időjárás tipikusan "tátrai" volt, amit megmutatott magából így is élményszámba ment.

Szeretném, ha a jövőben is lenne indítva több napos Magas-Tátra út, különös tekintettel a Jávor- völgy, Kopa-hágó útvonalra.
Budapest, XVII. kerület
5.0
Tökéletes volt minden. A túravezetők nyugodtsága, pontossága, megbízhatósága 100%-ban tökéletes 4 napos túrát biztosított nekünk. Köszönjük!
Budapest, XIV. kerület
4.6
<szöveg nélkül>
Esztergom
5.0
<szöveg nélkül>
monor
4.8
<szöveg nélkül>
Veszprém
4.8
<szöveg nélkül>
Fót
4.0
<szöveg nélkül>
Budapest, III. kerület
4.8
<szöveg nélkül>
Eger
4.8
<szöveg nélkül>
Budapest, IX. kerület
4.0
<szöveg nélkül>
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!