Montenegró: Skodra - Tó a határon

7 napos vízitúra tengerikajakkal

A Skodra Montenegró egyik csodás tava. Egy másik világ, mint amihez szoktunk. Kedves világutazó kajakos kalandor barátaink, fel hát a Balkánra, ahol a nyári vízitúráink egyik legizgalmasabb programját követjük el. Szerencsére vannak még a világon olyan helyek, amelyeket lassabban érnek utol a civilizáció hatásai: itt még megmaradt egy tó, a pelikánjaival, a csérekkel, halászokkal, válaszokkal, erdőkkel, barlangokkal. Csapatunk egy héten át lapátol ezen a csodavidéken.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Nehézség:

Könnyű túra, bárki számára teljestíhető.

Részvételi díj tartalmazza

a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), a hajószállítást, a túravezetést valamint az útlemondási biztosítást.

Részvételi díj nem tartalmazza

az étkezést, a szállást, az utazást és az utasbiztosítást.

Hossz: 
7 nap + utazás
Létszám: 
15 - 27 fő

Szállás

Kempingben, illetve vendégházban alszunk.

Program: 

1. nap: Budapest, Szerbia, Montenegro, Virpazar
Előző nap este indulunk a kisbusszal Budapestről. A mai napon Szerbián át utazva belépünk Montenegróba, majd a hegyeken át Virpazar felé vesszük az irányt. Várható érkezés a tó parti kis városba az esti órákban. Elfoglaljuk szállásunkat és egy vidám kis "érkezés parti" után nyugovóra térünk, izgulva a másnapi indulás kalandjain.

2. nap: Virpazar, Skodra-tó, Moraca folyó, Ceklinsko polje, Pelinovo
Felpakoljuk hajóinkat, és nekivágunk a tónak. Első evezős napunkon megismerkedünk a kajakok kezelésének fortélyaival, majd északnak indulva Vranjina szigete felé lapátolunk. A sziget mellet elhaladva bepillantunk a Moraca folyóba és azon felevezünk a Ceklinsko polje-ig, majd a madár rezervátum szélét súrolva leevezünk Vranjina szigetét megkerülve Pelinovo felé. Napközben nádasok, vízi ösvények és remélhetőleg megpillanthatjuk a tó különleges madarát, a pelikánt is. Az estét Pelinovo alatt töltjük egy különleges étteremben. Itt hideg, meleg víz + fantasztikus vacsora várja a megfáradt kajakost.

3.nap: Cakovica szigetek, Donje Selo/Dujevska
Reggel tovább állunk Cakovica szigetei felé, ahol a három kisebb szigetet megkerülve a Komarno alatti völgyek végén kialakult öblökbe fogunk bekajakozni, a tó jellegzetes kis természetes vízi útjain, a tavirózsa és vízi tök társulások között. Terveink szerint két nagyobb öbölbe kalandozik be kajakos csapatunk, majd az éjszakát a Donje Selo vagy a Dujevska alatt töltjük sátorban, kilátással a hatalmas tóra, szemben az albán hegyekkel.

4. nap: Rijeka Crnojevica, Obodska barlang
Északnak vesszük az irányt és elérkezünk a varázslatos Rijeka Crnojevica folyóra, amely apró kis vízzé szelídül a hatalmas sziklák között. Megannyi kanyar, a két oldalunkon pedig hegyek kísérik a csapatot. A kis faluba beérve tábort verünk a falu és a folyó melletti kis réten, ahol az éjszakát tölteni fogjuk. Elevezünk a híres öreg híd alatt, és terveink között szerepel egy barlangászás is. A csapat ellátogat az Obodska barlanghoz, ahonnan a Crnejovica folyó is ered. Könnyű pár órás kirándulás, és barlangászás. A településen bolt, étterem, és minden földi jó található.

5. nap: Skodra-tó, Karuc
A reggeli után visszalapátolunk a tóra, és újra kinyílik a táj. Prevlaka szigetét megkerülve Karuc felé vesszük az irányt. A tó északi csücskében egy apró halászfalu, a balkán minden bájával csak bennünket vár. Az éjszaka itt éri a társaságot.

6. nap: Virpazar
Dél felé vesszük az irányt, szigetek és elhagyott kolostorok között Virpazar felé lapátolunk. Ezen a napon fogjuk a legtöbb kilométert magunk alá gyűrni, de ez az etap is mindenki számára teljesíthető lesz. Az estét újra Virpazarban töltjük.

7. nap: Virpazar
A délelőtt még a csapat egy rövidet evez, emellett aki pihenne, az strandolhat, kirándulhat, vagy a városkában sétálhat, majd a délutáni órákban bepakolunk és elbúcsúzunk a Balkán legnagyobb és talán legszebb tavától. Az éjszakát utazással töltjük, lebarnulva, megizmosodva.
Várható érkezés Budapestre a következő napon, az esti órákban.

További információ

Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy másik időpont lenne megfelelő, kérjen személyre szabott ajánlatot!  (» Itt hagyhat üzenet.)
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK / VÍZUM / EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYEK

Európa:

Javasoljuk, hogy utazása előtt folyamatosan ellenőrizze az aktuális szabályokat, hiszen a beutazási feltételek teljesítése minden esetben az utazó saját felelőssége.

A Konzuli Szolgálat hivatalos utazási tanácsait ide kattintva tekintheti meg. >>>

Kapcsolódó cikkek

» Montenegro legszebb strandjai - Sveti Stefan - Kovács Attila, 2014. január. 09
» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Várak szép rút kiskacsája – a balatonszentgyörgyi Csillagvár - Déri Eszter, 2021. október. 08
» Last Great Climb egy egy antarktiszi nagyfal első megmászása - Kovács Attila, 2021. október. 06
» Bringával a Wachau-völgyben - Kovács Attila, 2021. október. 06
» Ibiza tengerpartján - Kovács Attila, 2021. szeptember. 30
» Egyszerű csónaktúrának indult... De amit utána láttak, soha sem felejtik el... - Kovács Attila, 2021. szeptember. 28
» Ha június idusa, akkor Tiszavirágzás - Etédi Alexa, 2021. szeptember. 27

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), a hajószállítást, a túravezetést valamint az útlemondási biztosítást.

Részvételi díj nem tartalmazza: 

az étkezést, a szállást, az utazást és az utasbiztosítást.

Helyszíni költségek leírása: 

Szállás: kb. 15 Euro/fő//éj
Kisbuszos utazás: 29.900 Ft/fő

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
100 Euro/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
150-200 Euro/fő
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő. Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg vagy kisbusszal
Felszerelés ajánló

Kempingezéshez: sátor, ponyva, hálózsák, derékalj, összecsukható szék, kis kefe, rongy, kispárna esetleg útitakaró (utazáshoz).

Nappali öltözet: esőkabát, esőnadrág, vízálló szandál, sportcipő, polárkabát, kényelmes, hosszú ujjú világos ing és nadrág, fürdőruha.

Egyéb: napszemüveg, napvédő krém, ajakír, sapka vagy kendő, ruhaszárító kötél és csipesz, tisztálkodáshoz nedves törlőkendő.

Konyha: műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, kulacs, főző, gázpalack, gyufa, konzerv-, sörnyitó, dugóhúzó, kis nylonzacskó szendvicsnek, mosogatószer, szivacs.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

A kisbusz utasai 20-án este Római parti bázisunkról (Budapest, III. ker. Nánási út 53.) indulnak. Amennyiben a nagyon vidám kisbuszban szeretnél utazni Budapestről oda-vissza, akkor a korlátozott férőhely miatt igényedet a jelentkezéskor jelezd irodánk felé. A kisbusz ára: 29.900 Ft/fő, ami a helyszínen, induláskor fizetendő.

Egyéni utazás esetén 21-én, reggeli órákban találkozunk Virpazarban.

Étkezés: 
Egyénileg. Célszerű az első napokra szendvicset, innivalót és nem romlandó élelmiszereket hozni (müzliszelet, szőlőcukor, keksz, nassolni való).
A területről: 
A Shkodrai-tó a Balkán-félsziget legnagyobb tava Albánia és Montenegró határvidékén.
A Shkodrai-tavat Montenegró felől a Dinári-hegység karsztvidéke, a Lovćen, a Sutorman és a Rumija hegységek, Albánia felől, keletről az Albán Alpok, a Tarabosh-hegy, illetve délről a Shkodrai-síkság fogja közre. Jelentősebb, a partvidéken fekvő települések: Montenegróban Virpazar, Seoca, Murići, Albániában a tó névadó települése, Shkodra.

Az átlagosan 7 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő tó geológiai értelemben fiatal, mintegy 18 ezer évvel ezelőtt kialakult, tektonikus eredetű kriptodepresszió. Területe időszakosan változó, a mediterrán éghajlatot jellemző száraz nyarakon 368 km², a csapadékos teleken 540 km². A legalacsonyabb vízszint esetén területének mintegy 60%-a Montenegróhoz, 40%-a Albániához tartozik. Partvonalának teljes hossza 168 kilométer (ebből Montenegróra 110, Albániára 58 kilométer esik). Buja növényzetű északi partvonala tagolatlan, a meder fokozatosan mélyülő, míg délen meredélyek szegélyezik.

A tó átlagos mélysége 5–9 méter, de egyes vízszint alatti forrásoknál, ún. szemeknél eléri a 40 méteres mélységet is, legmélyebb pontja a Raduš-szem 60 méterrel. A víz felszín közeli hőmérséklete télen átlagosan 7 °C, nyáron 27 °C. Vízgyűjtő területe 5490 km². Vizének 60%-át a 113 kilométer hosszú Morača folyó szolgáltatja, emellett a Dinári-hegységből érkező felszín alatti karsztforrások szintén a Shkodrai-tavat táplálják. Vizét a 41 kilométeres Bunë/Bojana vezeti el az Adriai-tengerbe. A bővízű Bojana jóvoltából a tó vize két-két és fél évente kicserélődik.
Állatvilága:
A tó faunája rendkívül gazdag, Európa egyik leggazdagabb vízimadár-rezervátuma. Mintegy kétszázhetven madárfaj él itt, köztük sirályok, gémek, valamint a kontinens egyik utolsó pelikánközössége . Hasonlóan gazdag a tó halfaunája, különösen ponty-, küsz- és angolnaállománya. Régről ismert, de csak 1987-ben leírt endémikus békafaj a 7-8 centiméteres ’albán béka’.

A tó montenegrói részén, mintegy 40 ezer hektáron 1983-ban nemzeti parkot alakítottak ki. Az albán oldalon egy 23 ezer hektáros területet 2005 novemberében nyilvánítottak természetvédelmi területté. A Shkodrai-tavat a Ramsari Egyezmény keretén belül 1995 decemberében vették fel a nemzetközi vadvízi élőhelyek listájára.

Csomagolás: 
Legyen egy nagy táskád, amiben a túrára közvetlenül nem szükséges felszerelések vannak, és egy kis csomag, amit a hajóban is magunkkal vihetünk. Ajánlott felszerelések: esőkabát, vízálló szandál, hosszú-, rövid ujjú pólók, polár kabát, kényelmes hosszúnadrág, fürdőruha, hálózsák, napszemüveg, sapka vagy kendő, fejlámpa, fényképezőgép, elsősegély csomag és igazolványok. Felhívjuk figyelmedet arra, hogy sátrat a kempingezéshez feltétlenül hozz magaddal.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. Az utazás ára tartalmazza az útlemondási biztosítást.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára. A szigeten kapcsolatban leszünk egy szárazföldi egységgel, aki bármiféle probléma esetén pár órán belül támogatni tudja a vízen a csapatot. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a szigeten orvossal is.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!