Montenegró - A Dél-Adria és a Dinaridák ajándéka

8 napos körutazás a Balkán vadregényes tájain

Montenegró, a „Fekete hegyek országa” a Balkán vadregényes szépségű és legendáktól övezett vidéke. Égig érő hegyei, jól szeparált völgyeinek harcedzett, elszánt népei a világhódító bizánci császárokat, török szultánokat és a Serenissima zsoldosait is egykoron meghátrálásra kényszerítették.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részvételi díj tartalmazza

a repülőjegyet illetékkel, személyenként 1 db max. 10 kg max. 40 x 30 x 20 cm kézipoggyásszal, fix ülőhellyel, a szállásokat reggelivel, a megadott programokat, a program szerinti belépőket, a szükséges transzfereket, a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza

A repülőjegyet illetékkel,  személyenként 1 db max. 10 kg max. 40 x 30 x 20 cm kézipoggyásszal, belépőjegyeket (helyszínen fizetendő), útlemondási biztosítást, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Hossz: 
8 nap
Létszám: 
Kis létszámú csoport, max. 24 fő.

Szállás

Színvonalas, kétágyas fürdőszobás szállodai szobákban.

Program: 

1. nap: Montenegró, a Fekete-hegyek országa, Budapest - Podgorica
Találkozás a Liszt Ferenc repülőtéren reggel 05:15 órakor. Elrepülés közvetlen WizzAir járattal Podgoricába, Montenegró fővárosába 07:15-kor. Érkezés 08:30-kor, majd megismerkedés helyi kísérőnkkel és sofőrünkkel. Kb. 3 órás utazás Niksic városán át a Vojnik-hegységbe, majd az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Durmitor Nemzeti Parkba. Útközben ismertető a 14.000 km2 területű (de minden négyzetméteren csodaszép!) állam egyedi földrajzi változatosságáról, Crna Gora múltjának legfontosabb legendáival, hiteles meséivel. A Dinári-hegység topográfiájának vázlatos áttekintése. Szállásunk elfoglalása Zabljakban, a Durmitor „turisztikai fővárosában”, Montenegro legfontosabb sí-központjában. Könnyű fakultatív koraesti séta, és felkészülés az előttünk állókra. Éj Zabljakban.

2. nap: A Durmitor csodái
Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Vizek-hegyei (a Durmitor jelentése) a karsztformák kincsestára. Égbeemelt üledékes kőzeteit az eljegesedés, a felszín feletti- és alatti vízfolyások is formálták. Több, mint 50 csúcsa emelkedik 2.000 m magasság fölé, miközben folyói Európa legmélyebb kanyonjait vésik. A Draga;- Susica- és Komarnyica kanyonok mélyén 37 féle endemikus növény „rejtőzködik”, hegyoldalain feketefenyő őserdők magasodnak. 1.600 m feletti havasi legelőin ma is transzhumansz pásztorkodást folytatnak, leghíresebb tája a 90 km hosszú, 1.300 m mély Tara-kanyon.
Egész napos túra a Durmitor Nemzeti Parkban, a Crno Ezero hegyszem (tengerszem) környezetében, 3 különböző nehézségű útvonalon, a könnyű sétától, a nehezebb, panorámapont mászásig. Koraesti visszaérkezés a szállásra. Éj Zabljakban.

3. nap: Európa Grand Canyonja - a Tara-kanyon; A Novipazári Szandzsák emlékei
Reggeli után utazás az „Európai Grand Canyonban”, a Tara-kanyonban, rövid fotószünetekkel a legfestőibb pontokon. Átutazás Mojkovac, majd Berane városain át, útközben vázlatos ismertetés a montenegrói–albán határvidék demográfiai viszonyairól, az Oszmán-birodalom felbomlásáról a térségben. A néhai Novipazári Szandzsák rövid történetének áttekintése. Délutáni megérkezés a Visitor- és a Prokletije (Albán-Alpok) magashegységei közé „préselt” Lim-völgyébe, a máig is muszlim többségű Plav üdülővároskájába. Plav Montenegró legnagyobb tengerszeme, a 906 m magasságban fekvő Plav-tó partján fekszik, jó látási viszonyok esetén, minden irányban az eget karcoló csúcsokkal körbekerítetten. Séta a tengerszem partján, majd utazás az 1.000 m magasan fekvő Gusinje (albánul Gucia) hegyi városába, az Albán-Alpok lábához.
Szabadidő és pihenő Guciában. Éj Gusinjében.

4. nap: Az Albán-Alpok északi oldalán
A Prokletije / Albán-Alpok a Dinári-hegyvidék teteje. Itt a montenegroi-koszvói-albán hármas határon „torlódik össze” a Zla Kolata (2.534 m) Montenegró legmagasabb csúcsa; a Deravica (2.656 m) Koszovó legmagasabb csúcsa és a Jezercë (2.694 m) Albánia második legmagasabb hegye. Gleccserei valaha 8-10 km hosszúságú, rendkívül meredek katlanokra szabdalták a csapás irány nélküli hegytömegeket, s ma is 5 aktív jégfolyama van. (!) Szélfelőli oldalait évi 4.000 mm csapadék áztatja, gerincein szép számban élnek balkáni zergék – míg völgyeiben ma sem ritka az erdei farkas vagy a balkáni hiúz. Egész napos túra a Vusanje feletti terepeken, 3 különböző nehézségű útvonalon, a könnyű sétától, a nehezebb, panorámapont mászásig. Koraesti visszaérkezés a szállásra. Éj Gusinjében.

5. nap: Utazás az Adriára
Reggeli után kijelentkezés a hotelből, majd kb. 6 órás utazás az Adria partjára. Menet közben ismertető a néhai Velence-Köztársaság (697–1797), a La Serenissima gazdasági erejéről, kiterjedt kapcsolatairól, különös tekintettel Albania Veneta (Velencei Albániai) múltjára. Néhány szó az Adria tengerrajzáról és a néhai osztrák-magyar Adria-kutató expedíciók históriájáról. Kora délutáni érkezés Budvába, a Montenegrói Riviéra ékkövébe. Szállásunk elfoglalása, majd strandolás, úszás. Este fakultatív séta a velencei óvárosban. Éj Budvában.

6. nap: Cetinje a miniatűr főváros; A Cattarói-öböl csodái
Reggeli a szállodában, majd utazás Cetinjébe, a XIX. századi, független Crna Gora Királyság fővárosába. A valaha szinte járhatatlan hegyek közé „fészekként telepített” városka a XV. században vált a montenegrói állam bölcsőjévé. Híres kolostora az 1480-as évek óta áll, utcácskái ma is a XIX. századot idézik. Séta a Királyi kápolnánál. A mini állam 1885-1918 között vált függetlenné, erre a korra emlékeztet az egyetlen főutcácska megannyi nagykövetségi épülete. Fotózás az orosz, brit és francia nagykövetségnél, illetve az elnöki palotánál. Rövid pihenő “otthon” az Osztrák-Magyar Nagykövetség udvarán. Továbbutazás az egyedi szépségű Cattarói-öbölbe (Kotori-öböl). Az öbölre nyíló fantasztikus panorámák fényképezése „az égből”, majd leereszkedés a nyaktörő szerpentineken Lovcen-hegy oldalában. A város az Osztrák-Magyar Monarchia déli hadikikötője volt. Ismerkedés a K. und k. haditengerészet- és flottánál szolgált magyar tengerészek történetével (a flotta közel 40%-a magyar nemzetiségű volt!). Közös séta az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Kotor (Cattaro) óvárosában, látogatással az egykori flotta főparancsnokság, mára múzeumként berendezett épületében. Rövid utazás Perast kisvárosába. A csodálatos látvány és a nyugalom élvezete. A Szent György-sziget és a Chiesa della Madonna della Scarpello sziget-templom fényképezése a partról. A rendelkezésre álló időtől függően visszautazás Budvába. Éj Budvában.

7. nap: Pihenő Budvában
Egész napos pihenő Montenegró legjobb tengerpartján, strandolással. Szabadprogram az óvárosban, illetve fakultatív programok. Éj Budvában.

8. nap: Pannónia hazavár, Podgorica - Budapest
Reggeli után rövid szabadidő, korai strandolás. 10:35-kor kb. 2 órás transzfer a podgorica nemzetközi repülőtérre. Elrepülés Budapestre közvetlen menetrend szerinti WizzAir járattal 14:35-kor, megérkezés a Liszt Ferenc repülőtérre délután 15:50-kor.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

UNESCO világörökségi helyszínek
Durmitor Nemzeti Park (természeti)
Kotor óvárosa

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK / VÍZUM / EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYEK

Európa:

Fontos, hogy utazása előtt folyamatosan ellenőrizze az aktuális szabályokat az alábbi linken, hiszen a beutazási feltételek teljesítése minden esetben az utazó saját felelőssége.

A Konzuli Szolgálat hivatalos oldala >>>

Kapcsolódó cikkek

» Montenegro legszebb strandjai - Sveti Stefan - Kovács Attila, 2014. január. 09
» A Nápolyi-öböl szigetei - Kovács Attila, 2022. május. 20
» Bringával a Wachau-völgyben - Kovács Attila, 2022. május. 19
» A madárember kalandjai - Kovács Attila, 2022. május. 13
» Várak szép rút kiskacsája – a balatonszentgyörgyi Csillagvár - Déri Eszter, 2022. május. 07
» Norvégia vadregényes tájain - Kovács Attila, 2022. május. 04
» Róma képekben - Kovács Attila, 2022. április. 30
» Egyszerű csónaktúrának indult... De amit utána láttak, soha sem felejtik el... - Kovács Attila, 2022. április. 26

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a repülőjegyet illetékkel, személyenként 1 db max. 10 kg max. 40 x 30 x 20 cm kézipoggyásszal, fix ülőhellyel, a szállásokat reggelivel, a megadott programokat, a program szerinti belépőket, a szükséges transzfereket, a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza: 

A repülőjegyet illetékkel,  személyenként 1 db max. 10 kg max. 40 x 30 x 20 cm kézipoggyásszal, belépőjegyeket (helyszínen fizetendő), útlemondási biztosítást, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Repülőtéri illeték.

Helyszíni költségek leírása: 

Belépők, további étkezések, személyes kiadások.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő!
Wizz Air-rel közlekedő csoportos programjaink esetében előlegként fizetendő:
a repülőjegy díja, a részvételi díj 10%-a és az útlemondási (storno) biztosítás.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjárattal.

Étkezés: 

A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz.

Időjárás: 
Montenegróban októberben is meleg, napfényes időjárás várható. Javasolt a napszemüveg és a napsapka, könnyű, nyári viselet. Extrém esetekben eső, illetve hidegebb idő is előfordulhat, így széldzseki, pulóver ajánlott. A Lovcen-hegyen (1800 métert meghaladó magasság) hideg, hegyvidéki időjárás várható. A program során meglátogatandó keresztény templomokban az elvárt viselet térd alá érő szoknya/nadrág, vállakat, dekoltázst fedő öltözet (ha ez nincs, a legtöbb helyszínen biztosítanak, de ez kevésbé higiénikus). A jó időre való tekintettel a fürdőruhákat se felejtsék itthon, a tenger alkalmas lehet fürdőzésre.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére. Választható 4%-os mértékű Z1 útlemondási biztosítás is, amely esetében a Covid-19 fertőzés kapcsán hatósági karanténba kerülés biztosítási eseménynek számít. Vagyis, ha valaki az utazását megelőző 10 napban hatósági karanténba kerülne Covid-pozitivitása miatt, az számíthat a biztosító segítségére. Amennyiben a 4% mértékű COVID-19 fedezettel rendelkező útlemondási biztosításra tart igényt kérjük, azt a megjegyzés rovatba tüntesse fel!
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!