Nepál és Bhután, a Himalája királyságai

15 napos körutazás Nepál és Bhután területén

Körutazásunk az európai (nyugati) ember kísérlete, hogy a két ország legkülönlegesebb látnivalóinak bejárása közben – megértsen valamit a Himalája sokszínűségéből, s lakói spiritualitásából. Sok gyaloglással és elmélkedéssel – hiszen a gyalogló ember mindig többet lát…

Alapár tartalmazza

13 éjszakai szállást, kb. az európai 3*-os szállodai kategóriának megfelelő helyi autentikus szállás, kétágyas szobákban,félpanziós ellátást, Bhutánban teljes ellátás (italok nélkül)belföldi repülőjegyet és az illetékeket,helyszíni közlekedés kisbusszal,a programot a leírtak alapján és a szükséges belépőketBhutáni vízum díjátmagyar nyelvű idegenvezetést

Alapár nem tartalmazza

Nemzetközi repülőjegyet illetékkel, nepáli vízum ügyintézéssel, borravalót, útlemondási biztosítást, utasbiztosítást, fakultatív Himalája repülést.

Hossz: 
15 nap

Szállás

Kb. az európai 3*-os szállodai kategóriának megfelelő helyi autentikus szállás.

Program: 

1-2. nap: Budapest - Katmandu
Elrepülés átszállással Katmanduba, Nepál fővárosába, menetrend szerint.Menet közben felkészülésbolygónk legmagasabb hegyvonulata, az öt övezetre (1./ Tarai; 2./ Siwalik; 3./ Alacsony-Himalája; 4./ Magas-Himalája; 5./ Transzhimalája) osztható Himalája természetföldrajzából. Vázlatos ismertető a 147.000 km2 területű, magassági övezetek szerint beosztott himalájai ország múltjáról, különös tekintettel a több mint 10.000 éve lakott, UNESCO világörökségi védelem alatt állóKatmandu-völgy históriájára. Megérkezés után utazás fővárosi szállodánkba. Útközben ismerkedés a Kr.e. 900-ban alapított Katmandu, s a 2008-ig eltelt 3.000 év alatt innen kormányzott néhai királyságok korszakaival (Tibeti Birodalom; Malla Királyság; Gurka Királyság). A 2008-ban megszűnt Gurka Királyság (nepáliul:  गोर्खाअधिराज्य) 240 éve legfontosabb eseményeinek felidézése, s némi tapogatózás a jelenleg zajló fejlemények megértése céljából. Bejelentkezés a hotelünkbe, majd jól megérdemelt pihenő. Este közös vacsora, az előttünk álló programok áttekintésével. Szállás Katmanduban (3éj).

3. nap: A Katmandu-völgy
Reggeli után egész napos látogatás Katmandu és Patan királyi városainak UNESCO világörökségi védelem alatt álló uralkodói palotáiban és ősi kormányzati negyedeiben. Mindkét település „csak” 1.400 m magasságon fekszik, s a nemzetközi kereskedelmi útvonalak hívták életre. Piacaik Ázsia termékeinek és kultúráinak találkozópontján jöttek létre. A néhai kormányzati negyedek, mára élő múzeumvárosokká alakultak. Katmandu:  Durbar square tér; Hanuman Dhoka királyi palota; Mahadev és Parvati templom; Machender Bahl szentélyek; Kumari az élő istennő háza. Látogatás a több mint 2.000 éves Swaymbhunath sztúpánál. Patan: Délutáni séta a középkorban önálló királyság fővárosának csodálatos műemlék utcáin. A késő délutáni órákban látogatás egy tibeti menekülttáborban. Tibet 1950/1951. évi kínai megszállásának históriája, rövid ismertetéssel a Central Tibetan Administration (tibeti emigráns kormány) működéséről.   

4. nap: Bhaktapur királyi városa
(A nap minden meglátogatott helyszíne UNESCO világörökségi kincs)

Fakultatív Himalája repülés: Reggeli indulással kisrepülős kirándulás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Sagarmantha Nemzeti Park – a Himalája legmagasabb csúcsainak vidéke – tövében: Rövid topográfiai áttekintés a közeli „Nyolcezresekről”: Csomolungma/ Mt. Everest(8.848 m); Lhotse (8.501 m); Makalu (8.481 m); Cso Oju (8.201 m). Figyelem! A program csak megfelelő időjárási viszonyok esetén indulhat, a repülési hatóság aktuális engedélyével.

(Részvételi díj:kb. 220,-USD)

 Reggeli után látogatás Földünk egyik legnagyobb buddhista sztúpájánál, a Bodhnath Stupa-nál. A lámák (buddhista szerzetesek) lakónegyedének megtekintése, kísérlet a buddhista tanok alapjainak megismerésére. Továbbutazás a Bagmati folyó partjára, a hindu Pashupatinath Shiva templomhoz. A templom megtekintése (csak kívülről), illetve rálátás a krematórium udvar történéseire (csak kellő távolságból). Délutáni átutazás Bhaktapurba, a néhai királyi székvárosba. Séta az egyedi épületcsodák között, az árusok zsibvásárában: Durbar square főtér; Királyi Palotaegyüttes; az 5 emeletes Nyatopala templom; Bhairabnath Szentélyek; Dattatraya templom; a Pujahari Math és a híres Páva ablak. Koraesti visszaérkezés szállodánkba. Közös vacsora, előkészítő információkkal a Bhutáni Királyságról.

5. nap: Bhután, a Druk Gyalpo-k (Sárkány Királyok) országa
Reggeli utazás a reptérre. Menet közben eklektikus szóbeli felkészítés bolygónk földrajzilag leginkább elzárt és legkülönlegesebb országa, a Bhutáni Királyság természeti és társadalmi viszonyaiból. Repülés a Magas-Himalája déli oldalán, a 8.848 m magas Mt. Everest (Csomolungma) „oldalánál”, az indiai Sikkim állam légterén át Bhután egyetlen repterére, Paro-ba. 60 km utazás (immár műúton!) Thimbuba, a mára 90.000 fő lakosságúra duzzadt fővárosba. Thimbu házai 2.700 m magasságig kapaszkodnak (a 3.500 m magas körbeölelő hegyeken), s Földünk talán egyetlen fővárosa, ahol jelentős mértékig állattenyésztésből, fűszer és gabonatermesztésből él a lakosság.(!)

1955-ben Punakhából helyezték ide a kormányzati funkciókat, az akkor még szórtan, a vadonban elhelyezkedő dzongok-nak (erődkolostorok) köszönhetően: A modern intézmények beköltöztek a középkori erődökbe és lámakolostorokba. Bejelentkezés a hotelünkbe, majd késő délutáni látogatás a Hétvége Piacon. Kézműves termék mustra és vásárlási lehetőség, őstermelői zöldség-gyümölccsel és fűszerekkel. A Druk Gyalpok (Sárkány Királyok) uralkodási rendszerének és a Vangcsuk-dinasztia történetének rövid bemutatása. Közös vacsora. Szállás Thimbuban (2 éj).

6. nap: Thimbu kincsei; Gross National Happyness
Reggeli után látogatás a főváros legfontosabb intézményeiben: Pangri Zampa Lhakhang: A buddhista iskola bejárása, különös tekintettel az asztrológiai és filozófiai tanításokra, ismeretekre. Bhutan Nemzeti és Néprajzi Múzeum. Séta és fényképezkedés a National Memorial Chorten-nél, a nemzeti emlékműnél. Közös ebéd, majd látogatás a XVI. századi Trashichho Dzong erődben, a királyi- és kormányhivatalok különleges épület együttesében. Kísérlet a Gross National Happyness (Nemzeti Össz-boldogsági Mutató) rendszerének megértésére, építő jellegű, pozitív vitaindítóval, hogy a különleges életminőség mérő szisztéma miért nem alkalmazható - vagy éppen miért lenne alkalmazható a világ más országaiban is. Néhány tiszteletteljes szó a fiatal Dzsigne Keszar Namgyel Vangcsuk (1980 - ) Sárkány Királyról és családjáról. A király tanulóéveinek bemutatása a bosztoni középiskoláktól az oxfordi egyetemi diploma megszerzéséig – illetve példák az utóbbi 6-7 évben véghezvitt demokratizáló intézkedéseiről. Közös utazás a Kuensel Phodrang-hoz, a város békéjét vigyázó Buddha kilátóhoz.    

7. nap: Punakha, az ősi főváros
Kora reggeli vezetés a 3.140 m magas Dochula-hágóra.  A 108 sztúpából állóGyőzelmi emlékmű megtekintése, rövid emlékezéssel az itt lezajlott csatára. Látogatás a Druk Wangyel Lkhang-nál, a királyság 100 éves évfordulójára épített kilátó-templomnál. Jó látási viszonyok esetén „Bhután teteje”, a máig is megmászatlan, „karnyújtásnyira lévő” Gangkhar Puensum (7.570 m) fotózása. Aláereszkedés az ország ősi fővárosába, Punakhába. A Pho Chu (Férfi folyó) és a Mo Chu (Női folyó) közé ékelődött, festői fekvésű város különleges hely: Mikroklímájának köszönhetően itt a legenyhébb a tél, itt terem a legédesebb rizs, itt koronázzák a mindenkori sárkánykirályokat. Ez a Je Khenpo (főapát) lakhelye, itt működik az ország lelkiismereti életét ma is irányító buddhista főtestület és itt őrzik az államalapító Zhabdrung Ngawang Namgyal földi maradványait. Látogatás az 1637-ben épült (s azóta mit sem változott…) Punakha Dzong templomerődben, 1.000 évnyi igaz mesével. Szállás Punakhában (1 éj).

8. nap:  Paro – meditációs sétával
Reggeli testi táplálásunk után séta a Khamsun Yulley Namgyal királyi Chortenhez - lelki táplálék nyerése céljából. A hétköznapi magyar gondolkodással elég bajosan értelmezhető spirituális központ a negatív erők és energiák távoltartására épült. A stabilitás, harmónia és a béke őrhelye – a gyorsan változó világban.  Időtlenül várja a gondolataikba merülni kívánó zarándokokat. Meditációs lehetőség: Töprengési alkalom a magunk mögött hagyott – s reményeink szerinti előttünk álló életről…

Utazás Paro városába, fotó szünetekkel és rövid sétákkal a legszebb pontokon.  Történetek a Himalája mai bhutáni területein zajlott háborúk és erődépítések legfontosabb korszakaiból: 1./ A Tibeti Birodalom (618-842) eseményei; 2./ A Mongol Világbirodalom (XIII-XIV. század) hódításai;  3./ Tibeti- és brit beavatkozások (XVII-XIX. század). Közös vacsora. Szállás Paroban (3 éj).

9. nap: Erődök a Himalájában
Reggeli után utazás a valaha stratégiailag is igen fontos, 4.200 m magasságban lévő Chele-le hágóhoz. Jó látási viszonyok esetén a fenséges panoráma fényképezése, a 7.314 m magas Csomolhari (a Kancsendzönga Menyasszonya) és a 6.714 m magas Jitcsu Drakej (Paro védőszelleme) megörökítésével. 2,5 órás túra lehetőség a főgerincen, két háton keresztül (kb. 600 m szintkülönbség), jó látási viszonyok esetén a Kancsendzönga (8.586 m) hófehér körvonalaival. (Figyelem! Kedvező légköri viszonyok esetén a kilátás hihetetlen: Belátható innen Bhután területének fele, de átlátunk Tibetbe és Szikkimbe is!) Látogatás az 1400-as években épített Rinpung Dzong erődben, az ország egyik legnagyobb védelmi építményében. Elkalandozás (szóban és gondolatban) a tibeti, mongol és hindu tradíciók legendás királyságába, Shambalába, a helyre, ahol az Ég és Föld találkozik, ahol Buddha beavatást nyert a titkos tanokba. Shambala, a nyugalom és bölcsesség helye, a Himalájába zárt Földi Paradicsom – innen érkezik majd a 25. Kalki király, hogy az Apokalipszis idején megmentse majd a hinni tudókat…

„Bhután lenne a legendás Shambala?” – elgondolkodási lehetőség, rövid fotószünetekkel a legszebb panoráma pontokon.  Továbbutazás a Ta Dzong erődtoronyhoz, ahol 1968 óta az ország fegyver- illetve kézműipari gyűjteménye látható. Esti visszaérkezés hotelünkbe.

10. nap: „Amit most gondolsz, holnapi életed formálja”
Buddha idézetével induló napunkon 5 órás sétát teszünk Bhután leghíresebb buddhista kolostorába, a Takstang Apátságba. A 900 m magasságban a függőleges sziklákba vájt, majd épített kolostor az ország „buddhista bölcsője”. Paro Takstang jelentése: A Tigris fészke. Guru Rinpoche / Padmasambhava, az ország védőszentje, a buddhizmus bhutáni meghonosítója, ide érkezett a VIII. században, tigris háton „lovagolva”, majd a mára falakkal takart barlangban meditált 3 éven – 3 hónapon – 3 héten – 3 napon és 3 órán át.  A Tigris fészke a mai napig is Bhután spirituális mécsese, szellemiségének egyik legfőbb őrhelye. Az 1600-as években épült falak, őrtornyok, csodálatos épületszárnyak megtekintése – a bhutániak hitéletének egyéni megítélésével. Saját hitünk feletti egyéni tűnődési lehetőséggel…

Visszaúton a Kyichu Lakhang, a 600-as években (!) Songstan Gambo tibeti császár által alapított határjelző erőd-kolostor megtekintése. Közös vacsora.

11. nap: Bandipur
Reggeli után elrepülés Katmanduba, majd onnan 4 órás vezetés Bandipurba. A „Hegyek királynője” elnevezést viselő, 16.000 fős lakosú kisváros a néhai Tibet – Észak-India kereskedelmi út egyik legfontosabb állomása volt. Habár csak 1.030 m magasságban fekszik, 20 évvel ezelőttig nem vezetett ide autóút, s néhai sűrű erdőin át csak fegyveres őrséggel lehetett közlekedni, a nagyszámú tigris miatt. (Ma tigrisek kizárólag a közeli nemzeti parkba bezárva élnek.) Bandipur a XVIII. században élte virágkorát – ekkor épültek ma is látható középületei és kereskedő palotái. Zajos bazárjában több, mint 500 éve hangoskodnak a vevők és eladók – igaz mostanság, sokkal kevesebb tibeti szóval – s egyre több kínai műanyag termékkel. Bandipur magaslatairól egyszerre látható a Dhaulagiri (8.167 m), a Manaszlu (8.163 m) és az Annapurna (8.091 m). Sokak szerint ez Nepál legszebb, gépjárművel is elérhető városkája. Séta a belvárosban, a híres bazárban, majd Himalája panoráma-cserkészés… vacsoráig. Szállás Bandipurban (1 éj).

12. nap: Gurkák – a bátrak legbátrabbjai
Reggeli után utazás a megyényi területű (3.600 km2) Gorka kerületbe, s azonos nevű székvárosába. A 35.000 lakosú Gorkha (Gurka) Prithivi Narayan Shah király (1723 – 1775), a néhai Gurka Királyság megalapítójának szülővárosa. Ismerkedés az egységes Nepált létrehozó uralkodó legfontosabb csatáival, győzelmeivel – s az őt segítő gurka katonák világszerte ismert erényeivel, hadi tetteivel. Látogatás a királyi palotánál – s közben aktuális tudnivalók a ma is szolgálatban álló Gurka erőkről, Nagy-Britanniában, Indiában, Szingapúrban vagy a Brunei Szultánságban… (A rátermettebbeknek a jelentkezési dokumentumok átfutása…)  Tovább utazás Pokhara városába, a Phewa-Begnas-Rupa tórendszer festői völgyeibe.   Pokhara és környezete a „Hó hazája” egyik legtöbbet fényképezett vidéke, a könnyű túrákat (trekking) kereső látogatók „Paradicsoma”. Az ország és a Himalája déli oldalának legismertebb turisztikai övezete. Pokhara „csak” 800-1.800 m magasságban fekszik, szubtrópusi klímával, rizs, kávé, citrus és fűszer ültetvényekkel. „Misztikumának” egyik oka, hogy hátterében tornyosul a „Hegyek királynője”, a 6.993 m magas Machhapuchhre (Halfarok) - illetve olykor innen is látható a Dhaulagiri,az Annapurna és a Manaszlu. Vázlatos ismertető az itt élő serpa népről, annak múltjáról, szokásairól.  Szállás Pokharában (2 éj).

13. nap: A Himalája igézetében
Reggeli után átcsónakázás a Fewa tavon. Séta a World Peace Sztúpához, a „Nyolcezresek” felejthetetlen látványának élvezetével. Délutáni városnézés Pokharában, látogatással a Bindabasani templomnál, a Pokhara bazárban, Kukri (khukuri = gurka tőr) vásárlási lehetőséggel. Az International Mountain Museum (Nemzetközi Hegymászó Múzeum) majd a Gurka Múzeum megtekintése. Közös vacsora.

14. nap: Katmandu
Hajnali kirándulás a Sarankot-hegyre. A napfelkelte fényképezése, háttérben  az Annapurna vonulataival. 

Kiadós reggeli, majd utazás Katmanduba. Bejelentkezés a hotelbe, közös búcsúvacsora. Ír vagy skót whiskey /whisky búcsúáldomás, a látottak, átéltek értékelésével, majd pihenés és felkészülés a hazaútra. Szállás Katmanduban (1 éj).

15-16. nap: Katmandu - Budapest
Hazautazás Budapestre átszállással, menetrendtől függően, megérkezés a 16. napon.

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

UNESCO Világörökségi helyszínek:
Katmandu völgy
Sagarmantha Nemzeti Park

Kapcsolódó cikkek

» Téli expedíció a világ egyik legnehezebb csúcsára, a Himalájában - Kovács Attila, 2019. november. 01
» Nepál legszebb hegyvidékein - Kovács Attila, 2018. december. 10
» Képek a Mount Everest alaptáborból - Kovács Attila, 2018. november. 22
» Bringázás Kathmandu környékén - Kovács Attila, 2016. május. 24
» A Himalája tájain - Kovács Attila, 2015. április. 13
» Pokhara, Nepál - Kovács Attila, 2014. október. 02
» A Mount Everest alaptábor túra, Nepál - Kovács Attila, 2014. február. 26
» Tóparti nyugalom és nyolcezres hegyek - Pokhara, Nepál - Kovács Attila, 2014. február. 19

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Fakultatív programok

Fakultatív program (helyszínen fizetendő):

Himalája repülés (időjárás függő!): kb 220 USD/fő

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

13 éjszakai szállást, kb. az európai 3*-os szállodai kategóriának megfelelő helyi autentikus szállás, kétágyas szobákban,félpanziós ellátást, Bhutánban teljes ellátás (italok nélkül)belföldi repülőjegyet és az illetékeket,helyszíni közlekedés kisbusszal,a programot a leírtak alapján és a szükséges belépőketBhutáni vízum díjátmagyar nyelvű idegenvezetést

Alapár nem tartalmazza: 

Nemzetközi repülőjegyet illetékkel, nepáli vízum ügyintézéssel, borravalót, útlemondási biztosítást, utasbiztosítást, fakultatív Himalája repülést.

Kötelező költségek: 

Nemzetközi repülőjegyek illetékkel, Nepáli vízum ügyintézéssel, Storno biztostás, BBP biztosítás, borravaló.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Az indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 
A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

 

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Utazás repülővel történik, átszállással. 

Szállás: 

Kb. az európai 3*-os szállodai kategóriának megfelelő helyi autentikus szállás.

Étkezés: 
Félpanzió, Bhutánban teljes ellátás (italok nélkül)
Időjárás: 
Időjárása a domborzati viszonyoknak megfelelően igen változó. Nepál öt éghajlati zónára osztható, nagyjából a tengerszint feletti magasság szerint. A szubtrópusi övezet 1200 méter alatt fekszik, a mérsékelt övezet 1200 és 2400 méter között, a hideg övezet 2400 és 3600 méter között. 3600 és 4400 méter között magashegyi az éghajlat, 4400 méter felett az örök hó birodalma található.
Nepálban öt évszak tapasztalható: nyár, monszun, ősz, tél, tavasz. A Himalája blokkolja télen a Közép-Ázsia felől fújó hideg
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése az utazás feltétele. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
A higiénés körülmények elfogadhatóak, elegendő betartani a higiénés alapkövetelményeket.. A csapvizet csak fürdésre használjuk, inni csak palackozott vizet igyunk!!! A gyümölcsöt mindig hámozzuk meg. Kötelező védőoltás nincs, malária tabletta szedése ajánlott. Hepatitis A, tífusz és tetanusz oltás szintén ajánlott. A gyümölcsöt mindig hámozzuk meg. Kötelező oltás nincs, malária tabletta szedése ajánlott. Hepatitis A, tífusz és tetanusz oltás szintén ajánlott. Az állandóan szedett gyógyszereinket ne hagyjuk itthon, valamint ajánlott egy kis egészségügyi csomagot összeállítani: hasmenés ellen ajánljuk a SMECTA-t, Imodiumot, továbbá jó ha van nálunk fájdalom-, láz- és hányinger- csillapító, ragtapasz, némi kötszer, valamint vitaminok. A nyilvános WC-k legtöbbször ázsiai jellegűek, olyan luxuscikkek, mint a melegvíz, szappan, WC papír hiányoznak. Érdemesebb az éttermekben használni a toilettet.
A Külügyminisztérium tanácsolja az Indiába és Nepálba látogató magyar állampolgároknak a védőoltások (hepatitis A és B) felvételét:
Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ: Nemzetközi oltóközpont
Cím: 1097 Budapest, Gyáli út 2-6 (E épület-oldalszárny); Tel: 06-1-476-1364
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!