Noé földje, Örményország

7 napos körút Örményországban

Ezen programunk a leghosszabb örmény körutazásunk, ez nyújtja a legteljesebb képet az országról. Egy örményországi körutazás egyben utazás a múltba. UNESCO világörökségi látnivalóit a 3-4. században alapították, látványuk és az épületeket körülölelő táj egy letűnt kor világába repítenek minket. Az utazás gasztronómiai élményeket is kínál, az örmény ételek, borok és az Ararát konyak világszerte ismertek és kedveltek. Jereván egy hatalmas völgyben és az azt körülölelő hegyek oldalain terül el, a belvárosban sétálva szemtanúi lehetünk a múlt és a jelen különös keveredésének. A körutazás UNESCO világörökségi helyszíneket is felkeres, emellett a természeti látnivalók sem elhanyagolhatók, a világ egyik legnagyobb magashegyi tava, a Szeván-tó vagy a Selim-hágó minden évszakban elragadók. Nem csak bámulatos városokat járunk be, hanem a Kaukázus hegyei között is barangolunk. A Khor Virap kolostornál megcsodálhatjuk a távolban magasodó, híres Ararát hegyet. A Tatev apátságot a világ leghosszabb pályájú kabinos libegőjével közelítjük meg.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részvételi díj tartalmazza

a repülőjegyet illetékkel személyenként 1 db max. 8 kg-os kézipoggyásszal, és 1 db max. 23 kg-os feladandó bőrönddel
a szállást 3-4*-s szállodákban
félpanziós ellátást
a bor-, konyak- és sajtkóstolókat
az autóbuszos utazást a program során
a dzsiptúrát
a belépőjegyeket
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza

az ajánlott borravalót a helyi idegenvezetőnek és sofőrnek kb. 35 EUR
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár 
BBP utasbiztosítás (EUB Biztosító)

Hossz: 
7 nap
Létszám: 
Minimum 2 fő

Szállás

3-4*-os, kétágyas fürdőszobás belvárosi szállodai szobákban.

Program: 

1. nap: Budapest - Jereván
Indulás Budapestről menetrend szerinti járattal, átszállással. Éjszaka a repülő fedélzetén.

2. nap: Jereván
Érkezés Jerevánba a hajnali órákban. Transzfer a központi fekvésű szállodánkba. Rövid pihenő, majd késői reggeli. 11.00-kor kezdjük a városnézésünket Jerevánban, Örményország fővárosában, a kaukázusi régió egyik legfontosabb ipari és kulturális központjában. A város több mint 2780 éves, így a világ egyik legősibb városa. Városnézésünk során megtekintjük a Cascade-t, a Cafesjian művészeti központot, az Operaházat, a kijevi hidat, a Köztársaság teret, az elnöki palotát, a Tudományos Akadémiát, a parlamentet, Világosító Szt. Gergely székesegyházat, a Győzelem parkot és az „Örményország anyja” szobrot.

Az Ararat konyakgyárban megismerkedünk az örmény párlat elkészítésének titkaival és koccintunk is a szerencsés érkezésre. Végül ellátogatunk a “Vernissage” bolhapiacra, ahol ajándékokat, ékszereket és kézműves tárgyakat is vehetünk.

Vacsora egy helyi étteremben. Az örmény menü mindig gazdag, de ügyelnek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak: a húsételek mellé például mindig zöldséges kiegészítőket tálalnak. A levesek, előételek szerepe is fontos, a menü végén pedig csak olyan ételeket esznek, amelyek nem terhelik tovább a gyomrot. Mindig természetes alapanyagokat használnak, jellemző fűszerük a sáfrány, a tárkony és a mazsola. Mi mással is öblíthetnék le ezeket a különleges fogásokat, mint a világhíres örmény brandyvel, az Araráttal. A legenda szerint az emberiség akkor kóstolta meg először a bort, és érezte annak mágikus hatását, amikor Noé kortyolgatni kezdte az Ararát-hegy lábánál. 2500 évvel ezelőtt már javában zajlott a borkészítés az örmény lejtőkön, és a kiváló minőségű borokból pedig borpárlatot kezdtek készíteni a 12. század tájékán. Szállás Jerevánban.

Szállás: Ani Central Inn 4*

3. nap: Khor Virap - Noravank apátság – Areni - Zorats Karer - Goris
Reggeli után kijelentkezünk a szállodából, majd utunk a Khor Virap kolostorhoz vezet. A kolostor híres zarándokhely, ahol Szt. Gergely több mint egy évtizedig raboskodott. A monostor lenyűgöző épületegyüttese egy főtemplomból és két sírtemplomából áll. Az apátság felett magasodik az Ararát hegye, mely csodálatos látványt nyújt. Ezt követően kirándulás a 13. században alapított Noravank apátságba, mely a középkori örmény építészet egyik remekműve.

Útközben megállunk egy családi borászatnál, mely ízletes vörösborairól ismert. Látogatásunk során bejárjuk a szőlőültetvényeket, megismerjük az örmény borászati hagyományokat, beszélgetünk a pincészet tulajdonosaival, és megkóstoljuk a finom boraikat.

Délután tovább utazás Karahunjba, Zorats Karerhez, egy 6000 éves „csillagvizsgáló”-hoz, mely az „Örmény Stonehenge”-ként ismert.

A nap végén érkezés Gorisba. A város a jellegzetes gyümölcspálinkáiról ismert. Vacsora egy helyi étteremben.  Szállás Gorisban.

Szállás: Goris Mina 4*

4. nap: Goris – Tatev – Selim karavánszeráj – Szeván-tó
Reggelit követően kijelentkezés a szállodából.  A világ leghosszabb pályájú, 5,7 km hosszú, utasokat szállító kabinos libegőjével közelítjünk meg a hihetetlen természeti környezetben lévő Tatev apátságot. A kolostor az ország egyik legfontosabb szellemi központja, egy szikla szélére épült, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környék hegyláncolataira.Tovább utazunk a Szeván-tó felé, átkelünk a Selim-hágón. Megállunk a 2.410 m magasan fekvő Selim karavánszerájnál, amely 1332-ben épült.

Folytatva utunkat meglátogatjuk a Mikayelyan családi farmot. Arman Mikayelyan gazda már évek óta kézműves sajtokkal látja el az örmény főváros borozóit és pincéit. A farm „szíve” a pince, ahol a sajtok a végső formájukat nyerik el. A látogatás során 8 féle kézműves sajtot kóstolunk meg, és ott is vacsorázunk. Szállás a Szeván-tó környékén.

Szállás: Szállás: Sevan Best Western Bohemian 3* 

5. nap: Sevanakvank kolostor - Geghard apátság – Garni - Bazaltorgona - Jereván 
Reggeli után kijelentkezés a szállodából. Jereván felé tartó utunk során elsőként a 9. századi Sevanakvank kolostort látogatjuk meg, amely a Szeván-tó észak-nyugati részén található. Következő állomásunk a Geghard apátság, ami egy egyedülálló építészeti műalkotás, és amit a 4. században részben a környező hegyekből faragtak. Majd Garni következik, ahol Örményország egyetlen hellén-pogány temploma található (1. sz.). A monumentális építmény festőien szemlélteti az ókori örmény építészetet.

Később egy falusi vendégházban lehetőségünk nyílik megismerni a tradicionális örmény lepény-kenyér, a “lavash” készítésének rejtelmeit, mely egyébként az UNESCO Világörökség szellemi-kulturális öröksége. A kenyérnek olyan fontos szerepe van, hogy gyakran a reggelizek, ebédelek vagy vacsorázok kifejezéseket is úgy mondják: kenyeret eszem. A lavash élesztővel készülő kelesztett kenyérféle, víz, liszt és só hozzáadásával készül. Ez a hosszúkás, három-négy milliméter vastagságú, magas kalória tartalmú, könnyen emészthető lepény, amelyet azonos technikával készítenek az asszonyok már évezredek óta, sajttal, friss fűszernövényekkel, petrezselyemmel, hagymával és bazsalikommal ízesítve minden étkezés alapja.

4 kerék meghajtású dzsipekkel elmegyünk a Garni-szurdokba. A szurdok oldalai mentén a Goght folyó által kivájt, jól megőrzött bazaltorgonát a "Kövek szimfóniájaként" emlegetik. 

Visszatérés Jerevánba. Vacsora egy helyi étteremben. Szállás Jerevánban. 

Szállás: Ani Central Inn 4*

6. nap: Jereván - Echmiadzin - Zvartnots 
Reggeli után utazás Echmiadzinbe, mely az Örmény Apostoli Egyház központja, és ahol megtekintjük a 3. századból származó főszékesegyházat, amelyet Szt. Gergely építtetett és a Világörökség része. Az egyházi múzeumban találhaó a z a lándzsa, mellyel a hagyomány szerint Jézus Krisztust átszúrták a kereszten.

Úton Jereván felé megállunk a 7. századi Zvartnots templomromnál, melyet 930-ban egy földrengés pusztított el, és egészen a 20. századi felfedezéséig elveszett a történelem rengetegében. 

A Matenadaran múzeum az ókori kéziratok és könyvek egyik leggazdagabb értéktára. A gyűjtemény több mint 100.000 kéziratból és dokumentumból áll, amelyek abból a korból származnak, amikor Szent Mesrop Mashtots megalkotta az örmény ABC-t. Végül megállunk a “Shouka”-nál, mely egy közkedvelt helyi gyümölcspiac, ahol különleges friss és szárított gyümölcsöket vehetünk a családunk számára. Vacsora egy étteremben. Visszatérés a szállásra. 

7. nap: Jereván - Budapest 
Hidegcsomagos reggelink átvétele után kijelentkezés a szállodából. Transzfer a repülőtérre, hazautazás Budapestre, menetrend szerinti járattal, átszállással.

UNESCO Világörökségi helyszínek

  • Echmiadzin katedrálisa és templomai és Zvartnots régészeti lelőhelye
  • Haghpat és Sanahin kolostorai
  • ​Geghard apátság

2021-es dátum és ár tájékoztató jellegű! Várható véglegesítés: 2020. decemberben.

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a repülőjegyet illetékkel személyenként 1 db max. 8 kg-os kézipoggyásszal, és 1 db max. 23 kg-os feladandó bőrönddel
a szállást 3-4*-s szállodákban
félpanziós ellátást
a bor-, konyak- és sajtkóstolókat
az autóbuszos utazást a program során
a dzsiptúrát
a belépőjegyeket
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza: 

az ajánlott borravalót a helyi idegenvezetőnek és sofőrnek kb. 35 EUR
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár 
BBP utasbiztosítás (EUB Biztosító)

Kötelező költségek: 

repülőtéri illeték.

Helyszíni költségek leírása: 

Ajánlott borravaló a helyi idegenvezetőnek és sofőrnek 35 USD/fő

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő. Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Repülővel, menetrend szerinti Aeroflot járattal, átszállással

Tervezett menetrend:
Budapest - Moszkva 20:35 - 00:10 (érkezés másnap)
Moszkva - Jereván 02:05 - 05:55

Jereván - Moszkva 14:35 - 16:45
Moszkva - Budapest 17:55 - 19:40

Étkezés: 

A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.

A területről: 
Északról Grúzia, keletről Azerbajdzsán, délről Irán és az azerbajdzsáni exklávé Nahicseván, nyugatról pedig Törökország határolja. Örményország a Szovjetunió széthullását követően lett szuverén állam, és az 1991. szeptember 21-i népszavazást követően, szeptember 23-án nyilvánította ki függetlenségét, amit hazánk 1991. december 26-án ismert el. A két ország 1992. március 30-án vette fel a diplomáciai kapcsolatokat. Hazánkat Örményországban a 2008. október 28-án megnyitott tbiliszi magyar Nagykövetség képviseli. A hárommilliós ország népességének 95%-a örmény nemzetiségű, így Örményország a térség nemzetiségi szempontból leghomogénebb állama.
Időjárás: 
A Kaukázus közelsége miatt hegyvidéki, valamint kontinentális éghajlat jellemző az ország területére. A hőmérsékleti ingadozások jelentősen eltérhetnek a különböző évszakokban. A nyár általában kellemes 25 C, bár az Ararát-völgy hőmérséklete a 40 C-ot is elérheti. A telek hidegek és csapadékosak, Jerevánban -5 C, az Ararát-völgyében -30 C is lehet. Az ország éves csapadékmennyisége kb. 550 mm. Az utazáshoz legszebb és legkellemesebb időszak a tavasz és az ősz.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére. Választható 4%-os mértékű Z1 útlemondási biztosítás is, amely esetében a Covid-19 fertőzés kapcsán hatósági karanténba kerülés biztosítási eseménynek számít. Vagyis, ha valaki az utazását megelőző 10 napban hatósági karanténba kerülne Covid-pozitivitása miatt, az számíthat a biztosító segítségére. Amennyiben a 4% mértékű COVID-19 fedezettel rendelkező útlemondási biztosításra tart igényt kérjük, azt a megjegyzés rovatba tüntesse fel!
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!