Montenegró legszebb tájai

A Durmitor és Maglic

Azoknak ajánljuk ezt az utunkat akik igazi, feledhetetlen gyöngyszemeket keresnek, amiket térképen is nehéz még megtalálni, akik szeretnék felfedezni az igazi Balkánt. Akik olyan hegyekben szeretnének barangolni, ahol néhol még az ösvényeket is kopott vörös csillag jelzi és partizán emlékművek mellett halad el a nyom, ahol turistautaknál az Alpokkal ellentétben itt ismeretlen a sorban állás a csúcsra vezető vadregényes úton és ahol a leggyönyörűbb helyeken is csak néhány ismeretlen túratárs köszönt barátságosan.

Alapár tartalmazza

az utazást, a szállásokat , a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

az étkezéseket, a belépőket, a személyes költségeket az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Hossz: 
8 nap
Szállás: 
menedékház
Létszám: 
10-15 fő
Program: » Részletes program

1. nap: Budapest, Stopica barlang, Sirogojno, Zlatar-tó
Utazás. Útközben a Zlatibor-hegység csodáit keressük fel.

2. nap: Uvac, Tara kanyon (Đurđevića), Zabljak, Curevac (1625 m)
Gyalogtúra az Uvac kanyonban. Tara kanyon felfedezése, zipline a szurdok felett és Zabljakban a Curevac kilátó felkeresése.

3. nap: Zabljak (Crno Jezero), Durmitor Nemzeti Park, Bobotov Kuk (2523 m), Trsa
Túra a Durmitor Nemzeti Parkban: a Durmitor csúcsának megmászása.

4. nap: Trsa, Durmito Nemzeti Park, Skrcko Zdrijelo (2114 m), Prutas (2393 m), Trsa
A Durmitor hegység legszebb panorámáit keressük fel.

5. nap: Trsa, Piva, Tara és a Susica kanyon kilátói, Sutjeska Nemzeti Park, Tjentiste
Pihenőnap fotószafarival a Piva, Tara és Susica kanyon kilátóival. Napvégén a Sutjeska kanyont keressük fel.

6. nap: Tjentiste, Perucica, Trnovacki Durmitor (2332 m), Trnovacko tó
Barangolás a Maglic bércei között, a híres szív alakú Trnovacko tó érintésével.

7. nap: Trnovacko tó, Maglic (2386 m), Sutjeska Nemzeti Park
Egész napos gyalogtúra Bosznia-Hercegovina tetejére.

8. nap: Tjentiste, Gorazde, Visegrad, Budapest
Hazaút. Útközben megállunk Gorazde településnél a háborús emlékeket és Visegrad látnivalóit megnézni.

További információ

Kapcsolódó cikkek

» Montenegro csodálatos tájain - Kovács Attila, 2018. május. 01
» Budva, Montenegro - Ürögi Beáta, 2014. augusztus. 23
» Durmitor, Montenegro - Ürögi Beáta, 2014. augusztus. 23
» A vidéki Montenegró képekben - Kovács Attila, 2014. augusztus. 23
» Montenegro városkái: Kotor és Budva - Kovács Attila, 2014. augusztus. 23
» Perast, Montenegro - Kovács Attila, 2014. augusztus. 23
» Kotor, Montenegro - Kovács Attila, 2014. augusztus. 23
» Rijeka Crnojevica - folyókanyarulat Montenegroban - Kovács Attila, 2014. augusztus. 23

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Részletes program
1. nap: Budapest, Stopica barlang, Sirogojno, Zlatar-tó, Sjenica

Budapestről a kora reggeli órákban indulunk el. Reggel 5 órakor találkozunk a Hősök terén lévő homokóránál. Magyarországon, Szerbián keresztül érkezünk meg az Uvac kanyonhoz. Hegyek között kanyargó utunk mindig tartogat apró meglepetéseket: takaros települések, hegyi patakok, mély völgyek, csodás kilátások váltogatják egymást. Délután a buszozást egy gyönyörű barlangi rövid túrával feledjük el: a Stopica barlang bámulatos formakincsét nézzük meg. A betonúttól egy rövid, kis ösvény vezet a hatalmas sziklakapuhoz. A barlang száján belépve újabb és újabb csodák kápráztatják el a látogatót, az út csúcspontja az aranyszínben pompázó élet forrása vízesés, mely mésztufagátak sorából áll. A föld mélye után a felszín szépségeivel ismerkedünk: a tradicionális szerb építészet gyönyörű házait nézzük meg Sirogojno falucskájában. A Zlatibor hegységből kiérve a hatalmas Zlatar-tó mellett halad el az út. Kis időre itt felfrissítjük magunkat fürdéssel és fotózással. Este Sjenica települése mellett egy erdőaljban megbújó szálláshelyen, a Hotel Boroviban pihenjük ki az utazást.

2. nap: Uvac, Tara kanyon (Đurđevića), Zabljak, Curevac (1625 m)

Reggel mindjárt egy csodás hely, az Uvac kanyon vár minket. Gyalogtúránk ösvénye a kanyon peremén kanyarog végig. A vadregényes Uvac folyó kitartó munkával lélegzetelállító kanyont vágott a most már partjain tornyosuló mészkőbe. Hatalmas, barlangokkal tarkított vakító fehér sziklafalak zuhannak mindkét oldalon a folyó kék vizébe. A sziklafalak védelmében élő hatalmas szirti sasok köröznek fejünk felett, míg a lábunk alatt a sziklafalak között a fantasztikusan meanderező folyó látványa állít meg lépten-nyomon. Élményekkel gazdagon indulunk tovább egy újabb csodás megállóhoz a Tara kanyon hídjához. Már maga az út is egy élmény: a fennsík pereméről egyszer csak kibukkan a hatalmas szoros, fentről szinte az alját se látni. A festői szorosan alján a két partot összekötő 150 méter magas Đurđevića hidat mindenki vérmérséklete szerint nézheti meg: végig gyalogolva rajta vagy a mellette kifeszített zipline pályán átcsúszva a mélyben zúgó kékeszöld vizű Tara fölött. A Tara kanyonból kiszerpentínezve már előttünk magasodik a Durmitor lenyűgöző tömege. A délután utolsó fényeivel koronázzuk meg a napunkat: Zabljak mellett található Curevac 1625 méter magas csúcsáról a Tara szurdok legjobb panorámáját nézzük meg. Európa második legmélyebb kanyonjának a peremén állva a kilátás fantasztikus: egyetlen szempillantással több mint 1500 méteres hihetetlen mélységet foghatunk át. A késő délutáni fények még emelik a látványt: minden aranyszínű lesz és minden még csodásabb. Miután nagy nehezen ott hagyjuk ezt a felejthetetlen látvány, elindulunk Zabljakban megkeressük szálláshelyünket, Tepacko Poljen az apartmanokat. Az esti órákban már csak annyi a dolgunk, hogy jól kipihenjük magunkat, mert másnap indul az első hegyi kaland.

3. nap: Zabljak (Crno Jezero), Durmitor Nemzeti Park, Bobotov Kuk (2523 m), Trsa

Reggeli után egy könnyed sétát teszünk a Fekete tóhoz (Crno Jezero), melynek szépségét a környezetében található mohával sűrűn benőtt fenyves és a tó mögött magasodó Savin Kuk és Medjed csúcsok teszik még lenyűgözőbbé. A Durmitor vad sziklái között rengeteg kisebb-nagyobb és különböző mélységű tengerszem bújik meg. Legmélyebb és legnagyobb a híres sötétzöld vizű, festői környezetű, ősöreg és óriási fenyőfák árnyékában megbúvó jég vájta tengerszem, a Fekete tó (Crno Jezero). Innét autóval a nagyszerű látványt kínáló, a Durmitort átszelő hegyi úton kanyargunk felfele. Felfele megállunk párszor, mert itt nem lehet csak úgy elmenni, a látkép, a táj vad szépsége, a hegyi rétek hangulata, a völgyek zöldje, a virágok mind-mind hívogatják az embert. A Sedlo hágótól már látszik mai túránk kiindulópontja az Urdeni do. Az UNESCO által 1980-ban természeti világörökségnek nyilvánított Durmitor Nemzeti Park legmagasabb hegyét, a Bobotov Kuk csúcsát vesszük célba. Ez a nemzeti park legmagasabb része: az alpesi virágok ezernyi színeivel tarkított vad sziklavilág, a magas hegyek vidéke. Sok-sok meredek hófehér sziklás oldalú, csipkésen éles gerincű csúcs emelkedik 2000 m fölé. A magas hegyeket jég vájta hatalmas méretű és igen meredek falú katlanokkal, cirkuszvölgyek választják el egymástól, aljukban varázslatosan zöld színű tavakkal. Fáradtan térünk vissza szálláshelyünkre Zabljakban, gyorsan ágyba bújva, hogy erőt gyűjtsünk az újabb csodákhoz.

4. nap: Trsa, Durmito Nemzeti Park, Skrcko Zdrijelo (2114 m), Prutas (2393 m), Trsa

A reggeli összepakolás után a Skrcko tavak feletti gerincet járjuk be. A Durmitor ezen része, olyan mintha elveszett volna valahol az időben. Itt valahogy megállt az idő vagy mintha itt az idő nem is létezne: csak a felhők suhannak, néha eltakarva a napot és rajzolva árnyékot a fehér sziklaormokra. Olykor hűvösebb szél fúj végig a kopár hegygerinceken, összeborzolva a fűszálakat és meghajtva havasi virágokat. Valami hihetetlen, sajátos hangulata van: mintha egy mesebeli hely lenne, sehol egy ember, csak a néma, hatalmas napsütötte, hófehér sziklájú hegyormok körös-körül. Az óriási csendet néha egy-egy apró madárka töri meg felreppenve a barangoló hátizsákos túrázóra csivitelve kiabálva, hogy te erre mit keresel. Túránk során megmásszuk a Skrcko Zdrijelo nyerget és a Durmitor egyik legszebb hegycsúcsát, Prutas több mint 2300 méter magasra nyúló ormát. Napunkat a Durmitor lábainál, a Sutjeska kanyon felett az Etno Selo Milogora szálláshelyén fejezzük be.

5. nap: Trsa, Piva, Tara és a Susica kanyon kilátói, Sutjeska Nemzeti Park, Tjentiste

maradnak ki ezen a napon sem. A szálláshelyünktől elindulva sorba vesszük a szebbnél szebb kilátóhelyeket. Piva, Tara és a Sušica kanyon kilátóit keressük fel. A kilátópontról letekintve a Sušica völgy szinte nyílegyenes futással torkollik a Tara-szurdokba. A völgy középső részén található a Sušica tó (Sušičko jezero), amely nyárra kiszárad, de minden évszakban álomszép. Nyáron ilyenkor gyönyörű zöld, nedves rét található a fenekén, amely köré hófehér és sötétzöld színben vonnak glóriát a napfényben csillogó, fenyőkkel ékesített sziklagerincek. Az apró hegyi települések és a pásztorszállások csak tovább színezik a fennsík látnivalóit. A Sušica kanyon torkolatánál érjük el a lenyűgöző Tara szurdokot. A fennsík pereméről a látvány lenyűgöző és a méretek elképesztőek. Óriási mészkősziklák és meredeken lefutó zöld erdők sorakoznak egymás mellett, alattunk pedig hatalmas szurdok tátong. Lenn a mélyben az azúrkék vizű Tara folyó csíkját látni. Utunkat tovább folytatva megpillantjuk a Piva szurdokot. Bár a hatalmas víztározó miatt sokat vesztett egykori káprázatos vadregényességéből, ám még mindig rengeteg látnivalóval csábít, és a Piva-tó is egy új élményt, ad óriási zöldeskék színével, a hatalmas sziklafalakkal és mélybe lefutó fekete fenyvesekkel. Délutánra egy ámulatos úton lekanyargunk a egyre jobban összeszűkülő Piva kanyonba: annyira meredek helyen vezet utunk, hogy a kanyarokat a sziklába kellett bevésni és így minden kanyar egy alagút, amiből kibukkanva pompás panoráma fogad. Hamarosan elérjük a Piva és a Tara találkozását. A két vad hegyi folyóból itt születik meg a Drina. Napunkat már Boszniában fejezzük be, egy újabb vad és bámulatos völgyel, a Sutjeska kanyonnal és az érintetlen Sutjeska Nemzeti Parkkal. Az egész napos csavargás és a hegyi girbe-gurba utak után könnyen elálmosít a hatalmas ősrengetegek miatt kristálytiszta, súlyos levegő. Szállásunk Tjetniste településen, egyszerűbb szálláshelyen lesz.

6. nap: Tjentiste, Perucica, Trnovacki Durmitor (2332 m), Trnovacko tó

Reggel hosszú út vár ránk. Autóval felmegyünk a Maglic alá, a csodás kilátást biztosító Prijevorig. Útközben benézünk a fantasztikus kilátóból, Európa egyik utolsó érintetlen, igazi őserdejébe, a Perucica erdőbe, ahol 400 éves fák sűrűjéből, a kilátóval szembe a hatalmas sziklafalról hull alá 100 méter magas Skakavac-vízesés vize. Ahol eltűnik kanyargós hegyi út, indul el az ösvény a Maglic felejthetetlen, vadregényes világába. A Maglic és környéke vad szépségű táj, ahol a természet tényleg megérint. Boszniában a háborúk nyomai sokfelé felfedezhetők, de ahová már nem ért el a pusztítás, olyan szépségű hegyek rejtőznek melyekkel elvarázsolnak bárkit. Ilyen Bosznia legmagasabb csúcsa a Maglic káprázatos vidéke is: kristálytiszta hegyi patakok, vadlovak, magányos és vendégszerető pásztorok, festői szépségű tengerszemek – közöttük az álomszép, szív alakú Trnovacko tóval -, különös karsztformák, felfedezésre váró szirtek és hegyek. Ösvényünk nárciszréteken át vezet Montenegroba, a zöldhatáron átlépve már látszódik a csodálatos szív alakú tó, melyben a hatalmas 2000 méteres csúcsok sziklás oldalai csillannak vissza. Erőt gyűjtünk és élvezzük ezt a páratlan helyet, de az igazi csoda még várat ránk, bár az oda vezető út is nagyon érdekes. A Trnovacki Durmitor csúcsot másszuk meg, ahonnan a legjobban lehet látni, az hegyek ölén megbújó, szív alakú tengerszemet, a a Balkán legszebb tengerszemeként tartanak számon. Visszaúton újra megállunk a Trnovacko tónál és a csodás délutáni fényekkel átszínezett völgyben gyönyörködünk. Szálláshelyünk a Prijevor egyszerű, a nemzeti park által újonnan kialakított formára az egykori pásztorszállásokat idéző, hagyományos stílusú szálláshelyén lesz. Szálláshelyünk reggel és este a legeslegjobb hely, lemenő és felkelő nap játéka és színei a leggyönyörűbb innét.

7. nap: Trnovacko tó, Maglic (2386 m), Sutjeska Nemzeti Park

Reggelink elfogyasztása után egy nehéz út vár ránk. A Prijedor fölött magasodó 2386 méter magas Maglic meredek ösvényén cirill betűs táblák és lekopott vörös csillag útjelek mentén indulunk neki Bosznia-Hercegovina legmagasabb csúcsának. már indulsz Bosznia-Hercegovina csúcsára, a Maglicra. Utunk nehézségéért a csodálatos panoráma kárpótol, minden egyes megszusszanással kicsit feljebb érünk és kicsit több tárul fel az alattunk elterülő fantasztikus tájból. Felérve a csúcsra tiszta időben megpillanthatjuk a szív alakú Trnovacko tavat, a környező zord hegycsúcsokat és a Durmitor hegyi is előbújnak. A csúcsról körbe nézve érti meg az ember, hogy miért is ragaszkodtak, miért védték ilyen erővel a partizánok a Sutjeska vadregényes vidékét. Lefelé egy látványos úton át ereszkedünk le: az ösvényünk Montengroba vezet át és leérve a csúcsról, a már előző napokban megismert, a Maglic és a Volujak gerincei által közrezárt cirkuszvölgy tövében, egy csodálatos kárfülkében található a Trnovacko tó vize mellett pihenjük ki magunkat. Ezt követően elindulunk visszafele a Sutjeska völgyébe elhaladva újra Bosznia-Hercegovina egyik legnagyobb és legszebb vízesése, a Skakavac vízesés és a Perucica őserdő mellett. Kellemesen elfáradva a hosszú nap után szállásunk Tjetniste településen, egyszerűbb szálláshelyen lesz. Utolsó esténken finom balkáni italokkal búcsúzunk el ettől a csodás vidéktől és elevenítjük fel az utazásunk legjobb pillanatait, felejthetetlen élményeit.

8. nap: Tjentiste, Gorazde, Visegrad, Budapest

Hazaútra is maradt még látni való. A Drina völgyében megállunk Gorazde településen. Sokan lehet hallották már ezt a településnevet híradásokban. A gyönyörű völgyben fekvő várost is megkínozta az embertelen háború. Mindenhol emlékező feliratok találhatóak, amik őrzik annak az emlékét, milyen iszonyú idők jártak erre és emlékeztetnek Ghandi mély gondolatára, hogy „a szemet szemért elv csak oda vezet, hogy az egész világ megvakul”. A hely súlyos emlékeit a csodálatos Drina völgy ellensúlyozza, bámulatos helyen vezet utunk: alagutakon, hidakon át a szűk szorosban, óriási sziklafalak alatt. Ahogy kitágul egy kicsit a völgy, kibújik Višegrad városa. A város nevezetessége a Szokoli Mehmed budai pasa által építtetett híd. A hídról készült Ivo Andrić műve, a Híd a Drinán, melyért méltán kapta meg 1961-bem az irodalmi Nobel-díjat. A könyv, Višegrad lakóinak hétköznapjait mutatja be, a híd építésétől egészen az I. világháborúig. Innét elindulva már csak rövid időkre állunk meg és Budapestre az esti órákban érkezünk meg élményekkel gazdagon és a hosszú túrák miatt kicsit fáradtan.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

az utazást, a szállásokat , a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

az étkezéseket, a belépőket, a személyes költségeket az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő. Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

Felszerelés: Javasoljuk egy, kb. 30-35 literes hátizsák használatát a napi felszerelés szállítására.
Öltözék: túrabakancs, esőkabát, esőnadrág, fejfedő a nap ellen, kulacs, túrabot, napszemüveg, napvédő krém, fürdőruha. A jó minőségű túracipő, esőkabát fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, ezekre mindenképpen figyelj oda! Olyan bakancsban gyere, amit már régóta használsz. Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad!

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek.

Étkezés: 
A túra önellátó, de minden nap lesz alkalom élelmiszert, meleg ételt vásárolni. Kempingünkben kisbolt és pizzéria található. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz. Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az levesztett energiát a mászások során. Olvadásra hajlamos csokoládét, könnyen romlandó dolgokat azonban kérünk, ne hozz az utazásra.
Csomagolás: 
A túrák során a kis, kb. 30 literes hátizsákod lesz nálad, amibe a személyes irataidat, a pénztárcát, esőkabátot, tartalék meleg ruhát, élelmet, ivóvizet tudsz pakolni. Javasoljuk, hogy nagyobb táskába pakold a holmid többi részét.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Montenegróba.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában, jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. Az utazás ára tartalmazza az útlemondási biztosítást.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz,- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!