Mongólia körutazás – Jurták, sztyeppék, sivatagok

10 napos körutazás Mongóliában

Mongólia a világ azon szeglete, amit még nem fedezett fel a tömegturizmus! Bár ha így lenne, sem futnánk össze könnyűszerrel más csoportokkal, lévén, hogy a Magyarországnál csaknem tizenhétszer nagyobb országban-ahol alig három millióan élnek-igazán jut hely mindenkinek. Hozzánk hasonlóan azonban Mongólia is szakított az egykori keleti blokk ideológiájával, és hatalmas ásványkincsvagyona, 15% körül növekedő gazdasága révén felzárkózott a világ leggyorsabban fejlődő országaihoz.

Alapár tartalmazza

Elhelyezést 3* hotelekben, vidéken összkomfortos mongol jurtában*, transzfereket, mikrobuszt, belépőket a programban meghirdetett látnivalókhoz, ellátást: félpanzió, a vidéki túra alatt teljes ellátás, magyar nyelvű idegenvezetőt, csoportkísérőt
* A jurták konszolidált, szállodai kényelemmel bíró helyek, de közös vizesblokkal rendelkeznek!

A részvételi díj 10 fő esetén érvényes.
8-9 fő esetén a felár +40.000 Ft/fő!

A programban feltüntetett árak 1 USD = 285 Ft árfolyamig érvényesek.

Alapár nem tartalmazza

Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást, repülőjegyeket és illetékeket kb. 290 000 Ft, Dzsingisz kán emlékmű 30 USD, kilépési illetékeket, borravalót kb. 40 USD.

Hossz: 
10 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
minimum 10 fő
Program: 

1.nap Budapest > Ulan Bator

Indulás Budapestről, átszállás Moszkvában.

2.nap Ulan Bator > Hustai Nemzeti Park

A városba érkezés után a szállodában rövid pihenőt tartunk, majd városnézésre indulunk az ország lakosságának mintegy felének otthont adó fővárosban: elsőként a Zaisan Emlékdombra kapaszkodunk, ahonnan Ulan Batort madártávlatból láthatjuk. Fakultatív program: kirándulás a legismertebb mongol uralkodó, Dzsingisz kán hatalmas, 46 m magas lovas szobrához (30 USD ). A szobrot 2008-ban emelték a Tuul-folyó partján, s monumentális méretével már messziről kiemelkedik környezetéből. Úgy építették, hogy a látogatók sétálhassanak is benne, s a ló fejéből kitekintve gyönyörködhessenek a panorámában. Ezután visszatérünk a fővárosba, és sorra vesszük a látnivalókat: először buddhista Gandan kolostort látogatjuk meg, amely egy 26 m magas aranyozott Buddha szobrot rejt. Aztán az ottani Dzsingisz kán emlékmű következik, a Szühebator tér, a Nagy Népi Hurál épülete és a Nemzeti Történeti Múzeum. Kora délután elhagyjuk a várost, s ezután a sztyeppén autózunk, ahol a végtelen mezőkön békésen takhi (Przewalski-ló) csordák legelésznek.

Szállás: Hustai, Ger camp (1 éj)

3.nap Hustai Nemzeti Park > Karakorum

Továbbutazunk az ősi mongol fővárosba, az Orkhon-folyó völgyében fekvő, 1220-ban alapított Karakorumba (kb. 4 óra). Útközben megállunk egy nomád családnál, az életükkel, szokásaikkal, valamint az általuk készített tejipari termékekkel ismerkedünk. Ezután Közép-Mongólia egyik leghíresebb kolostorát, az Erdene Zuu-t keressük fel. Falai 400 m hosszúak, benne mintegy 108 sztupával büszkélkedik. Ez a mongol lámaizmus legrégebben, 1586-ban alapított intézménye. A táborban elköltött ebédünk után pár környékbéli látnivalót veszünk sorra: Teknősbéka-szikla és egy fallikus kőből emelt sztélé.

Szállás: Munkh Tenger Ger camp (1 éj)

4.nap Karakorum > Ongi kolostor

Reggeli után a Gobi-sztyeppén délnek tartunk, az Ongi-folyó partján épült hasonnevű kolostorba (250 km). Menet közben egy festői helyen piknik ebédet kapunk. A kolostor-komplexumban nem kevesebb, mint 28 szentély van, egykoron majdnem ezer szerzetes lakóhelye volt, de a múlt század harmincas éveiben (1937) a sztálini rombolás áldozatául esett, a mongol KGB elpusztította. A nepáli lámaista stílusban, egy sziklás meredélyen épült kolostor a Közép-Gobi legfontosabb vallási központja volt.

Szállás: Secret of Ongi Ger camp (1 éj)

5.nap Ongi kolostor > Bayanzag

Ma kb. négy-öt órás autózás vár ma is ránk, ezúttal Bayanzagba, az egyik legismertebb dinoszaurusz élőhelyre utazunk. Menet közben élvezzük a tájat, a csodálatos sziklaképződményeket, amelyek „a lángoló sziklák” néven váltak közismertté. Egy fantasztikus erozív táj ez, melyet tűzvörös formációk uralnak. Ebéd a táborban, majd egy dinoszaurusz maradványairól ismert hely következik, ahol az is előfordulhat, hogy magunk is rálelünk egy ősállat csontra, vagy megkövült tojásra. Később egy saxaul erdőben sétálunk, majd a sziklaszirtek között rövid tevegelés. Vacsorára visszatérünk a táborba

Szállás: Gobi Tour Ger camp (1 éj)

6.nap Bayanzag > Yoliin Am-szurdok

Nagyon korán indulunk, meg is van az oka! Első utunk a Moltsog-homokdűnék világába vezet, hogy a hatalmas buckák felett emelkedő napkorongban gyönyörködhessünk. Hatalmas, szél fútta kupacok között kószálunk. Itt-ott tevecsordák, jellegzetes népviseletbe öltözött helybéliek törik meg a táj egyhangúságát. Innen aztán keletnek fordulunk, a Gobi Gurvan Saikhan Nemzeti Park irányába, nevezetesen a Yoliin Am, azaz Keselyű-szurdokhoz. Útközben többször megállunk fényképezni, lebilincselő a táj. Utunk elhalad a „három szépség” sziklái mellett, majd a Dungenee-hágón átkelve érkezünk a mai szálláshelyre. Ez a nemzeti park a maga 27 000 km-2es kiterjedésével a legnagyobb Mongóliában. Elsősorban a természeti értékeit – mintegy 620 virágos növényét, 52 emlősét, 240 madárfaját – védendő hozták létre.

Szállás: Khan Bogd Ger camp (1 éj)

7.nap Yoliin Am-szurdok > Tsagaan Suvarga-sziklák

Ma északnak tartunk. Újabb érdekes természeti jelenségeket közelítünk meg, ezúttal a közép-góbi Tsagaan Suvarga nevű táját, amely sztúpa formájú erozív szikláiról ismert. A környéken rezet és molibdént találtak. A nap másik érdekessége, a Del Uul-nál (hegy) lévő petroglífek megtekintése. A környék szikláinak különböző színe az egykori tengeri üledékképződés egyes korszakainak mementója; a mészkő kőzetek számos marin fosszíliát tartalmaznak, pl. kagylókat is. Tudományos polémia zajlik, hogy elsősorban a szél-, vagy víz általi erózió okán keletkeztek-e ezek a bizarr alakzatok. Szerencsés megvilágítás esetében különlegesen szép képek készíthetők e különleges szín- és sziklavilágban.

Szállás: Tsagaan Suvarga Ger camp (1 éj)

8.nap Tsagaan Suvarga > Baga Gazaryn Chuluu

Továbbra is északnak haladunk, a Góbi Dundgovi Aimag néven ismert sztyeppe tájain. Nomád családok jurtái látszanak, ha akarunk, barátkozhatunk is velük. Baga Gazaryn Chuluu az első megálló, egy hatalmas ősi keletkezésű gránitmező, amely a zölden pompázó tájból emelkedik ki. Hiúzok és ibexek élnek errefelé. A táborhely felkeresése után délután a Sum Huh Burd időszakos tavat keressük fel. A tó mellett egy korabeli templom sziklamaradványai látszanak, több tíz kilométeres sugarú körben egyetlenként kiemelkedve a mongol tájból.

Szállás: Bayanbulag Ger camp (1 éj)

9.nap Baga Gazaryn Chuluu > Ulan Bator

A mai napon mintegy hatórás autózás után bezárul a kör, visszaérünk Ulan Batorba. A nap hátralévő részében vásárolhatunk, vagy csomagolhatunk a hazaindulás előtt. Este a Tumen Ekh együttes folklórműsorával fűszerezett esten veszünk részt.

Szállás: Ulan Bator (1 éj)

10.nap Ulan Bator > Moszkva > Budapest

Hajnali kelés után irány a reptér, ahonnan moszkvai átszállással délben Budapestre érkezünk

Kapcsolódó cikkek

» A kumisz: néhai életünk itala - Gőgös Norbert, 2012. május. 09
» A Maldív-szigetek - Kovács Attila, 2018. május. 13
» Aktív utazások, izgalmas túrák az utazom.com szervezésében - Kovács Attila, 2018. május. 02
» A világ legnagyobb épülete - Etédi Alexa, 2018. április. 06
» Kalandozás Ázsiában - Kovács Attila, 2018. március. 17
» A Holi-ünnep Indiában- a színek fesztiválja - Kovács Attila, 2018. január. 30
» Thaiföld - Kovács Attila, 2018. január. 20
» Vietnam ízei - Kovács Attila, 2017. december. 07
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.

 

 

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Elhelyezést 3* hotelekben, vidéken összkomfortos mongol jurtában*, transzfereket, mikrobuszt, belépőket a programban meghirdetett látnivalókhoz, ellátást: félpanzió, a vidéki túra alatt teljes ellátás, magyar nyelvű idegenvezetőt, csoportkísérőt
* A jurták konszolidált, szállodai kényelemmel bíró helyek, de közös vizesblokkal rendelkeznek!

A részvételi díj 10 fő esetén érvényes.
8-9 fő esetén a felár +40.000 Ft/fő!

A programban feltüntetett árak 1 USD = 285 Ft árfolyamig érvényesek.

Alapár nem tartalmazza: 

Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást, repülőjegyeket és illetékeket kb. 290 000 Ft, Dzsingisz kán emlékmű 30 USD, kilépési illetékeket, borravalót kb. 40 USD.

Kötelező költségek: 

Repülőjegyek és illetékek kb.: 290 000 Ft,
kilépési illetékek, borravalók kb.: 40 USD

Helyszíni költségek leírása: 

Dzsingisz kán emlékmű 30 USD/fő
Borravaló kb.40 USD/fő

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
70 USD/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
Igények szerint változó
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Indulás időpontját megelőző 30 napon belül a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az idulás előtt fizetendő. 

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerint közlekedő nemzetközi repülőjárattal.

Szállás: 

3* hotel, vidéken összkomfortos mongol jurtákban.

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós, a vidéki túra alatt teljes ellátás tartalmaz.
A területről: 
Mongólia Belső-Ázsiában található köztársaság, északról Oroszország, délről a Kínai Népköztársaság határolja, tengerpartja nincsen. Területének nagy része füves puszta, északon és nyugaton magas hegyekkel, délen a Góbi-sivataggal. Fővárosa Ulánbátor, itt él a népesség egyharmada. Teljes határvonala 8220 km, ebből 3643 km jut Oroszországra és 4677 km Kínára. Hivatalos fizetőeszköz a mongol tugrik(MNT) 1 HUF ~ 6,9 MNT (Indulás előtt tájékozódj az aktuális valutaárfolyamról!) Bár Mongólia nagy, kiépített úthálózatból nem sokat találunk. A közlekedés döntően légi útvonalon megoldott, országszerte több, mint 80 repülőtere van, ám ezek többsége mutat némi hiányosságot (nem betonozottak). Jellemző, hogy a menetrendek gyakran változnak. Az sem ritka, hogy a külföldieknek többet kell fizetniük a jegyért, mint a helyi lakosoknak. Bár a buszok egyre népszerűbbek, szolgáltatásuk korlátozott. A minibuszok némileg többe kerülnek, de lényegesen gyorsabbak és kényelmesebbek. Az ország egyetlen vasútvonala észak-déli irányban fut, és a Transzmongóliai Vasút - mely Kínát és Oroszországot köti össze – része. Taxik csak aszfaltozott úton vehetők igénybe, vagyis Mongólia 47.000 kilométernyi úthálózatából mindössze 1200 kilométernyi szakaszon. Mongólia biztonságos országnak tekinthető. Vagyonbiztonsági szempontból egyedüli bűncselekményként a zsebtolvajlás róható fel. A közbiztonság általános helyzete kielégítő, bár közlekedésrendészeti szempontból a szabályok betartásának színvonala hagy némi kívánnivalót maga után.
Időjárás: 
Éghajlata száraz, szélsőségesen kontinentális, az éves csapadék mennyisége 200 mm. Október és március között Észak-Mongólia fölött egy hosszantartó magas légnyomású terület megakadályozza a nedves, meleg levegő bejutását az országba, ezért a telek különösen hidegek és szárazak, ritkán esik hó. A januári középhőmérséklet -20 °C, de a mélyebben fekvő területeken elérheti a -50 °C-ot is. A rövid nyáron a meleg nappalok ellenére az éjszakák hűvösek, a júliusi középhőmérséklet északon 18, délen 26 °C. A fővárost Ulánbátort – annak ellenére, hogy egy szélességi fokon fekszik Budapesttel – a Föld leghűvösebb átlaghőmérsékletű fővárosaként tartják számon.
Vízum: 
Magyar állampolgárok diplomata és szolgálati útlevéllel vízummentesen utazhatnak Mongóliába, ahol 30 napig tartózkodhatnak. Egyéb útlevéllel vízum és érvényes menettérti jegy birtokában, megfelelő anyagi fedezet igazolásával lehet csak beutazni. Az útlevélnek legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A vízumkérelem a budapesti mongol nagykövetségen nyújtható be, ehhez mindössze egy fényképre és a vízumkérdőív kitöltésére van szükség.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Bár kötelező védőoltást nem írnak elő, diftéria, tetanusz, tifusz, hepatitis A és B , továbbá vidéki célterület esetén gyermekbénulás ellen is javasolt felkészülni, és kellemetlenségek helyett inkább az oltást választani. További info: www.oek.hu Amennyiben tájékozódni szeretne a térségben előforduló megbetegedésekről, kérjük, forduljon orvosához, vagy a nemzetközi oltóközpontokhoz. Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!