A hunok nyomában, Mongólia és Kína

12 napos körutazás Mongóliában

A 21. századi Mongólia már teljesen más képet mutat, Ulánbátor egy modern, dinamikusan fejlődő világváros, magas üvegpalotákkal, míg vidéken továbbra is megmaradt a hagyományos életmód, a pásztorok a mai napig a régi módon nevelik a jószágokat. Érdemes felfedezni ezt a kettősséget, ami ezt a hatalmas, fél európányi országot jellemzi.

Alapár tartalmazza

Megadott szállást félpanziós ellátással, Ulánbátor-Höhhot útvonalon a repülőjegyet, a leírás szerinti programokat, a helyszíni közlekedést, a szükséges belépőket és a magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza

Budapest-Ulánbátor és Höhhot-Budapest útvonalon a repülőjegyet és repülőtéri illetéket,a kínai vízumdíjat, az útlemondási biztosítást (1,5%) és a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Hossz: 
12 nap
Szállás: 
hotel/sátor
Program: 

1. nap: Budapest - Ulánbátor
Utazás Budapestről repülővel, menetrend szerinti járattal, átszállással Ulánbátorba.

2. nap: Ulánbátor - Ih Tenger völgy sziklarajzai
A menetrend függvényében érkezés a mongol fővárosba, transzfer a szállodába, majd rövid pihenő. Már a Dzsingisz kánról elnevezett repülőtéren hagyományos mongol díszítések fogadják a látogatókat. A városba menet is rácsodálkozhatunk, hogy a gyorsan fejlődő ázsiai ország mennyire fontosnak tartja bemutatni nomád múltjának értékeit. A köztéri szobrok a mongol nagykánok emlékét hirdetik, különösen a nemrégiben felújított belvárosi Szühbátor tér monumentális szobrai vívják ki a látogatók elismerését. A közel egymillió lakosúra duzzadt Ulánbátor a 18. század végén telepedett meg mostani helyén, korábban ugyanúgy vándorolt, mint az országban élő nomád pásztorok. Egészen 1924-ig Örgőnek, vagyis palotának nevezték. Itt volt a buddhizmus központja, ahol őfelsége, a Bogdo székelt. Ulánbátor régi utcaképére a buddhizmus nyomta rá a bélyegét, melyet nyomokban még manapság is fedezhetünk. A városnéző program keretében először a város buddhista múltjával ismerkedünk meg. Délelőtt az egyik legrégebbi, ma is működő buddhista kolostort, a 19. században épült Gandantegcsilen monostort látogatjuk meg, amelynek egyik különlegessége a 26 méter magas Avalokitésvara (Migdzsig Dzsánrájszeg) szobor. Rövid időre egy buddhista szertartás megfigyelői is lehetünk. Ezt követően a főtérre, az ulánbátoriak kedvelt kirándulóhelyére megyünk, ahol Szühbátor lovasszobrát, valamint az Országház előtt lévő Dzsingisz kán monumentális szobrát tekintjük meg. Onnan a délre, a Tola-folyó völgyébe folytatjuk utunkat, a Zajszan Tolgojon keresztül az Ih Tenger völgy sziklarajzaihoz jutunk el, ahol újkőkori és középkori ábrázolások is megfigyelhetők. A sziklarajzok alatt egy fából készült sámánszentély található. Este egy különleges hangulatú sámánszertartáson veszünk részt. Szállás Ulánbátorban.

3. nap: Tereldzs
Elhagyjuk a fővárost és a mongolok által kedvelt üdülő övezetbe, Tereldzsbe tartunk. A jurtatáborba történő érkezést követően elfoglaljuk a szállást, majd továbbhaladunk a Dendzsig boldog nevű emlékhelyhez, ahol a hagyomány szerint Dzsingisz kán elhagyta a világhódító ostorát. Ennek helyén épült fel a világ legnagyobb lovasszobra, mely egy 40 méter magas Dzsingisz kán szobor. A talapzatában két történeti kiállítás is látogatható (bronz- és hun kori mongol régészeti emlékek). Ezt követően visszatérünk Tereldzsbe, ahol megnézzük a híres természeti képződményt, a kőteknőc formájú sziklát, majd a nap további részét aktív pihenéssel töltjük. Szállás a jurtatáborban.

4. nap: Gorhi-Tereldzs Nemzeti Park
Tereldzset elhagyva Ulánbátoron át nyugatra tartunk, ahol a Husztaj-gerincnél először régi, 6-7. századi türk bálványszobrokat nézünk meg. A türkök kifejezés alatt értjük egyrészt a Türk Birodalmat alapító nemzetségét, másrészt az ezen birodalom uralma alatt egyesített, török nyelveket beszélő népeket. A türkök ezen a helyen emlékeztek meg halott őseikről, nekik faragták a szobrokat. Ezt követően ellátogatunk a közeli Gorhi-Tereldzs Nemzeti Parkba, ahol a vadlovak más vadállatokkal élnek együtt. A park fő látványosságai a csodálatos Khagiin Khar tó, a teknős szikla, illetve egy buddhista apátság. Szállás a közelben egy jurtatáborban.

5. nap: Kara Balgaszun - Höső Cajdam - Karakorum
Husztajból elindulva Arhangáj-megyébe tartunk, egy hegyes-dombos vidékre, a régi nomád birodalmak központjába, ahol meglátogatjuk a korai sztyeppei népek emlékeit. Először a 8-9. századi ujgur főváros, Kara Balgaszun, az egykoron virágzó település romjait tekintjük meg, majd továbbhaladva elérkezünk Höső Cajdamhoz, ahol a híres türk rovásírásos emlékeket csodáljuk meg, amelyek a 8. században készültek. Talán a legalaposabban feltárt áldozati központ Bilge kagán temploma volt, ahol kétnyelvű, kínai és türk nyelvű rovásfeliratos sztélé örökítette meg a nagy uralkodó tetteit. Onnan egyenest a mongol birodalom egykori fővárosába, Karakorumba megyünk, ahol egy kényelmes jurtatáborban szállunk meg. Ez a térség, vagyis az Orhon-folyó völgye az UNESCO Világörökségének része. Szállás jurtatáborban.

6. nap: Erdeni Dzu kolostor - Orhon-vízesés
Karakorum volt a 13. századi mongol világbirodalom fővárosa. Jelenleg a régi főváros romjaiból épült 16. századi Erdeni Dzu nevű buddhista kolostor található a helyén, amelyet Karakorum város köveiből Abtaj Szajn kán építtetett. A régi főváros 1388-ban a kínaiak támadása miatt pusztult el, majd a mongolok magárahagyták, így a régi épületek szép lassan az enyészetté váltak. A buddhista kolostor 108 sztúpából épült ragyogó fehér kőkerítése már messziről látszik. A régi főváros mindennapjait és történetét a Karakorum múzeumból ismerhetjük meg. Innen az Üürtin-tohojba látogatunk el, megnézzük a 10 méter széles és 20 méter magas híres Orhon-vízesést, Ulán Cutgalant, mely egy kisebb mellékfolyó Orhon folyóba torkollásánál alakult ki. Ezt követően egy közeli kis vízesést is útba ejtünk, ez kevésbé ismert a külföldi látogatók számára. Majd egy hagyományos, nagyállattartó pásztor családnál vendégeskedünk, ahol megismerkedhetünk a nomád életmód mindennapjaival. Szállás jurtatáborban.

7. nap: Hödöö-núr tó
Reggel folytatjuk utunkat, elhagyjuk az Orhon-folyó völgyét és megnézzük a közeli sivatagos tájat (Elszen taszarhaj), ahol tevegelésre lesz lehetőségünk. Rövid pihenés után a Hödöö-núr nevű tóhoz folytatjuk utunkat. Szállás jurtatáborban.

8. nap: Ulánbátor
Rövid pihenőkkel visszautazás Ulánbátorba. Délután szabad program vagy fakultatív programok közül választhatnak az utasok. Az egyik lehetőség az utolsó buddhista egyházfő, Bogdo Gegen Múzeumának megtekintése (5 USD, a helyszínen fizetendő), a másik pedig az állami jós, Csojdzsin láma templomának felkeresése (5 USD, a helyszínen fizetendő). Szállás Ulánbátorban.

9. nap: Ulánbátor - Höhhot
Utazás repülővel Kínába, Belső-Mongólia Autonóm Tartomány központjába, Höhhotba. Szállás Höhhotban.

10. nap: Höhhot
Belső-Mongólia Autonóm Tartomány Kínához tartozik és hosszan, több ezer kilométeren határos Mongóliával. Jelenleg mintegy 4 millió mongol él a tartományban. Fővárosa Höhhot, a Kékváros, amelynek környékén a hunok a Kr. e. 3. században alapítottak fővárost. A 14. században egy rövid ideig állítólag itt élt Yong Le, a legendás Ming-uralkodó, akiről az a monda kering, hogy nem kínai, hanem mongol vér csörgedezik az ereiben. A 16. században a déli mongolok ura, Altan kán is itt rendezte be a rezidenciáját. A tartomány híven őrzi sztyeppei múltját és büszke a hunok páratlan örökségére. Városnézésünk során megismerkedünk a hunok egykori központjával és bepillantunk a nomád birodalmak művészetébe. Majd ellátogatunk a Belső-Mongol Tartományi Múzeumba, ahol többek között a híres ordoszi hun aranykoronát, az ordoszi bronzokat és arany díszeket tekintjük meg. Szállás Höhhotban.

11. nap: Hun Múzeum
Reggeli után ellátogatunk a Höhhot közelében lévő Hun Múzeumba, ahol a hagyomány szerint Huhanje hun király feleségének, a szépséges Zhao Jun-nek a kurgánsírja emelkedik. A kínaiak szerint a hunok és a kínaiak közötti békének a hercegnő volt a záloga, ugyanis amíg ő élt, nem volt háború a két nép között. Zhao Jun nemcsak arról híres, hogy Hunniában élte le élete nagy részét, hanem őt tartják a négy kínai szépség egyikének. A múzeumban régészeti leletek és térképek segítségével az ázsiai hunok története kerül bemutatásra. A múzeum előtti szoborparkban pedig megismerhetjük, milyen állatokat szerettek a leginkább a hunok. Szállás Höhhotban.

12-13. nap: Höhhot - Budapest
Indulás Höhhotból repülővel menetrend szerinti járattal, átszállással Budapestre. Érkezés a 13. napon.

Kapcsolódó cikkek

» A világ legnagyobb épülete - Etédi Alexa, 2018. április. 06
» Sanghaji biciklik - Fóti Lázár, 2017. augusztus. 13
» Kína 10+1 legnépszerűbb látnivalója - Kovács Attila, 2017. március. 16
» Ledobták a nagy melegtől a fejüket a Nyári Palota Buddhái - Etédi Alexa, 2013. július. 30
» A világ legmagasabb felhőkarcolójának építése kezdődött meg - Etédi Alexa, 2013. július. 23
» A világ 10 leglátogatottabb látványossága - Etédi Alexa, 2013. július. 05
» Ezt kapjuk ingyen, ha Tajvanra utazunk - Etédi Alexa, 2013. június. 12
» A kilenc legszennyezettebb hely a Földön - Etédi Alexa, 2013. június. 05
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Megadott szállást félpanziós ellátással, Ulánbátor-Höhhot útvonalon a repülőjegyet, a leírás szerinti programokat, a helyszíni közlekedést, a szükséges belépőket és a magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Budapest-Ulánbátor és Höhhot-Budapest útvonalon a repülőjegyet és repülőtéri illetéket,a kínai vízumdíjat, az útlemondási biztosítást (1,5%) és a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy.
Repülőtéri illeték.
Vízumdíj.
Útlemondási biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

További étkezések, személyes kiadások.

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Repülővel, menetrendszerinti járatokkal.

Szállás: 

5 éj 3*-os szállodákban, kétágyas szobákban, 5 éj jurtatáborokban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.
A területről: 
Távtáj morilno - ezzel a köszöntéssel fogadják a külföldieket a mongolok. Mongólia máig Dzsingisz kánról és a nomád életmódról nevezetes. Dzsingisz kán a 13. század elején az ország keleti felében alapította birodalmát, ahonnan a szélrózsa minden irányába indította hódító hadjáratait.
Vízum: 
Magyar állampolgároknak Kínai vízum szükséges. A vízumhoz: Érvényes és aktuális útlevél. Az útlevél érvényességi idejére vonatkozó követelmény, hogy az a belépés napjától számított hat hónapon belül nem veszítheti el érvényességét. További követelmény, hogy az útlevél legalább egy üres oldalt tartalmazzon. 1 db kitöltött vízumkérő formanyomtatvány. 1 db színes igazolványkép (szembe fordulva, világos háttérrel).
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!